Slovenija

Vsem družinam enake pravice!

Ljubljana, 26. 10. 2010 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse družine in partnerstva morajo biti enako spoštovane, enako zaželene, država pa jim mora po ustavi zagotavljati enake pravice, menijo pri kampanji Za vse družine. A dejansko stanje je precej drugačno.

Plakat istospolne družine
Plakat istospolne družine FOTO: Kampanja "Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice!"

Pri kampanji Za vse družine, ki poteka od predstavitve družinskega zakonika oktobra lani, se bodo v ključnih fazah sprejemanja zakonika še intenzivneje zavzeli za "enakost pred zakonom in spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin vseh državljanov". V ta namen so pripravili plakatno akcijo, v kateri opozarjajo na različne vrste družin.

S plakatno akcijo hočejo sporočiti, da v Sloveniji obstajajo različni tipi družin in partnerstev. Poudarjajo, da morajo biti vse te družine in partnerstva "enako spoštovana, enako zaželena, predvsem pa jim mora država po ustavi zagotavljati enake pravice", so zapisali v sporočilu za javnost.

Na plakatu sta po besedah koordinatorja kampanje Mitje Blažiča izpostavljeni družini, ki sta stigmatizirani; istospolna in enostarševska družina, ob tem pa tudi istospolni par. "In vsi se pri nas soočajo s predsodki, stereotipi, istospolna družina in par pa tudi s sistemsko diskriminacijo države," so prepričani v kampanji Za vse družine.

Na dnu plakata so stilizirani tudi "drugi tipe družin", od družine očeta, matere in otroka, do razširjene družine in lezbičnega para, je poudaril Blažič. Enostarševsko družino pa so po njegovih besedah umestili na plakat zato, ker se jo je v razpravi o družinskem zakoniku večkrat stigmatiziralo.

Podpora Ambasade Kraljevine Nizozemske

Plakatna akcija obsega okoli 70 plakatov, ki bodo od 26. oktobra do 15. novembra postavljeni v osem večjih mestnih občinah: v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Prvo plakatno akcijo kampanje je podprla Ambasada Kraljevine Nizozemske.

Kampanja "Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice!" združuje prizadevanja 13 organizacij (desetih nevladnih in treh političnih podmladkov) v podporo novemu družinskemu zakoniku. Ta bo, če bo sprejet v predlagani obliki, po njihovem mnenju odpravil "sistemsko, institucionalno diskriminacijo istospolnih parov, istospolnih družin, zlasti pa otrok v istospolnih družinah".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc79
28. 10. 2010 00.29
Homoseksualnost je dokaz, da živimo tako udobno da nam je že dolgčas in življenje se samo zakomplicira. Če bi imeli v mislih lov za hrano in iskanje zavetja ter preživetje, pač ne bi bilo danes življenje tako zakomplicirano. Gorje tistemu ki je izumil ogenj, kolo, pestnjak. Če tega ne bi bilo, bi živeli sanjsko življenje in nič nam ne bi manjkalo. In vsak ki misli drugače je bedak.
slovenc79
28. 10. 2010 00.24
"pa daj, no. in vsa sta ponosna nate, ne.in srce jima igra in poje od sreče.to sta si želela v življenju in izpolnila se jima je ta popolnost, ne" butelj, tega nisem napisal jaz, na ta post sem odgovarjal. To je napisal TineBaline. Tinebaline, boš rekel da je homoseksualnost prirojena ali kaj? Da je bog delil usmerjenost? Privzgojeno je vse, če ustanoviš dobrodelno organizacijo ali če ropaš klošarje. In ni samo vzgoja ampak tudi vpliv okolja.
