Slovenija

Türk: Ključ je v socialnem dialogu

Novo mesto, 24. 11. 2009 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minimalna plača se mora postopoma dvigati nad prag revščine in ostati nad njim, meni predsednik Türk, ki je sprejel sindikate in se zavzel za intenziven socialni dialog.

Sobotne sindikalne demonstracije bodo v Ljubljani potekala pod geslom 'Za dostojanstvo človeka'.

Predsednik Danilo Türk se je na njihovo pobudo srečal s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, KNSS - Neodvisnost, Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost, Slovenske zveze sindikatov Alternativa, Konfederacije sindikatov javnega sektorja in Konfederacije sindikatov Slovenije 90, ki so mu predstavili svoje poglede na aktualni položaj delavcev pri nas, posebej pa zahteve za povečanje minimalne plače in pomisleke v zvezi s predlagano pokojninsko reformo.

Zavzel se je za intenziven socialni dialog in socialne partnerje pozval, da ga v najkrajšem času obnovijo in se resno posvetijo prioritetnim vprašanjem. V dialogu je treba poiskati možnosti, da se dvig plač izvede na način, ki ne bo povečal stroškov dela. Nujno potrebna je tudi večja preglednost vseh socialnih transferjev, s katerimi se v sedanjem stanju zagotavlja pomoč družinam z najnižjimi dohodki. Vse to so naloge socialnih partnerjev in dialoga, ki mora biti usmerjen k reševanju problemov in ki ne trpi odlašanja. Ni razlogov, da tak dialog ne bi mogel steči takoj in ponuditi realnih alternativ v najkrajšem času, meni.

Sistem bonusov in malusov je treba oblikovati tako, da bo ustrezno upošteval kategorije delavcev, ki zaradi izčrpanosti ne morejo odlagati upokojitve do predlagane splošne upokojitvene starosti, meni Türk.
Sistem bonusov in malusov je treba oblikovati tako, da bo ustrezno upošteval kategorije delavcev, ki zaradi izčrpanosti ne morejo odlagati upokojitve do predlagane splošne upokojitvene starosti, meni Türk. FOTO: BOBO

Türk poudarja tudi nujnost ukrepov za racionalizacijo gospodarjenja v javnem sektorju, ki mora zmanjšati javnofinančno obremenitev gospodarstva, in povečanje proizvodnje z višjo dodano vrednostjo.

V razpravi o predlagani pokojninski reformi je predsednik opozoril, da nove generacije pri nas in v Evropi živijo dlje in vstopajo v delovno razmerje kasneje. Hkrati pa je treba upoštevati delavce na fizično težkih delovnih mestih, ki se izčrpajo do te mere, da od njih ne moremo pričakovati delovne aktivnosti do predlagane starosti 65 let. Vse to je treba upoštevati pri snovanju pokojninske reforme, ki je tudi po njegovi oceni nujno potrebna.

Delavske demonstracije
Delavske demonstracije FOTO: Damjan Žibert

V GZS zaskrbljeni

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je po besedah njenega generalnega direktorja Sama Hribarja Miliča zaskrbljena nad razmahom sobotnih delavskih demonstracij. Kot je dejal Hribar Milič, jih skrbi, da bo v okviru protestov prišlo tudi do konfliktov.

Sindikatom se bodo v soboto sicer pridružili tudi predstavniki študentske in dijaške organizacije. Študentska organizacija Slovenije je danes pozvala študente, da v duhu solidarnosti do zaposlenih, če je le mogoče, ne opravljajo študentskega dela v času napovedanih stavk. Študentska organizacija je študente znova tudi pozvala k udeležbi na demonstracijah.

