Slovenija

'Breme se prenaša na naslednjo vlado'

Ljubljana, 04. 11. 2009 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./V.L./STA
Komentarji
193

V SDS menijo, da je koalicija iz priprave arbitražnega sporazuma povsem izključila opozicijo. Podpisanega sporazuma ne podpirajo, saj menijo, da je vsebinsko sporen in terminsko zgrešen.

Zmago Jelinčič in Borut Pahor
Zmago Jelinčič in Borut Pahor FOTO: POP TV
Če je Pahor pripravljen Slovenijo pozabiti, je mi nismo pozabili. V izdaji domovine ne bomo sodelovali. Zmago Jelinčič Plemeniti

Prvak in poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da gre pri podpisu arbitražnega sporazuma "za nacionalno izdajo, ki si jo je na svoj hrbet naložil Pahor. Nikomur ni jasno, zakaj je to storil, res pa je, da mu je koalicija vseskozi stala ob strani.'' Upa, da si je "Pahor s tem zapečatil svojo politično kariero, saj nima več kaj delati v slovenski politiki, ker je izdal domovino zaradi lastnih, sebičnih razlogov''.

Opozicijske stranke SDS, SLS in SNS bodo zdaj začele postopke za referendum, ki najverjetneje bo, ker za razpis potrebujejo 30 podpisov poslancev. Z referendumom se bodo poskušali ''izogniti temu izdajalskemu dejanju''. Po njegovem mnenju se bo Pahor v slovensko zgodovino vpisal ''na isto stran, kot so se belogardisti, domobranci in podobni''.

Oglasila se je tudi Zveza domoljubnih društev Hervardi in njen vodja Andrej Šiško, ki je tožilstvu zaradi podpisa sporazuma ovadil Pahorja, saj naj bi po njihovo premier zlorabil položaj in storil dve kaznivi dejanji napada na neodvisnost in napad na ozemeljsko celovitost Slovenije. Šiško je sicer nekdanji vodja Stranke slovenskega naroda in navijaške skupine Viole, obsojen pa je bil tudi za poskus umora.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pravi, da je globoko razočaran in zaskrbljen zaradi podpisa sporazuma, saj niti Pahor niti Žbogar "nista prisluhnila argumentom priznanih strokovnjakov glede predloga arbitražnega sporazuma, niti ga Vlada RS ni dala v javno obravnavo. Državljanke in državljani Republike Slovenije so bili tako prikrajšani za ključne informacije o usodi ozemlja in morja ter statusa svoje države, Slovenije, kot pomorske države“, meni Žerjav.

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je v odzivu dejal, da pomeni sporazum "velikansko tveganje za Slovenijo", ki ji ga glede na njen mednarodnopravni položaj ni treba sprejemati. Če bo DZ ratificiral sporazum z navadno večino, bo referendum o tem nujen, je dejal.

SDS podpisanega sporazuma ne podpira

SDS podpisanega sporazuma ne podpira, saj menijo, da je vsebinsko sporen, ker izključuje uporabo načela pravičnosti pri določanju meje med državama. Kot drugo so prepričani, da je sporazum terminsko zgrešen, ker predvideva začetek arbitražnih postopkov šele po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z EU.

Menijo, da je Pahorjeva vlada v nasprotju z Rehnovim predlogom v zadnjem hipu vnesla takšno časovnico, da se z njo "breme uveljavitve odločitve arbitražnega sodišča prenaša na naslednji mandat in naslednjo vlado, kar je politično skrajno nekorektno“. Vladna koalicija Boruta Pahorja je po njihovem mnenju iz priprave tega sporazuma povsem izključila opozicijo in večji del slovenske pravne in diplomatske stroke.

