Slovenija

Vse več kokaina, pazite tudi na drogo za posilstvo

Ljubljana/Dunaj, 25. 02. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
48

Mednarodni nadzorni svet za droge opozarja na širjenje drog za posilstvo. Prisotne so tudi v Sloveniji, a policija posilstva s to drogo še ni obravnavala. Pri nas se, tako kot povsod v Evropi, povečuje uporaba kokaina.

Posilstvo
Posilstvo FOTO:

Na Dunaju je bilo predstavljeno letno poročilo Mednarodnega nadzornega sveta za droge (INCB), ki opozarja, da so zlorabe "droge za posilstvo" v porastu. Svet tudi opozarja na nove psihoaktivne snovi, ki jih je lažje pridobiti in so pod manj strogim mednarodnim nadzorom.

Pojavi zlorab "droge za posilstvo" so v hitrem porastu, saj se povzročitelji spolnega nasilja uspešno izogibajo striktnemu mednarodnemu nadzoru preko uporabe snovi, ki niso prepovedane z mednarodnimi konvencijami za preprečevanje zlorab drog. Kot učinkovit se je izkazal le strog nadzor vlad v sodelovanju s farmacevtsko industrijo pri preprečevanju zlorab flunitrazepama, ki so sedaj redke. Gre za benzodiazepin, ki se prodaja pod imenom rohypnol. Pogosto je bil uporabljen v namene spolnih zlorab, zato so ga poimenovali "droga za posilstvo". V svojem poročilu INCB poziva vse vlade, da uveljavijo prav v ta namen oblikovano resolucijo iz marca 2009. Sprejela jo je Komisija za narkotike, da bi čim prej odpravila zlorabe farmacevtskih izdelkov za spolno nasilje.

Brezbarvna tekočina se meša brez večjih težav

GHB
GHB FOTO:
Med droge, ki se uporabljajo za posilstvo, spadajo ekstazi, GHB ali tekoči ekstazi, ketamin in različna zdravila. Posiljevalci jih običajno podtaknejo v pijačo, in ko začnejo delovati, imajo prosto pot, ker se žrtev ne upira. Droge vplivajo tudi na posiljevalca, da se hitreje odloči za posilstvo, kot bi se sicer. V preteklosti se je GHB, ki je nabolj razširjena "droga za posilstvo", uporabljal kot anestetik in zdravilo za spanje ter zdravljenje alkoholizma, uporabljal pa se je tudi v ginekologiji, so za 24ur.com sporočili na Inštitutu za varovanje zdravja.

Uživalci GHB drogo konzumirajo predvsem v nočnih klubih, v kombinaciji z elektronsko glasbo, pa tudi zunaj njih, v vsakodnevnem življenju. GHB oziroma tekoči ekstazi je brezbarvna tekočina, zaradi česar jo je lahko primešati h kateri koli pijači in zato se občasno pojavlja tudi v povezavi s posilstvi. Obstaja tudi v prahu in kapsulah, pri nas pa se običajno pojavlja v rahlo slani tekočini brez vonja. Droga okrepi človekovo potrebo po družabnosti, povzroči blago omotičnost in okrni gibalne sposobnosti. Pod njenim vplivom postane človek dovzetnejši za glasbo in željan plesa, hkrati pa droga tudi zbuja spolno slo in s tem olajša sicer nezaželen spolni odnos.

Pazite na svojo pijačo!

Kot so nam sporočili z Generalne poliicjske uprave, v Sloveniji nimajo prijav za kazniva dejanja, ki bi bila storjena s pomočjo te droge. Izkušnje varnostnih organov iz tujine pa po besedah slovenske policije kažejo, da se droga za posilstvo uporablja na dva načina. GHB storilec zlije v pijačo oškodovanki v času, ko je pijača nenadzorovano na točilnem pultu ali na mizi, ko pa lastnica pijače vrne, pa drogo zaužije, ne da bi se tega zavedala. Drugi način pa je, da oseba v družbi pije iz kozarca, ki kroži. Pri tem gre za nekakšno eksperimentiranje z drogo, pojasnjuje policija in dodaja, da se v obeh primerih tega zaužitja oškodovanke niso zavedale ničesar in so se zbudile oziroma prišle k zavesti posiljene, pomanjkljivo oblečene ali celo gole. Zato policija svetuje, da pijače v lokalu nikoli ne puščate nenadzorovane in da ne pijete neznanih tekočin.