Vse več ljudi 'za dostojanstvo človeka'

Delavec dela po navodilih in kar mu je naročeno. Če to delo opravlja, zanj zasluži plačo, ki bi mu omogočala dostojno preživetje. Majda Marolt

Medtem je sekretarka območne organizacije Dolenjske in Bele krajine ZSSS Majda Marolt povedala, da naj bi se ljubljanskih sobotnih demonstracij po grobi oceni udeležilo tudi od sedem do deset odstotkov od približno 12.000 njihovih članov, ki bodo skupaj z drugimi sindikalnimi centralami in vsemi podporniki zahtevali dvig minimalne plače s sedanjih 459 evrov neto na 600 evrov neto in umik po njihovi sodbi najbolj spornih izhodišč pokojninske reforme. "Sedanja minimalna plača pod 600 evri je prenizka in zaposlenim ne omogoča dostojnega preživetja, prejema jo vse preveč delavcev, kot socialna varovalka pa je izgubila pomen," je pojasnila.

Delodajalci sicer ves čas grozijo, da bi dvig minimalne plače povzročil izgubo delovnih mest, s čimer se ZSSS po besedah Maroltove ne strinja, saj po drugi plati zahtevajo tudi spremembo davčne oz. dohodninske zakonodaje.

Drugi očitek se po njenih besedah dotika dodane vrednosti na delavca, ki naj bi bila prenizka in naj ne bi omogočala plač, kot jih zahtevajo sindikati. Zato je treba upoštevati, da dodana vrednost ne more biti prenesena na delavce, temveč je stvar uprave in lastnikov podjetij, ki nazadnje nosijo odgovornost, je opozorila.

Od stališč ne bodo odstopili

Maroltova se je dotaknila izhodišč za pokojninsko reformo in povedala, da je ZSSS postavila zahteve, od katerih ne namerava odstopiti. Menijo namreč, da 40-letna delovna doba zadostuje za pokojnino, 65 let je za določeno populacijo industrijskih delavcev odločno previsoka starost, višina pokojnine pa mora biti dostojna.

Delavske demonstracije
Delavske demonstracije FOTO: Damjan Žibert

Pokojninske reforme ZSSS ne odklanja, terja pa, da je pravična in da zagotavlja pravične upokojitvene pogoje, ki jih bodo ljudje lahko realno dosegli. Višina zneska jim mora omogočiti socialno in materialno varnost, po izračunih ZSSS pa sedanja izhodišča pokojninske reforme naštetega ne ponujajo, je poudarila.

Maroltova je opozorila še na sindikalno akcijo Kje je naših 183 milijonov evrov, ki se nanaša na neplačevanje socialnih in drugih prispevkov pri plačah. S primeri se je ZSSS soočila tudi v primerih nekaterih dolenjskih in belokranjskih podjetij, v prihodnosti pa se bo njihova območna organizacija temu vprašanju dejavneje posvetila in zahtevala javno objavo teh podjetij, je napovedala.