Predsednik Türk: Vsaka rešitev spora prinaša tveganje

Predsednik republike Danilo Türk pa pozdravlja podpis arbitražnega sporazuma med slovensko in hrvaško vlado. Po njegovem mnenju sta premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor s ''podpisom v Stockholmu opravila pomembno dejanje na poti reševanja mejnega vprašanja med državama. Parlamenta obeh držav bosta tako dobila priložnost, da v postopku ratifikacije sporazuma dokončno odločita o arbitražnem sodišču in s tem tudi o rešitvi mejnega vprašanja.''

Predsednik Türk pozdravlja tudi ''krepitev medsebojnega zaupanja med vladama obeh držav, do katerega je prišlo v preteklih mesecih. To je bistven pogoj za uspešno rešitev spora o meji. V nadaljnjih postopkih bo treba poskrbeti za utrditev zaupanja med državama in za pravično rešitev spora. Ta rešitev mora biti v korist obeh držav in njunega bodočega sožitja, nobena od obeh držav pa ne sme dobiti občutka, da je kar koli žrtvovala ali pa pridobila na račun druge.'' Zaveda se, da ''vsak arbitražni sporazum in vsak proces reševanja spora prinaša s seboj določeno tveganje, pomembno pa je, da danes podpisani sporazum omogoča pravično rešitev za obe državi, rešitev, ki bo zagotovila uresničitev nacionalnih interesov Slovenije''.

Predsednik Danilo Türk je pozdravil podpis arbitražnega sporazuma.
Predsednik Danilo Türk je pozdravil podpis arbitražnega sporazuma. FOTO: Blaž Garbajs

Poziva še ''k skrbni preučitvi danes podpisanega arbitražnega sporazuma, k trezni razpravi o tem sporazumu in k premišljenim nadaljnjim korakom, ki naj privedejo do uspešne in pravične rešitve''.

SD: Zgodovinsko dejanje

Prizadevali si bomo za čimprejšnjo ratifikacijo arbitražnega sporazuma v državnem zboru in tudi verjamemo, da bodo danes podpisani sporazum kot najboljšo izmed rešitev prepoznali tudi slovenski državljani. Socialni demokrati

Socialni demokrati štejejo ''podpis arbitražnega sporazuma za zgodovinsko dejanje v urejanju odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Pozdravljamo današnji podpis arbitražnega sporazuma, s katerim sta se državi dogovorili za ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med državama, njegova razsodba pa bo za državi zavezujoča. Že od vsega začetka neodvisnosti Slovenije si prizadevamo, da bi se nerešena vprašanja meje s Hrvaško rešila po mirni in diplomatski poti ter prav tako pričakujemo, da se bodo vsa druga vprašanja med državama rešila v doglednem času, kar bo pripomoglo tudi k večji krepitvi dobrososedskih odnosov.''

Verjamejo, ''da je arbitražni sporazum največji uspeh, ki sta ga diplomaciji obeh držav s pomočjo posredovanja nekaterih držav Evropske unije in ZDA dosegli v zadnjem času. Dogovorjeni arbitražni sporazum je po našem trdnem prepričanju prava in tudi pravična pot reševanja ter določitve meje med državama, tako na kopnem kot tudi na morju."

Obžalujem, da je slovenska vlada pristala na tretji odstavek 11. člena sporazuma, ki ne krepi verodostojnosti procesa in vnaša dodatno negotovost, ki bo verjetno imela politične posledice. Očitno čas pred podpisom ni bil izkoriščen za uravnotežen pristop, ki bi okrepil verodostojnost in ne bi vodil do referendumskega izražanja ljudske volje. Lojze Peterle

Kresalova: Vsi ministri stojimo za premierjem

"V vladi vsi ministri stojimo za predsednikom vlade, podpiramo smer, v katero so šla pogajanja, in tudi včeraj, ko smo se seznanili s končno vsebino sporazuma ... smo dali zeleno luč, da odide in podpiše ta sporazum," pa je dejala predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal. Po njenih besedah Slovenija še nikoli ni bila tako daleč pri reševanju svojega odprtega spora o meji s Hrvaško. "V našem nacionalnem interesu je, da Slovenija določi svoje meje pošteno in pravično in v skladu z zakonom, kot tudi, da Hrvaška čim prej vstopi v Evropsko unijo, ker je to pomembno tako z gospodarskega kot varnostnega vidika, pa tudi zaradi vzpostavljanja normalnih medsosedskih odnosov, ki so bili v zadnjih letih že kar pošteno porušeni."

