Slovenija

'Vsi ključni akterji koalicije, na čelu z Bratuškovo, so snedli svoje besede'

Ljubljana, 29. 04. 2014 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Zadnje dni smo slišali tisoč besed o tem, da bodo koalicijske partnerice izstopile iz vlade, v primeru, da bo Bratuškova poraženka kongresa PS. Zdaj pa jih večina požira svoje dane obljube," pravi Bogovič. Po mnenju Lukšiča je treba rešiti, kar se še rešiti da, Erjavec pa meni, da bi bile volitve še pred poletjem najboljša možnost.

Potem ko se je predsednica vlade Alenka Bratušek sestala s predsednikom Borutom Pahorjem in mu ni podala svojega odstopa, je odločitev o predčasnih volitvah še pred poletjem prepustila koalicijskim partnerjem.

Kongres PS - 24
Kongres PS - 24 FOTO: Damjan Žibert

Iz Državljanske liste so sporočili, da se še vedno zavzemajo, da bi bile parlamentarne volitve v najkrajšem možnem času. "Obdobje politične krize mora biti čim krajše in država mora čim prej dobiti operativno vlado s polnimi pooblastil," so sporočili. "Ne moremo in ne smemo si privoščiti, da bi zaradi novonastalih političnih razmer trpeli projekti, programi in reforme, ki so nujne za Slovenijo, če želimo čim prej iz prijema finančne krize," so še zapisali.

'Treba je rešiti, kar se rešiti da'

Po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča je treba umiriti žogo in ljudem povedati, da je to del parlamentarne demokracije. Koalicije ni več, pravi, ostala je vlada in partnerji v njej. Zdaj je treba ugotoviti, kaj od tega je ostalo v DZ. Če ima DZ ustrezno večino, da bi nujne zakone še sprejel, ima smisel vztrajati do septembra, je ocenil.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Miro Majcen

Lukšič se zavzema za to, da se stranke sestanejo in dorečejo projekte, ki jih je treba peljati naprej še pod to vlado. Sam se zavzema za čim prejšnje volitve, a da bi bile v takem času, da bo na volitve prišlo toliko volilnega telesa, da se bo oblikovala vlada, ki bo vzdržala cel mandat. Na vprašanje, ali torej na volitve jeseni, pa je odgovoril, da bo ta vlada v vsakem primeru do julija oz. še čez in bo ostala do nove vlade. Od danes do nove vlade je v najboljšem primeru še štiri mesece, je spomnil. Za ta čas pa se je treba po njegovem mnenju dogovoriti o prioritetah in zanje dobiti tudi podporo opozicije.

Po njegovih besedah ni v moči SD, da pripeljejo do predčasnih volitev. Ključ je v rokah predsednice vlade, je poudaril. Zagotovil pa je, da ne bodo sodelovali pri morebitnih poskusih imenovanja drugega mandatarja.

Na vprašanje, zakaj ministri SD ne odstopijo, je Lukšič odgovoril, da ne bodo zbežali s pogorišča. "Treba je rešiti, kar se še rešiti da," je dejal in dodal, da v SD nikoli niso odstopali.

Erjavec: Volitvam jeseni ne nasprotujem, a bi bila škoda lahko še večja

Prvak DeSUS Karl Erjavec je povedal, da politične krize, ki je nastala z zmago Jankovića, ni mogoče rešiti drugače kot s predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Naj gredo politične stranke po novo zaupanje pri volivcih, je dodal.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Erjavec pričakuje, da se bodo predsedniki preostalih treh koalicijskih strank sestali z Bratuškovo in se dogovorili o datumu njenega odstopa s funkcije, saj bo to pomembno zaradi določitve datuma predčasnih volitev. Po njegovih besedah bo sestanek verjetno v soboto ali nedeljo.

