Slovenija

'Vsi so bili izredno tolerantni do dogajanja v Vegradu'

Velenje, 11. 09. 2011 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po oceni stečajne upraviteljice Vegrada del krivde za nastalo situacijo nosijo tudi državne institucije, ki so se kljub številnim prijavam odzvale "premalo strogo", ter upniki in sindikat, ki je dopuščal, da delavci toliko časa niso prejeli plač.

Pred letom dni so bile razmere v Vegradu na vrelišču. Po neuspešni prisilni poravnavi v septembru je bil 6. oktobra lani uveden stečaj, ki je po oceni stečajne upraviteljice Alenke Gril zaradi več razlogov zelo zahteven. Skoraj leto dni že razčiščuje poslovanje Vegrada in pravi, da tako zelo neurejenega stanja ni pričakovala. "Glede na dejstvo, da gre za veliko podjetje, kjer je praviloma red in ki je ne nazadnje bilo zavezano reviziji, nisem pričakovala, da bodo stvari tako zelo neurejene. Niti približno," je dejala stečajna upraviteljica Vegrada, ki zaradi neurejenih in zapletenih razmer skoraj leto dni od začetka stečaja še ni uspela preizkusiti vseh terjatev.

Skupno so upniki v stečajnem postopku prijavili za okoli 2400 terjatev, znotraj posamezne terjatve pa je lahko bilo več zahtevkov. Skupno jih je bilo okoli 3100. V prvem krogu so, kot je dejala Grilova, preizkusili okoli 2600 zahtevkov, pri čemer so preizkusili vse terjatve zaposlenih in vse izločitvene zahtevke ter tudi številčno precejšen del ostalih terjatev.

Nepreizkušenih je ostalo okoli 400 zahtevkov, pri čemer gre za izjemno zapletene prijave, med njimi so terjatve s hipotekami in terjatve podizvajalcev. Vse te terjatve bodo po napovedih Grilove preizkušene v drugem krogu, računa, da do konca septembra oz. začetka oktobra.

Vrednostno je bilo doslej preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh je za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih. Nepreizkušenih je ostalo za okoli 350 milijonov evrov.

Tako so delavcem delili delavske knjižice.
Tako so delavcem delili delavske knjižice. FOTO: Miro Majcen

Grilova ima za predložitev drugega seznama terjatev glede na odločitev sodišča čas do konca leta, vendar sta se na sklep sodišča pritožila dva upnika. Bila sta mnenja, da zakon takšnega podaljšanja ne pozna. Zato bo o tej pritožbi odločilo višje sodišče, je dejala Grilova, ki se ji stečajni postopek zaradi več razlogov zdi zelo zahteven.

Ne glede na izkušnje, ki si jih je pridobila v 20-letnem vodenju stečajev, gre pri gradbeništvu po njenem za zahtevno dejavnost. Poleg tega stečaj spremljajo številne iz preteklosti neurejene zadeve, kriminalistične preiskave in več sto tožb. Ob začetku je bilo odprtih okoli 500 tožb, od tega približno polovica pasivnih, polovica aktivnih, zdaj jih je ob reševanju zadev že manj.

Zahteven in nepredvidljiv sklop dela je predstavljalo tudi dejstvo, da je šlo za skupino podjetij in ne le eno podjetje Vegrad. Hčerinska podjetja in podružnice so bila zelo prepletena med sabo in za vsa podjetja je Vegrad vodil poslovne knjige.

Med njimi je "preživel" le Vegrad Projektivni biro, kjer je bila nedavno potrjena prisilna poravnava, za vsa ostala pa so, kot je dejala Grilova, predlagali stečaje, ki so se tudi začeli. Veliko je bilo po besedah stečajne upraviteljice tudi neurejenih zadev, povezanih z lastništvi nepremičnin in vpisi lastnikov.

Zadeve bi se v Vegradu, kot meni Grilova, lahko razvile prej. Že v letu 2008 se je v javno dostopnih podatkih ugotavljalo, da je Vegrad bistveno bolj zadolžen kot druga gradbena podjetja, da slabše plačuje, dosti je bilo izraženih dvomov o njegovem poslovanju v prihodnosti.

Podjetje je imelo nato od februarja 2010 blokirane račune, delavci več mesecev niso prejemali plač. Po oceni Grilove del krivde za nastalo situacijo nosijo tudi državne institucije, ki so se kljub številnim prijavam odzvale "premalo strogo". "Vsi so bili izredno tolerantni do dogajanja v Vegradu," ugotavlja Grilova, tudi upniki, ki so kljub neplačevanju še naprej delali za Vegrad, in sindikat, ki je dopuščal, da delavci toliko časa niso prejeli plač.

Neurejene razmere v Vegradu in številne prijave so ob stečaju v Vegrad pripeljale kriminaliste, s preiskovanje dogajanja se danes ukvarja tudi posebna skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. V skupini so pojasnili, da sta v povezavi z Vegradom vloženi dve zahtevi za preiskavo, več zadev je v fazi predkazenskega postopka, skupina pa je prejela tudi tri ovadbe, za katere tožilska odločitev še ni sprejeta.