Posilstva z GHB policja še ni obravnavala

V Sloveniji so sicer GHB že nekajkrat zasegli, gre predvsem za majhne količine, leta 2003 pa je kriminalistična policija na območju Slovenije evidentirala "domači laboratorij", v katerem so osumljenci proizvajali GHB. Zoper štiri osumljence je bila podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Posilstvo je treba takoj prijaviti

IVZ dodaja, da je najpomembneje, da oseba, ki je bila posiljena, posilstvo takoj prijavi ustreznim organom pregona. S časovno oddaljenostjo od dogodka se zabrišejo tudi posamezni sledovi posilstva in informacije, ki so lahko pomemben dokaz pri pregonu posiljevalca. Tudi GHB se hitro izloči iz telesa in ga je pozneje skoraj nemogoče dokazovati. Čas briše dokaze tudi pri soudeležencih posilstva, zato je pomembno, da se takoj in odločno odzove in posiljevalca prijavi.

kokain
kokain FOTO:
Odvračati tiste, ki še nisi poskusili

INCB opozarja tudi, da je treba posebno pozornost posvetiti preprečevanju zlorab drog in pri tem izpostavlja bolj odločno ukrepanje in uresničevanje obvez. “Preprečevanje zlorab drog je ključnega pomena za zmanjševanje povpraševanja po drogah. Primarno preprečevanje obsega ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje uporabe drog med populacijo, ki se z njo prvič sreča ali pa ni resno vpletena v njihovo zlorabo,” je povedala predsednica INCB, profesorica Sevil Atasoy. “Obstajajo tehtni razlogi, zakaj moramo toliko pozornosti posvečati preprečevanju zlorab drog. Celo en sam zgodnji stik z drogo ima lahko resne posledice, kot so nenamerne poškodbe, preveliki odmerek ali aretacija.”

Poročilo poziva vlade, da v svoje ukrepe spet vključijo primarno preprečevanje ob sekundarnem, od oblikovalcev politik pa se pričakuje, da ustanovijo ključne organe, ki bodo odgovorni za primarno preprečevanje zlorab drog. V ta proces morajo vključiti tudi nevladne, saj je jasno, da samo vladni ukrepi ne bodo zadostovali.

Poročilo tudi navaja, da so postale zlorabe pri predpisovanju zdravil v nekaterih državah velik problem. Veliko število ljudi zlorablja predpisovanje zdravil, celo tisti, ki jemljejo heroin, kokain in MDMA ('ekstazi'). Smrti zvezdnikov v letu 2009 so opozorile na to nevarnost, ki izhaja iz zlorab pri predpisovanju zdravil. Zlorabe predpisanih zdravil se v zadnjih letih širijo po vsem svetu, zato INCB poziva, da se soočimo s tem 'skritim' problemom.

Lani ni bilo v svetu nobenega večjega zasega kokaina.
Lani ni bilo v svetu nobenega večjega zasega kokaina. FOTO: Reuters
Vedno najdejo nove poti

Za pridobivanje drog pa dobro organizirane in močne kriminalne združbe uporabljajo nove načine, ugotavlja INCB. Ker se soočajo s strogim nadzorom nad surovinami za droge, prekupčevalci uporabljajo nove načine za ohranjanje njihove prepovedane dejavnosti in nekako poiščejo zakonito pot, da pridejo do zakonitih sestavin.

Lani je bilo zaznamovano s stoletjem multilateralnih prizadevanj pri nadzoru nad drogami. Vse se je začelo februarja 1909, ko se je v Šanghaju na Kitajskem sestala Mednarodna komisija za opij. Mednarodni nadzor nad drogami je dosegel v svojih stotih letih izjemen napredek. Sklenjeni so bili številni mednarodni dogovori za nadzor nad drogami, ki so pripeljali do sprejetja treh mednarodnih pogodb za nadzor nad drogami. Tokrat je profesor Hamid Ghodse oživel spomine na prvotno srečanje šanghajske konference, ki se je sestala v času, ko je bilo trgovanje z opijem zelo donosno, saj je trgovanje z njim prinašalo milijone dolarjev. Ghodse poudarja, da je treba omejiti tudi uporabo narkotikov v medicinske namene.

Marihuana marš 2009-5
Marihuana marš 2009-5 FOTO: Dare Čekeliš

Vse manj zasegov pošiljk

V poročilu INCB je tudi zapisano, da sta zloraba drog in trgovanje z njimi v porastu. Potem ko je trgovanje z drogami iz Južne Amerike preko Zahodne Afrike v Evropo in v manjši meri v Severno Ameriko povečalo, se je v letu 2008 zmanjšalo število zaseženih pošiljk kokaina, v letu 2009 pa celo ni bilo nobenega večjega zasega. Skratka, tihotapljenje ostaja resen problem in prispeva tudi k povečevanju zlorab drog v Zahodni Afriki.