robba
27. 10. 2010 20.27
QueerAsYou 26.10.2010, 22:54 1 slovenc79 Tudi moji starši o gejih niso imeli najboljšega mnenja, ampak so ga spremenili! Sedaj sta podpornika izzenačitve! Jaz sem njun sin, me imata radi in mi/nama želita vse najboljše! Kako se obrne ko je tvoj otrok v igri! pa daj, no. in vsa sta ponosna nate, ne.in srce jima igra in poje od sreče.to sta si želela v življenju in izpolnila se jima je ta popolnost, ne
nefretete
27. 10. 2010 19.38
KomentarX Prav lepo si nanizal svoje misli in za nekatere sem si vzela dovolj časa, da sem jih lahko vpela v svoja razmišljanja, vendar ti moram priznati, da tvoja Baudelairovska dekadenca ni blizu mojemu načinu razmišljanja, kar pa ne pomeni, da ni berljivo in da si ne zasluži vse pohvale v razdelanosti in dodelanosti misli. Kar nekaj replik imam, predvsem kar se tiče misli o družini (ki nima korenin samo v duhu), tista o ogledalu velja le če je izkrivljeno (kakršen je pač vidik gledalca) in ne nazadnje se zdiš, kot da življenje samo opazuješ in ocenjuješ. Krasno literarno razmišljanje, podkrepljeno s filozofijo in jasno načitanostjo intelektualca. Morda kje ob priložnosti na kakšnem forumu več, saj smo zgrešili osnovno misel oziroma jo preveč razširili ... Pa še o ljubezni in zavesti nisem nič povedala.... Lp
WikiX
27. 10. 2010 04.26
-gorenjka- 27.10.2010, 02:07 Res, pa udariva še kako na to temo. Zakaj se jezimo na ljubezen, ker se ne pusti kontrolirati, da bi bil le naš in vedno prisoten občutek? Ojoj, le tega ne, prosim, potem bi hodili po svetu kot zadeti hipiji ter ugotavljali, koliko ljubimo določen pogled, ki je pred nami. Ljubim sebe, in denar, pa avto, kok sm unga užgal po gobcu, dober sem ga zabil, tole bom pojedel, tole odnesel, tjale poscal in se delal norce, vse ljubim in zato najbrž napredujem... Bolečina je dober pokazatelj, da tudi telesu zmanjkuje ljubezni in bi bilo dobro še malo živeti. Ni dovolj obstajati, moramo se roditi in umreti, da bi lahko res ljubili vsak trenutek, ki nam je bil namenjen. Jaz želim živeti svoje življenje, nočem sodelovati v spolnih igrah, ki jih je iznašla družba. Mi ni treba, prihajam opremljen z vsemi potrebnimi čustvi, da sem povsem enakovreden ostalim. Do svojega telesa sem zelo previden, še vedno spoznavam kaj zmore in se mi sploh ne zdi, da ga moram preizkušati za vse namene, kjer bi bilo vse uporabno. Saj ni stroj, ki bi ga poljubno sestavljal ter popravljal za določene namene. Nekatere stvari ne ubijajo le zdravja, ubijajo ljubezen v meni, kako je z zakoni proti tem? Umetnost spolnosti je pa v tem, kako se prepletamo z vesoljem, pri čemer se telo nadvse izvrstno obnese. Ampak ljubezen je pa stvar zavesti, kako pa seksaš s tem? Ločeno ne gre, ne telo in ne duh ne dosežeta zadovoljitve, ki bi zahtevalo družino, da se jo ohranja. Človek lahko ljubi rože in občuje s prostitutko, ko daš oboje skupaj pa ne gre. Družina ima korenine v duhu, ki je nad pravom in moralo. Najprej sta se združila moški in ženska ter spoznala nebesa, ker sta hotela ostati tam, sta postala družina. Tudi če družino ukinemo, bosta še vedno lahko le ta vstopala skozi ta vrata. Družba jima lahko podeli tudi več pravic, pa zato ne bosta nič bolj srečna ali jih prenese na druge, ki jih ne morejo osrečiti. Niti družba ne bo napredovala, razvoj morale mogoče res spreminja vrsto, vendar ne kot množico, za vsako novo človeško bitje, ki je iz idealni podobne ljubezni ustvarjeno v naravno okolje, je razvoj njegove morale, čustvene inteligence in sposobnosti, v taki skupnosti čista evolucijska prednost pred ostalimi pripadniki vrste. Pomnimo, vse evolucijske spremembe se začnejo najprej z enim, čeprav zadnji ni imel časa zrecitirati še družinski zakonik. Mogoče ni videl potrebe, ker ni pričakoval, da bomo poslušali mašine.