ZSSS je tudi letos izdala poziv za izplačilo 13. plače in božičnic, območna organizacija pa pričakuje, da se bodo pozivu odzvala tudi dolenjska in belokranjska podjetja. Ob tem je Maroltova navedla družbo Krka, ki bo delavcem izplačala božičnico v višini 1.192 evrov bruto, delavcem, ki delajo preko posrednikov, pa 596 evrov bruto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali_M
24. 11. 2009 19.42
Ha ha ha! Stavka v soboto? Jaz že vem, da se je ne bom udeležil. Med tednom pa bi se. Turk pa naj bo kar tiho s svojimi pravljicami o socialnem dialogu. Naj raje vrne razliko, iz svojega žepa, preplačanega leta v BiH.
galiot
24. 11. 2009 18.20
V tej naši deželi smo državljani zaželeni samo v času volitev.Delavske pravice so že zdavnaj pokopali levi in desni .Važno da imajo nadzorni sveti,tajkuni in podobni enormne dobičke.Naj mi nekdo pove kdo je sploh kaj naredil za malega človeka.Jaz osebno nisem obremenjen z nobeno stranjo,želja jesamo da se stvari v resnici zbolšajo,ne da se samo govori kaj bi bilo treba pa nič od tega...
Branko Brezovšek
24. 11. 2009 16.56
Strinjam se z dr. Matildo. Slovenci smo velike ovce. Ko smo čisto na podnu se komaj začnemo oglašati. Če bi kdo znal organizirati vseslovenski štrajk bi takoj šel.
Krasinius
24. 11. 2009 15.42
Turek in Semulič z roko v roki in to je dialog? Prej monolog in to partijski. Mi je kar žal, da nismo izvolili ta dobrega starega čebelarja. Ker tisto bi bila poten pristn dialog. Čebelar in Semuljič z roko v roki pa še lepa slika sprave.
WikiX
24. 11. 2009 15.19
Ne razumem najbolje, kako so človeško dostojanstvo povezali s plačami. Sicer je oboje res, ni pa nujno povezano. V združenem smislu to razumem, kot da si le posamezniki, ki ustrezajo popačenim moralnim in družbenim normam oziroma zahtevam, zaslužijo plačo in ta naj bo visoka. Pa saj to že imajo. Kot pravi Maroltova, zaželjeni so le butasti in ubogljivi ljudje, ki skrbijo za gospodarja ter slepo sledijo njegovi maniji, ali kako. Tako je to, kadar je država pomembnejša od posameznika. Pri tem so se spretno izognili človekovim pravicam, ki v družbi dejansko ščitijo dostojanstvo naravnega bitja človeka, pravno osebo državljana pa ščitijo bolj zakoni. Država se počasi sooča s perspektivo nezaustavljive grožnje, ki prihaja v obliki mase zatiranih državljanov, ki bomo sami poskrbeli za svoje dostojanstvo. Tega smo namreč dolžni braniti in nam ga nihče ne more vzeti. Ne potrebujemo monopoliziranih ter skorumpiranih državnih zaporniških delavnic, zahtevamo svobodo in realno priložnost, da si sami ustvarimo svoj poklic in kvalitetno opravljamo svoje pošteno plačano delo. Pri tem bomo vzeli, kar nam od skupnega pripada, zato ima denar država, ne pa za financiranje veleizdaje. Pogovarjajmo se raje, kaj se v resnici dogaja z ljudmi, kako opisati 20 let trajajočo laž, raziskati ter poravnati krivice in postaviti mučen narod nazaj na noge, saj ti sestavljajo narod in državo. Iz tega brezna ni izhoda, pa če cesar še tisočkrat zamenja oblačila. Le zakaj naj zdaj 90% naroda ščiti dostojanstvo izbrancev, ko si zaslužijo vse kaj drugega. Hočem slišati zelo natančno, kako bomo naredili sodobne, dostojne evropejce iz mase kriminaliziranih revežev, ne pa kako želijo izboljšati razmere sužnjev, s socialnim dialogom, ki pač velja v razredni družbi. Tako aktualno jamranje razumem bolj kot enega zadnjih obupanih poskusov diktatorjev, da bi zadržali čredo v ogradi oziroma nam še zadnjič sporočajo, da bo. Vsake pravljice je enkrat konec in zdaj ko smo se naspali, se moramo začeti resno, odraslo pogovarjati.
