Slovenija

Vsak polaga svoje račune

Ljubljana, 15. 11. 2010 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ker v primeru projekta Teš 6 grožnje s tožbami padajo vsepovprek, bodo očitno naša sodišča imela polne roke dela. Kdo bo koga in zakaj? Ali je Ultra poslovala s Tešem ali ne? Z demantiji se obmetavajo vsi vpleteni, v Ultri pa vztrajajo, da so v Tešu opravili le enkratni servis v obstoječih rezervoarjih.

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik FOTO: POP TV
Danes je Rotnik v informativni oddaji 24UR OB ENIH dejal, da je daleč od tega, da bi bila le Ultra kriva za njegovo zamenjavo. Pravi, da sta na vrhu piramide Kopač in Radićeva, "pa še kdo iz te stranke", torej iz Zaresa. Sicer pa je Rotnik prepričan, da novo vodstvo "velikih nepravilnosti ne more odkriti, saj so delali transparentno in kot dobri gospodarji". Dejal je tudi, da so predstavniki HSE v Tešu vedno iskali nekaj, kar bi bilo narobe, "narobe pa ni bilo nič".

Nedavna zamenjava nadzornega sveta HSE in nato razrešitev direktorja Teša Uroša Rotnika vse bolj burita duhove. Obtožbe so resne, grožnje s tožbami pa padajo vsepovprek. Z demantiji se obmetavajo vsi vpleteni.

Prvič: Imajo gradbena dovoljenja ali jih nimajo?

Tako je v soboto vodja projekta Teš Bojan Brešar v sporočilu za javnost navedel, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta Teš 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja in da je odstavitev Rotnika odprla že zaprto finančno konstrukcijo projekta. A takoj naslednji dan so v HSE te trditve deloma ali v celoti zavrnili. V sporočilu za javnost so zanikali, da bi Rotnikova zamenjava odprla finančno konstrukcijo in da so banke zamenjavo v vodstvu Teša sprejele z začudenjem. Navajajo še, da ima Teš sicer res pridobljena gradbena dovoljenja za vse navedene pripravljalne gradbene faze, nista pa še pridobljeni gradbeni dovoljenji za hladilni stolp in glavni pogonski objekt, prav tako še nima okoljevarstvenega dovoljenja, pač pa le soglasje.

Glede morebitne zaustavitve proizvodnje v Tešu, če se bodo stavkajoči za to odločili, je prvi mož HSE pojasnil, da bo v tem primeru Eles električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

Drugič: Kakšno vlogo ima v celi zgodbi Ultra?

S sporočilom za javnost so se minulo noč odzvali tudi člani projektne skupine za Teš 6, ki jih zastopa vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar. Prepričani so, da prvak stranke Zares "očitno ne more ali ne želi dojeti" njihovih strokovnih in ne politikantskih argumentov. Ocenjujejo, da s svojim pisanjem spet posega v njihovo čast in dobro ime ter znova napada njihovo osebno in poklicno integriteto.

Te dni so se v javnosti pojavila številna namigovanja, da je za Rotnikovo razrešitev odgovorno podjetje Ultra, ki naj bi se borilo za posel v Tešu, a tega ni dobilo. Eden izmed podpornikov te teorije je tudi velenjski podžupan Srečko Meh iz vrst SD. Tovrstne namige sta odločno zanikala direktor direktorata za energetiko Janez Kopač in predsednik stranke Zares Gregor Golobič. A kaj ko je Meh v informativni oddaji 24UR pokazal list, za katerega je trdil, da je račun iz avgusta, kar naj bi bil dokaz, da Ultra posluje s Tešem. Golobič je Meha v omenjeni oddaji nekajkrat opozoril, da bo zoper njega vložil tožbo. Danes pa je prvak Zaresa tudi potrdil, da se je odločil za tožbo, katero bo vložil "danes ali jutri“.

Ultra odgovarja s svojimi dokazi

Srečko Meh je pokazal list, za katerega je trdil, da je račun iz avgusta, kar naj bi bil dokaz, da Ultra posluje s Tešem.
Srečko Meh je pokazal list, za katerega je trdil, da je račun iz avgusta, kar naj bi bil dokaz, da Ultra posluje s Tešem. FOTO: POP TV

Direktor Ultre Gregor Breznik se je na tovrstne trditve takoj odzval in dejal, da Ultra ni poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega na Teš, niti samostojno niti prek drugih družb. V podjetju Ultra prav tako napovedujejo tožbe. Mehove izjave, da je do zamenjave Rotnika prišlo zato, ker podjetje Ultra v Tešu ni dobilo posla, je Breznik označil za neresnične in izmišljene. "Takšne neutemeljene trditve in laži predstavljajo načrtno škodo družbi Ultra, zato bodo proti vsem, ki jih razširjajo, sproženi ustrezni kazenski in civilni postopki," je še napovedal Breznik.