-gorenjka-
27. 10. 2010 02.07
KomentarX 27.10.2010, 01:47 ....prebrala.....napisano mi je všeč....zelo všeč....
nefretete
27. 10. 2010 01.59
KomentarX 27.10.2010, 01:47 Komaj sem dočakala tvoj odgovor, žal pa je mene moja današnja realnost zdelala do konca in bom zaključila samo z mislijo, da je ljubezen stanje duha. vse ostalo so kratkotrajne iluzije, ekstazice, kot jim praviš, resnica pa je tisto, kar živi tvoja zavest. Popravek, kar dojema tvoja zavest....Tako to vidim jaz. Škoda, da ti nimam kam pisati. Lahko noč.
WikiX
27. 10. 2010 01.47
nefretete 27.10.2010, 00:35 Kadar se pogovarjam o ljubezni, raje ne citiram in se ne nanašam na nikogar, nočem si pokvariti razpoloženje čeprav je škoda, ker so ti na videz hladno analitični članki nadvse razburljivi, kakršna tudi mora biti prava znanost. Bojim se, da ko zmanjka hormonov, tudi življenja ni več, ljubezen pa celo ostane. Ne gre niti za narkomanijo v pravem, omejenem smislu besede, telo je samo po sebi biološki ustroj, ki tako deluje. Mogoče se nam zato zdi vse tako težavno, težko otroštvo, težko življenje in obupna smrt. Še dobro, da hormoni pomagajo in najdejo kaj zabavnega. Ogledalo je smešna reč, ves čas zremo ven iz sebe, naenkrat pa opazimo najlepšo reč na svetu, čeprav nekoliko zamegljeno in izkrivljeno. Trenutek ko uzremo sebe je tisto, o čemer sprašuješ. Ko se zavest prenese v odsev, izgine predstava o sebi, dobi neodvisno podobo, kot bi ostala zamrznjena v času. Meni se zdi to pogled mrtvega na svoje življenje, v tistem hipu ne sanjamo budni ampak se zavest realno prestavi v preteklost, naseli se v odsev. Ko bi lahko ostali v tem trenutku in se ne bi zavedli ogledala, bi si lahko brez vsakih čustev ogledali situacijo, saj so hormoni ostali v drugem času in prostoru. Niti nas ne bi kaj bolelo, bilo neprijetno, težko ali da bi se kaj dogajalo, saj je samo odsev realnosti. Takrat ni težko spoznavati sliko in ljubiti edino, kar obstaja, niti nimajo smisla vsi drugi vplivi ali morala, ki je tudi ostala zunaj. Torej obstaja biološka sreča, ki jo običajno uživa telo, medtem ko se zavest zvija v agoniji. To mora biti povezano z ljubeznijo, da je nikoli ne zmanjka, očitno vsakdo nosi v sebi vso dozo, ki jo potrebujemo. Presenetljivo spoznanje, vsa paleta čustev je naložena nad splošen občutek trenutka, vsota vseh pa je vedno ljubezen do življenja, tudi če se tega ne zavedamo. Ni ljubezni kot občutka, je le ekstaza, ljubezen je življenje samo in vse okoli njega, moramo pa živeti, da bi spoznali vsaj delček tega raja. O morali spolnih igric pa kdaj drugič, tema je ločevanje družine od socialnih mrež, ki vplivajo na način življenja, zaradi česar se nam spreminja zavest, ki ji prilagajamo okolje ;)
nefretete
27. 10. 2010 01.00
TineBaline 27.10.2010, 00:56 Nisem prepričana, da @KomentarX govori o privzgojeni homoseksualnosti, pač pa o privzgojenih vzorcih gledanja na svet in evoluciji morale. Sem tudi jaz morala brati še nekaj postov nazaj.
