Slovenija

Vsi pridržani že na prostosti

Celje, 09. 06. 2011 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kriminalisti so v hišnih preiskavah, ki so potekale na območju Ljubljane in Celja, zasegli dokumentacijo, računalniško opremo ter druge predmete. Hišno preiskavo so pri Tovšakovi opravili brez njene navzočnosti. Vseh pet pridržanih je že na prostosti.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Kriminalisti so na območju Policijskih uprav Celje in Ljubljana zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic, povezanih s poslovanjem Vegrada, opravili sedem hišnih preiskav. Pri tem so pridržali pet osumljenih, a so že vsi na prostosti. Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preiskovali poslovanje med Vegradom in Hypo Alpe Adria.

V preiskavah je sodelovalo več kot 30 kriminalistov in policistov, ki so opravili sedem hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah. Iskali so materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V naslednjih dneh bodo kriminalisti zaseženo dokumentacijo, računalniško opremo ter druge predmete, ki so jih zasegli pri hišnih preiskavah, pregledali in analizirali ter preučili podatke, ki so jih pridobili z zbiranjem obvestil v predkazenskem postopku.

Nekdanja šefica Vegrada Hilda Tovšak je skupaj z Matejem Košičem, ki je bil njena desna roka, osumljena zlorabe položaja zaradi domnevno nezakonitega finančnega izčrpavanja Vegrada, ker naj bi od podjetij iz Lichtensteina kupovala projektne družbe po 100 ali celo 200-krat višjih cenah od realne. Tudi te pogodbe so kriminalisti danes iskali na njenem domu. Kriminalisti naj bi pri Andreju Oblaku, ki naj bi bil glavni posrednik med Vegradom in fiktivnimi podjetji iz Lichtensteina, zasegli večje število dokumentov.

Preiskava v I.V.S.
Preiskava v I.V.S. FOTO: Miro Majcen
Preiskava je bila tudi v I.V.S. , investicije, vzdrževanje, svetovanje, ki jo je leta 2006 ustanovil Vegrad.
Preiskava je bila tudi v I.V.S. , investicije, vzdrževanje, svetovanje, ki jo je leta 2006 ustanovil Vegrad. FOTO: Miro Majcen

Preiskava je bila tudi v I.V.S., investicije, vzdrževanje, svetovanje, ki jo je leta 2006 ustanovil Vegrad. Takrat sta bila njena zastopnika Lidija Pajk in Jože Podržaj. Čez dve leti so jo prodali liechtensteinski Immo Invest Fundu, ki jo po poročanju Dela zastopa Andrej Oblak, do leta 2006 direktor podjetja Hypo Alpe-Adria Consultants. Lani je I.V.S. dobil nove lastnike: Lidijo Pajk, Jasminko Tušek in Nebojšo Jankovića, ki so bili 15 dni tudi lastniki Inventor, registrirano za oddajanje nepremičnin, je poročalo Delo.

Leta 2007 naj bi jo ustanovil ravno Immo Invest Fund z zastopnico Jasminko Tušek. Lastništvo so zatem prenesli na ljubljansko družbo za nepremičnine Genero invest, katere direktorici sta Jasminka Tušek in Helena Oblak, ki je tudi lastnica, je poročalo Delo. V časniku so še pisali, da se Inventor pojavlja tudi v zvezi z Jernejem Tovšakom, sinom Hilde Tovšak. Tovšak, Andrej Oblak in Matej Košič, sicer direktor več Vegradovih hčerinskih družb, so bili družbeniki v podjetju Genero Projekt, ki je registrirano za zaključna gradbena dela. Družbeniki so ga kupili od Inventorja in mu ga po treh mesecih lastništva tudi nazaj prodali, je še poročalo Delo.

Osumljenca spornih poslov naj bi bila po poročanju 24UR tudi posrednika Andrej in Miro Oblak, pa odvetnik Gerald Hoop iz Lichtensteina ter Anton Romih in Andrej Potočnik iz Hypa.

Slovenska tiskovna agencija je poročala, da naj bi po neuradnih informacijah kriminalisti opravili hišno preiskavo tudi pri glavni kadrovnici Vegrada Branki Gabrijel v Kavčah pri Velenju. A Gabrijelova te informacije zanika: "Sporočam vam, da je vaša trditev popolna izmišljotina in me preseneča, od kod vam sploh takšne nepreverjene informacije."