Kriminalisti Policijske uprave Celje zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij. Gre za delovnopravno zakonodajo ter prevzemno, davčno in stečajno zakonodajo, obravnavajo tudi sume, povezane z zlorabo pooblastil pri gospodarskem poslovanju, so navedli.

Vegradovi delavci
Vegradovi delavci FOTO: Miro Majcen

Kriminalisti so od novembra lani vložili več kazenskih ovadb, neuradno tudi proti nekdanji direktorici Hildi Tovšak. Med drugim naj bi ji očitali neupravičeno uporabo tujega premoženja, davčne utaje, goljufije in oškodovanja upnikov, kriminalisti pa s preiskavami še nadaljujejo.

Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, v letih prej je bilo sicer v enem največjih slovenskih gradbenih podjetij zaposleni tudi okoli 1700 delavcev. Delavci imajo v stečajnem postopku priznanih za okoli šest milijonov evrov prednostnih terjatev. Ocena o tem, koliko bodo dobili iz stečajne mase, bo narejena ob ocenjenem vsem premoženju in preizkušenih vseh terjatvah, je povedala Grilova.

Stečaj Vegrada in hčerinskih družb je negativno vplival na stopnjo brezposelnosti v velenjski območni službi zavoda za zaposlovanje, veliko je bilo med brezposelnimi tujih delavcev. "Glede na specifično izobrazbeno strukturo in glede na pridobljene izkušnje pa so ti brezposelni zapolnili povpraševanje po gradbenih poklicih, ki ga prej nismo dohajali. V spomladanskih mesecih jih je mnogo dobilo nove priložnosti za zaposlitev," je navedel direktor velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje Robert Rajšter.

Največ prejemnikov nadomestil za brezposelnost, ki so izvirali iz Vegrada in hčerinskih podjetij, je bilo novembra lani, in sicer 405, najmanj pa julija letos, ko jih je bilo 212. Zaposlilo se je 258 oseb, za 19 delavcev pa so prenehali vodenje v evidenci zaradi kršenja obveznosti.

Kriza gradbeništva, ki je prispevala k stečaju velikega števila gradbenih podjetij v Sloveniji, pa po besedah direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS Jožeta Renarja še ni dosegla dna. Kot je pojasnil, se je število zaposlenih v panogi v Sloveniji v zadnjih treh letih zmanjšalo za 23.000.

V prvi polovici letošnjega leta beležimo upad zaposlenih za 28 odstotkov glede na enako lansko obdobje, kar je največ od začetka krize, Slovenija pa je na tem področju "vodilna" v EU. Trenutni obseg izvedenih gradbenih del v Sloveniji je na ravni leta 2001.

Zaradi prenizkih pogodbenih cen, slabega spremljanja izvajalskih gradbenih podjetij s strani bank, nezaupanju med izvajalci, podizvajalci in dobavitelji ter tudi likvidnostnih težav nekaterih javnih investitorjev izvedba mnogih projektov ne napreduje po načrtih.