User71754
27. 10. 2010 00.58
Spolna usmerjenost ni to, da se odločiš, kdo ti je bolj simpatičen in kdo ti je manj ali do koga imaš celo odpor. Verjamem, da je nekdo, ki je imel v otroštvu probleme z enim od staršev lahko potem do tega spola in vloge kritičen bolj kot običajno in se tako nek odpor ali celo nek vzorec privzgoji. Dvomim, pa da se lahko potem kar avtomatično privzgoji privlačnost do nasprotnega od tga do česar imaš odpor. Seveda določene travme povzročijo posledice. Zato bo npr zlorabljen otrok tudi sam zelo verjetno zlorabljal otroke. Ne zaradi spolne privlačnosti ker ponavadi ne gre za to, ampak gre pri zlorabi za izkoriščanje premoči, za nadvlado nad žrtvijo. Kar je ponavadi izraženo tudi prek groženj pred ali po zlorabi ("če boš povedala komu, boš šla v pekel!" "če boš povedal, te mamaica in očka ne bosta več marala"itd). Ne mešaj tega s spolno usmerjenostjo! Verjamem tudi, da imajo fantje, ki se jim mama tako ali drugače "zagabi" potem velike probleme s svojimi partnerkami, ker te svoje travme projecirajo nanje. S samo spolno usmerjenotjo pa to nima blage zveze. Razen če ti misliš, da bo zdaj fant, ker se mu je mama zamerila s preveč vlačugarskim življenjskim slogom, kar avtomatično postal dovzeten za moške in mu bodo spolno privlačni ter bo ob golih moških doživljal erekcijo? Močno dvomim. Te spolno privlačijo ženske ali moški - tu gre za povsem spontan odziv, kot verjetno veš. ;) Verjetno pač posledica kemičnih procesov v glavi. Nagon. Ne vem, kako bi lahko to privzgojil. Če homoseksualcev - kljub vsem poskusom in poskusov "zdravljenja" in "prevzgoje" skozi zgodovino - niso uspeli uspešno spreobrniti v heteroseksualce, tudi močno dvomim, da je pa obratno pa možno - da pa se hetero da v homo vzgojiti. BS! Lahko le potlačiš svojo pravo usmerjenost in živiš navidezno - kar mnogi zaklozetirani homoseksualci počnejo. Na zunaj družinski možje in očetje - od blizu pa s skrivnostjo. Ki jo držijo zase ali pa celo družina za to ve in trpi skupaj v laži. Če bi takšna prevzgoja delovala, danes homoseksualcev ne bi bilo, ker bi jih vse sproti "prevzgojili". Itak tudi velika večina staršev vzgaja svoje otroke v izrazitem hetero duhu (malo je staršev, ki jim je res vseeno za spolno usmerjenost otroka in bi politično korektno že malemu otročiču govorili "ko boš imel punco ali fanta" itd) - pa vseeno homoseksualci ostanejo ti otroci kljub hetero vzgoji. (Pre)vzgoja bolj malo vpliva na to. Glede raznih "znanstvenih dokazov" proti homoseksualnosti pa le tole: že v primeru klimatskih sprememb so problemi, ker jim nekateri iz političnih razlogov nasprotujejo - z nekimi kvaziznanstevnimi "dokazi". V primeru homoseksualnsti je pa tega še več - zaradi zainteresiranosti verskih skupnosti predvsem, ki tudi odpirajo in financirajo svoje "raziskovalne inštitute" za družino, ki čudežno dokazujejo ravno tisto, kar pridigajo.. In skrajno podcenjujoče je, da se geje in lezbijke - mame in očete - avtomatično vrže v nek stereotipen predal, da so to zafnani histerični zadrogirani žurerji, ki jim samo seks hodi po glavi in seksajo na vsakem vogalu z vsem kar leze in gre. Marsikateri hetero je povsem neodgovorna in neresna oseba, dokler ne postane mama oz oče. Otrok - še posebno, če je skrbno načrtovan in zaželen - je odgovornost in skrb. In bolj ko je zaželen, večja je. Bolj so starši odločeni in vedo, kako in kaj. Če se ti pa "zgodi" otrok, potem pa vprašanje, če ne dobi kdaj v faco "Itak si bil napaka!" ali kaj podobnega. Še bolj podcenjujoče pa je do otroka, ko se ga v primeru homo družin razglaša za igračo homoseksualnega para. Kake takšne insinuacije se lahko domisli samo kak slaboumen um.
