Slovenija

Vse več mladih na študij v tujino

Ljubljana, 17. 08. 2015 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število študentov, ki se odločijo, da bodo slovenske študijske klopi zamenjali za tuje, je vse večje. Od leta 2007 se je povečalo za več kot polovico. Izobraževanje v tujini je dandanes ne le pomembno, ampak že skoraj nujnost.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Študij v tujini
    01:34
    Iz SVETA: Študij v tujini
  • Iz SVETA: Igor Cesarec o študiju v tujini
    03:20
    Iz SVETA: Igor Cesarec o študiju v tujini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
18. 08. 2015 15.01
+3
Kaj pa je s tem narobe. Tudi France z Vrbe na Gorenjskem je nekaj časa študiral na Dunaju (no vsaj za to je šel tja), pa poglejte v kakšnega dobrega in uspešnega fanta je zrasel.
iGURT
18. 08. 2015 09.10
+1
Delim zgodbo, ki bo kmalu zgodba VAŠEGA otroka ali vnuka. ....... "Kleo Almansa je prejšnji teden oseba španskega facebooka, ko so socialna omrežja bila napolnjena s sporočili podpore, po njenem intervjuju v "El Mundo", kjer je razkrila, da jo je strah, da si zagotovi delovno mesto stal njenega zdravja in njenega dostojanstva. ........Brezposelna se je pred osemnajstimi meseci odločila sodelovati na natečaju za zaposlitev prodajalcev v podjetju, ki zagotavlja električno blago. Skupaj z drugimi 40 mladimi brezposelnimi je bila podvržena testom z glasno glasbo in hitro izmenično svetlobo "zato, da povečajo njihov adrenalin, da bi povečali njihovo prodajno učinkovitost". Tako je bilo uradno pojasnilo. V resnici so spodbujali konkurenco med seboj, da bi najmočnejši med njimi prevladali nad najšibkejšimi. Med drugim stvarmi so jim naročili naj igrajo glasbene stole in tekmujejo na koncu za uvrstitev in kdorkoli je zapustil stol je bil diskvalificiran, ter za vzpon v skupinah na stolu in kdorkoli jih je vrgel, jih je diskvalificirali . .........Na koncu so vrgli bankovec za 50 € na tla in rekli, da "je predplačilo v višini plače za tistega, ki uspe priti prvi." Kleo so poteptali, dobesedno desetine ponorelih ljudi, ki so hiteli da zgrabijo bankovec in dobijo delo. V bolnišnici so ugotovili, da je poleg modric na rokah, nogah in obrazu, utrpela resne poškodbe na hrbtenici, zaradi česar je bila dva meseca v postelji in leto dni ni mogla delati. Zdaj čaka,na izid tožbe, ki jo je vložila proti podjetju, ker trdi, da je bila "ponižana, uničena in potrta." Toži jih ne le za poškodbe, ampak tudi "ker so me potisnili storiti nesprejemljive stvari, ki jih nikoli ne bi storila, če ne bi bila tako obupana, da bi dobila službo". Z 25 leti je Kleo postala najvidnejši obraz nečloveških in nasilnih metod, ki jih uporabljajo podjetja pri zaposlovanju brezposelnih oseb, ki jih potiskajo agresije, da izberejo tiste, ki lahko gredo čez trupla ..."
24Ppkur
18. 08. 2015 08.29
ja kaj pa je drugega za pričakovat? Veliko profesorjev ima poleg dela na fakulteti še lastno podjetje, ki mu nosi denar - precej denarja, poleg njegove osnovne plače, ki ni majhna. In vsak od njih jasno daje prednost svojemu podjetju, kar je po svoje logično, saj sistem to dopušča. Ponekod študentje celo večnost čakajo pred predavalnico, da se bo profesor primigal s sestanka v svojem podjetju in spredaval tisto kar pač zna. Včasih pride, včasih pozabi, da predavanja sploh ima ... to je sramota za naše šolstvo. Študentje in študijski programi pa na ta račun trpijo, z univerze prihajajo ljudje, ki ne vedo kaj je to 1-mol v kemiji ali izračunati odvod neke funkcije v matematiki ... to je žalostno, ker od takih študentov pričakujemo, da bodo tvorili razvojni potencial naših podjetij. Šolski sistem je potrebno pri nas korenito spremeniti in visokošolska pravila poenotiti, vsaj habilitacijska, da se lahko mladi doktorji dokazejo in postanejo alternativa tistim profesorjem, ki se jim spričo svojega lastnega koristoljubja ne da delati tisto za kar so na univerzi - kakovostno predavati in ustvarjati vrhunski kader
Transformerji
18. 08. 2015 13.27
Enostavno in preprosto povedano: preveč je ljudi, premalo delovnih mest, preveč tehnologije, ki nadomešča ljudi, preveč bogatih in preveč revnih!
Blaška
18. 08. 2015 08.03
+1
in dobro, da je tako ; )) slovenski šolski sistem je povsem na dnu in nekdo, ki želi od njega dobiti nekaj več in če ima možnosti, svoje znanje nadgrajuje v tujini ; )))
ONniON
17. 08. 2015 22.54
+1
hvalabogu ti študentje iz tujine bi slovenijo popeljali na zeleno vejo ki nekaj znajo in vedo
Blaška
18. 08. 2015 08.04
+2
in vendar ne bodo dobrodošli nazaj, ker preveč vedo in dokler ga vodijo še stare garde, ki so vajene duha socializma, bo Slovenija visela samo na trhli veji ; )))
PatriaNiNi
17. 08. 2015 20.41
+3
Pametno. Naj si potem paraziti iz JS zaposlijo svoje otroke kot do sedaj, da bodo delali za njihove penzije.
simple_mind
17. 08. 2015 18.56
+4
Kako pa, v tujini vsaj vedo, kaj bi z izobraženo mladino, ne ?
Infraping
17. 08. 2015 19.31
-2
tudi v tujini ni rožnato, in moraš imeti srečo, da se ti vložek v študij povrne - diplomiranci delajo v kafičih, če sploh
Infraping
17. 08. 2015 19.43
+0
poglejte si dokumentarec Will work for free
Infraping
17. 08. 2015 18.49
+3
Slovenija je intelektualna tema.
Infraping
17. 08. 2015 18.48
+6
jasen dokaz. kak zafurano šolstvo imamo - še študirat v tujino, ne sam delat, ker pr nas ni nič tako kot bi moralo biti
Infraping
17. 08. 2015 18.47
+3
se vid zaka js nisn faksa končal, zato ko je študij v tujini bolši kao, ko bi lahk blo pr nam racionalno in lepo - sam ne, naši morjo vklučit faktorje, ko jih v tujini ni - js sn študiru tak, de sn se mogu na pamet učit kupe nesmiselnega gradiva, namest de bi me prpravlal za ozko področje študija- ko sn en izpit iz enga področja naredu, je že bil nov iz novega področja, namest de bi enga delal lepo pa de si v nečem dober