Spomnila je še na torkovo napoved Pahorja, da bo šel arbitražni sporazum v predhodno presojo ustavnemu sodišču, "tako da se bomo zagotovo prepričali, ali so res vsa izhodišča in vsa pravila, ki so tam zapisana, takšna, da niso nikakor v škodo Sloveniji in njenemu pravnemu redu".

'Spor je bilo treba rešiti'

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je v odzivu na podpis arbitražnega sporazuma poudaril, da je bilo "treba ta spor prej ali slej rešiti". O očitkih opozicije na račun sporazuma, je Žnidaršič dejal, da so to očitki, s katerimi poskuša opozicija nabirati "poceni politične točke". Po njegovih besedah so zahteve opozicije sicer po naravi stvari neuresničljive.

"Ocenjujemo, da je prišel čas, da se to pomembno odprto vprašanje med državama uredi. Po 18 letih poskusov je to najboljša rešitev, ki smo jo dosegli in v LDS ne vidimo prednosti nadaljnjega odlašanja končne ureditve tega vprašanja," pravi Anton Anderlič, poslanec LDS in član odbora državnega zbora za zunanjo politiko.

"Podpis arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško je zgodovinski korak naprej, ki naj bi prinesel rešitve vprašanja meje med državama, otoplil sosedske odnose in pospešil približevanje Hrvaške k Evropski uniji," je prepričana evropska poslanka Tanja Fajon.

Z današnjim podpisom arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško se ni nič končalo, ampak se šele začenja, vendar na način, da "obstaja možnost priti do cilja", je dejal visokošolski minister in predsednik Zaresa Gregor Golobič. Sam sicer ostaja zagovornik referenduma o sporazumu.

Kresalova pravi, da v vladi vsi ministri stojijo za Pahorjem.
Kresalova pravi, da v vladi vsi ministri stojijo za Pahorjem. FOTO: Neda Došenović

Joras: Ali nas bodo politiki spet pustili na cedilu

"Ljudje se sprašujemo, ali nas bodo politiki spet pustili na cedilu. Če se obrnemo malo v preteklost, v takšnih situacijah so naši vladajoči oziroma tisti, ki odločajo, vedno zapeljali Slovenijo v eno močvirje, v katerem so vedno 'ta kratko' potegnili. Če bodo evropski politiki nagradili delovanje hrvaških politikov, da ponarejajo dokumente in kršijo človekove pravice, se bom uprl tako kot v preteklosti," je v odzivu na podpis sporazuma dejal Joško Joras.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