User71754
27. 10. 2010 00.56
Homoseksualnost privzgojena? Bodo otroci vzgajani od homoseksualcev tudi homoseksualci? Če bi otroci res le oponašali svoje starše, bi še vedno ljudje ždeli v jamah, nabirali jagodičevje in lovili divjad, oblečeni v živalske kože, oboroženi s kamenjem. Očitno gredo otroci tudi preko vzorcev obnašanja in načina življenja svojih staršev. Kako so potem homoseksualci tudi v družinah zelo tradicionalne vzgoje? Danes ali nekoč. Otroci istih očetov in mam - vzgajani enako. Isti vplivi okolja, pa še vedno je kak od otrok gej, lezbijka ali biseksualen. Kako že, če je vse bolj odvisno od vzgoje po mnenju nekaterih tu? Enako je s homoseksualnostjo v živalskem svetu: verjetno niso živali homoseksualne zaradi vzgoje in vplivov "živalske družbe". Očitno mora biti nekaj naravnega, če se homoseksualnost pojavlja pri več vrstah (vključno s človekom). In v različnih časovnih obdobjih, na različnih lokacijah. In pri ljudeh - v različnih kulturah, civilizacijah, rasah. Geji in lezbijke so bele, črne, rumene, mešane rase. Blond, črni, rjavi. Modrooki, rjavooki, zelenoooki, sivoooki. Kristjani, muslimani, židi, hinduisti, budisti itd. Stari, mladi. Revni, bogati. Danes, nekoč, v bodoče. Tu, v Aziji, v Afriki, v Evropi, v Ameriki. Vedno in povsod. Zaradi vzgoje in družbe? Dvomim.
nefretete
27. 10. 2010 00.43
KomentarX Zanimiva je razprava, kako lucidne sanje vplivajo na to perspektivo oziroma da ves čas budni sanjamo. Če si tako daleč raziskal, si morda spregledal vedenje o tem, da so vsi odgovori že v tebi. Pa tudi to, da naša zavest raste in se sočasno spreminja tudi dojemanje sveta in poznavanje sebe. Še vedno razmišljaš na podlagi tega kar so ti drugi povedali in si (hvala bogu!) prebral in ne to, kar misliš, da veš ali pa veš, ti. Da ne bo pomote, nisem rekla, da poznam vse odgovore, sem pa na poti. Ne vem kam grem, vem pa da tja moram priti. (je rekel Deepak Chopra)
nefretete
27. 10. 2010 00.35
O tem razmišljam, skušam sam razumeti kar moje oči vidijo, ne pa da moje privzgojeno razmišljanje in navade določajo, kaj naj bi videl. Tvoje razmišljanje o privzgojenih vzorcih dojemanja relanosti je resnično zanimivo in vredno širše obravnave, kar pa je tukaj skoraj nemogoče. Če sem prav razumela, je popolnoma vseeno, s kom zadovoljujeo svoje seksualne potrebe, ki so le posledica hormonalnega delovanja? Moralne vrednote so nam vcepljene in nič drugega. Kakšna evolucija? Moralnih vrednot? Prav, pa mi razloži pojem ljubezen. Je ljubezen le posledica hormonov? Meni se ne zdi. Tudi zelo ločim različne vrste ljubezni, In kaj, ko se zmanjša delovanje hormonov (jah, tudi to pride z leti) potem ljubezni ni več? Oprosti, vem da je pozno....