Tonček Balonček
24. 11. 2009 15.15
In potem bodo ti reveži dosegli plače nekega preddelavca.- A slednji po pa potem uvrščen med te reveže! Ja terba je potem dvigniti tudi plače za ostale! Pa predsedniku seveda znižati dohodke! A bomo spet imeli uravnilovko? A hočemo komunizem in samoupravljanje? Zakaj bo imel pa Cvikel 17.000 EUR? Pa saj vs apodjetja v EU delajo po enakimi pogoji, malo dražjo elektriko in vodo imajo, nižje davke in cenejši bencim prei plini ni bistvenih razlik, pri plačah so pa ogromne. Zakaj? Kje je vzroke, kje je razlika? Zakaj snažilka v Zdravstveenm domu npr. v Celovcu zasluži več kot 2x toliko kot na Jesenicah. Zakaj en splošni zdravnik v Železni kapli dobi 3x toliko kot v Mežici, plus bnitete (izbira terenca po želji, hiša itd.)?, pri nsa je pa na sporedu hajka o zdravniških plačah? Pa zakja sploh ta Evropa, če jim sledimo e po direktivah, po dohodkih pa ne?!! V čem je smisel, Romunija, Bolgarija, Baltik in Irska itak hirajo in ječijo od tega trga in demokracije! Kdo razen kapitala in evrobirokratov ima kaj od te integracje in "zloma" komunizma?
ivo55
24. 11. 2009 14.58
Za začetek je potrebno uravnotežiti proračun. To kar se trenutno prodaja v parlamentu je prikrito višanje davkov za cca 20.procentov in nič drugega. Ni niti vredno komentarja.
arbenowskee
24. 11. 2009 14.49
@dolenc24 si pac neperspektivno smer izbral. ne pravim da je fer ali pa to celo zagovarjam, ampak samo povem kako je. zdej imas vec opcij: a)garas da si na svojem podrocju najbolsi in neki dosezes kot si ti naredil b)se izobrazis v necem bolj perspektivnem c)se ne prilagodis in jokas ker ti noben ne obrise riti ce si ti neki dosegel svaka cast, zal mi je da si moral za to placat dost visoko ceno. @animax povsem jasno mi bo tudi takrat. nisem kapitalizma nikol zagovarju, vendar izbral smo ga pred 20 leti, zdej pa se je temu potrebno prilagodit. @116konjev tudi ti si dokazal visek inteligence.
Tosho84
24. 11. 2009 14.30
aha....cenzura...hvala 24ur!
AlternativeFacts
24. 11. 2009 14.29
@arbenowskee Lepo, da ti je logika jasna, upam, da ti bo jasna tudi, ko te bodo zamenjali zaradi "ekonomske računice" ali česa podobnega.Pač kapitalizem.
Tosho84
24. 11. 2009 14.22
@tomi.passionn: strinjam se s tabo. Ni mi jasno zakaj ljudje sploh hodijo na volitve? Kaj to spremeni? NIČ! Vsaka vlada do si je polnila žepe na račun delavcev, tako je bilo in tako bo tudi v bodoče.
tomi.passion@gmail.com
24. 11. 2009 14.13
Bedarija. KO PA BODO VOLITVE BODO PA SPET VOLILI ISTE TOVARIŠE IN TO BODO POČELI ŠE 100x. NAROD ZBUDI SE!!!!!
dolzvlado115
24. 11. 2009 14.11
ustavit stroje pa generalni štrajk.samo to razumejo novodobni kapitalisti.pa mimogrede še vlado vrečt. ARBENOWSKEE si v kakšnem sorodu z unim miličem.glup si glih tko.
arbenowskee
24. 11. 2009 14.07
