Slovenija

Zapleti pri koalicijski pogodbi?

Ljubljana, 22. 10. 2008 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sobotnem sestanku se bodo stranke bodoče koalicije dokončno opredelile do predloga koalicijske pogodbe. A kot kaže bo prišlo do zapletov, saj upokojenci zahtevajo več varovalk za pokojnine.

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor.
Najverjetnejši mandatar Borut Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je predsednika republike Danila Türka danes obvestil o ustanovitvi poslanskih skupin v novoizvoljenem sklicu parlamenta. Predsednik države sedaj lahko po posvetu s poslanskimi skupinami predlaga kandidata za novega mandatarja.

Morebitne koalicijske stranke se bodo do predloga pogodbe opredelile do sobote, ko bo potekal skupni sestanek predsednikov strank in pogajalskih skupin.

Teden dni po ustanovni seji državnega zbora, torej danes, se je namreč iztekel rok, do katerega morajo biti ustanovljene poslanske skupine v parlamentu. Novi vodje poslanskih skupin so morali o ustanovitvi poslanske skupine obvestiti predsednika državnega zbora in mu predložiti seznam članov z njihovimi podpisanimi pristopnimi izjavami. Predsednik DZ Gantar pa je predsedniku republike popoldan posredoval poročilo o ustanovitvi poslanskih skupin.

Kdo so vodje poslanskih skupin?

Poslanske skupine so morale ob ustanovitvi določiti tudi svoje vodje in njihove namestnike. Poslansko skupino SD bo vodil Bojan Kontič, poslance SDS Jože Tanko, poslansko skupino Zaresa Gregor Golobič, poslance DeSUS Franc Žnidaršič, poslance SNS Zmago Jelinčič, poslansko skupino SLS Jakob Presečnik, vodja poslancev LDS pa bo Borut Sajovic.

Poslansko skupino sestavljata tudi poslanca narodnih skupnosti. V skladu z dosedanjo prakso bo prvi dve leti mandata eden izmed njiju vodja poslanske skupine, drugi pa predsednik komisije za narodni skupnosti, nato pa bosta funkciji zamenjala. Kot vodja poslanske skupine bo mandat začel poslanec italijanske narodnosti Roberto Battelli, v drugi polovici mandata pa bo funkcijo prevzel predstavnik madžarske manjšine Laszlo Göncz.

Danilo Türk bo po posvetu s poslanskimi skupinami predlagal kandidata za novega mandatarja.
Danilo Türk bo po posvetu s poslanskimi skupinami predlagal kandidata za novega mandatarja. FOTO: Dare Čekeliš

Mandatarski kandidat v začetku novembra

Predsednik Türk bo razgovore predvidoma začel po 28. oktobru, posvetovanja pa naj bi opravil do konca meseca ter v začetku novembra predlagal mandatarskega kandidata. Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci volili mandatarja, pa bo predvidoma sklicana najpozneje do sredine novembra.

Državni zbor voli predsednika vlade na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46. Novoizvoljeni predsednik vlade pa mora nato v 15 dneh po svoji izvolitvi državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov.

Vsebina pogodbe znana v soboto

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor bo vsem predsednikom morebitnih koalicijskih strank poslal čistopis predloga koalicijske pogodbe, je napovedal član pogajalske skupine SD Miloš Pavlica. Stranke se bodo do predloga opredelile do sobote, ko naj bi se na skupnem sestanku dokončno dogovorili in oblikovali vsebinski del koalicijske pogodbe.

Zapleti pri koalicijski pogodbi?

Čistopisa koalicijske pogodbe pa naj DeSUS ne bi potrdil. Upokojenci namreč zahtevajo več varovalk za pokojnine, glavni Pahorjev pogajalec Anton Rop pa o tem noče niti slišati, poroča oddaja Svet na Kanalu A.

Zapleta se namreč pri realizaciji DeSUSove predvolilne obljube, da bodo upokojenci v vladi poskrbeli za učinkovit in pravičen pokojninski sistem. DeSUS se zavzema, da bi v pokojninskem sistemu prevladal prvi steber, vplačila delodajalcev na Zavod za pokojninsko zavarovanje, ne pa drugi naložbeni.

