Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Prihaja najtežji čas po osamosvojitvi'

Ljubljana, 25. 01. 2012 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsedniki strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi so podpisali koalicijsko pogodbo in v DZ vložili predlog, da se Janšo izvoli za mandatarja. Če bodo dosegli dogovor o manjšinskih vprašanjih, ga bosta podprla tudi poslanca manjšin. Znano je že, katera ministrstva nameravajo ukiniti in katera združiti.

V državnem zboru so predsedniki strank, ki bodo tvorili vladno koalicijo, podpisali koalicijsko pogodbo. Poimenovali so jo Pogodba za Slovenijo 2012–2015. Takoj zatem pa so za mandatarja predlagali predsednika SDS Janeza Janšo. Stranke imajo skupaj 50 glasov, za izvolitev mandatarja pa je potrebnih 46, zato je pričakovati, da bomo v soboto dobili mandatarja.

Janša je po podpisu pogodbe izpostavil, da je "pot neznosne lahkosti slovenskega zadolževanja končana" in da si mora vlada zaupanje povrniti že v prvi polovici mandata. Po mnenju bodočega premierja sta koalicijska pogodba in koalicija po svoji naravi ter po svojih ciljih "protikrizna koalicija razuma, ki se ne obremenjuje z ideološkimi oznakami".

Po Janševem mnenju bo odločilnih prvih 18 mesecev vladanja. Zelo pomembno bo predvsem sprejemanje in uresničevanje rebalansa proračuna, pri čemer se bo treba po njegovih besedah odpovedati vsemu, "česar ne bomo mogli financirati s tem, kar ustvarimo".

V koalicijski pogodbi imajo po besedah Janše vsi partnerji realen delež tako glede vpliva kot glede odgovornosti, za koalicijo pa da stoji 50 poslancev oziroma skoraj 600.000 glasov volivcev.

Podporo Janši pri sobotnem glasovanju obljubljata tudi poslanca narodnih skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli, a le, če bosta s prihodnjo koalicijo dosegla dogovor glede manjšinskih vprašanj. "V koalicijski pogodbi manjka manjšinski del. Smo se pa pogovarjali o zavezi koalicije do manjšinskih vprašanj in obveznosti. V zvezi s tem bo nastal dogovor med poslancema narodnih skupnosti in potencialno koalicijo o uresničevanju posebnih pravic italijanske in madžarske narodnosti," pravi Göncz.

Stranke se zavedajo: Čaka nas trdo delo

Lista Virant po besedah njenega predsednika Gregorja Viranta v koalicijo vstopa brez evforije, saj vedo, da jih čakajo težki časi in trdo delo. "Ni pa nobenega strahu. Imamo dovolj poguma in moči, da bomo kos izzivom, ki nas čakajo," je dejal. Obljublja, da bo kot predsednik DZ naredil vse, da bodo postopki hitrejši. Po njegovem mnenju bi lahko vlado sestavili že do 10. februarja, prepričan pa je tudi, da bo ta koalicija držala skupaj vsa štiri leta. V Listi Virant sicer menijo, da je bistven vnovičen zagon gospodarstva, uravnoteženje javnih financ in povrnitev pravne države.

Zadovoljen je tudi predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec, ki je poudaril, da so v koalicijski pogodbi uspeli zaščititi interese upokojencev in tistih, ki so odvisni od socialne države. Dodal je, da so se v stranki za sodelovanje v koaliciji za izhod iz krize odločili, da bi deblokirali politični pat položaj, ki je nastal po 4. decembru.

Janez Janša ima zagotovljenih vsaj 50 glasov podpore.
Janez Janša ima zagotovljenih vsaj 50 glasov podpore. FOTO: Miro Majcen

S podpisom koalicijske pogodbe NSi po besedah njene predsednice Ljudmile Novak uresničuje svojo obljubo, da bo vstopila v koalicijo, v kateri bo imela večino desna sredina. Ob tem se v stranki zavedajo, da vladati ne bo lahko, vendar bodo sami naredili vse, da bodo prispevali k čim boljšemu delu vlade.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je poudaril, da se zavedajo, da delo vlade ne bo lahko, kljub temu pa vanjo vstopajo "pogumno in odločno". Izrazil je tudi prepričanje, da bo potrebno sodelovanje ne samo v koaliciji, ampak tudi med vsemi strankami. Ob tem je izrazil upanje, da bo konstruktivnost, ki so jo pred volitvami napovedovale vse stranke, "veljala tudi zdaj".