@animax ti pa res ne znas brat in prbijas kr neki. seveda da je stevilo delovnih mest omejeno, mislem da tega ne vem? od tu izraz KONKURENCA NA TRGU DELA. ce pa ne znas nicesar potem pa nisi konkurencen. krivda da ne znas nicesar? jah samo sebi jo lahko pripises. drgac pa hvala za dobre zelje, mam fax narejen in se dodatno izobrazujem od prvega dneva sihta. zato sem konkurencen na trgu dela. meni je ta logika jasna, ocitno tebi ni, pa tistim ki gredo stavkat ker majo minimalca.
Dejan Krk
24. 11. 2009 14.07
HOČEMO SOCIJALIZEM IN ZAPOSLITEV V JU !!!!!!! HOČEMO STATUS DRŽAVNI PARAZIT !!!!!!! NIČ DELA,VELIK KEŠA IN DOPUSTA KOK ČEŠ !!!!!!! HVALA VNAPREJ !!!!!!!!!
dolenc24
24. 11. 2009 13.58
arbenowskee: mal poglej okoli sebe in si odpri oči. jaz z 7 stopnjo lesarstva nisem dobil šihta primernega svoji izobrazbi pri 25 letih...zato sem bil prisiljen vzeti službo z plačo za 5 stopnjo izobrazbe...ker drugače bi mi zavod vzel podporo za brezposelnega... ampak hvala bogu sem vzel dobro službo in se par let dokazval pa pustil 1000 ur v firmi brezplačno...zato da sem sedaj nekam prilezel...sm ce me sedaj uprašaš ne bi ponovil te poti - nisem imel svojega življenja bil sm samo na šihtu...ženska je odšla, jaz sem sedaj pa sam ...res pa je da imam solidno plačo vrhunski avto in sedaj rihtam hišo
AlternativeFacts
24. 11. 2009 13.52
@arbenowskee Delovna mesta so takšna kot so in jih je toliko kot jih je.Pa kaj ti misliš, da ima fakulteto samo 5 ljudi, da se svet okoli nas ne razvija.Dobro jutro zvezdica zaspanka.Ko boš končal faks, boš dojel da je tvoja izobraževalna pot še daleč od cilja.
Tosho84
24. 11. 2009 13.46
@arbenowskee: zgleda maš ti mal preveč keša, pa tuki bučke trosiš.
arbenowskee
24. 11. 2009 13.40
@miha188: tko ti bom povedu, dokler delavci zavracajo dodatna izborazevanja, ki jim jih placa zavod - potem bom reku samo: prav jim je. poznam ceu kup ljudi ki so sli delat s 17imi leti pa so se potem dodatno izobrazeval (srednja, fax), da so prsli do malo bolj konkretne place. pa so prav tako imeli otroke in druzino. razlika je samo v tem, da so dojel, da smo pred 20 letii presli iz komunizma - ko ti je drzava brisala rit - v kapitalizem, kjer moras bit konkurencen na trgu dela ce hoces dobit vecjo placo. tisti k pa tega niso dojel pa delajo za minimalke in zvijo v slabih razmerah. ne pravim da je prov, samo pravim da mogoce bi pa najprej pred svojim pragom pometli preden grejo krivit "oblast" ker ne skrbi za njih. sej nismo v vrtcu lepo te prosm. tipicno naivno slovensko-komunisticno razmisljanje: nej drzava poskrbi zame, jest bom samo "pridno delal z rokami". pravjo da je merilo inteligence sposobnost prilagajanja spremembam. kam se potem uvrstijo te ljudje je povsem jasno. @animax: potem je pa dost neumen da ne izkorist svojih konkurencnih prednosti na trgu dela.
vasija
24. 11. 2009 13.35
JA, V SOBOTO BO ENE PAR ZMRZOVALO IN SI NAREDILO SUPER PODLAGO ZA PRAŠIČJO GRIPO - OSTALI SE BODO LEPO GRELI DOMA, KER JIH BK - IN TKO KOT VEDNO, TUDI IZ TE MOKE NE BO KRUHA - IN KAKŠEN SMISEL SPLOH IMA VSE TO SKUPAJ? KOT DA SE VSI NE ZAVEDAMO V KAKI SITUACIJI SMO - IN ZDAJ KER BO ENE PAR TISOČ LJUDI ZMRZOVALO, PA BODO KAR DELOVNA MESTA SE NAŠLA, DENAR ZA VIŠJE PLAČE IN VLADA BO KAR ČUDEŽNO ZAČELA S PAMETNIMI UKREPI?! MENI SE ZDI, DA BI BLO BOLJŠE, DA BI VERJELI V SMRKCE - KER IMAMO VEČ MOŽNOSTI, DA JIH KDAJ SREČAMO, KOT TO, DA BO S TO DRŽAVO ŠLO KARKOL NA BOLJE!!!!!!