Slovenija

Vse bližje 'uvozu' tujih zdravnikov

Ljubljana, 25. 11. 2010 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo v državni zbor poslala predlog zakona za poenostavitev postopkov za "uvoz" tujih zdravnikov, s katerim bi zmanjšali pomanjkanje zdravnikov. Zaposlili se bodo lahko tako v bolnišnicah kot v zdravstvenih domovih.

Postopek za "uvoz" zdravnika iz nečlanic EU trenutno traja vsaj dve leti.
Postopek za "uvoz" zdravnika iz nečlanic EU trenutno traja vsaj dve leti. FOTO: Reuters
Po besedah ministra Dorjana Marušiča je lani za priznanje medicinske izobrazbe zaprosilo 194 tujih zdravnikov, 10 pa jih je v zadnjem letu dejansko prišlo delat k nam.
Po besedah ministra Dorjana Marušiča je lani za priznanje medicinske izobrazbe zaprosilo 194 tujih zdravnikov, 10 pa jih je v zadnjem letu dejansko prišlo delat k nam. FOTO: Vlada RS
Predlog zajema le zdravnike. Za medicinske sestre je drugačen postopek.

Vlada je potrdila predlog zakona o poklicnih kvalifikacijah za poenostavljenje in poenotenje postopkov, po katerih lahko tuji zdravniki iz nečlanic Evropske unije dosežejo priznanje svoje izobrazbe v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje predlagajo hitri postopek in uveljavitev zakona s 1. januarjem 2011.

Z zakonom bi po mnenju ministrstva vsaj delno omilili pomanjkanje zdravnikov. V Sloveniji naj bi primanjkovalo okoli 500 zdravnikov, s poenostavljenimi postopki pa si na ministrstvu za pomlad 2011 obetajo okoli 50 diplomantov medicine in 50 specialistov, ki bi kandidirali za delo pri nas.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je izpostavil, da bo lahko kandidat, ki bo imel garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji, da bi ga zaposlili, postopek zaključil celo v enem mesecu. Kandidata, ki bo opravil postopke, bodo pri delodajalcu vključili v delo, za kar bo prejemal plačo. Ko bo začel delovati samostojno, bo moral znati tudi slovensko. Posebna komisija ministrstva za zdravje pa bo skrbela za preverjanje strokovnega znanja kandidata.