Povabilo za sodelovanje tudi opoziciji

Janša sicer obžaluje, da v koaliciji ne sodeluje SD. Kljub temu pa naj bi formalno povabilo za sodelovanju v partnerstvu za razvoj tako SD kot Pozitivni Sloveniji poslali takoj po prisegi nove vlade.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber odgovarja, da SD nima težav glede sodelovanja v partnerstvu za razvoj, pri čemer izpostavlja nedaven primer, ko je odhajajoči premier Borut Pahor povabil predsednike strank na pogovor v Vilo Podrožnik. Sicer pa Veber pravi, da bodo v SD nadaljevali svoje delo kot izkušena, močna in državotvorna opozicija, v soboto pa za Janšo ne bodo glasovali.

Izredna seja še pred izvolitvijo mandatarja

Danes podpisana koalicijska pogodba je najresnejši programski dokument, ki ga je katera koli koalicija doslej v Sloveniji izdelala, izpogajala in podpisala, je poudaril Janša. Zavzel se je zlasti za zagon gospodarstva, a opozoril, da bodo naslednji meseci za državo najtežji čas po osamosvojitvi.

Državni zbor bo na pobudo poslancev SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi v četrtek na izredni seji obravnaval novelo zakona o vladi, ki so jo v DZ v začetku januarja vložile že levosredinske stranke. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pravi, da so dopolnila že pripravljena, v vsakem primeru pa je pričakovati, da se bo zmanjšalo število ministrstev s sedanjih 15 na 11.

Ohraniti nameravajo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Sicer pa nameravajo združiti nekatera ministrstva in vsebinsko povezana področja.

Namesto ločenih ministrstev za pravosodje in za javno upravo naj bi dobili eno ministrstvo. Ministrstvo za finance naj bi prevzelo še pristojnost za koordinacijo strukturnih reform, ministrstvo za notranje zadeve pa pristojnost za državno tožilstvo. V novem ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport naj bi združili ministrstvo za šolstvo in šport in ministrstvo za kulturo ter jima pridružili še področje visokega šolstva in znanosti, ki sedaj sodi pod ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. To ministrstvo namreč ni več predvideno, njegov drugi del, področje visoke tehnologije in razvoja, pa naj bi združili z ministrstvom za gospodarstvo v novo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Iz sedanjega ministrstva za okolje in prostor naj bi delovno področje prostora združili z ministrstvom za promet v novo ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Področje okolja pa bi skupaj s sedanjim ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter službo za podnebne spremembe sodilo v okvir novega ministrstva za kmetijstvo in okolje. V koalicijski pogodbi sicer ni navedenega ministrstva brez listnice za Slovence po svetu.