Uporaba kokaina vztrajno narašča

Tudi z IVZ so nam sporočili, da je pri nas vse več uporabnikov kokaina, kar je vseevropski trend in bo verjetno še nekaj časa trajal. Dodajajo še, da znatno raste uporaba alkohola kot droge, ki ima v naši deželi že dolgo "domovinsko pravico" in je kot taka tudi težko obvladljiva. Zmanjšal se je delež intravenoznih odvisnikov, hkrati pa opažajo staranje populacije odvisnih, kar prinaša s seboj nove probleme in izzive. Uporaba marihuane med mladimi je v upadanju, znatno pa narašča uporaba alkohola, glede na preostalo Evropo pa tudi omamljanje s hlapljivimi snovmi, kot so npr. lepila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
25. 02. 2010 13.09
+3
Ce bi bila konopljica dovoljena bi bilo se vec nezaposlenih dilerckov... policaji bi morali strajkat, saj nebi dobivali gotovinske stimulacije...
Tosho84
25. 02. 2010 13.02
če mene vprašaš, bi tobak klasificiral kot trdo drogo
Tosho84
25. 02. 2010 13.00
fakamada glede na to, kako se mu kadi, bi rekel da je ganja.
Tony Yeyo
25. 02. 2010 12.58
+1
Tosho84 ni nujno da je marihuana,lahko da kadi tobak! dandanes so cigareti že tako dragi,da si večina rola tobak!!!
Tony Yeyo
25. 02. 2010 12.55
+3
stanujem nasproti gledališča in vidim te kulturnike vsak dan kako njuhajo z 100€ bankovci! zakaj pa policija ne skuša nikoli poloviti teh tako imenovanih SNG "kulturnikov"???
Tosho84
25. 02. 2010 12.53
+4
Zakaj je zraven slika tipa ki kadi ganjo? Kako ste lahko ˝novinarji˝ iz 24ur tako ignorantski? Kaj se je zgodilo z raziskovalnim novinarstvom? Kopirate članke, napak v člankih je ogromno niste etični kaj šele moralni. ˝Uporaba marihuane med mladimi je v upadanju, znatno pa narašča uporaba alkohola, glede na preostalo Evropo pa tudi omamljanje s hlapljivimi snovmi, kot so npr. lepila.˝ Uporaba marihuane je v upadanju zato, ker je dostopnost do trdih drog lahka. Marihuana NI droga in vsi tisti, ki tako menijo, so preprosto zaslepljeni in živijo v škatli.
.mdC.
25. 02. 2010 12.51
Država in davčna nas vsak dan posilita, brez tekočega ekstazija!
TV-MindControl
25. 02. 2010 12.10
nisem dolgo smučal,zdej bi ena lajna pasala
slovenceljn
25. 02. 2010 11.57
Na sliki tip kadi joint. Kakšno zvezo ima konoplja s posilejavlskimi drogami? Vsakemu cepcu (torej tudi novinarju POP TV) bi morali biti jasno, da je nima. Torej je zveza vzpostavljena nalašč, za zavajanje. Pa še poglejmo zakaj? Če bi bila konoplja legalna in bi si jo lahko vsak sam sadil, bi bila njena cena praklitčno nična. Ker je prepovedana, okoli 250.000 slovenskih uživalcev konoplje zanjo drago plačuje. Zato je kriminalu v interesu visoka cena. Zaključek: konoplja je prepovedana in tako javno stigmatizirana (v tem primeru celo dana na listo drog za posiljevanje) samo zato, da ima lahko visoko ceno.
tovarišinajuriš
25. 02. 2010 11.52
...za posilstvo rabiš trdo drogo...
Presskiller
25. 02. 2010 10.47
+1
cocaine running around in my brain :)
Psemek_III
25. 02. 2010 10.27
ekans: ne, ni. Samo len rataš, ko enga skadiš :)
ekans
25. 02. 2010 10.09
-1
trava je droga za lenuhe.
bobby-jay
25. 02. 2010 10.07
+2
Kokain.marihuano,ekstazi in pa predvsem heroin je v današnjem času lažje dobiti kot pa kruh v nedeljo v trgovinah:)!!!Travo pa itak hiter legalizirat(Če bi država legalizirala travo in jo obdavčla z 20:% davkom,bi imeli v nekaj letih toliko dobička,da bi lahko še eno državo na novo zravn naredli:):))
eatshit
25. 02. 2010 10.01
ganja je kul na izi te zadane ni cudn da ga poha za vec k pol Ljubljane ....ne recm da je cool ne recm da je narobe sam folk si ustvarja napacne si podobe ...
eatshit
25. 02. 2010 09.58
zadna slika z jointom je pa cist NEUMESNA............govora je o drogi za posilstvo....ne pa o ganji
seba666
25. 02. 2010 09.51
mene je pa tale joint zdrazu........si bom kr enga navil,pa pokadil.....pol pa v sluzbo mal delat........LEGALIZIRAJMO MARIHUANO..
An?elina ?oly
25. 02. 2010 09.44
"Mednarodni nadzor nad drogami je dosegel v svojih stotih letih izjemen napredek." Glih tak napredek da se ga folk poka med štirimi stenami in se ga napoka še 1000x bl kukr bi se ga pa drgač.....če je za vs to napredek, svaka čast!!!
brankob@avtomatika.com
25. 02. 2010 09.44
Ob vsem tem boju proti drogam je teh očitno vse več... Le kako to ? A ni očitno, da po čisto tržnih pravilih državna prepoved drogi samo ustrezno dviga ceno toliko, da se spet najdejo novi ponudniki, ki so pripravljeni prevzeti tveganje. In teh ne manjka, kakor tudi ne povpraševanja. Kar manjka, so dodatni policaji, denar zanje in za sodnijo in prostor v zaporu...
GTR
25. 02. 2010 09.42
js kr mal travco pogrešam že.... kok je pa že ura?!? :D