Do priznanja izobrazbe bo tuji zdravnik delal pod mentorstvom. S tem njegovo znanje ne bo bledelo, poleg tega se bo lahko v praksi učil tudi slovenščine. Tudi če bi kateri od teh kandidatov skušal Slovenijo izkoristiti za "odskočno desko za Evropsko unijo", bo po besedah ministra skladno z evropsko direktivo moral najprej pri nas "oddelati". Evropska direktiva namreč določa, da če zdravnik v določeni državi pridobi poklicno kvalifikacijo, je v tej državi dolžan delati vsaj tri leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanisTyra
26. 11. 2010 09.42
Če bi ne Ljubljana bremzala dol gradnje naše nove fakultete tukaj v Mariboru (ker evropski denar že nekaj časa čaka, trava pa še vedno raste tam kjer bi naj bila fakulteta), bi lahko tudi mi povečali vpis. Razmere se nebi spremenile letos ali drugo leto, čez 10 let pa vsekakor. Ampak ne, Ljubljanski lobij je pač lobij, kakor vsepovsod tudi tukaj
korintos1
26. 11. 2010 09.23
Tudi sedaj že imamo zelo dosti zdravnikov iz bivše skupne države. Pa kaj, so kaki so, drugih nimamo. Eni so pa prav znani. Mogoče se bo s tem tudi zmanjšalo dajanje raznih kuvert s ....
sonas
26. 11. 2010 09.14
eh pa bodite resni, povečati je treba vpis na fakultete kateri študentje se rabijo - lahko dobijo ampak pri nas pa vse postavljeno na glavo: povečuje se vpis na fakultete, ker študnetje ne dobijo dela (ekonomija, pravo, upravna, itd.) metem, ko pa nam zdravnikov primanjkuje pa še vedno nič več vpisa... do kdaj bomo davkoplačevalci plačevali za študij študnetov kar tako malo na zalogo... ?????
Shpongle
26. 11. 2010 09.12
potem pa prideš v ordinacijo, in ne razumeš zdravnika ker govori polomljeno slovenščino pa se zmeniš z njim da bi pregled jeter ali ledvic, na koncu ti pa zamenja srce :D
Tonček Balonček
26. 11. 2010 07.27
Pa saj ni važno kako delajo in kaj znajo ter kako komunicirajo, važno je, da ne bo čakalnih vrst. Tu se bodo naučili stroke in specializirali, potem pa seveda odšli na Zahod.
comment123
26. 11. 2010 01.14
Ko bi le lahko uvozili tudi poštenost, moralo.... Se pa strinjam, da se odpre trg tudi na tem področju, večja ko bo konkurenca, bolj se bodo zavedali nekateri, da niso tako zelo pomembni , nedotakljivi in nenadomestljivi. Ločevali bomo samo delovne od lenih in sposobne od nesposobnih, temu naj bo primerno tudi plačilo. Dovolj naj jih uvozijo, da ne bo čakalnih vrst in da bo delo nemoteno teklo, da bomo vsi koristniki zadovoljni s ponudbo. Nekateri so bili res bogovi v belem, zdaj pa naj se dokazujejo le s tistim, kar bodo dejansko storili...
Zehek
25. 11. 2010 23.45
Groza!!! To so storili tudi pri nas v Angliji... Po enem letu in 3 nesposobnih "doktorjev", ki so študirali v Mumbaju ali v nekih indijskih cestnih jarkih, sem končno prišla do PRAVEGA zdravnika, ki je zadeve znal presodit tako kot se psodobi!!!!! Oni indijski psihoti!!!! Pridem na pregled pa me od daleč pogleda in reče, če sem našlatala kake nove bule (limfoma) - brez, da bi se me sploh dotaknil!!!! Ta drugi me je "pregledoval" skozi 3 sloje (pozimi) oblačil - presnet, če mi glih neka pošast ne raste ven iz telesa, tudi za grah velikih bul ne bi otipal!!!!!! (dimlje) Groza!!!!
Tilen Natek
25. 11. 2010 21.29
a zdej ži pa zdravnike??? cjeee še mal pa bo vrh politike uvožen iz juga!!! :D
alterego
25. 11. 2010 19.32
jasno, da je naših premalo, saj eni odhajajo na zahod, drugi pa v politiko! skoraj petina županov je dohtarjev...
morkonja
25. 11. 2010 16.23
ne kritiziram vse uvožene zdravnike,med njimi so res sposobni,najdejo pa se taki ki nimajo veze z vezo.prav včeraj sem hčerko peljal k otoškemu zdravniku,saj sem sumil,da jo je nekaj pičilo na prstu.prst je imela že plavi,kot da bi se udarila.delala je zdravnica,ki je govorila po srbsko,ime ne vem,saj je hčerka šla sama v ordinacijo,ima 16 let.bila je notri skoraj pol ure,vendar diagnoze ali pa vsaj kakšne napotke ni dobila nobenih.hčerka mi je dejala,da ji je rekla da ona nima pojma kaj bi to bilo in naj pač jutri gre k svoji zdravnici.tako je tudi naredila,vendar se je njena zdravnica začudila ob zgodbi,ki smo jo imeli en dan prej,in dejala da bi lahko čez noč imela resne težave z alergijo.in sedaj vprašanje,kaj bi se zgodilo če bi hčerka res imela krizo ponoči,jaz vam pravim,da ta zdravnica nebi več delala.to se je zgodilo v otroški ambulanti v murski soboti.
korintos1
25. 11. 2010 16.17
Naši pa samo organizacijo dela, pa upravno študirajo. Na jugu pa za dohtarje. Tak ti to dojde.
kocincamedzobmi
25. 11. 2010 16.16
Kar veselite se, slovenčki. Se slišimo čez eno leto, ko boste iskali slovenske zdravnike z lučko. Pa jih ne bo. Bodo v tujini, cenjeni in spoštovani.
victoriosus
25. 11. 2010 16.09
Napaka. Zdravnikov bo čez 10 let dovolj. Pozabljate, da se je ustanovila medicinska fakulteta v Mariboru. Teh stvari se ne da na hitro rešit, ampak kar je bilo treba, smo že. Zdaj je treba čakat in reorganizirat sistem, nič drugega. Ta hec nas lahko še predrago (pa ne mislim v denarju) stane...
martinkrpan1
25. 11. 2010 16.06
zdravnikov niso šolal kolkr bi blo potrebn zato ker bi nujno rabili nove bolnice- sej zgleda v bolnici da jih je ko mrav
Gosposvetski
25. 11. 2010 15.27
Zamenjava je rešitev.Naj gredo naši zdravniki s trebuhom za kruhom v tujino,vsi tujci iz celega sveta pa so dobrodošli v Sloveniji !To je rešitev za naše "zdravstvo" !
*p*
25. 11. 2010 15.18
To pa ni več res no!!!! Prav prosijo razne Bolgare,Madžare,Srbe,Bosance,da pridejo k nam!!!Pa ka jim ni jasn???Nism nek nacionalist,še majn rasist sam halo! a ne bi najprej za svoj narod poskrbel?!?Glede strokovnosti raj ne bi...Pomoje si niti ne predstavljajo ka to vse za sabo potegne... Po drugi strani na medicinsko fakulteto se vsako leto vpiše 300% preveč SLOVENSKIH dijakov...ampak ne,oni ne bi povečali vpisa (pustmo to,da tiste,ki jih sprejmejo pol tak **** ,da jih 1/3 obupa,drugi 2/3 pa dela fax 10 let!) Naša država je res v ***** !!!
Marcheline
25. 11. 2010 15.12
SUPER RES!!!! POMANJKANJE ZDRAVNIKOV ZAKAJ ŽE????? ŠE MALO BOLČJ NAJ MEDICINSKA FAKULTETA OMEJI VPIS PA BO HAHAHAHAH!!!!!!!!!!!!!!!!! IN JA ZAKON, KMALU NE BO VEČ NOBENGA SLOVENCA V TEJ DRŽAVI, KER MI TAKO VESELO UVAŽAMO TUJCE!!! BRAVO VLADA!!!
bulifefko
25. 11. 2010 14.53
sokos naše ne bomo izvažali, jih kar šenkamo
toiler
25. 11. 2010 14.52
Meni pa ni jasno, zakaj je potrebniih več zdravnikov za manjše oziroma skoraj enako število prebivalcev kot pred 20 leti? Takrat ni bilo takih problemov s čakalnimi vrstami in drugim, o čemer se sedaj toliko govora. Edino kar mi pade na misel je večja obolevnost prebivalstva, ampak to bi morala pokazati statistika?
cokos
25. 11. 2010 14.44
davkoplačevalci pa dajemo predlog za uvoz skandinavskih politikov in izvoz naših politikov v banano republiko!