Slovenija

SDS bi pričakovala zamenjavo 'neučinkovitega' ministra

Ljubljana, 15. 01. 2010 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
82

Križaniča je telefonski klic na ekonomsko fakulteto znova postavil v središče pozornosti. Nekatere stranke so ob tem ostre in zahtevajo njegovo menjavo, Jelinčič pa pravi, da si nekateri očitno lahko dovolijo vse.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

Finančnemu ministru Francu Križaniču očitajo, da je neupravičeno posredoval in nasprotoval sestavi komisije na ekonomski fakulteti, ki bi ocenjevala enkrat že zavrnjeno doktorsko disertacijo njegove uslužbenke Katje Božič. Kot smo že poročali, ga je namreč zmotil Jože P. Damjan.

Minister je sporočil, da dekana ekonomske fakultete Dušana Mramorja ni klical kot minister za finance, temveč kot njegov stanovski kolega. Dekana je želel opozoriti na po njegovem osebnem mnenju nekorektno dejstvo, da so dali v komisijo za oceno doktorata Katje Božič kot odločilnega za dokončno oceno prav Damijana. Ta je po navedbah ministra v času svojega političnega angažiranja v prejšnji vladi ostro nasprotoval njenemu stališču, da mora zaradi posebnosti evropske ureditve bančnega sistema naša največja banka ostati v domačih rokah. Križanič sicer pravi, da dobro razume in spoštuje avtonomijo univerze, saj tudi sam izhaja iz tega kroga in tradicije.

V stranki SD so dejali, da se na zadevo posebej ne bodo odzvali, saj je že minister sam podal odziv. So pa zato svoje mnenje izrazile druge parlamentarne stranke.

V LDS menijo, da je univerza je v svojih odločitvah avtonomna, zato je vsakršno poseganje v njene pristojnosti nedopustno. "Pričakujemo, da bo minister Križanič svoje ravnanje ustrezno pojasnil," so dejali za 24ur.com.

Stranka Zares meni, da je najprej potrebno ugotoviti za kaj je šlo. Ali je šlo za politični pritisk ali pa za pogovor med dvema profesorjema. In šele potem bi to razreševala minister in predsednik vlade.

Opozicija veliko bolj ostra

Pravilniki o vložitvah doktorskih disertacij in njihovi zagovori ter imenovanja članov komisij so popolnoma jasni in opredeljeni v pravilnikih Univerze v Ljubljani, prav tako tudi vse pravne možnosti vlagatelja, da izrazi svoje nestrinjanje. Da si tako visoki javni funkcionar v vodstvu države dovoli celo javno posredovanje, kaže na to, da v naši državi padajo prav vsi etični standardi. SLS

SDS meni, da je bilo ravnanje ministra nedopustno, še posebej ker prihaja iz profesorskih vrst. Tak spodrsljaj bi po njihovem mnenju premier Borut Pahor, "v skladu z njegovo prakso, lahko izkoristil za zamenjavo neučinkovitega ministra".

V SLS menijo, da je zdaj na preizkušnji predsednik vlade  Pahor, ki je pred dnevi opravičeval zahtevo po odstavitvi okoljskega ministra Karla Erjavca z besedami, da bo ta odločitev "prispevala h krepitvi zaupanja javnosti v institucijo sistema, zakonitost in pravno državo", danes pa minister iz njegovih vrst javno deluje proti temu. V SLS pravijo, da so zgroženi nad lahkotnostjo javne obravnave in skromnim odzivanjem pristojnih okoli Križaničevega posredovanja.

Precej ostri pa so bili tudi v NSi. Pravijo, da so “ogorčeni nad zadnjo 'napako' v dolgi seriji napak ministra za finance”. Menijo, da je s svojim klicem na ekonomsko fakulteto presegel “vse meje dobrega okusa in še enkrat pokazal, da ni primeren za ministra, saj ga pri tem vodijo tudi lastni interesi”.

Križanič in Pahor
Križanič in Pahor FOTO: Miro Majcen
Minister Križanič se, kot kaže, ne zaveda, da smo pred zakonom vsi enaki, tudi njegova uslužbenka. NSi

V tem zadnjem primeru vidijo škandal, ki ga premier Pahor ne bi smel spregledati. Tako predsednika vlade pozivajo, naj Križaniča zamenja zaradi navzkrižja interesov ter posega v avtonomnost in nepolitičnost univerze. Glede na to, da je Križaničeva funkcija profesorja na ekonomski fakulteti  zamrznjena, njegov klic dekanu Dušanu Mramorju izključno zaradi doktorske disertacije njegove uslužbenke, vidijo kot neprimernega in spornega. "Nam je sicer žal, da se kopja lomijo na hrbtu strokovnjakinje, kar gospa Katja Božič nesporno je, saj je že v prejšnjem mandatu izpeljala nekaj zelo odmevnih projektov;" pravijo na NSi.

Tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič meni, da gre za nedopustno vpletanje. "To pravzaprav dokazuje zgolj to, da si gospodje z vlade mislijo, da jim je dovoljeno čisto vse in da morajo vsi ravnati tako kot oni zahtevajo, predpišejo ali hočejo," nam je povedal Jelinčič. Dodal je, da je mislil, da so take stvari v preteklosti, "ampak kot kaže, te zadeve še dolgo ne bodo preteklost, kajti gospodje se navzemajo zopet nazaj tistih starih metod, ki so jih imeli včasih". Jelinčič je še dejal, da gre za navade iz prejšnjega režima, ko so "lahko z enim telefonskim klicom pravzaprav dosegli čisto vse".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihaK007
17. 01. 2010 18.14
DL ... Denar za prezivetje? Pri nam gre samo za dve mozni varianti. Ali hrana in poloznice, ali poloznice in ostali stroski. Zal nimam kaj pravilno razdeliti.
mac4_m
16. 01. 2010 19.00
DL kakšne neumnosti kvasiš. Prejšnja vlada je bila edina v zgodovini, ki je imela proračunski presežek In ni na proračun pripojila raznih ulter ali kocjankotovih svetovalnih storitev. Za recesijo pa so odgovorni nesposobni kradljivi managerji - tajkuni in njihova politično -sodno - bančna naveza, ki izrablja naš denar za prilastitev slovenske imovine. Preveri politično pripadnost tajkunov šrota, bavčarja, zidarja in ostalih..
dl240580
16. 01. 2010 16.43
miha K007 zgleda da pozabljaš da ta vlada ni ustvarila recesije prejšnja pša je imela preveč dela za polnjenje lastnih žepov tako da niso nič privarčevali za čase ki jih preživljamo danes kar pa se revščine tiče niste edini na tem svetu in v Sloveniji so drugje ljudje še v 1000X slabšem položaju. Prav tako je pa potrebno denar pravilno razporediti pa tudi če ga ni ne vem koliko in si priskrbeti osnovne stvari za preživetje kot so hrana ogrevanje itd....
petdan
16. 01. 2010 09.16
SDS samo čaka, da se kakšna muha kje poserje in že zaženejo vik in krik. Naj raje ugotovijo kako je opravljal izpit njihov "germanist" Marinič.
gospakatja
16. 01. 2010 08.49
janez dela, kar se je janezek naučil!!
Absinthe
16. 01. 2010 07.05
Vsem gobezdačem:Jože Mencinger bi v vsakem trenutku zagovarjal svojo disertacijo pred ekipo katere vodja bi bil Mićo Mrkaić.In obratno.Problem je torej v peroksidni kandidatinji,ki očitno ve da nič ne ve.Kar pa v kivi republiki nikogar ne moti.Gospa dela na gospodarskem ministerstvu.In zdaj se čudite,da gremo v stečaj.Vprašam se kaj bi na to porekli v Heidelbergu in Oxfordu
mihaK007
16. 01. 2010 05.02
Zamenjat. Pa ne samo njega, ampak celotno nesposobno vlado. Ta vlada me je pahnila na sam rob prezivetja. Vsi v familiji smo zaposleni, pa zivimo iz dneva v dan. In letos nas bo prvic tudi zeblo, saj je sfalilo denarja za ogrevanje. Vglavnem, standard nam je padel za 70% in se pada ....
mac4_m
16. 01. 2010 01.53
ministri te vlade samo nakaj telefonarijo okoli, naročajo, odstavljali bi sposobne ljudi. Vemo, kako so po podjetjih odstavljali sposobne ljudi, da se ne bi opazilo nesposobnosti vodstev.. Menda so bili gospodje na ministrstva postavljeni za to, da bi delali in se ne vmešavali v poasmezne obtožnice, primere, diplomske naloge....Če nimajo pametnejšega dela, če niso sposobni opravljati svoje funkcije potem naj se vsaj prenehajo sramotit in storijo kaj koristnega za svojo deželo in odstopijo. Ko človek takole gleda tole blamiranje si lahko misli, da so le fevdalski hlapci in izdajalci naroda...
Marija Krebs
16. 01. 2010 01.20