Kot meni Erjavec, bi bile volitve še pred poletjem najboljša možnost, da bonitetne ocene ne bi še naprej padale in obrestne mere rasle. Prav tako bi s tem mednarodni javnosti lahko hitro izkazali politično stabilnost, ki je nujno potrebna, je dejal. A je obenem pojasnil, da v DeSUS nimajo nobenih težav s tem, če bi bile predčasne volitve jeseni, bi bila pa škoda za državo lahko večja. Zagotovil je, da ministri iz vrst DeSUS ne bodo zapuščali vlade, ker bi bil to "še večji kaos in destrukcija", takšno potezo bi zelo slabo sprejela tudi tujina. V času do volitev bodo ministri opravljali vse nujno potrebne naloge za normalno delovanje države.

Poleg tega je Erjavec zagotovil, da stranka oz. poslanci DeSUS novega mandatarja ne bodo iskali. Kolikor ve, tega interesa ni tudi znotraj preostalih koalicijskih strank.

Bogovič: Vsi, na čelu z Bratuškovo, so snedli svoje besede

Predsednik DZ Janko Veber ne izključuje možnosti, da bi bile predčasne volitve lahko poleti, zlasti, če bi to narekoval položaj v državi. Ob tem poudarja, da je v vsakem primeru treba spoštovati roke in da se vse začne z odločitvijo Bratuškove. Zato je pomembno, da ga premierka čim prej obvesti o nadaljnjih potezah, pravi. Po grobih ocenah bi premierka morala odstopiti nekje sredi julija, če bi želeli državnozborske volitve imeti jeseni oziroma jih izpeljati skupaj z lokalnimi.

Kot opozarja predsednik SLS Franc Bogovič, so državljani zadnje dni lahko slišali tisoč besed o tem, da bodo koalicijske partnerice izstopile iz vlade, v primeru, da bo Bratuškova poraženka kongresa PS. "Danes, četrti dan po kongresu, pa jih večina požira svoje dane obljube, nekateri so se obrnili celo za 180 stopinj," pravi Bogovič, ki poudarja, da je vlada Bratuškove bila zgolj vlada višjih davkov in novega zadolževanja, v celoti protireformna in operativno nesposobna, zato je za Slovenijo kljub politični krizi dobro, za Slovenijo škodljiva vlada, čimprej odide.

