Slovenija

Vse, kar živi, občuti!

Ljubljana, 04. 10. 2007 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob svetovnem dnevu živali se začenja mednarodni teden živali, s katerim želijo opozoriti na zaščito ogroženih vrst.

Svetovni dan živali je prav na 4. oktober zaradi godovanja Frančiška Asiškega, ki je bil ljubitelj narave in zavetnik živali in okolja.

Dandanes je praznovanje svetovnega dneva živali preseglo spomin na krščanskega svetnika, saj ga praznujejo ljubitelji živali različnih veroizpovedi in iz različnih koncev sveta. Čeprav živali še naprej blagoslavljajo tudi v krščanskih cerkvah, pa so odmevne predvsem različne prireditve dobrodelnih organizacij in društev, ki skušajo opozoriti na nujnost sožitja z živalmi.

4. oktober je svetovni dan živali, ki ga obeležujemo tudi v Sloveniji. Kot je povedal predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice Stanko Valpatič, je ob dnevu in tednu živali, ki mu bo sledil, njihov prvi cilj, da bi v prihodnosti živali srečevali samo v naravi, tam od koder smo jih zasužnjili.

"Ob današnjem dnevu živali opozarjamo na trpljenje in neprimeren odnos do bivanjskih prostorov vseh živali na našem planetu. Skrajni čas je, da ljudje začnemo razmišljati o vsem tem, saj smo ravno mi, z nepravilnimi posegi v naravo zakrivili klimatske spremembe," je je dejal Valpatič, ki je prepričan, da bi za dvig zavesti ljudi največ lahko naredila država. Država pa bi morala tudi ukiniti subvencije za masovno rejo živali in ta denar raje razporediti v ekološke projekte.

'Prenehajmo s terorjem'

Želve spadajo med ogrožene vrste.
Želve spadajo med ogrožene vrste. FOTO: Reuters
Predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice Stanko Valpatič kot mučenje vidi tudi zapiranje živali, ki jih imamo za hišne ljubljenčke.
Predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice Stanko Valpatič kot mučenje vidi tudi zapiranje živali, ki jih imamo za hišne ljubljenčke. FOTO: Reuters

Pri Društvu za osvoboditev živali so na Prešernovem trgu organizirali protestni shod z geslom Prenehajmo s terorjem do živali. Kot je povedal Valpatič, državo pozivajo predvsem, da ukine subvencije množičnim rejcem živali in ta denar razporedi v ekološke projekte, da ukine lov, prepove nehumane poskuse na živalih in spodbuja human odnos do vseh živali. Na vprašanje o potrebi po imenovanju varuha za pravice živali je Valpatič dejal, da pri društvu to iniciativo podpirajo, saj živali nimajo odvetnika, ki bi se boril za njihove pravice. Varuh pravic živali bi bil plačan s strani države z namenom, da bi se posvetil izključno problematikam, povezanim z živalmi, je pojasnil. V sklopu društva sicer že imajo tovrsten organ, a ga težko financirajo, je dodal.

Valpatič je podprl opozorilo predsednice nadzornega odbora Zveze društev proti mučenju živali Slovenije Lee Eve Müller, da je mučenje živali v Sloveniji nezadostno sankcionirano. Pojasnil je, da bi si sicer želel, da do kaznovanja na tem področju ne bi prihajalo in bi ljudje dejansko spremenili odnos do vseh živali. Hkrati pri društvu pozivajo, naj se ljudje odločajo za vegetarijanstvo, zaradi spoštovanja do živali in okolja, Valpotič pa je spomnil, da je glede na ocene strokovnjakov tudi bolj zdravo.

Pri društvu so k udeležbi na shod pozvali vse predsedniške kandidate, udeležil pa se ga je le Darko Krajnc, ostali naj bi izostali zaradi obveznosti. Valpotič je dejal, da je sedanji predsednik Janez Drnovšek na področju varstva živali naredil veliko, od bodočega predsednika pa si obeta, da bo nadaljeval njegovo pot. Krajnc je dejal, da bi kot predsednik vselej podprl odpiranje razprave o tistih vidikih odnosa človeške družbe do živali, ki gredo dlje od zakona o zaščiti živali in drugih okoljskih predpisov. "Ključna pri urejanju pravic živali sta strpnost in izogibanje sovražnim izjavam, ki največkrat izzovejo prav nasprotno reakcijo od želene," je ocenil.

Številni parki po svetu za obstoj živalskih vrst skrbijo tudi s človeško vzgojo mladičev.
Številni parki po svetu za obstoj živalskih vrst skrbijo tudi s človeško vzgojo mladičev. FOTO: Reuters
Najvišja predvidena kazen za mučenje živali za posameznika je od 800 do 1200 evrov.

Na shodu je spregovoril tudi predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, ki je pozval vso slovensko družbo, da je treba z živalmi delati humano. Na shodu so stregli vegetarianski golaž, organizirana sta bila performansa, ki sta opozarjala na krute poskuse in odnos do živali, zgovorni pa so bili tudi transparenti, eden od njih se je glasil: "Kamor koli grem, vse uničim, vse pojem." Ljudje se na žalost predramijo šele, ko se soočijo z grozovitimi podobami o dogajanju v klavnicah, hlevih in laboratorijih, je krute podobe, ki so nagovarjale mimoidoče, komentiral Valpatič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
04. 10. 2007 13.30
Svobodo, človek bo dal svobodo?. Ljudje znamo samo jemati, živali so gledano s tega stališča veliko boljše in končno najslabše živo bitje ( ne žival , če bi ga uvrščal med živali bi le te ponižal ) je človek.