Slovenija

DZ sprejel rebalans proračuna

Ljubljana, 16. 07. 2009 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z. / P.J. / STA/D.Š.
Komentarji
66

Poslanci DZ so potrdili predlog drugega rebalansa proračuna, s katerim se primanjkljaj povečuje na 1,850 milijarde evrov oz. na pet odstotkov bruto domačega proizvoda.

Poslanci DZ so po 12-urni razpravi z 53 glasovi za in 22 proti potrdili vladni predlog drugega rebalansa državnega proračuna. Poslanci so zavrnili vseh 27 predlaganih dopolnil, večinoma s strani opozicije, tri pa je predlagala tudi skupina koalicijskih poslancev Anton Rop (SD), Vito Rožej (Zares), Anton Anderlič (LDS).

Vlada je predlog drugega rebalansa letošnjega državnega proračuna sprejela 17. junija in ga nato vložila v državni zbor. Z rebalansom se proračunski primanjkljaj povečuje na 1,850 milijarde evrov oz. na pet odstotkov BDP, medtem ko naj bi javnofinančni primanjkljaj znašal 5,5 odstotka BDP.

V državni proračun se bo po novem letos predvidoma steklo 7,920 milijarde evrov, kar je 863 milijonov evrov manj od zdajšnjih načrtov in 617 milijonov evrov manj kot lani.
Odhodki pa se v primerjavi z veljavnim proračunom  zmanjšujejo za 157 milijonov evrov na 9,760 milijarde evrov. Zagotavlja se tudi prenos dodatnih 125 milijonov evrov v pokojninsko blagajno zaradi izpada vplačil v omenjeno blagajno v luči gospodarske krize.
 

Rebalans zaradi upada dohodkov

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Minister za finance Franc Križanič je ob predstavitvi rebalansa v državnem zboru dejal, da je vlada drugi letošnji rebalans predlagala zaradi upadca proračunskih prihodkov in tudi varčevanja. Razlog za upad prihodkov je manjša gospodarska rast in tudi drugačne napovedi za naprej, kot so bile ob prvem rebalansu proračuna. Ob prvem rebalansu so bile namreč napovedi, da bo gospodarska rast stagnirala, dejansko pa je upadla.

Predlog rebalansa proračuna RS za leto 2009 - splošni del
Predlog rebalansa proračuna RS za leto 2009 - posebni del


Sicer pa je ta rebalans bolj "tehničen rebalans", saj ni vsebinskih sprememb, je ob predstavitvi povedal Križanič. Po rebalansu bo 1,8 milijarde javnofinančnega primanjkljaja, kar znaša okoli pet odstotkov bruto domačega proizvod (BDP).

Slovenski proračun znaša slabih 9,8 milijarde evrov

V novem rebalansu bodo tako morali upoštevati upad prihodkov za 863 milijone evrov (8,7 odstotka). Največ upada prihodkov je iz naslova davka na dodano vrednost DDV (okoli 400 milijnov evrov), davkov pravnih oseb (okoli 200 milijonov evrov). Zaradi krize so morali za ukrepe odhodke povečati za 125 milijonov evrov, kar pomeni, da so ministrstva za ostale odhodke morala privarčevati 228 milijonov evrov.

Učinki prvega rebalansa bi se morali poznati v prvih poletnih mesecih

Vlada je prvi letošnji rebalans proračuna že sprejela, učinki pa bi se morali poznati v prvih poletnih mesecih, je pojasnil Križanič. Če se učinki ne bodo poznali, bo treba jeseni sprejeti še en rebalans.

Borut Pahor na seji državnega zbora
Borut Pahor na seji državnega zbora FOTO: Državni zbor

Pahor: Petodstotni primanjkljaj je ob strukturnih reformah možno zmanjšati v treh letih

Predsednik vlade Borut Pahor je poslancem ob začetku današnje izredne seje DZ o drugem rebalansu letošnjega proračuna predstavil vzroke za pripravo rebalansa. "V prvem četrtletju letos se je gospodarska kriza v Sloveniji še poglobila, bruto domači proizvod se je glede na zadnje lansko četrtletje znižal za 6,4 odstotka," je spomnil premier. Ključen razlog sta bila padec izvoza in investicij.

V državnem zboru naj bi danes razpravljali tudi o jamstveni shemi za fizične osebe in predlogu spremembe zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Spremenjene razmere so zahtevale nižjo oceno prihodkov v vseh blagajnah javnega financiranja in prilagoditev odhodkov.

Skupni obseg potrebnega znižanja izdatkov so določili prek ocene najvišjega možnega primanjkljaja, ki ne bo ogrozil stabilnosti javnih financ. Vlada je presodila, da pet odstotkov BDP v dveh do treh letih, odvisno od hitrosti gospodarskega okrevanja, še zagotavlja znižanje primanjkljaja pod tri odstotke. To bo mogoče ob restriktivni odhodkovni politiki, ki bo zahtevala tudi strukturne reforme, je dodal premier.