Rotnik grozi s tožbo Brezniku

Nato se je oglasil še Rotnik, ki je v izjavi za javnost zapisal, da "v Teš obstaja dokumentacija, do katere sedaj kot odstavljeni direktor ne more, ki dokazuje, da je Ultra neposredno ali prek hčerinskih družb v preteklem tisočletju in tudi v sedanjem tisočletju izvajala tudi posle za Teš. Zadnji račun za njihovo opravljeno storitev je bil zagotovo plačan v drugi polovici letošnjega leta. Navedene Breznikove izjave smatram kot žalitev in napad na mojo osebno integriteto in bom zaradi tega sprožil tudi vse ustrezne postopke pred sodiščem," je zapisal.

Nato se znova oglasi Breznik in – grozi s tožbo

"Kakor koli se že Rotnik boji napovedane tožbe, bi moral na to misliti že prej in ne razširjati neresničnih govoric ter s tem razširjanjem celo nadaljevati," je zapisal Breznik, ki je dodal, da "se je namigovalo, da naj bi se Ultra samostojno ali prek drugih podjetij potegovala za kar 20 odstotkov posla pri investiciji TEŠ 6, Rotnik kot menedžer pa očitno ne loči med pridobivanjem takega posla in enkratnim servisom, izvedenim po telefonski prošnji TEŠ (razvidno iz računa) v višini 1500 evrov neto. In to računa, ki je v javnost prišel, kljub temu da Uroš Rotnik do "dokumentacije ... kot odstavljeni direktor ne more"...," je še zapisal Breznik.

Ultra se odloči za razkritje svoje resnice

Danes se je Breznik odločil tudi, da medijem pošlje račune, ki naj bi dokazovali, da je Ultra letos v Tešu po telefonskem naročilu prav s strani Teša opravila le enkratni servis v obstoječih rezervoarjih v višini 1521 evrov. S to trditvijo je direktor Ultre Breznik danes zavrnil domnevno neresnične trditve o Ultrinih poskusih pridobivanja 20 odstotkov posla pri Teš 6.

Teorija zarote?

Vlačič, Golobič, Meh
Vlačič, Golobič, Meh FOTO: POP TV

Dejal je tudi, da sta Rotnik in Meh javnosti pokazala račun z deloma prekrito, torej prirejeno vsebino. "V svojih manipulacijah gredo Rotnik in Meh torej tako daleč, da poskušajo javnost prepričati v teorijo zarote z objavo prirejenih dokumentov, ki nimajo nikakršne povezave s Teš 6. Zato v izogib nadaljnjim poskusom manipulacij, po pregledu poslovne dokumentacije pojasnjujemo, da je Ultra v tem tisočletju, od leta 2000 do danes, po vsakokratnem samostojnem naročilu Teša, običajno telefonsko, dobavila rezervne dele ali opravila servise za obstoječi Teš, v skupnem znesku 26.592 evrov," pravi Breznik.

Pojasnil je, da so leta 2000 od Teša prejeli naročilo za 9902 evrov neto, v letu 2002 za 15.168 evrov in letos za 1522 evrov. "Nič od tega se ni nanašalo na Teš 6," navaja prvi mož Ultre, ki je sporočilu za javnost priložil tudi kopije teh računov. Račune si lahko ogledate na koncu članka.

Zatrdil je, da nobena družba iz skupine Ultra niti samostojno niti prek drugih družb v tem tisočletju ni poskušala pridobiti in se ni z nikomer dogovarjala za kakršne koli posle, ki bi bili vezani za Teš 6. "Razloga za to sta dva: nobena družba iz skupine Ultra nima nikakršnega izdelka, programa ali storitve, ki bi bili lahko uporabljeni v Tešu 6, pa tudi sicer se iz poslovanja na slovenskem trgu v celoti umika," je še v sporočilu za javnost zapisal Breznik.

