Slovenija

Vse analize vode so negativne, kje tiči vzrok za prebavne težave prebivalcev Dravograda?

Dravograd, 19. 07. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzrok za nedavne prebavne težave več prebivalcev naselja Robindvor v Dravogradu še vedno ni znan. Doslej so bile vse analize vode negativne, prav tako analize blata nekaterih obolelih. NIJZ je 243 gospodinjstvom v Dravogradu poslal vprašalnike, ukrep prekuhavanja vode pa še naprej ostaja v veljavi.

Javno komunalno podjetje Dravograd, ki z vodo poleg ostalih Dravograjčanov oskrbuje tudi 700 prebivalcev tamkajšnjega naselja Robindvor, je ukrep prekuhavanja vode uvedlo v ponedeljek, 11. julija, potem ko jih je na množičnost prebavnih težav opozoril zdravstveni inšpektorat. Na podjetju so sicer prvi klic enega občana v zvezi s prebavnimi težavami prejeli dan prej, 10. julija.

Voda
Voda FOTO: Thinkstock

Kot je danes povedala direktorica komunalnega podjetja Marija Slavič, so pristojni od 11. julija doslej trikrat jemali vzorce vode, analize pa v vodi doslej niso našle povzročitelja težav. Danes bo večji vzorec, sto litrov vode, odvzel še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Novo mesto, ki bo opravil še analize na parazite. Rezultati bodo predvidoma znani do petka.

Slavičeva je pojasnila še, da je mariborski laboratorij za zdravje, okolje in hrano pred tem redno mesečno vzorčenje vode, ki ga zanje opravlja pogodbeno, opravil nazadnje 5. julija, ko so analize vzorcev vode prav tako bile negativne.

Ukrep prekuhavanja vode še vedno velja

Po javljenih težavah prebivalcev Robindvora je komunalno podjetje v zadnjem tednu dni opravilo pregled celotnega sistema in po besedah direktorice ni ugotovilo napak ali težav. Med drugim na vodovodnem sistemu izvajajo dodatne preventivne ukrepe, kot so spiranje na hidrantih, vsakodnevne preglede objektov vodovodnega sistema, dodatno dezinfekcijo na vodnih objektih, poostreno vzdrževanje zajetij, večkrat dnevno spremljanje tudi prosti klor v vodi.

Komunalno podjetje vsem prebivalcem med drugim svetuje, da snamejo mrežice s pip in jih temeljito očistijo. Ukrep prekuhavanja vode pa do nadaljnjega za prebivalce Robindvora ostaja v veljavi.

NIJZ razposlal vprašalnike

Odgovor na vprašanje, koliko ljudi je imelo prebavne težave v zadnjih dveh tednih v Dravogradu, naj bi dala anketa, ki jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslal 243 gospodinjstvom na najbolj obremenjenem območju v Dravogradu. Kot so pojasnili na NIJZ, bodo ljudje danes in v sredo prejeli ankete na dom, prosijo pa za čim večjo vračilo, in sicer do petka, 22. julija.

Na NIJZ so pojasnili še, da so bili rezultati analiz vzorcev blata obolelih negativni, zato so v fazi dodatnih preiskav.

Prijav morebitnih novih obolelih po podatkih direktorice komunalnega podjetja v Zdravstvenem domu Dravograd trenutno nimajo.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
20. 07. 2016 12.20
Odgovor - novice gledajo na vseh razpoložljivih TV programih!
nikandra
20. 07. 2016 09.32
V tem primeru gre za večje število obolelih v naselju Robindvor (po nekaterih podatkih za tri četrtine prebivalcev), kar je po mojem mnenju kar zaskrbljujoče. Skupno v naselju nam je voda in zrak, hrana vsekakor ne pride v upoštev, saj kakšnega skupnega piknika nismo imeli. Po vsej logiki je lahko za črevesna obolenja kriva voda in ne zrak, ki ga vdihavamo, zato se mi zdi neomajna trditev JKP Dravograd, da za prebavne težave ni kriva voda, najmanj smešna, če že ne zavajujoča. Zajetja glede na vzorce, ki jih opravljajo, verjetno niso sporna, ne moremo pa to trditi tudi za vodovodne napeljave, ki so starejšega datuma in bi jih bilo ne glede na predvidoma velike stroške potrebno obnoviti. Po množičnem kloriranju in ostali dezinfekciji se v vodi ne bo našlo ničesar, vsi vzorci so in bodo neoporečni. Kakovost vode se je poslabšala pred dobrimi štirimi leti (mogoče še kakšno leto več), ko je iz pip najprej tekla svetlo rjava voda, nato pa je voda ostala še nekaj časa motna. Na to sem opozorila JKP Dravograd in občino in dobila odgovor, da je šlo za zamenjavo filtrov. Od takrat naprej voda ni bila nikoli več takšne kakovosti kot prej.
ivan.z Doba
19. 07. 2016 14.16
+0
Pokvarjen pir in skisano vino.
provokatorr
19. 07. 2016 15.05
-1