Predlog rebalansa proračuna RS za leto 2009 - posebni del
Predlog rebalansa proračuna RS za leto 2009 - splošni del

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
17. 07. 2009 14.57
Poglej si dokumentarec The Money Masters, kar pomeni tudi za vse ostale, še posebno za vlado. Scenarij je isti, kot pri nas !! Banka, ki je našem tržišču zelo kratek čas ima že 50% bančnih vlog od državljanov in se še širi, medtem ko naše banke stagnirajo.
bre11
17. 07. 2009 11.59
drzavi ki sta skupaj sle iz yuge bosta skupaj propadle he he
SherlockH
17. 07. 2009 10.32
Dejstvo je, da je Slovenija in slovensko gospodarstvo v prostem padu. Ni hudič, da bo še dolgo po tem, ko bodo v ZDA razglasili konec gospodarske krize zaradi ekonomskih kazalcev, ki spet kažejo rast nekaj mesecev, bomo v Sloveniji lačno tavali na pogoriščih, ki jih v zadnjih 20 let zaradi retardiranosti politike in ljudstva nismo reformirali za tekmo na t.i. liberalnem trgu v globalnem gospodarstvu! Verejtno se bodo levaki tudi takrat sklicevali na nacionalni interes!
Prvo Borec
17. 07. 2009 10.06
Knez da ne bom poklical soseda !! Kakšen dnevnik ?? Kaj misliš, da bom prebiral Družino ter Reporter ?? Vse kar prebiram, se najde na netu !! V 4 letih ste odkrili samo 200 kosti in nič drugega !!
SherlockH
17. 07. 2009 09.54
PrvoNorec Kaj če bi ti dokončno odložil tisti Dnevnik in nehal prebirati poklicnega pisuna Miheljaka, ki se slabo spozna oz. ne spozna na novinarsvo kot tak pa se celo upa komentirati ekonomijo. V nravi teh ljudi je, da so vedno pametni na jeziku, v praksi pa je popolna tema. Na žalost se poslužujejo ekperimenta v neugdnem času in brez dlake na jeziku lahko povem, da bo, če bo, da vlada še dolgo vsaj 50 % revščina, če ni že sedaj! Hitri ukrepi, ki bodo na hitri rok pa tudi čez pomagali našim podjetjem je znižanje cene dela, prespektivnim pa odlok odplačevanja kreditov. Da pa bi morali rušiti leve in desne tajkune pa so tako ali tako obljubljali vsi, žal pa bo to vedno le fikcija. Verjetno ni odveč povdariti, da so vsi tam zgolj zaradi reflektorjev! Meni se raja smili, ker če je nekdo voljan voliti takšne-v večji meri-družboslovne prd.ce, ki znajo našteti balkanske države od zadaj naprej, stroka kot taka pa jim je tuja, jim drugega ne privoščim kot bedo!
Prvo Borec
17. 07. 2009 07.25
Saj sem Vam že zdavnaj povedal, da je Pahor zagrabil za gnoj, ki mu ga je pustil Janez Janša. Prikazovali so številke iz leta 2007 in tako so tudi dobili na listu. Kdo bo vse to pregledal. Sedaj se pa vidi , da je bilo vse zlagano.
Prvo Borec
17. 07. 2009 07.20
Najbolj pameten je bil Lahovnik, ko je izjavil, da bo najprej pogledal, koliko ima denarja na ministrstvu. 504.000.000 € toliko nas stanejo nezaposleni !! Koliko so podelili pomoči podjetjem,ki so jo izrabili ?? Po enem letu se vidi, koliko resnice je bilo v letu 2008 pri obračunu. Dokler ne bodo zamenjali direktorjev ne bo nič. Direktorji mečejo polena pod noge in se skrivajo iza politične gonje. Sešok je prikazal 447000 € čistega dobička !! Kje je finančna policija ?? V času socializma, če nisi prikazal 10% čistega od bruto prometa, si dobil davčno inšpekcijo. V demokraciji je pa tako, da je samo važno, da si v plusu.
Boris Žu?ko
17. 07. 2009 06.34
odpusti jim saj ne vedo kaj delajo
arsenalfc.si
17. 07. 2009 03.41
Ja kaj bi pa Janša naredil? Verjetno bi precej podobno ravnal, kot to dela tudi cela Evropa v tem momentu, cel svet... Njemu je najlepše v opozicijo.
miha040
17. 07. 2009 00.04
hočem janšo na oblast ker ta vlada nas je zapufala za 10let.. zgleda se bomo kmalu delili na revne in bogate ker srednjega sloja ne bo več.. ta ta proračun je zafurala ta vlada ne prejšnja ker ta vlada ga spreminja že po treh mesecih,, in zgleda bo primankljaj na koncu znašal 8% ne pa 5 in ne nas farbat.. posledica pa itak kot vedno vsem zaposlenim v pravosodju se povišali plače, tudi nagrade niste ukinili kako lahko nekdo 200.000 eur nagrade za 4 leta to je zame nanormalno za ta denar mora nedkdo delati polovico svoje delovne dobe.. lp