Računi Ultra E - Teš
Računi Ultra - Teš
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Št. 1
16. 11. 2010 15.45
Pri miljardo vrednem poslu se pa že splača kakšno drobtinico dobiti (mogoče par tisočink). Da pa ne bi dobil čisto nič, je pa že nesramnost.
nefretete
16. 11. 2010 11.12
botjabotja 15.11.2010, 15:40 2 Glede na odziv lahko le dodam, da dvoličnosti ni konca. Ko pa se je Jankovičev šmrkavec usajal nad novinarjem, pa ste ga mislili kar križati. Tako je to, ja. Žal.
resslovenka
16. 11. 2010 09.25
Vsak polaga svoje račune... Ja, samo da jih plačujemo samo nekateri in to že 20 let.
SEBASTI
16. 11. 2010 07.53
Golubič, nima smisla, živ bog ti ne verjame več, razen par opranoglavcev.
CSI-Morost
15. 11. 2010 23.06
Kaj imata skupnega g. Golobič in mačka? 9 življenj...Le da se mačka vedno izliže sama, brez botrov.
nefretete
15. 11. 2010 19.51
botjabotja 15.11.2010, 15:40 2 nefretete 15.11.2010, 15:25 0 sac81 15.11.2010, 14:48 15 Za podobno grožnjo Janši je bil nekdo že kaznovan. In oproščen in dobil je še odškodnino. Prosim, drugič povej do konca. In to pomeni, da se lahko kar pobijamo med seboj?
muran
15. 11. 2010 19.21
GOLOBIČ JE SPET LAGAL !!!!SRAM GA BILO .
mojster03
15. 11. 2010 18.54
A še ni konec te lopovščine od ULTRE???
Mihec.pihec
15. 11. 2010 18.38
bukefal: Vsaka stvar se navadno izkaže, da pa je za nekaj dobra. Naš Turk, ki je dal moralno podporo Golobiču ob evidentni laži glede lastništva v Ultri, je na nek način zaslužen, da je prvak stranke poleg sebe potopil še celo strako Zares. Pred dokončnim potopom bo storil še kar nekaj škode, ampak politično pa preživeti ne more v nobenem primeru.... Rdeče oranžni lonec bo dobesedno implodiral in na pogorišču bo mogoče čez čas nastala kaka nova leva stranka, ki pa bo morala imeti povsem druge vrednote in politiko, če bo hotela priti v parlament....
faconi
15. 11. 2010 18.25
korintos15.11.2010, 17:590 Faconi: A si lahko sploh zamisliš, da bi se Dr. Gorenjak zlagal,a. Zaprem oči, pa dobim podobo poštenjaka, samo talar pa molitvenik mu manjkata -------tm so zelo pošteni ,....tm ne kradejo niti ne lažejo ,... ........resnica je pa drugačna ,.ja ja DR. hohernjak !!!!?????
delfika
15. 11. 2010 18.18
Torej, dragi moji. V Trbovljah se neuspešni županski kandidat, tesen prijatelj GGja, bivši Ultrovec, sicer pa difovc, hvali, da je napisal državni energetski načrt in da mu ga je GG požegnal. Zdej pa seštevite dve dve...
korintos1
15. 11. 2010 17.59
Faconi: A si lahko sploh zamisliš, da bi se Dr. Gorenjak zlagal,a. Zaprem oči, pa dobim podobo poštenjaka, samo talar pa molitvenik mu manjkata.
faconi
15. 11. 2010 17.39
JANŠA je vse trensparentno,demokratično počel v dobro SLOVENIJE!! -------------kdo še to verjame ,.???' je pa res da bo prišlo na dan takrat, ko bo spet kandidiral za leaderja !!!!
bukefal
15. 11. 2010 17.39
Šele sedaj spoznavam, koliko dobrega je naredil Turek, ko je dal lažnivcu Golobiču še eno priložnost. V nasprotnem primeru bi odpihnilo iz slovenske politike samo njega, stranka Zares pa bi jo dobro odnesla. Tako pa je poleg sebe likvidiral tudi svoje Oranžne! Bravo Turek!!!
bukefal
15. 11. 2010 17.29
Falirani filozof in grobar Slovenije Golobič laže, samo če odpre usta!!!
bukefal
15. 11. 2010 17.25
volek15.11.2010, 17:23 Že dolgo me ni nihče tako nasmejal, he, he!!!!
bukefal
15. 11. 2010 17.23
Medtem ko Golobičevih pokvarjenih namer niso pogruntali niti Drnovšek, Kučan in Turek, ga je slovenski narod prečital do potankosti. Ta kriminalec sodi edino v arest in to do konca življenja, njegova stranka Zares pa bo za vedno izginila s političnega zemljevida Slovenije!
faconi
15. 11. 2010 17.17
korintos15.11.2010, 17:120 Faconi: Janša ne laže, on tako govori. Grimsov Brankec ne laže, ker je politolog. Černač mogoče malo laže, ker mu lasje gor stojijo. Ta stranka je zelo proti laži, zato prosim da malo premisliš. ...KAJ ,..HA HA HA ,....ZA TEBE NOBEN NE LAŽE ,... LAŽEJO VSI TUT TISTI KI JIH NISEM NAŠTEL IZ FIRME SDS IN SIMPATIZERJI TE FIRME !!!!
MOSSAD001
15. 11. 2010 17.17
JANŠA je vse trensparentno,demokratično počel v dobro SLOVENIJE!! Teli tiči pa vse podomače med kolegi,na škodo SLOVENCEV!!
korintos1
15. 11. 2010 17.12
Faconi: Janša ne laže, on tako govori. Grimsov Brankec ne laže, ker je politolog. Černač mogoče malo laže, ker mu lasje gor stojijo. Ta stranka je zelo proti laži, zato prosim da malo premisliš.