Mislim, da ne bi bilo prav nič narobe, če bi novinarji glede tega opravili intervju z go. Katjo Božič. Da pa tako nabijate čez ministra, g. Križaniča, je pa preveč. Na splošno sem mnenja, da imajo ravno finančni ministri najtežje delo. Popravljajo sranja po predvolilnih bombončkih, pa jih darovalci teh bombončkov ves čas izzivajo.
supreme@mail386.com
16. 01. 2010 00.03
bolj neumnega ministra nea poznam .........
komarec
15. 01. 2010 23.30
G. Krizanič to ni bila modra poteza, treba je paziti, če si na tako pomembnem položaju, kaj delaš.
dl240580
15. 01. 2010 22.59
Zgleda da gospodje ki sedijo v opoziciji pozabljajo da so pred samo recesijo na veliko zapravljali in nič privarčevali. Nekateri njihovi bivši direktorji so celo brez vednosti državljanov posojali davkoplačevalski denar cerkvi nekateri so denar namenjen za razgradnjo NEK-a vlagali v delniške sklade in zopet izgubili veliko denarja pa se takrat ni nihče pritoževal ali sankcioniral vpletene. Določenega davkoplačevalskega denarja pa ne bomo videli več nikoli a ne gospoda iz opozicije. Tukaj pa se obravnava klic Križaniča kot da je naročil odstrel kakega zelo hudega nasprotnika. Prav tako je moč prebrati da so nekateri za legalizacijo droge drugi pa omenjajo dolg 3.5mld eur vendar se na vprašajo koliko tega dolga je pridelala prejšnja vlada z gradnjo avtocest pa uvedbo vinjetnega sistema ki je totalno zgrešen in še bi se lahko naštevalo....
RADO62
15. 01. 2010 22.48
metode stare, nova je le žrtev žrtev .... Dobro je povedal Žugelj....heh
RADO62
15. 01. 2010 22.14
No, če upoštevamo zraven še dejstvo, da nas je Križanič v enem letu zadolžil za 3.5 mld eur in dolg elegantno naprtil na ramena davkoplačevalcev v obliki povečanih trošarin in novih davkov potem lahko upravičeno zahtevamo njegovo odstop.... heh
adapter
15. 01. 2010 21.59
cupofmarja15.01.2010, 21:331 Pozabil/a si še dodati, da na krmi Titanika stoji Borči, ki za rit drži Kresalovo in Golobiča ter si poje fly with the winds To našo malo deželo pod Alpami res vodi skupina psihopatov, katerim je pojem morale ekvivalent trku glave v zid. Sicer pa za njih se ne sekiram, sekiram se za ljudi, ki so jih navolili in se sprašujem, kaj jim dogaa v glavi, ko obkrožijo recimo ZARES, LDS, SD ....... tstih par nevrončkov, ki jih premorejo po mojem kar žvižgajo zaradi prebremenitve.
MIRAN659
15. 01. 2010 21.55
Saj se vidi, kako tone slovensko gospodarstvo ... Za domače slovenske izdelke ne plačajo nič, raje tuje kupujejo, kjer je notri tolk tistih Ejev in nevem kaj še, da se ven ne vidi niti 1 naravna stvar. Policisti prav tako uničujejo gospodarstvo, ko ubogim revežem, ki se trudijo preživeti v današnjem kaosu, vzamejo še tistih par bilk "zelišč", namesto da bi lepo legaliziral zadevo, pa še sami zaslužili.
silur
15. 01. 2010 21.44
Ne le SDS vsak pameten bi pričakoval, da tovariš Križanič odleti.
cupofmarja@email.si
15. 01. 2010 21.33
vsi delajo vse drugo, samo tisto ne za kar so nastavljeni......rezultati so na pladnju, tonemo kot Titanik.....
M-teorija
15. 01. 2010 21.27
Franci naj so bili nameni še tako dobronamerni, tega nekdo na takem položaju enostavno ne sme početi. Zato ker si že zadnjič dobil ustni opomin, ti sedaj sledi rumeni karton. vsak naslednji prekršek pa bo rdeč karton.
adapter
15. 01. 2010 21.23
nefretete15.01.2010, 20:511 Procenta ljudi? Ti tudi še čakaš zamudne glasove? Mogoče bi bilo bolj smiselno, če bi napisala, da čakamo takšne kot si ti, da jim se jim za kašnem % dvigne IQ. Bo šlo?