Gospodarstvo

EKSKLUZIVNO: Tudi v Sloveniji težave s stopalko

Ljubljana, 19. 02. 2010 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
64

Ko se je slovenskemu vozniku RAV4 zatikala stopalka za plin, še niso vedeli, da gre za serijsko napako. Vse dele bodo zamenjali brezplačno. Več o odpoklicu vozil z direktorjem Toyote Slovenija Boštjanom Trilarjem.

Ne glede na stroške bomo odpravili vse napake. Upam, da stranke razumejo, da je avtomobil zelo zapleten tehnični izdelek z do 15.000 sestavnimi deli, zato možnost napake seveda obstaja.

Zaradi potencialno nevarnih napak je Toyota po svetu odpoklicala osem milijonov vozil, v Sloveniji okoli 6000. Množični odpoklic naj bi japonskega proizvajalca po nekaterih ocenah stal od 1,4 do 1,6 milijarde ameriških dolarjev.

Toyotina vozila za slovenski trg prihajajo iz različnih držav: Francije, Turčije, Češke, Velike Britanije ... Večina, skoraj 85 odstotkov, je narejena v Evropi, medtem ko RAV4 in land cruiser prihajata iz Japonske. S potencialno napako so bila izdelana na različnih koncih sveta: aygo na Češkem, yaris v Franciji ter auris in verso v Turčiji.

Napake so lahko na stopalki za plin, na zavorah in na volanu

Za odpoklic so se odločili, ko so na več vozilih opazili nenavadno in ponavljajočo se napako, je pojasnil direktor Toyote Slovenija Boštjan Trilar.
Za odpoklic so se odločili, ko so na več vozilih opazili nenavadno in ponavljajočo se napako, je pojasnil direktor Toyote Slovenija Boštjan Trilar. FOTO: Blaž Garbajs

Gre za več potencialnih napak. ''Ena je povezana s stopalko za plin, kjer je verjetnost za slabšo odzivnost. V akcijo so zajeti modeli iQ, aygo, yaris, auris, verso in RAV4. Drugi odpoklic zadeva hibridni prius, pri katerem je treba reprogramirati nadzorni sistem ABS, ker lahko pri dolgotrajnem zaviranju na gladkih ali neravnih površinah pride do slabšega občutka na zavornem stopalu,'' je pojasnil direktor Toyote Slovenija Boštjan Trilar. Glede morebitne napake na servo volanu je povedal, da gre po njegovem vedenju za corollo, ki se prodaja v ZDA in ne v Evropi, tako da slovenski vozniki niso ogroženi.

Po njegovih trditvah ne gre za smrtno nevarnost. ''Možnost napake je zelo majhna. Pojavi se v posebnih razmerah.'' Stopalka za plin se ne zaskoči nenadoma, ''ampak voznik že prej začuti slabšo odzivnost, tako da ni v nevarnosti''. Tudi vozil s potencialno napako več ne prodajajo, ker je zaloga stara največ dva meseca, saj avtomobile izdelujejo po naročilu. Zagotavlja, da so nova vozila varna.

Zatik stopalke za plin tudi v Sloveniji

Denar za zamenjavo delov bo zagotovilo matično podjetje na Japonskem. Naši trgovci ne bodo imeli nobenih stroškov. Nasprotno, stroški bodo v celoti pokriti.

Pred letom dni je bil v Sloveniji primer z zatikanjem stopalke za plin na modelu RAV4. ''Takrat nismo vedeli, da je to povezano z možno serijsko napako, ampak smo to odpravili v garancijskem postopku,'' je dejal. Zdaj so tudi pri nas začeli z menjavo. Dnevno morebitne nepravilnosti odpravijo na do 200 vozilih, Trilar ocenjuje, da bodo vsa pregledali v treh mesecih. Stranke so obveščali po pošti in prek medijev. Voznike, za katere v Toyoti Slovenija nimajo podatkov, ker so na primer avtomobil kupili v tujini ali so kupili rabljenega, pozivajo, naj se zglasijo pri pooblaščenih serviserjih. Dele bodo vsem zamenjali brezplačno.

Bodo Toyotina vozila cenejša?