Hišna preiskava pri Tovšakovi

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je za 24ur.com potrdila, da so policisti na njenem domu v Mislinji opravili hišno preiskavo. ''Lahko potrdim, da delajo pri meni hišno preiskavo. Zdi se mi normalno, da je do tega prišlo, saj je Vegrad toliko let sodeloval s Hypom. Jaz pri preiskavi nisem prisotna, ker sem v tujini. Želim pa, da podrobno pregledajo vse v moji hiši, da se čim prej rešim javnega linča o mojih računih v tujini, ker ni res in jih nimam,'' je povedala.

Kot je še dejala, je v njenem interesu, da se poslovanje s Hypom čim prej pregleda, ''zato sem takoj dala dovoljenje, da čim prej stopijo v mojo hišo''. ''Naj vstopijo in vzamejo vse, da se zadeva čim prej razreši,'' je povedala.

Hilda Tovšak je povedala, da naj bi šlo za preiskavo glede nakupa zemljišč v zvezi s Hypo banko.

Sicer naj bi po njenih besedah šlo za preiskavo glede nakupa zemljišč v zvezi s Hypo banko. ''Pri nakupu zemljišč sem sama zasledovala vedno tri cilje: da je bil nakup vedno upravičen, da so bila zemljišča prosta, da smo na njih lahko gradili in da noben denar ne vodi k meni nazaj. Zato imam mirno vest. Vedno sem se borila le za to, da bi Vegrad imel posle,'' je še povedala Tovšakova. ''Glavni cilj je, da se preišče poslovanje, če imam jaz kaj v tujini. V mojem interesu je, da se čim prej konča. Naj se enkrat razišče in pove, kdo ima račune v tujini,'' je še dodala.

Na Hypo Alpe Adria niso seznanjeni s preiskavo

"Kakršne koli preiskave, povezane z morebitnimi nepravilnostmi v preteklosti v Hypo Alpe Adria, sedanje vodstvo absolutno podpira, saj je zainteresirano, da se te raziščejo čim prej in čim bolj podrobno z namenom, da se morebitne nepravilnosti ustrezno sankcionirajo," pa so sporočili iz Hypo Alpe Adria.

Ob tem so poudarili, da morebitna preiskava ne poteka proti Hypu, temveč proti nekaterim nekdanjim vodilnim v Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Alpe Adria Leasing, ki so bili v začetku februarja s strani nadzornega sveta odpoklicani.

"S predstavniki pooblaščenih organov sodelujemo korektno in veseli nas, da ta preiskava poteka učinkovito in skladno z zakonodajo," še navajajo v Hypo Alpe Adria, kjer zagotavljajo, da ti dogodki ne vplivajo na poslovanje banke in Lizinga.

Vegrad
Vegrad FOTO: Miro Majcen

Kako je tekla pot denarja?

