Slovenija

Gripa je letos pohitela. V bolnišnicah omejili obiske

Ljubljana/Jesenice, 18. 01. 2013 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./N.Š.K.
Komentarji
6

Če ste prehlajeni, se vas loteva gripa oziroma imate kakršne koli znake okužbe, nikar ne obiskujte bolnikov, opozarjajo v ljubljanskem kliničnem centru. Obiski so omejeni tudi v Novem mestu, na Jesenicah, v Slovenj Gradcu in v Murski Soboti.

Če ste prehlajeni, če vam teče iz nosa, če kašljate in kihate oziroma imate kakršne koli znake okužbe, nikar ne obiskujte bolnikov v bolnišnicah. Zaradi občutnega povečanja števila okužb dihal v splošni populaciji so obiski v večini slovenskih bolnišnic omejeni. Ukrepi so nujni za preprečevanje širjenja okužb in za zaščito bolnih.

Če ste prehlajeni, ostanite doma. S tem boste hitreje okrevali in preprečili širjenje okužbe.
Če ste prehlajeni, ostanite doma. S tem boste hitreje okrevali in preprečili širjenje okužbe. FOTO: Thinkstock

V ljubljanskem kliničnem centru velja omejitev pri odraslih na eno zdravo osebo med 15. in 17. uro, pri otrocih pa zgolj na zdrave starše oziroma skrbnike. Vsem obiskovalcem še svetujejo, da na obisku pri bolniku redno skrbijo za higieno rok. "Svetujemo, da na obiske hodijo le zdrave osebe!" pravi Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Kot je dodala, namreč opažajo vse več okužb dihal. Gripa je po njenih besedah letos prišla nekoliko prej kot v zadnjih letih, prvi večji porast pa pričakujejo v naslednjih tednih. "Zboleli naj ostanejo doma, če niso izrazito bolni. Kronični bolniki naj se najprej s svojim zdravnikom posvetujejo po telefonu," pravi in dodaja, da naj pomoč v bolnišnici ali pri osebnem zdravniku poiščejo le hudo bolni, saj se s tem zmanjša možnost širjenja okužb.

Zaradi prihajajoče sezone gripe in drugih obolenj so na dermatološki kliniki pripravili 20 dodatnih postelj, oddelek pa odprejo v ponedeljek, je dejala strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Dernovšek.

Omejitev obiskov tudi na Jesenicah in v Novem mestu

Zboleli naj ostanejo doma, če niso izrazito bolni. Kronični bolniki naj se najprej s svojim zdravnikom posvetujejo po telefonu.
Zboleli naj ostanejo doma, če niso izrazito bolni. Kronični bolniki naj se najprej s svojim zdravnikom posvetujejo po telefonu. FOTO: Thinkstock
V mariborskem kliničnem centru za zdaj nimajo omejitve obiskov.

Zaradi velike nevarnosti prenosa hude okužbe dihal pri majhnih otrocih so do preklica prepovedani obiski otrok pri mamicah pred ali po porodu v porodnišnici Splošne bolnišnice Jesenice. Obiski so omejeni na enega zdravega obiskovalca dnevno.

Tudi v bolnišnici Novo mesto so zaradi porasta virusnih obolenj omejili obiske praktično na vseh oddelkih. Obiskovalce prosijo, da upoštevajo naslednja priporočila: bolnike naj obiščejo le zdrave odrasle osebe, največ ena dnevno. Odsvetujejo obiske mlajših otrok. Potrebno je dosledno izvajati higieno rok in higieno kašlja. V enotah intenzivne terapije in nege pa so obiski možni le po dogovoru z lečečim zdravnikom.