chill
16. 07. 2009 23.49
simple math... to pomeni 900 evro po glavi,ce nadalje upostevamo da je aktivnega prebivalstva okoli 1,1 miljon gre torej za 1800 evro po glavi,ce nadalje upostevamo da je ok 400 000 okoli minimalca in nekaj malo cez dobimo okoli 2200 evro na glavo ,ki jih bodo delovno aktvivni z "normalno" placo moralo prinesti v blagajno v naslednjem letu da bi resili ZGOLJ primankljaj,kdo pa bo ostalo blagajno napolnil...no ker seveda to ni mozno v enem letu popraviti sledi naslednjo leto SE VECJI primankljaj..in posledicno zato leto zatem..SE VECJI OD PREJSNEGA leta..no in smo v zacaren krogu ...sicer gledam na vse skupaj z laicnega vidika,a denar vendarle mora od nekje pritekati da bi ga lahko rasporejali...zanimivo bo ko bo treba drzavni upravi zmanjsati place za 10 procentov kot se bo to zgodilo na Hrvaskem
alpski
16. 07. 2009 23.26
ukinte nato vojsko
alterego
16. 07. 2009 22.59
začnite tajkunom plenit premoženje, bo primanklaj prec manjši
RADO62
16. 07. 2009 22.57
Križanič: Po rebalansu bo petodstotni primanjkljaj ??? Jaz vidim samo 100% primanjkljaj v čebuli ekonomskega analfabeta Križaniča... heh
jansa-arms
16. 07. 2009 20.51
vsi komunisti skupaj v nekdanji yugi niso toliko pokradli kot v novi sloveniji pokrade en sam samcat direktor !!!!
stavec
16. 07. 2009 20.50
vlada naj odstopi, samo JANŠE ne na oblast (rajši imamo našega PLEMENITEGA manj škode in ISTRA bo naša), ima probleme z orgazmom pustimo ga v rokah njegove Urške ,naj se navadi na novo stanje
M-teorija
16. 07. 2009 20.44
Kar se tiče SDS in njegove kredibilnosti ter partnerskega sodelovanja je sprejemljiva 2/3 njihovega imena. Prve dve tretjine.
stavec
16. 07. 2009 20.39
vsak politik naj prispeva enomesečni "bruto " osebni dohodek za zmajšanje in umirjanje recesije, ne pa delavcu ukinjajo zadnji vir za preživetje (stečaji itd...) , Vsi politki in nadzorniki postavljeni s strani "DRŽAVE" kateri bi toupoštevali bi imeli še večjo podporo med "volivci "kateri so jim namenili svoj glas
M-teorija
16. 07. 2009 20.31
matjazr7 16.07.2009, 20:05 Prvi del prispevka, dokler nisi omenil imen bi se še strinjal. Oprosti ampak, kaj nas ni bližnja preteklost dovolj naučila kja se zgodi, če nacionalisti zajahajo konja in jim prepustimo izde vodenja države. Če bi svoj nacionalni program zamenjal s programom vseh državljanov SLO, ki naj bi bili enakopravni, potem bi se še dalo razmisliti o predlaganem. Predvsem pa odkar so se razcepili je res bolj podobno temu, da je ostala le karoserija, mašinerija pa je odšla. Brez Zagorca, Pečeta in Tauševe so izgubili večino sposobnih kadrov. Brez njih imam občutek da govorijo ker nekam v prezno, brez pravih idej. Rešuje jih samo dobra retorika ZJ-PL pomešana z demagoško virtuano prepričljivimi floskulami.
M-teorija
16. 07. 2009 19.42
Recesija je po delovanju in učinkih zelo podobna delovanju cunamija. Tik preden njegov val resnično napade in pokaže svojo rušilno moč je neopazen komaj kaj viden, podobem vsem ostalim, navadnim valovom. Celo ko se dvigne visoko nad nami in pokaže svoje zobe, je ponavadi prepozno, seveda če ne poznamo njegovih zakonitosti in že prej ne poskrbimo za varnost. Za poznavanje njihovega delovanje so zadolženi strokovnjaki, ki lahko že veliko prej opozorijo na njegovo varnost. Na takšen cunami recesije je bila prejšna vlada opozorjena in njen vodilni in odgovorni strokovnjak ANDREJ s Štajerske je še septembra trdil, da se nobenega recesijskega cunamija ni bati. Cunamija katerega val z vso rušilno močjo je pljusknil daleč naprej in katerega rušilno moč čutimo še danes. Rebalansi, ki so posledica vseh dogajanj so v veliki meri odstranjevanja posledic, ki bi bile dosti manjše, če bi strokovnjaki, ki so imeli dolžnost in moč, da te posledice omilijo s preventivniki ukrepi. Namesto tega so zavajali javnost, da nič ni, ker se je cunami v tistem trenutku nahajal nad našimi glavami in smo bili še suhi. Seveda volitve so bile pred pragom. Saj bi jim človek še ne zameril politikanstva, če ne bi šlo za tako resne zadeve.