Upokojenci zahtevajo več varovalk za pokojnine.
Upokojenci zahtevajo več varovalk za pokojnine. FOTO: POP TV

Odprtih vprašanj ni več

Pavlica ocenjuje, da je predlog koalicijske pogodbe relativno dobro pripravljen ter upošteva večino želja koalicijskih partneric. "Vseh seveda ne, saj so si nekatere nasprotujoče," pravi Pavlica, pri čemer denimo omenja področje prenosa sredstev Kapitalske družbe. Sicer pa ocenjuje, da pomembnejših odprtih vsebinskih vprašanj ni več, tudi ne na področju pokojnin ali medijske zakonodaje. Pavlica še dodaja, da je razlik med osnutkom koalicijske pogodbe in sedanjim predlogom kar precej, predlog pa obsega 15 strani več kot osnutek.

Pavlica meni, da bo v soboto vsebinski del pogodbe dokončno oblikovan. Kar pa se tiče kadrovskega razreza v pogodbi, Pavlica pravi, da je to v pristojnosti mandatarja in ne pogajalskih skupin.

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
25. 10. 2008 16.13
Škoda, da Tito ne more nazaj...bi te vse podavil ko Mačke..ob splošnem ploskanju Državljanov Slovenije.. Če so bili na srbski guči bi tudi Joža bili vseli..?? Mojlah
manjakranjc@hotmail.com
24. 10. 2008 14.28
T.B Lepo te prosim, požri malo ponosa in preberi kaj sem spisala, tam dobiš vse odgovore. Zavjanje na zavajanje in celo 2x pogrete župe pa res ne, vseeno hvala. Vsi smo slišali obljube, zato so vsi zagovori v tej smeri prezrti.
SPICELJ
24. 10. 2008 12.20
Edina reforma,ki je uspela pod taktirko našega JANEZA je sigurno premetavanje kosti in postavljanje spomeniko, ter čaščenje domačih izdajalcev....
Tonček Balonček
24. 10. 2008 12.10
Pokojninslke reforme s ene moremo iti na vsake štiri leta, Janša pač ni izpeljal niti ene reforme, razen malic, nižanja tariv itd., kar so opravili na eni seji! Gre za dolgoročni projekt, takšnega diletanti ne morejo izvesti! Ali mi alhko kdo pove, kateri projekt je bil realiziran? Pa ne mi nakladati z nekimi rastmi, zmanjšanju brezposelnosti, nalepkami in podobno!
SPICELJ
24. 10. 2008 11.45
Čas za pokojninsko reformo je bil v času razvojne vlade našega JANŠE,ko so bili dobri gospodarski časi... je pa res,da je šlo veliko denarja za šenkane vinjete,brezplačne vrtce,draginjske dodatke in ostale predvolilne bonbončke,ki pa se niso obrestovali...
Tonček Balonček
24. 10. 2008 09.19
Ampak če bi (teoretično) imeli koalicijo SD-SDS, bi resorje za socialo in zdravstvo verjetno dobil Pahor in bi pri pogajanjih o vsebini koalicijske pogodbe gotovo Janšo izsiljeval! Kdo ej trdil, ba bo zagotovil visoke pookojnine in evropske plače? Vsi ankladajo, da je to sicer možno, če.... Nekaj s tem pokojninskim sistemom ne štima, kako je možno, da imajo ljudje v popolnoma primerljivih poklicij skozi zadjih npr. 30 let tako različne pokojnine. Primerjajte pokojnino npr. splošnega zdravnika, profesorja na gimnaziji, snažilke na šoli, pisarja an sodišču itd, kjer je že vseskozi pribl. enako in vzporedite zneske tistih, ki so pokoju že 30 let, tistih, ki so v penziji 15 let in tistih, ki so šli v penzijo pravkar. Razliek so enormne in gre za anomalije! Pahor ni nič obljubljal, gre za dvig minimalnih plač, ki zanšajo za eno sejnino predsednika na SPIZ-u, kar je dejansko ponižujoče! Razlike v plačah so se v zadnjih letih enormno povečale, najvišji prejemajo že vrtoglave dohodke bonitete zavarovalne premije delnice itd., na koncu pa ves ta sektor, ki črpa državljane (banke, finančni inženiringi itd.) enostavno ss vojimi garancijami pokrije država, namesto,d a bi et direktorjew in člane nadzornih svetov rubili, kot to počnejo z navadnimi državljani, če en morejo odplačati kreditov ali plačati kazni za prekršek!