V Slovenj Gradcu in Murski Soboti omejitev obiskov na vseh oddelkih

Obiske so do preklica omejili tudi v Izoli, in sicer na pediatričnem oddelku ter v porodnišnici. Pri pacientu naj bo v času obiskov le ena zdrava odrasla oseba, ki naj si pred vstopom v bolniško sobo in pred izhodom iz nje obvezno razkuži roke. V bolnišnico ne hodite, če imate znake okužbe dihal.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec velja omejitev obiskov na vseh oddelkih. Najprej so obiske omejili na oddelku pediatrije, kjer so v začetku leta zabeležili naval bolnikov z respiratornimi obolenji. Od 10. januarja dalje pa velja omejitev obiskov na vseh oddelkih. To pomeni, da ima lahko hospitaliziran bolnik naenkrat na obisku le eno osebo, ki je zdrava. Podobna omejitev velja na oddelku za ginekologijo in porodništvo, kjer so obiski otrokom prepovedani, lahko pa porodnico oziroma bolnika obišče le ena oseba na enkrat, seveda, le če je zdrava.

Prav tako velja omejitev obiskov na vseh oddelkih bolnišnice v Murski Soboti, kjer opozarjajo, da naj bolnike obiskuje le en zdrav posameznik na enkrat, obiski pa naj ne bodo daljši od pol ure.

Kot smo poročali, so imeli s povečanjem okužb v ljubljanskem UKC nazadnje največ težav konec lanskega decembra. Tedaj se je zelo povečalo število bolnikov, zlasti otrok, šlo pa je predvsem za bronhiolitis, torej vnetje dihalnih poti, pri čemer je moten prehod zraka. Neobičajen zaplet pri adenovirozi je bil tedaj usoden za 15-mesečno deklico, nekaj dni kasneje pa je zaradi dihalnih težav umrla tudi komaj dveletna deklica.

Zdravniki pozivajo starše, naj pazijo na malčke

Zdravniki svetujejo, da v primeru, če je doma dojenček, ki je mlajši od šest mesecev in ima v vrtcu sorojenca, naj starši tega vzamejo iz varstva, ker največkrat okužbo prinese domov prav ta. Treba je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok.

Bolan otrok potrebuje nego staršev in ne sodi v vrtec.
Bolan otrok potrebuje nego staršev in ne sodi v vrtec. FOTO: Thinkstock

Priporočljivo je, da se v bližini bolnih otrok ne kadi. Odsvetujejo tudi obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi z majhnimi otroki. Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku.

Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi. Staršem še svetujejo, naj pri bolnih otrocih poskrbijo za zadosten vnos tekočine, redno čistijo nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine le-to znižajo s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo se otroka sprejme v bolnišnico, nekateri med njimi pa potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paine
18. 01. 2013 12.24
+4
Vsi cepit! Da bo ubobožani zdravstveni sistem lahko imel potem še malo več dela. Zasebniki čakajo!
Dani Goltnik 1
18. 01. 2013 12.05
-1
v gostilno pa v cirkev se lahko hodi
santamaura
18. 01. 2013 11.13
+14
Če ste bolni nikar ne hodite k zdravniku - čisto dovolj je, da vsak mesec plačate zdravstveno zavarovanje
joze drugi
18. 01. 2013 10.54
+7
Js tud ne štekam folka ko pride bolan v službo al pa v šolo pa ga sploh ne briga kulk ostalih bo še okužo. Hja...če gre v bolniško, bo dobo pa manjšo plačo, bo pa že heba na konc mesca. A ste vidl kam smo pršl? Tud zato vas vse vabim na naslednje proteste, ker zmanjšujejo pravice na vseh področjih, zato da lahko preplačujejo posle, kot naprimer mariborski radarji. TEŠ, Patria, novi prostori raznih ministrstev itd. v neskončnost.
jcl2010
18. 01. 2013 10.24
+11
ljudje pejte se cepit proti vsem možnim gripam ....to vam poskušajo povedat
englumac
18. 01. 2013 11.08
+3
a ni bilo ena afera v zvezi teh cepiv!?kot prevec narocili,a sploh ni bila nujna!!???...se ne spomnem dober...vse pozabim v zadnje case,leta pac...vem tudi da sem vcasih hodil za zenskami a ne spomnem se zakaj....drugac res je,jaz sem lansko leto bil na urgenci,zaradi druge osebe,zvecer pa je zacela,vrocina in vse ostalo...trajalo pet dni,v postelji,nic jedel...uh,treba mirkat