Marsikje obstaja nevarnost, da investitorji izgubijo tudi s strani EU dodeljena sredstva. Tako zmanjšan obseg izvedenih gradbenih del pomeni izjemen pritisk na število zaposlenih v gradbeništvu, ki se bo v jeseni spet začelo intenzivno zmanjševati, napoveduje Renar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macyy
12. 09. 2011 17.57
Vprašanje pa je kdaj bo konec.. Slovenske Tolerance do zatiranja Slovenskega naroda, ki traja že več kot 65. let.
pikksi
12. 09. 2011 15.52
Neurejenost poslovanja, je bil leta način poslovanja Vegrada. Kadarkoli si želel uskalditi saldo, je njim nekaj manjkalo, niso imeli poknjiženo itd,itd, čeprav si jim vso dokumentacijo stokrat poslal, njim je vedno nekaj manjkalo. Sprašujem se, kaj je delala revizijska hiša, saj so bili zavezani k reviziji. Zato se strinjam z resslovenko, ki pravi, da so vse inštitucije zatajile, pa ne samo zatajile, vseskozi so se in se še danes vsi sprenevedajo. Da ena Hilda, zato ker se piše Tovšak, lahko odtuji sredstva, ki so bila zbrana za družino pokojnega delavca in to nekaznovano. Dama uživa lepo v pokoju.*
resslovenka
12. 09. 2011 08.03
Ne da so bili samo tolerantni do dogajanja v Vegradu, celo dopuščali so ga. Pa v mnogih drugih tudi! Inštitucije s sindikati vred so totalno zatajile, oglasili so se šele ko so ljudje, ki niso videli izhoda na to začeli na glas opozarjati. Nihče me ne bo prepričal, da neizplačevanje plač, regresov, prispevkov, sindikalnih članarin, kreditov in sploh dajatev iz OD ni kaznivo dejanje, povzročeno z naklepom. Mesece lahko nekdo dela takorekoč zastonj, pa nikomur nič. Naj se vlada in vsa državna birokracija enkrat in za vselej vpraša, če z njimi ni kaj narobe, da to dopuščajo. Bivši SDK oz. kasnejši APP bi to hitro uredila, brez izjem!
hrast66
12. 09. 2011 00.07
Tisti vladni možje, oziroma tedaj vodilna stranka, ki je to dovolila ne bi smela več priti na oblast. Upam, da jih volilci ne bodo spet nagradili.
liveandletlive
11. 09. 2011 22.26
a niso že pred časom tuji novinarji ugotovili da je slovenija raj za mafijce??? kdor vkrade kruh ali napačno uporabi smernik je takoj ob premoženje in zaprt kot največji kriminalec, kdor pa vkrade celo podjetje pa dobi nagrado za hitro rastočo gazelo in še državno subvencijo .... kot da so "državne institucije" namerno neučinkovite in se ukvarjajo z poplavo za lase privlečenih majhnih rib ...
gospa_svizec
11. 09. 2011 21.53
"Za mano vesoljni potop", tipično. Naj raje pogledajo. koliko denarja je ženska nakazala v tujini, pa tistega razdelijo med delavce, dokler ne bo dokazala, da je nedolžna, ne pa da obravnava teče obratno. Je preveč očitno.
Buena Vita
11. 09. 2011 21.46
seveda so bili tolerantmno navdušeni,če so pa dobijali podkupnine ,stanovanja,počitniške subjekte na hrvaškem
b77
11. 09. 2011 20.38
birokratska bananarija
strelac86
11. 09. 2011 20.20
za neverjet kako slovenska podjetja gredo v stecaj,ne da nimajo dobicka ,ampak kradejo vse,glede place ki uzamejo delavci in kaksne urne postavke imajo podizvajalci za razlika od Avstrijska podjetja ki majo veliko vec stroskov za zaposlenih, podizvajalce placajo okrog 25 evr na uro , v slo pa okoli 6 eur ,a cene za nepremecnine so enaki,res cudno,jst mislim da podizvajalci so najbolj nastradali ker nic ne uzamejo vendar morajo placati na pr. 20 delavci
Erin Straus
11. 09. 2011 20.19
tko je u sloveniji, delati je treba kot konj in po vrhu še zastonj!!! republika banana!
gizadlinka
11. 09. 2011 19.43
Navadnega človeka nihče ne "šmirkla", nihče ga ne povpraša, kako bo preživel brez dnarja, nihče ga ne zagovarja, nihče ga ne spremlja na sodišče ali urade. To si lahko privoščijo le tisti, ki imajo denar, pa ni važno, da so ga dobili na nezakonit način. Država ščiti velike lopove, male t.i. kurje tatove, ki kaj vzamejo za preživetje pa neusmiljeno preganja.
alfonzy
11. 09. 2011 18.41
Sram me je, da se to dogaja v naši prelepi ZLOveniji
sicop
11. 09. 2011 18.34
Bogi ljudje no...ni čudno, da je potem toliko samomorov. Kaj pa človeku še ostane v takšni državi? in takšnih kalvarijah????
limonca4
11. 09. 2011 17.57
Še ena zgodba, v kateri so nedolžni delavci izigrani in oškodovani zaradi pohlepnih posameznikov. Dokler se ne bo ljudstvo zbudilo, se bodo take zgodbe še nadaljevale ...
tony_abcde@yahoo.com
11. 09. 2011 17.38
'Vsi so bili izredno tolerantni do dogajanja v Vegradu' seveda so bili saj so dobili v zameno kakšno adaptacijo hiše, izgradnjo hiše ipd. dela
prašek
11. 09. 2011 17.25
Igor Golob 11.09.2011, 17:16 Če si svoje mišljenje izrazil z nekim konkretnim komentarjem, te sigurno niso brisali !!! Niti brisali, niti banali !!
hubertfast
11. 09. 2011 16.45
Hehe, ta portal je totalno cenzuriran, lahko pišeš samo tisto kar je všeč urednikom, recimo, ja 24ur ste najboljši.
hubertfast
11. 09. 2011 16.42
Ne vem zakaj ste brisali komentar v katerem sem napisal, da je bila Hilda aktivna ob odprtju prenovljene cerkve v Mislinji in da je bil njen črn BMW X5 tam non stop parkiran.
hubertfast
11. 09. 2011 16.28
Je ta mali Janković že dobil Mercedeza nazaj?
gustlfrtavckov
11. 09. 2011 16.22
Naše sodstvo in zakoni??? Kup kazenskih ovadb, od KRAJE denarja zbranega od delavcev za svojce umrlih do davčne utaje, goljufije.... pa nič Hildica se še kar veselo sprehaja in vozi po sončni strani Alp. Enemu revežu, ki se pa samo pelje brez vozniškega izpita(da se razumemo ne tak, ki je povzročil prometno nesrečo, v kateri bi bili poškodovani,..) pa je TIK - TAK ob svoj avto, ob svojo lastnino!!!