Slovenija

Vse več sindikatov za referendum

Ljubljana, 13. 09. 2010 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za referendum o pokojninski reformi so se opredelili tudi Neodvisni sindikati. Moti jih podaljševanje delovne dobe, pa tudi "delna privatizacija" pokojninskih sredstev. Na ministrstvu za delo njihove pomisleke zavračajo.

Predlogu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za izvedbo referenduma o pokojninski reformi se pridružujejo tudi Neodvisni sindikati Slovenije (NSS).

Tudi v NSS niso naklonjeni pokojninski reformi, kot jo predlaga vlada.
Tudi v NSS niso naklonjeni pokojninski reformi, kot jo predlaga vlada. FOTO: Reuters

Kot je v sporočilu za javnost zapisal njihov predsednik Rastko Plohl, se z vladnimi rešitvami v predlogu pokojninske reforme ne strinjajo, še posebej z zviševanjem delovne dobe na 43 oziroma 41 let, pa tudi jemanjem bonusov za predčasno upokojitev.

V NSS menijo, da bi vlada "morala delati na polni zaposlenosti" in se sprašujejo, "zakaj se vse od osamosvojitve umetno vzdržuje število brezposelnih v povprečju 100.000 delovno aktivnih oseb na leto, ko pa vemo, da je država sposobna ustvariti polno zaposlenost".

V predlog zakona po njihovem mnenju ne sodi "delna privatizacija" pokojninskih sredstev preko zasebnih pokojninskih združb, saj takšno dodatno pokojninsko zavarovanje poznamo v različnih oblikah že sedaj in je zadeva individualne odločitve. "Še posebej nas skrbi možno mešetarjenje z glasovalnimi pravicami in delnicami teh zasebnih pokojninskih družb," je še zapisal Plohl ter se vprašal, ali bo država iz proračuna krila primanjkljaj zasebnih zavarovalnic.

Ministrstvo za delo tditve NSS zavrača

Na navedbe NSS so se odzvali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Trditve, da se poskuša preko zasebnih družb delno privatizirati pokojninska sredstva po njihovem mnenju v ničemer ne držijo, saj je temeljno načelo prostovoljnosti dodatnega pokojninskega zavarovanja ohranjeno tudi v predlogu novega zakona. Po predlogu se namreč prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje deli na kolektivno in individualno zavarovanje, obe obliki pa se smeta financirati samo iz lastnih sredstev delodajalca ali zavarovanca.

Predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju tudi jasno določa upravljavce ter ločitev premoženja upravljavca od premoženja pokojninskega sklada, kar pripomore še k večji varnosti naloženih sredstev zavarovancev.

Na ministrstvu še zatrjujejo, da predlog na področju prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja vpeljuje tudi več nadzora in večjo preglednost ter zavarovancem in delodajalcem podeljuje več pristojnosti pri izvajanju nadzora nad poslovanjem pokojninskih skladov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
14. 09. 2010 10.20
naj delodajalcem zvišajo za tistih 8 %, kot so jih znižali pred 14 leti, ne vm zakaj delavci plačujejo 16 %prispevkov! delodajalic pa samo 8!
sannja5
14. 09. 2010 07.56
Za penzijo se po mojem ne splača sekirat, po tej poti, kot nas vodijo naši vrli politiki, ne le naši, tudi tuji, nas bodo prej zasuli z bombami in pometali v skupne grobove. Penzije ne bomo vidli, če v dveh letih gospodarstvo tako propada, ne bo ta sistem šel niti pet let naprej na tak način. Če pa že ne bo bomb, pa že po 50 letu na težkih delovnih mestih ne boš zmogel več in boš šel na štrik, pa bo en strošek manj za pogoltneže.
Javoje
13. 09. 2010 23.50
manco capac: Če ni mogoče razumeti, da se pri takem upadu rojstev, kot smo ga imeli v zadnjih 30 letih in pri takšnem podaljševanju življenske dobe ne da brez resne pokojninske reforme, potem nam vsem skupaj ni pomoči. In to nima zvetze s politiko, to je navadna računica. Tudi če se stranke v Vladi zavrtijo, bo pokoninski sistem kljub temu treba reformirati, čeprav nam to ni všeč ne danes in nam tudi kasneje ne bo. Razen seveda, če sindikati ne bodo pogruntali, kako iz 1 1 dobiš 3?
prehlad
13. 09. 2010 22.19
ŠEL BO JAJCA SORTIRAT.ZA TO BO PA ŽE SPOSOBEN.
manco-capac
13. 09. 2010 21.59
Spoštovani hint, ali si ti sploh prebral predlog pokojninske reforme in če si, ali si sploh razumel, kaj vlada predlaga? Glavni, če ne kar edini, predlog je, da bodo dlje delali pravzaprav le tisti, ki ne uživajo blagodati brezplačnega visokošolskega študija. Sem enkrat že zapisal, da gospoda Pahor in Svetlik, pa tudi moja malenkost, pred 65 letom ne bomo dosegli 40 let delovne dobe. Zakaj bi morali nekateri delati 43 let, drugi pa 40? In to tisti na delovnih mestih, kjer svojega poklica praktično ne bodo zmogli več opravljati. Ali naj npr. 63 letni policist potem pometa pisarne na notranjem ministrstvu, ker za ne teren ni več primeren?
Puppupapa
13. 09. 2010 21.18
ŠE BODO PLAPOLALE RDEČE-ČRNE ZASTAVE! z referendumom ali brez!
hint
13. 09. 2010 21.17
V kolikor bodo sindikati uspeli s svojim škodljivim referendumom potem nas šele čakajo težki časi in se lahko, kar pripravimo na bankrot približno v stilu Argentine. Reforma res ni lepa vendar je nujno potrebna in ne razumem logike sindikatov, ki pravijo, da je škodljiva in je pot v revščino. Pot v revščino bi bila če reforma nebi šla skozi in, kar predstavljajte si upokojence s še nižjimi pokojninami.
grdovreme
13. 09. 2010 21.13
me zanima, če se bodo zdravniki uprli, tako kot so se ostali proti njim.
grdovreme
13. 09. 2010 21.11
manco: no to pa ni res, saj smo vendarle posodili denar ubogim grkom, ki imajo 2x višji standard. revčki
am_staff
13. 09. 2010 21.03
Nekoč ne dolgo je veljalo: delu oblast. Danes pa velja: kradi, laži, varaj, živi v revščini.... to so vrednote, ki jih danes poveličujejo transformirani komunajzarji.
manco-capac
13. 09. 2010 20.39
Spoštovani BobbyMcGee, če se sindikati ne bi postavili po robu temu neoliberalizmu, ki ga propagirata obe največji stranki, SD in SDS, potem bi bila Kitajska za nas obljubljena dežela, kar se pravic delavcev tiče. Katera parlamentarna stranka sploh še daje prednost sociali pred dobički kapitala?
Javoje
13. 09. 2010 20.25
Bodo sindikati kar vladati začeli počasi v tej državi? Ali sindikati neformalno postajajo neke vrste "vzporedna vlada" (in parlament hkrati) - ?
Garfield7497
13. 09. 2010 19.46
PA SEJ JE BIL ŽE ČAS DA SINDIKATI STOPJO SKUPAJ ZA NARODOV BLAGOR