manjakranjc@hotmail.com
23. 10. 2008 14.41
Tonček B Ne zavajaj! Triglavi zmaj t.i. trojčka je obljubljal EU plače na podlagi ne-dvigov davkov oz. prispevkov. Vse kar si naštel ne sovpada z obljubami na volitvah in očitno priznavaš, da so zavedli in prostaško \"nategnili\" narod, oziroma tisti del volilnega telesa, ki se je odzval krikom psevdo levice. Absolutno je stališče pravilno, a slednjega sem zapisala že sama; pogrete\"župe\" pa ne maram!
tinie100@email.si
23. 10. 2008 14.16
kosir_maks@ Vam je morda JJ kaj zvišal, zato pa ga tako vneto hvalite tukaj na portalu. LOL!!! Realno gledano pa je JJ v zadnjem predvolilnem letu zapravil dohodke SLO še za naslednih par let. Tako se jaz tudi upam it davčno in plačilno reformo, zastonj vrtci, draginjski dodatek! A sedaj pa bo potrebno te dolgove odplačati! Pahor ne popuščat pod pritiski! Če je treba kje vzeti, vzami najprej tam kjer je! Pri odpisanih poslancih in propadlih politikih, tistih ki zraven polnih plač služijo še po 260 ur mesečnih nadur in podobno. Večina Slovencev je z tabo!!! Sem srečen ker nas JJ ni uspel v teh letih spraviti tja; pa čeprav se je zelo trudil; kamor je Bušman spravil Amije.
Goky
23. 10. 2008 13.48
Najbolj žalosto je pa, da moramo starši podpirat življenja polne mladostnike, ker ne dobijo dela. Brez šolele se še dobi kaj z viso ali srednjo šolo pa skoraj nič. lp.
Tonček Balonček
23. 10. 2008 13.22
Mislim, da bi največje plače in blaginjo za vse delovne ljudi dosehli, če bi nehali vs edobičke in stroške lastninjenja pretapljati v banke, predvsem tuje. Večina slovenske akumulacije, kolikor je sploh je, gre prav za takšne stroške, ne pa v razvoj in investicije, ki nudijo delobvna mesta in dobiček,! Če nekdo po 40 let plačuje tretjino svojih dohodkov vv penzijski sklad, menda lahko pričakuje vsaj to, da ne bo imel penzije pol nižje od svoje plače! A je to tako perverzno pričakovanej? Prei9 nas je problem, da že \"ta male plače\" komaj zadostujejo za preživetje, penzije na podlagi tega pa že zdaj ne in si moramo pač pomagati z varstvenimi dodatki. Ljudje pač v povprečju živimo dlje kot nekoč, pri tem se pa delovna sposobnost ni podaljšala. Če bomo živeli po sto let, zaradi tega ne bomo vozili avtobusov in učili matematike pri osemdesetih, le večje in flje trajajoče stroške bomo povzročali. Produkcija otrok pri stanju, ko ni služb in dela, je popolnoma zgrešena, tudi ti otroci se namreč starajo in bo problem čez npr. 50 let še večji, ker bo starih, zdaj rojenih seveda še več, a takrat bomo terjali in prosili, naj imajo družine po deset otrok? Prispevek za penzijo in zdravstvo s emora nujno povečati, demografija pač ne sprašuje, zakaj je čedalej več ljudi starih, delovnos o pa nesposobni, z daljšanjem deloven dobe se namreč zmanjuše tudi povpraševanje po novih delavcih, že tako jih je v Sloveniji pol zaposlenih v engospodarstvu in birokraciji, ki je sama sebi namen in najmanj nekja deset provcentov zaposlenih bi lahko ostalo doma/na borzi, če bi delo racionalizirali, mi pa silimo napol starčke, naj še kar delajo!
saso999
23. 10. 2008 13.15
... prepričan sem, da noben na tem forumu ne prebere kar si napisala tko da brez veze se trudit. Lp
titovka
23. 10. 2008 13.12
če nam klerodomobranska mafija povrne vse tisto kar so pokradli v --17 letih--nam sploh več ne bi trebalo delati!!!!
saso999
23. 10. 2008 13.12
manja kranjc a ti res nimaš bolšga dela kot da pod vsakim člankom na politično temo napišeš 20 vrstic govna
titovka
23. 10. 2008 13.05
lep dan želim...praško, turbo, in božji biček... pri nas oblačno...sam da ne pada.
manjakranjc@hotmail.com
23. 10. 2008 12.59