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je spomnil, da so 9. januarja poslanci Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS omenjeno novelo vložili po popolnoma enakem postopku, vendar je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko takrat opozarjal, da je treba najprej izvoliti mandatarja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prjatlca
28. 01. 2012 12.07
-1
No kakorkoli, Slovenija gre v propad, največji dosedaj! Zasluge pa pripišite mrtvo gledajočemu pogledu morskega psa.
pehtateta
26. 01. 2012 23.34
-1
Ljudmila Novak se bo borila za verouk v šole. Je že prav tako, vsaj naši najmlajši ne bodo zgubljeni, tako kot so njihovi očetje in matere. SAM POGLEJTE KAJ PIŠEJE BREZBOŽCI TU SPODAJ, SAJ NE MOREM VERJET, KAM NAS JE TO PRIPELJALO.
resslovenka
26. 01. 2012 14.53
+2
Steirmark1918 26.01.2012 08:52:59 Se borim, se borim, kot Don Kihot. Z mlini na veter. Pa me še ni minilo. Saj veš, vztrajnost je lepa čednost.
M_teorija
26. 01. 2012 13.52
+6
Levi obljubljamo konstruktivnost! Ne moremo pa obljube dajati za novonastajajočo stranko (ki bo spet JJ-jev otrok) Javnih uslužbencev! ŽAL!
sanya10
26. 01. 2012 13.46
+1
skembo ali misliš o Ljudmili, o njej res nima veliko podatkov.
skembo
26. 01. 2012 13.54
+1
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.43
+5
Ne razumem teh čudnih kriterijev pri ljudeh. 1991 smo vsi srečni kričali živijo, ker smo vrgli marksizem iz šolskih klopi in odpisali samoupravljanje. Sedaj bi pa nekateri radi pa drugo enoumje v obliki verouka uvedli v šole. Pa tovarne bi delavci radi nazaj.....
sanya10
26. 01. 2012 13.39
+3
Sploh, če bo ministrica za šolstvo - takoj bo uvedla verouk po šolah.
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.41
+5
skembo
26. 01. 2012 13.41
+4
verouk povsod...bo vpila....ne samo u šole....
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.46
+6
Pa saj lahklo v cerkev hodi kdor hoče. Ne moreš pa posiljevati z vsebino nekoga, ki tega noče.
skembo
26. 01. 2012 13.55
+1
sej nas že z zvonenjem zvonov posiljujejo,....vsak dan
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.35
+3
Aha...sem našel... Z enim stavkom...... cel čas učiteljica. Zelo primerne izkušnje za ministra!!
pehtateta
26. 01. 2012 23.36
sanya10
26. 01. 2012 13.35
+2
Ljudmila je zelo izkušena v molitvah, držanju bibilje v roki in svečke med koleni.
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.36
+2
sanya10
26. 01. 2012 13.34
+1
SE STRINJAM, DA PRIHAJAJO TEŽKI ČASI. TEŽKI BODO ŽE ZATO, KER BOMO MOGLI GLEDAT GARGAMELOV DOLGOČASEN KSIHT, KI NE PREMORE NITI ENEGA NASMEGA IN POSLUŠAT KAKO MONOTONO TOLČE PO DALENSKO. V OČI NE BO POGLEDAL NIKOMUR, KER IMA PRED LJUDMI SLABO VEST. NAJHUJE PA JE TO, DA SE BO V PRIHODNOSTI HOTEL OKLICATI ZA DOSMRTNEGA MANDATARJA.
pesnitev
26. 01. 2012 14.09
+0
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.32
+4
A lahko kdo pove, kakšno izobrazbo in izkušnje ima Ljudmila?
prašek
26. 01. 2012 13.56
+2
Ljudmila Novak se je rodila 1. avgusta 1959 v Mariboru. Svoje otroštvo je preživela na Zgornji Velki v Slovenskih goricah, kjer je med letoma 1966 in 1974 obiskovala osnovno šolo. Po zaključeni osnovni šoli se je vpisala na Prvo gimnazijo Maribor. Na gimnaziji je maturirala leta 1978 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika. Leta 1988 je pridobila FIBO kvalifikacija za delo z gibalno oviranimi osebami.
motorrader
26. 01. 2012 13.29
+5
