Slovenija

Vsakih pet minut nekdo potrebuje kri

Ljubljana, 04. 06. 2011 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krvodajalskih akcij se je lani udeležilo 111.106 krvodajalcev, ki so zdravstvu zagotovili več kot 42.000 litrov krvi. Ta je najdragocenejše darilo življenju, zato je njeno darovanje najvišja oblika solidarnosti, je povedal minister Marušič.

Letos mineva 66 let, odkar so bile v Sloveniji konzervirane prve steklenice krvi. Ta prelomni dogodek je postal povod za vsakoletni dan slovenskih krvodajalcev. Od takrat pa vse do danes so že več kot štirje milijoni krvodajalk in krvodajalcev darovali prek milijon in pol litrov krvi.

Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa smo v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe, je v poslanici ob današnjem dnevu zapisal predsednik Rdečega križa Slovenije (RKS) – Zveze združenj Franc Košir.

Akcija 'Daruj energijo za življenje' - 2
Akcija 'Daruj energijo za življenje' - 2 FOTO: Primož Korošec

Devet let pozneje so uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da RKS organizirano izvaja krvodajalske akcije že 58 let.

Z razvojem slovenskega krvodajalstva se je v več kot pet desetletjih izoblikovalo slovensko krvodajalsko izročilo, tesno povezano z dejavnostjo RKS in Zavoda za transfuzijsko medicino, saj obisk na krvodajalskih akcijah dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov.

Poleg dneva slovenskega krvodajalstva obeležujemo tudi svetovni dan krvodajalstva, ki je 14. junija. RKS bo ta dan in dan krvodajalstva v Sloveniji obeležil na velikem tradicionalnem vseslovenskem srečanju v Veržeju.

Skupaj s prizadevnimi organizatorji in transfuzijsko službo si tako prizadevajo za nemoteno izvajanje programa nacionalnega pomena. Ena glavnih usmeritev programa je vključevanje mladih v krvodajalske akcije, saj bodo prav danes mladi krvodajalci v prihodnosti nosili breme nacionalne preskrbe s krvjo.

Lani se je krvodajalskih akcij udeležilo 111.106 krvodajalcev, ki so z darovanjem krvi zdravstvu zagotovili več kot 42.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam po krvi v Sloveniji. V prvih petih mesecih letos pa se je kar 5683 krvodajalcev teh akcij udeležilo prvič. To predstavlja 12,2 odstotka od vseh 46.514 krvodajalcev.

RKS je posebej ponosen na svojih 2500 prostovoljk in prostovoljcev, ki so v letu 2010 opravili 35.766 prostovoljnih delovnih ur pri motiviranju ljudi za darovanje krvi, informiranju in spodbujanju prostovoljnega krvodajalstva ter pri pomoči območnim združenjem RK pri organizaciji krvodajalskih akcij na lokalni ravni.

Akcija 'Daruj energijo za življenje' - 4
Akcija 'Daruj energijo za življenje' - 4 FOTO: Primož Korošec

RKS se v poslanici ob slovenskem nacionalnem dnevu krvodajalcev zahvaljuje vsem, ki "dnevno rešujejo življenja, vračajo zdravje in pomagajo nadaljevati plemenito tradicijo slovenskega krvodajalstva".

Zahvali se pridružuje tudi minister za zdravje Dorijan Marušič, ki je v poslanici RKS zapisal, da je "kri najdragocenejše darilo življenju, zato je njeno darovanje najvišja oblika solidarnosti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heidi Engel
04. 06. 2011 23.32
Naši "krvosesi" - trenutna oblast - potrebuje kri bolj pogosto kot vsakih pet minut, so kot pijavke, ki se prisesajo na človeka in ga ne izpustijo več...
Tonček Balonček
04. 06. 2011 17.58
Vsak dan jih pa umre na desettisoče zaradi pomanjkanja hrane in čiste vode, darujmo hrano, vodo in denar! Omenjeni nikoli ne bodo potrebovali krvi, ker nikdar ne bodo prišli na operacijsko mizo!!
tux187
04. 06. 2011 15.55
Cudno da se se ni uzakonilo, da bi kri moral vsakdo dati na poziv. Je pa tudi problem, da se enote krvi izvazajo tudi drugam pomoje pa s tem nekdo debelo zasluzi. To da se v Sloveniji vsakih 5 min potrebuje kri je napihnjeno.
apiar
04. 06. 2011 15.52
Korintos - kril sem dal tri krat. Če se bo epidemija nadaljavala, bom jo še. Je imam, zaradi čebel, dovolj.
528Hz
04. 06. 2011 14.51
Zato ker je zdravstvo v k. in gledajo samo na dobiček. Ko je moj pokojni oče pred tremi leti umiral in smo poklicali dežurnega zdravnika, ki je do nas potreboval kar tričetrt ure, on pa ves ta čas brez kisika v možganih in veste, da je problem že če ga nimaš pet min. pa to ni še nič, ko so prišli so najprej vprašali, če je zavarovan. Pa to je samo ena od mnogih takšnih stvari, ki sem jih doživel. Drugače pa sem takoj, da ne bo pomote, za darovanje krvi in jo tudi darujem ampak zelo poredko kajti nikoli ne veš, kdaj jo boš potreboval.
buderus
04. 06. 2011 13.31
" Vsakih pet minut nekdo potrebuje kri " ..v sloveniji sigurno ne...
JezekTekaTeka08
04. 06. 2011 13.29
Jest dal sam enkrat kri in to zato, da so me prej iz vojske spustil ...
NCAT
04. 06. 2011 11.46
Kljub temu, da plačujem osnovno zdravstveno zavarovanje dodatno, moram z napotnico povsod čakati, nazadnje na nujno operacijo "le" 6 mesecev. Če si samoplačnik, si na vrsti takoj. Bela mafija!!! Jaz pa naj vam svojo dragoceno kri dajem zastonj??? Konec je solidarnosti, ki gre samo v eno smer, iz moje denarnice v vaš žep. Kar pogledajo naj s kakšnim avtomobilom se vozi direktor Vzajemne, naj njega dajo vsak dan na krvodajalsko in naj da prostovoljne prispevke.....
korintos1
04. 06. 2011 11.25
apiar Pa pri vsaki veliki operaciji, levkemiji in drugo. Si že dal kri?
Klemen Jakob 1
04. 06. 2011 11.14
vrjem da če nekdo potrebuje kri k je ž življenski nevarnosti ti jo ne računajo.....tko mim grede če še ne veš, pa še neki me zanima nevem zakaj mate zmerej tok pripomb proti zdravstvu??
apiar
04. 06. 2011 11.02
Kri potrebujejo dializni bolniki. Dializo potrebujejo zbooleli za Ecoli bakterijo.
528Hz
04. 06. 2011 10.59
Pri nas bi mi morali darovati kri, zdravstvo pa kasira za tvojo kri, ki si jo daroval. Banda pokrarjena Slovenska.