Košič naj bi poleg Tovšakove najbolj aktivno izčrpaval Vegrad tudi preko svojega podjetja Košič in Šorn, ki je za Vegrad opravljal različne storitve in zato na leto pospravil v žep 58 tisoč evrov. Sicer pa je pot denarja tekla takole. Hypo je prodajal projektne družbe, ki so imele v lasti atraktivna zemljišča, različnim podjetjem v Lichtensteinu, Vegrad pa je od lichtensteinskih podjetij nato projektne družbe odkupoval. Glavno vprašanje na katerega zdaj poskušajo odgovoriti kriminalist je: kdo je v žep pospravil 40 milijonsko razliko?
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milivoje Hajdukovi?
10. 06. 2011 07.46
Prepričan sem, da ni pravice pri sodiščah in ne pri policiji, vse so to koristoljubne akcije, ki so dobro preračunane. Skratka: primitivno izsiljevanje.
Milivoje Hajdukovi?
10. 06. 2011 07.37
Slovenska policijska racija se izvaja z popolnoma drugim namenom kot si to predstavlja javnost. Prestopnike prestrašiti. Začeti sodne postopke, da se še okoristijo soniki in odvetniki, kajti javna tajna je, da prestopniki imajo denar. Zakaj potem takem nebi še odvetniki in sodniki prišli na svoj račun, hkrati še policija izkazuje svojo pomembnost in navidezno pravičnost. Skratka: gre se za izsiljevanje v katerem se še izsiljevalci okoristijo.
kratko in jasno
10. 06. 2011 07.11
V naši banana državi problem to, da mi dokazujemo očitno goljufijo barabam, ti s svojimi odvetniki pa se veseijo na zakonitost dokazov. Kakšen paradoks , kdo se zgovarja na zakonitost!!! Ma jaz bi to obrnila, dokaži ti nam na svoje stroške, da nisi baraba, in da si delal pošteno, a je to tako težko ??!! v Nemčiji, po kateri se tako radi zgledujemo, je pač tako, da ti policija zaseže vse, ti pa pač v nekem roku moraš dokazati , da je vse to pridobljeno na zakonit način, če ne dokažeš ostane to državi tebe pa ganjajo tožilci in ti sodijo , kar je edino pravilno. za gospodarsto to velja.
kratko in jasno
10. 06. 2011 07.04
ma ni problem, uredu, sprejmemo tudi to 200 kratno razliko v ceni za zemljišča. OBDAVČITI TO Z DAVKOM NA DOBIŠEK in sicer odgovornim osebam ki so sklepali te posle. Ker goljufijo težko dokazati , namreč papir prenese vse , zgovarjali se bojo na takrat tržne razmere, da hypo samo financiral dober projekt, zato pravim da vredu. smo zadovoljni z obrazložitvijo . Lepo naj durs odmeri davek vsim vpletenim s priposom, ko pripelješ papirje s katerimi dokažeš, da nisi ti skrita lastnica teh kvazi firm te oprostimo davka in obdavčimo " pravega lastnika" namreč pogoj pa naj bo, da med tem ko dokažeš svojo nevpletenost pokažeš pravega lastnika! pa naj veselo uživa v " zasluženem" denarju od katerega so plačane vse dajatve.
osamosvojitelj
10. 06. 2011 07.02
''Naj vstopijo in vzamejo vse, da se zadeva čim prej razreši,'' je povedala. Ali tudi tisto, kar je zgorelo v sodih pred sedežem družbe?Če do sedaj ni uničila vseh dokazov ( časa so ji dali dovolj), potem res ni sposobna, temveč neumna!!!!!Pa še retorično vprašanje: Kdo se boji Hilde T.?
Bojan Skof
10. 06. 2011 06.17
SE vidi v faoco ;da je težka rakunka
Buena Vita
10. 06. 2011 00.02
torej kresalka meša meglo
Tonček Balonček
09. 06. 2011 23.30
A Hilda je pa službeno v Srbiji? A je spet v službi? Ji niso vzeli potnega lista? Pa kako posluje in sklepa pogodbe če je pa v kazenskem postopku, svašta! Pa kdo z njo sploh še posluje, razen na področju izterjav? Da so ap vse tiste sumljive tipe izpustili s egre zahvaliti pa sdamo varčevalnim ukrepom, če jih ne bi, bi jim morali danes plačatzi še kosilo in večerjo!
pipimachen
09. 06. 2011 21.53
Pa sej ni res.... spet so mi zbrisali komentar!!!
przelmuding
09. 06. 2011 21.43
Zdaj so jim zasegli računalnike, pa kaj oni mislijo da bodo po tolikem času kaj našli.
munja1
09. 06. 2011 21.00
V našoj Sloveniji ni pravice ker svi kradejo
Bugi Majstr
09. 06. 2011 20.54
dokler nebo zakon u naših-delavskih rokah bodo tajkuni in politiki hodili po nas..ko se bo narodu strgalo ker nebo mel kaj jest...pol bo pa lušno....
Danijel Fric
09. 06. 2011 20.48
Saj ni kradla, samo na drug račun je prenakazala
bb38150
09. 06. 2011 20.42
Nič ni kriva,vesela ,da se ta agonijo proti njej konča samo denarja ni nikjer.Podjetje je razpadlo,delavci na cesto in to brez zasluženega denarja. Jaz mislim,če si slab gospodar pripelješ podjetje tako kakor ga je pripeljala gospa Tovšakova v velik minus.Delavci brez zasluženega denarja na cesto.Njej je ostala lepa hiša in sedaj ima že pokojnino ,kaj pa delavci ? Vse zavozijo in nič niso krivi.
Alojzija Kokot
09. 06. 2011 20.25
Ja vsi drugi samo Hilda nič ne odgovarja v tem Vegradu,gredo odspodaj navzgor do Hilde pa nikoli.V hiši,ki jo preiskujejo sigurno nebojo našli nič,ker je ona pametna za sebe,valjda ni na mizi pustila kar je nakradla.
dusar
09. 06. 2011 20.11
skoda casa .....
prehlad
09. 06. 2011 19.30
NI KAJ POLITIKA JIH JE DOBRO OSKUBILA SEDAJ PA DENARJA NI ,JAHTE SE PA ŽE VESELO GUGAJO NA MORJU.
hotchilipoper
09. 06. 2011 19.18
HILDICA JE ŽE POTEGNILA V TUJINO,KER JE DOMA POSTALO PREVROČE ZANJO
gregor33
09. 06. 2011 18.49
vidaw
09. 06. 2011 18.46
O BOG ODPUSTI JI, SAJ NI VEDELA KAJ DELA!