Pa za božjo voljo, saj že le kanček ekonomske logike pove, da bodo večji izdatki za pokojnine zmanjšali realne neto plače, znižal gospodarsko rast, zmanjšali razvoj, uničili konkurenčnost, povzročili beg &039;možganov&039; v tujino! Prav zaradi tega in še marsičesa so stranke pod združenim odpadnim listjem javno zavajale in se šle demagoško perverzijo!!!...danes pa jim je pomeben stolček in ne gnila začrtana \"reforma\"! M.K
manjakranjc@hotmail.com
23. 10. 2008 12.58
Absolutno sem sama na stališču, da DeSUS in SD z začrtano »blaginjo« nalaga 50 letno breme nepenzionističnim generacijam in da bi ob upoštevanju njihovih želja in začrtanih vzorcev povečali: davke, javnofinančne izdatke, javni dolg in tako zmanjšali: gospodarsko rast, raven razvoja, konkurenčnost. Ljudje tudi sicer preveč razmišljajo, kdaj bodo šli v penzijo, medtem ko na izobraževanje za dobro delovno mesto nihče ne pomisli, ker &039;so to dali že čez&039;; več ameriškosti in predvsem ekonomske logike torej in tudi ta problem bo racionalno rešljiv. So primeri iz let cca. 1990, ko so ljudje v penzijo hodili pri &039;reci in piši&039; 44-ih letih in so danes največji glasniki, kakšne pravice so jim kršene;&039;za kar je delal bo dobil&039;...in podobne socialistične izjave. Zelo odkrita; pri upokojencih me moti to, da so nekateri taki primitivci, da sploh ne znajo uporabljati logike, da bi se enkrat končno vprašali ali s tem obremenjujemo mlado generacijo? !?!
manjakranjc@hotmail.com
23. 10. 2008 12.57
Pozdrav ponovno, Dejstvo je, da je v koalicijski pogodbi marsikateri konstrukt. Pa naj kakšnega razjasnim. Uskladitve pokojnin in plač začrtane po vzorcu »moderne« koalicijske pogodbe, bi sedaj zaposleni nosili čedalje večje in večje davčno breme in tako bi se davki še povečali in kmalu bomo lahko govorili o anarhiji izdatkov BDP za pokojnine. Halo!? Kdo bo dejansko delal, če bodo davki visoki (?)nihče! Vendar se Slovenija ne zaveda, da v tujih državah ekonomskih &039;policymakerji&039; niso kratkovidni idealisti, ki ne spremljajo kratkoročnih predlogov samo za to da imajo mir in da ustrežejo mitu solidarnosti, kot je to socialistična in socialdemokratska praksa. Po podatkih imf-a imamo glede na plačni indeks celo najvišje pokojnine v Evropi. Če prakticiramo ekonomsko logiko nam postane jasno, če bo v naslednjem X obdobju število upokojencev za Y naraslo, si bodo tudi upokojenci v strukturi BDP-ja, stopnejsko prilaščali vedno večji in večji delež, kar pomeni, da bomo čez 30 več kot 45 BDP-ja porabili samo za upokojence. In kje je tukaj &039;cost benefit&039;?!
resslovenka
23. 10. 2008 12.48
AnnaM Stvar je tako preprosta, da bolj ne more biti in glej nihče ti noče nič prikriti. Vsi vemo, da so se dogajale grde stvari z ene in druge strani. Iskati kdo je komu naredil več hudega je utopično. Vsak, ki je koga izgubil v tistem času nosi še danes v sebi srd in bolečino zoper tisto stran, ki mu jo je povzročila. Medsebojno obračunavanje za nazaj pa je v današnjih časih nesmiselno in ne pelje nikamor, le še v globji prepad med ljudmi. Ali hočemo to? Jaz ne.
Tonček Balonček
23. 10. 2008 12.35
Smo tudi varni, saj smo v NATO! Za anše bančne vloge (kdor jih ima) pa jamči država Slovenija! Če je to kakšno jamstvo, potem se na bančništvo ne spoznam, saj ima že npr. NLB več pasive od Banke Slovenija, kdo naj torej jamči, to je zares smešno! Morda le še TUŠ in Mercator, ali celo Boško Šrot!?
bozjibic
23. 10. 2008 12.28
Ni mi jasno zakaj tolko jokcate, nizke penzije, nizke plače, dvig gor - dvig dol. Važno je, da smo člani EU in imamo evropske cene, drugo pride več ksno! Kdaj bo to, pa niti bog ne ve!!!