WikiX
27. 10. 2010 00.23
nefretete 27.10.2010, 00:14 Kakšno mnenje, saj nisem komentiral članka v reviji ampak predloge družinskih zakonikov. Znanost se ukvarja z vprašanjem, kako je evolucija oblikovala moralo, kako gledamo zdaj na stvari okoli sebe ali nekaj takega. Zanimiva je razprava, kako lucidne sanje vplivajo na to perspektivo oziroma da ves čas budni sanjamo. O tem razmišljam, skušam sam razumeti kar moje oči vidijo, ne pa da moje privzgojeno razmišljanje in navade določajo, kaj naj bi videl. To se mi zdi pri oblikovanju osebnega mnenja v demokratični družbi zelo pomembno, zato raje preberem kakšen članek ali knjigo več kot ne. Članki so si res nekoliko podobni, odzivi nanje pa sploh ne. Evolucija?
nefretete
27. 10. 2010 00.14
KomentarX 27.10.2010, 00:11 Hvala za informacijo, verjamem, da si v poplavi člankov našel tudi tega. Pa ti vse verjameš, kar piše ali pa se kdaj tudi poglobiš vase in oceniš zadevo s svojega stališča. Samo zanima me, če članek odraža tvoje mnenje.
WikiX
27. 10. 2010 00.11
nefretete 26.10.2010, 23:50 Prebral sem članek z naslovom Science wakes up to morality, na 43.strani revije New Scientist, iz 16.oktobra letos. Škoda ker nimamo privatnih sporočil, da bi ti lahko poslal link, sicer pa javi, če te zanima. slovenc79 26.10.2010, 23:53 Po tej logiki, je treba danes sprejemati spoznanja znanosti, ki nam odkrivajo skrivnosti izvora morale, kar prej ni bilo mogoče, saj je bila morala družbe omejena na ekskluzivna spoznanja teologov in filozofov. Danes lahko o ztem razpravljamo, kar sem pisal je le uvod v našo zgodbo. Drugače sem mnenja, da bi morali družino kot naravno vez med moškim in žensko, ločiti od ostali zvez in uvesti neke nove kategorije za ostale, če je za to potreba. Anomalije, ki jih omenjaš pa niti ne, saj že imajo svoje kategorije v kazenskem zakoniku in medicinskih priročnikih. Tam so potrebna drugačna spoznanja in izkušnje.
nefretete
27. 10. 2010 00.04
Očitno sem nocoj prepozna. Lahko noč vsem.
nefretete
27. 10. 2010 00.03
Zakon bo najprej poskrbel za že obstoječe družine, kjer odrašča otrok v istospolni partnerski združbi, če se tako izrazim. Take družine že obstajajo,le da nimajo pravic, kot običajno priznane družine. Do splošnega posvajanja je še daleč in bodo pari morali skozi sita in komisije, tako da.... S to razliko, da se ne dogajajo zlorabe, pač pa gre za polnopravno in svobodno izbrano partnerstvo. Ljubezen.
hcaine2
26. 10. 2010 23.55
slovenc7926.10.2010, 23:53 0 komentarx, tale komentar je res en x. Se pravi, po tvoji logiki recimo, je zoofilija ali pedofilija popolnoma ok če se za tak primer ne izve? So ljudje, ki ne vedo o čem govorijo... In ja, po njegovem mnenju je bilo v Baričevičevi garaži vse ok, dokler ni za to izvedela javnost.
slovenc79
26. 10. 2010 23.53
komentarx, tale komentar je res en x. Se pravi, po tvoji logiki recimo, je zoofilija ali pedofilija popolnoma ok če se za tak primer ne izve?