Na vprašanje, kako je sploh prišlo do situacije, da so šla potencialno nevarna vozila v prodajo, je odgovoril, da je sicer ''rigorozen'' Toyotin nadzor na več nivojih, predvideva pa, da je do tega prišlo, ''ker je potencialna napaka zelo redka in se pojavlja v izrednih razmerah, zato je očitno v procesu kontrole ni bilo mogoče simulirati''. Po vsaki izdelavi v tovarni namreč vedno preverijo, tako tehnično kot varnostno, ali so vozila primerna za vožnjo.

Na spletni strani Toyote Slovenija lahko vozniki z vpisom šasijske številke preverijo, ali je njihov avtomobil odpoklican.

Objava novice se je poznala na prodaji. ''Izgubili smo do 10 dni, ko je bila prodaja ustavljena. Dolgoročno pa ne pričakujem, da bomo veliko izgubili na prodaji, ker smo se zelo transparentno odzvali.'' Številka osem milijonov odpoklicanih se mu ne zdi nenavadna, ''saj je Toyota v najboljših letih letno proizvedla več kot devet milijonov vozil''. Po njegovih besedah so se odzvali zelo hitro. ''Do odpoklica je prišlo po tednu dni od prvih informacij v ameriških medijih.'' Takrat so ustavili prodajo vozil s potencialno napako in obvestili stranke.

Gre za prvi večji odpoklic, povezan z varnostjo: "Letno imamo odpoklicev zaradi varnosti skoraj nič. Imamo pa do tri postopke vpoklica za izboljšanje, ki jih opravimo ob rednih servisih."
Gre za prvi večji odpoklic, povezan z varnostjo: "Letno imamo odpoklicev zaradi varnosti skoraj nič. Imamo pa do tri postopke vpoklica za izboljšanje, ki jih opravimo ob rednih servisih." FOTO: Blaž Garbajs

Na vprašanje, ali bodo Toyotina vozila cenejša, je odgovoril, da je njihova filozofija 'kakovost ter zadovoljnost in varnost kupcev' še vedno na prvem mestu. Lani, ko je udarila finančna kriza, so se po njegovih besedah prilagodili ''recesijskim razmeram, tako da so Toyotina vozila v tem trenutku izjemno konkurenčna. Nakup še nikoli ni bil tako ugoden.''

Gre za zaroto?

Potencialne napake so tudi pri Toyotinem konkurentu – japonski Hondi, zato nekateri sumijo, da gre za zaroto konkurenčnih avtomobilskih proizvajalcev, predvsem ameriških. Vendar Trilar teorije ni želel komentirati. ''Mislim, da ne bi bilo korektno. Ravno tako je zelo težko komentirati teorijo zarote proti japonskim proizvajalcem. Na koncu vedno odločijo trg in kupci, zato bomo vso našo energijo usmerili v njih.''