JANŠA JE ŽE POKAZAL DA JE SRAMOTA ZA SLOVENIJO. S TEM MISLIM, DA SE VEČ LJUDI STRINJA KOT NE. DOKAZANO! IN ZATO JE ŽALOSTNO DA JE JJ MANDATAR.
tekavcminka56
26. 01. 2012 13.42
+1
motorrader
26. 01. 2012 13.27
+4
ŽALOSTNO DA JE TA KOALICIJA NASTALA NA PRINCIPU "TI MENI GLAS, JAZ TEBI MINISTERSTVO". GLAS ERJAVCA ZA ZUN.MINISTERSTVO, GLAS ŽERJALA ZA MIN. ZA GOSP. PA ŠE OGROMNO TEGA KAR NI IN NE BO PRIŠLO V JAVNOST. TAKO JANŠA FUNKCIJONIRA IN TAKO BO NASLEDNJA 4 LETA. BOGA NAŠA MALA LJUBLJENA DEŽELICA. SPET BODO NA OBLASTI TISTI, KI SO SVOJE NEZNANJE IN POKVARJENOST POKAZALI V PRETEKLIH 10 LETIH. IMELI SMO MOŽNOST ZA NEKAJ NOVEGA, A ZGLEDA DA SE JE OD STARIH SLABIH NAVAD RES TEŽKO LOČITI. ŽAL, NITI BOG NAM NE MORE POMAGATI
M_teorija
26. 01. 2012 13.19
+7
~VOY 26.01.2012 10:56:13 0 4 4 ejga ...levaki,a boste konstruktivni?? Ha ha ha ha~ Tako mi Titove, de bomo!
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.31
+1
AmonGoeth
26. 01. 2012 13.06
+6
Takega škodoželjneža, barabe in lažnivca kot je gargamel še v življenju nisem videl, nuna luda milojka pa že pretirava z lizanjem tazadnje firerjeve plati. Nagravžno za bruhat. Pa še lažnivc pravi da stoji za njim 600.000 ljudi, e pa druže bivši komunista janša - malo si se zajebo!
tekavcminka56
26. 01. 2012 12.57
+0
milan, prosil bi te da janšo pustiš pri miru ta 4 leta, saj si 20 let vladal, preživiš lahko še 10 generacij, sicer nevem komu boš sploh zapustil svoje bogastvo, ampak to ni bistveno, bistveno je to da janše NE BOŠ oviral neprestano, kot si boruta, takoj za tem, ko se ti ni pustil, da se igraš z njim! Narod naj te že spregleda enkrat pismo rosno!
tekavcminka56
26. 01. 2012 12.58
-1
pismo rosno se šteje kot žaljivka admin? S tem nisem imel namen povzročiti sovražni govor, se opravičujem.
Spetsnaz
26. 01. 2012 13.03
+1
AmonGoeth
26. 01. 2012 13.07
+2
matej glih tvoj firer je ta ki ne ve druzga kot metat polena pod noge vsem ki niso zanj, mal pameti ti nebi škodilo veš.
tekavcminka56
26. 01. 2012 13.07
-2
maš prav, pa misliš da se bo kaj ukrepalo proti murglašu, ma janša toliko moškosti, ker če milanu kdo resnično stopi na prste, vemo da ni dobro.
tekavcminka56
26. 01. 2012 13.08
-1
amon hvala enako, mislim da jo ti bolj potrebuješ, za začetek si v google vpiši kučan se na debelo spreneveda.
tekavcminka56
26. 01. 2012 13.10
+1
amon jaz ti nisem kriv, če si ti naivna ovčica nasedla na vsa kučanova trobila (tv, časopisi) in si slepo verjela vsaki "aferi" janše, iz prve roke izvedel, da je proti kučanu mali šolarček, kar se nečednih poslov tiče.
kiss-my-ass.
26. 01. 2012 13.30
kar pol ure pogovorov je izrezanih.... Lulčki!!!
motorrader
26. 01. 2012 13.32
+1
JANŠA PRETEKLA 4 LETA NI DELAL DRUGEGA KOT OVIRAL PAHORJA. UPAM, PA ČEPRAV PAHOR NI TAKO POKVARJEN KOT JANŠA, DA SE MU VSE TO VRNE. ČE BOM IMEL PRILIKO GA BOM OVIRAL IN ŠE KAKO:-)
VOY
26. 01. 2012 12.49
+0
Kwa je levaki,a še kar utresate he he he
tekavcminka56
26. 01. 2012 13.16
+0
no vsaj to maš pošlihtano, če že za cannabis ne veš, da je vsa gonja proti, zgolj zaradi farmacije oz elite.
etul
26. 01. 2012 12.38
+1
Veliko sreče imaste še deklico med vami tako da tste ljudje,se vidimo čez štiri leta na naslednjih volitvah
dule100
26. 01. 2012 12.36
+4
Levaki pravjo, da bojo konstruktivni ! V menzi bodo pomagal, krompir lupit !
helo.kity
26. 01. 2012 12.20
+1
kaj bi se pa meni zdelo. da ne-bi dobil 46 glasov!
skembo
26. 01. 2012 12.25
+1
dule100
26. 01. 2012 12.37
+6
skembo
26. 01. 2012 12.59
+3
dule100 ...ja samo morate pazit da jih ne bo več kot 90....
gvautk
26. 01. 2012 13.18
+1