"Ker ima sedanja sestava DZ že dve spodleteli vladi, mora Slovenija novega mandatarja dobiti prek novih volitev. Državljani si zdaj zaslužijo, da si sami na novo izberejo ljudi, ki jim zaupajo," pravi Bogovič, ki poziva vse predsednike koalicijskih strank, če jih je kaj v hlačah, in ki so napovedali izstope iz koalicije, naj bodo "mož beseda". "Najmanj, kar si zaslužimo vsi, ki gledamo to farso sprenevedanja in prelomljenih obljub je, da odgovorni v koaliciji prenehajo s tem, in vsi sledijo zgledu tistih, ki svoje besede držijo. V SLS se lani ob izhodu iz koalicije nismo oklepali oblasti za vsako ceno," še opozarja Bogovič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
01. 05. 2014 08.24
+1
Biofanatik
01. 05. 2014 08.24
+3
Ponovno osamosvojit itd..
arafat9
30. 04. 2014 15.36
+9
G. Bratuškovo vas lepo prosim da ne delate več škode naši lepi državi, zato vas prosim da takoj odstopite in date čimprejšnjo možnost državljanom da izberejo pametno vlado,in vi nikoli več ne kandidirajte za nobeno državno funkcijo ker ste vi naredila največjo škodo v zgodovini …….
Terezinka
30. 04. 2014 14.49
+8
Vse v politiko vključene osebe ste v svojo korist dan za dnem pozabile na obljube in pojedli ste že toliko besed in obljub,, da res nihče nima kaj veliko očitat. Čas bi bil, da razmislite kaj je dobro in pošteno za državo in narod. Kako delate za državo in kakšni domoljubi ste znate vsi govoriti, narediti nekaj zares državotvornega pa ne znate. Naredite novo volilno zakonodajo, zmanjšajte število administracije, zmanjšajte občine, naredite prihranek pri financiranju strank, ukinite pol agenciij, ki so same sebi in vašim sorodnikom in prijateljem namenjene. Dokler vsega tega ne naredite je zastojn klicati na volitve. Brez nove zakonodaje, ki bo prepovedala, da se kadrujejo razni ZJ in JJ ter drugi njima podobni ne bo sprememb. Vi delate volilne liste in vi nanje delegirate "nove" obraze. Na žalost pa ste vedno isti frisi. Mi navadni ljudje lahko le med vami vedno istimi izbiramo
Transformerji
30. 04. 2014 15.35
+3
Lepo si napisala, ampak oni te ne morejo razumeti, najhuje je pa to, da imamo preveč ovc, ki imajo korist od enih ali drugih, ali pa so čisto preprosto - preprosti!
Terezinka
30. 04. 2014 18.42
+2
Preprosti ali pa preveč odvisni in zato ubogljivi
Adolph
30. 04. 2014 14.21
+4
Vsi ki hocejo HITRO nove volitve, tezko pricakujejo katere stolcke bi lahko na novo zasedli . .. STOLCKARJI . . . .. . .
Terezinka
30. 04. 2014 14.51
+4
Brez nove volilne zaskonodaje bodo itak sami sebe ponovno postavili na prva mesta list in bili 100% izvoljeni. To je volilna farsa, to ni nobena demokracija. Še kaznovati liderja, ki je v postopku kot sta ZJ in JJ volilci ne moremo, če njegovi verniki ne dovolijo, ker ga ponovno izvolijo in kandidirajo
kure bedne
30. 04. 2014 14.04
+7
A zdaj ko bodo nove volitve boste pa spet volili PS ,SDS, SDS, SLS, NS in ostale podrepnike. Ka smo bolani. Saj je čisto prav, da smo tam kjer smo. Ehhhh.
omega _v6
30. 04. 2014 15.29
+2
ISON Kaj ni ustavna pravica,da vsaki voli tistega za katerega misli,da bo najboljši?? Koristno bi bilož,če nebi taki kot si ti vsiljevali svojega komunističnega mnenja!! Zaradi mene ti vili Šoltesa ali pa Hanžeka saj je to tvoja osebna odločitev!!
Blaška
30. 04. 2014 13.04
+4
vsi skup ste za v en balon in spustit nekam visoko, visoko, nad oblake, makar pristanete tudi na Luni, ker lažete, zavajate : )))
etul
30. 04. 2014 12.50
+3
Piše komentira kaj naj človek komentira ta cirkus katerega izvajajo naši politiki ni vreden komenatrja
Transformerji
30. 04. 2014 12.25
+6
Jasno, da so snedli svoje besede! Saj vendar delajo zase in za svoje družine, ne pa za Slovenijo!!
BULDOH
30. 04. 2014 12.08
+9