A tokrat ne gre za najbolj množičen vpoklic. Po njegovih podatkih je bilo pred leti v ZDA 462 odpoklicev za več kot 15 milijonov vozil. Toyota tudi ni edini gigant, ki se je soočil s svetovno sramoto. V novejši ameriški zgodovini beležijo kar nekaj odmevnih odpoklicev, ki so zamajali vero v velika in močna podjetja, zaradi nekaterih "spodrsljajev" so spremenili celo zakone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
20. 02. 2010 23.44
Stopalka je podaljšana (odobeljena) plošča pod podplatom čevlja Pri barbikah je ta plošča po površini silno majhna. Največ za velikost površine petke čevlja z visoko petko (cca 1 cm2) Zastava ima tako močan start, da se še cel dopoldan kadi, če greste zjutraj na šiht Ampak brez napak prosim
igor--zmaj
20. 02. 2010 21.34
Mam Nissana in se ne bojim da ga bojo nazaj poklical. Je letnik 93 :)
gorencdask
20. 02. 2010 15.39
Bo mogli videt, kako so nas sedaj privil, ker smo dobavitelj tudi Toyoti. Očitno so se spravli na vse, čeprav nimamo veze z stopalko. Še pri nobeni firmi ni bilo tako, pa delamo za večino avtom.koncernov, tako da o kvaliteti ne bi razpravljali preveč. Toyota je še vedno zakon, kar se tega tiče.
robert24
20. 02. 2010 01.51
edini razlog na napake,,,,,,je prehitra izdelava vozil fantje in punce,,,,,,,,,, pa vsak dela napake,,,tko da jih ne kritizerat
Allbr
19. 02. 2010 22.14
Sicer pa talibani množično kupujejo Toyote. He, he KVALITETNO IN NEUNIČLJIVO:):)
Allbr
19. 02. 2010 22.08
Imel dva nemška avtomobila, pri obeh serijske napake na celi seriji. Pa ne majhne in zelo nevarne. Na srečo sem poznal mehanika, ki mi je to povedal. V javnosti pa vse tiho. Vse kril na svoje stroške. Japonski proizvjalci odkrijejo napake, obvestijo stranke in jih odpravijo.
Roxy79
19. 02. 2010 21.59
ja ja 15.000 delov ima..... zato pa so napake... Yugo jih je imel 300 delov.... pa zato bil vsa leta prvi in najboljši avto v Sloveniji. Več je tehnično izpopolnjenih strojev,aparatov,avtomobilov,VEČ JE NAPAK in STROŠKOV
azon
19. 02. 2010 19.53
Montaža člankov pa vam res ne gre. Moja Yariska gre k zlata urca. Toyoti pa pohvale, da je priznala napako. Koliko težav je bilo z isto napako pri kakšni znamki pa se so proizvajalci priznali in uveljavljali napako? Ne. Zanimivo pa je, da dajo avto s serijsko napako v prodajo, sedaj pa pravijo, da grejo trenutni avtomobili ven zihr brezhibni? Vsak kupi svojga prijatelja za vozit, kateri mu po vseh kriterijih ustreza. Če bi hotel kupit cenejši avto pol bi vsi kupovali Cliote... Kaj pa napaka na napaka na RAV 5, ko se ti gre mašina. ž Ja nemca lahko kupiš, če si sam dober mehanik :D.
buderus
19. 02. 2010 18.33
Vse kar je novo, je šlampasto narejeno.
igizims
19. 02. 2010 17.52
Če. nebi bilo nemca bi Američan še vedno jahu konja ,da o Japoncih Korejcih ne izgubljam besed.
oggun
19. 02. 2010 17.46
@igizims......................kje si pa biu takrat k se je Mercedes serije A obraču k PEZ bonboni ???
igizims
19. 02. 2010 17.42
-1
Nemc je Nemc in vedno bodo nemški avtomobili najboljši.
alexspi
19. 02. 2010 15.02
-1
brezveze je to besedičenje! vsak svojega zagovarja! vsak avto je dober,vsak pa slab. dejstvo pa je da so še večina nemscov malo bolši od vseh ostalih.
Jožajoža
19. 02. 2010 14.33
-1
češki avto, ki se mu reče TOYOTA. ne, hvala
periot
19. 02. 2010 14.25
+1
Nemški avto ne hvala!
Blaž Koncilja
19. 02. 2010 14.11
Video montaža vam pa ne gre od rok:)
mad-max
19. 02. 2010 14.08
-1
Moj mrzu stric si je kupo novo TOYOTO LAND CRUISER letnik 2005 in je dal še tedaj 11 mio SIT. Zdaj čez pet let mu pa vse crkava. Pa ga je skoz čuvo. Vem ko je prišo domu pa ko so solil ceste ga je vedno spuco da je šla sol dol. hehe zdej pa ma
mad-max
19. 02. 2010 14.05
-1
KJE ste zdej tisti ki tak zagovarjate te glupe vzhodnjaške avte . KUPITE si NEMCA pa boste mel mir.! Razen opla tu sem malo skeptičen do njega. OPEL NI VEČ TISTO KAR JE BIL.
periot
19. 02. 2010 14.03
ToYoto že dolgo vozim pa tudi naslednji avto bo Toyota poudarjam pa samo to da kdo še nikoli ni imel Toyote da pač ne ve kaj je dober avto napake so pa na vseh avtomobilih trenutno so se pač spravili na Toyoto kljub temu da amerikanci največ Toyot pokupijo????????
stardec
19. 02. 2010 13.54
Pravkar službeno obravnavamo tri Renojeve avtomobile, ki so ddoživeli kar močen karambol in v vseh treh so vozniki imeli telesne poškodbe. Zanimivo je to, da se nobenmu od teh treh niso aktivirale varnostne vreče. Ampak pri Renoju nočejo nič slišat, da bi bila to morda tovarniška napaka.