Sem že večkrat zapisala-noben ne bo odstopil-ta vlada dela naprej-vse gre po murgelskem planu....
ZOMBIJansha
30. 04. 2014 12.22
-6
enako je bilo lansko leto, ko Janša nikakor ni hotel odstopiti pa je imel podporo vlade 9%........spomin ti peša
kameltrajbar
30. 04. 2014 12.28
+0
daf3
30. 04. 2014 12.46
+7
pozabljate JJ je odstopil ko so koalicijski partnerji odstopili in nato podali nezaupnico no takrat je JJ odstopil tukaj pa tega ne bodo storili ker se jim gre za stolčke
Transformerji
30. 04. 2014 14.01
+0
omega _v6
30. 04. 2014 15.33
+4
happy days Daj napiši kaj je sedanja vlada delala razen tega,da je cel mandat lagala narodu?? Saj se verjetno spomniš;drugi tir 3. pomol,konec varčevanja, ne rabimo denarja le čas pa so v 1 letu vzeli 10 miljard kredita!!
nazaret
30. 04. 2014 11.54
+9
To smo tako pričakovali...ti ljudje nikdar ne držijo besede...naredili bodo vse samo da bo njim udobno...močno upam da ne pridejo več v parlament...če so sposobni ljudem lagati, zraven pa še dati izjavo da delajo za dobro drževljanov je pa že malo prehudo...za dobro svojih ritk delajo.
kure bedne
30. 04. 2014 11.42
+6
Takoj UKINITI vse stranke. In narediti eno skupino, ki bo delala za Slovenijo. Povejte, koga naj volim, če so sami lopovi?
omega _v6
30. 04. 2014 15.37
+3
A ti to misliš tako da se ustanovi ena stranka in se ji reče komunistična partija?? sori nismo raki ne gremo nazaj!!
ROMELS
30. 04. 2014 11.10
+10
Minili so časi , ko je beseda "držala".Sedaj vlada obdobje bleferjev
proletarec1
30. 04. 2014 10.57
+2
TA BOGOVIČ, ŠE NI ENE KORISTNE STVARI ,NAREDIL ZA SLOVENCE, PA STALNO DRUGIM MEČE POLENA POD NOGE.
Rde?asmrt
30. 04. 2014 11.44
+14
Ja naredili so rdečkoti-zapufali državo v 10 mesecih za 8 milijard...
zvit kot presta
30. 04. 2014 10.28
+12
Oh Korl, ti si že tolikokrat snedel besedo, da bi bil lahko že enkrat bil tiho in se spokal iz politike. Skrbiš samo za svojo r..t, za državo ti je pa figo mar.
giovanni2
30. 04. 2014 10.22
+2
Joj, koliko sem jaz presenečen, da ne držijo besedo.
sinhron
30. 04. 2014 10.21
-4
Res , da so vsi ključni aktrji snedli dane besede ,a še vseeno ni tako hudo , kot je bilo hudo sestopiti iz vladavine zadnje Janševe vlade , ko so morali skoraj z boldožerji stišati Janšo iz predsedniškega mesta in da je vlada SDS , SLS in NSI končno padla , če se to ne bi zgodilo bi sedaj bili v desnostanu brez možnosti preživetja . Ampak pri nas politikanti imajo zelo kratek doseg pomnjenja , ko gre za njih !
ZOMBIJansha
30. 04. 2014 10.21
+1
desničarji pozabljajo kako se je lani Janša držal stolčka.........kako je jokal.........podpora vlade je bila 9%.......kako je spomin kratek
Rde?asmrt
30. 04. 2014 10.13
+3
Če bojo volitve, levica gre na smetišče zgodovine-dovolj so pokazali kaj znajo-to vidi vsak povprečen Slovenec....
ZOMBIJansha
30. 04. 2014 10.18
+2
Rde?asmrt
30. 04. 2014 10.23
+3
aobri2
30. 04. 2014 10.32
+0
Ja ni nujno, lahko da Šoltes in Cerar do tedaj ustvarita stranko in pol imaš, SD, PS, šoltes, Cerar in še Bratovšek naredi kako stranko in ena dobi večino in naredi koalicijo. Zato js pravim kot JJ, nujno je potrebno spremeniti volilni sistem, da male stranke in stranke ki se ustanavljajo iz volitev do volitev in vedno isti znani obrazi ne bodo mogli več nagajat večjim strankam, tisti ki dobi največ glasov, da sestavi vlado. Dober je zadnjič Zoki zabil Kučana, tk da je še bolj majhen, hehe. Uničil je njegovo baletko ki je plesala po njegovem
Rde?asmrt
30. 04. 2014 10.40
+4
Ja potem bo treba pa volilce zamenjat.....
Vinnie
30. 04. 2014 10.13
+4
Mirko, če misliš, da boš z učenim frazarjenjem kot je "formulacija", "politična valuta" izpadel kaj bolj pametno, se motiš. Tok debilnih novinarje kot na 24 kur in kanalizaciji a pa še nisem videl.