casual
06. 11. 2009 08.22
Jelinčića za Vojnik
hakihak
05. 11. 2009 11.39
Jethro05.11.2009, 10:361 se tudi podpišem, samo z eno popravko. jelinčiča 90/91 ni bilo v parlamentu, on je v parlamentu od leta 92
mate08
05. 11. 2009 11.25
Za Jelinčiča mi je pa popolnoma jasno zakaj ne letuje na Hrvaškem Jadranu.............ima pač mlado ženo in se boji da mu jo "galebi " ne spridijo....ne pa neki patriotizem ....hallo.......ektremno leve in desne strnke bi bilo potrebno z zakonom prepovedati....večina v državi je tako za srednjo politiko konsenza................
minnaema@yahoo.com
05. 11. 2009 11.02
....OPROSTITE v vseh dosedanjih VLADAH je bilo veliko deklerativnosti a kaj , ko za uspešnost dogovajranja so vedno potrebna oba pogajalska partnerja. Brez dvoma sedajšnji predsednih Vlade z ekipo je zdaj z sosedi odprl vrata za pogovarjanja. Na vseh nas Slovencih pa je naloga, da vsi skupaj z kolumni in koherenco ter sinergijo doprinesemo in da adjutorji v naši državi ugotovijo kaj je dobro za Slovenijo in Lp
fresher
05. 11. 2009 10.57
Jethro ... 100% se podpišem pod tvojo izjavo. In ravno tega se pomoje vsi te našteti bojijo - da ko bomo kaj zgubili se bo prej kot slej izvedelo, zaradi koga smo to izgubili.
Jethro
05. 11. 2009 10.38
tekilagerila: Tako je!
Jethro
05. 11. 2009 10.36
"breme uveljavitve odločitve arbitražnega sodišča prenaša na naslednji mandat in naslednjo vlado, kar je politično skrajno nekorektno“. G.Janša, večni demagog in manipulator, podpis nosi ime Borut Pahor, torej vso odgovornost nosi ON in nihče drug v naslednjih 100 letih! Zavajanja je konec, ker če se boste izgovarjali, da za vse slabo, kar bo sledilo na arbitraži, je kriv Pahor, potem niste ne VI, ne Jelinčič, ne Podobnik brothers itd. nikoli imeli nič v rokah in ste le lapali v prazno, kajti...naloga VSEH politikov, zgodovinarjev, pravnikov in strokovnjakov je sedaj, vreči na mizo VSO gradivo, dokumente, sporazume, papirje in zemljevide, ki bodo dokazovali tisto, kar VSI trdite: Kaj je nesporno slovensko! V kolikor v tem poizkusu ne uspete, potem ste ga usrali že zdavnaj v letu 90-91! In takrat vemo, da ste tako VI g.Janša, kot Bavčar, kot Peterle, Kacin, Jelinčič, Kučan in tudi Bučar, sedeli v DZ in vso to dogajanje okoli meje spremljali in dopuščali! Skratka, če bo kdo nosil odgovornost za izgubo ozemlja in morja, ste to vsi našteti! Pahorju pa vsa čast, da je s tem sporazumom omogočil rešitev spora, da se vsaj nadaljne generacje ne bodo več rabilekregati zaradi nekaj kilometrov zemlje in morja! Pa lep pozdrav g.Janša, se vidimo na referendumu, kjer bom aporazum podprl!
KLIPAN71
05. 11. 2009 06.53
Končno je vsaj en politik rešil spor z Hrvati. Jelinčiču seveda to ne paše, ker bo izgubil snov iz katere je napajal svojo kariero. O čem bo pa govoril sedaj, saj drugega ne zna kot napihovat mejni spor. Janša je imel pa štiri leta čas, da zadevo reši- ni pa je premaknil iz mrtve točke. Sedaj, ko pa je nekdo zadeve končno uredil pa spet laja. Tipični Janša.
privat.baldrick
05. 11. 2009 02.56
Z nazivom plemeniti je križ. Je kot nek tihi družbenik, za katerega nikoli ne veš, koga predstavlja, pod vplivom barona. Tako je pri nas lahko vsak plemeniti, pred damo.
zbornaja
05. 11. 2009 00.44
Danes sem slisal veliko izjav na to in prisel do zakljucka da kritizirajo vecinoma podpovprecno inteligentne osebe in zdraharji,ter propadli politiki. Hmmm...Še hvala bogu da Bučar, Cerar, Pavliha in še nekaj vidnih ljudi minus opozicija ki seveda znizuje ta IQ dvigujejo povprelje v tej sivini kajne? ... Bi bil zelo pozoren preden bi se veselil
BAR29530
05. 11. 2009 00.29
Sem absolutni zagovornik antikomunistov, vendar s Hrvati se ne da doseči nič boljšega. Največji problem pa je Jelinčič. Slika se s Titovim kipom in govori o izdaji. Če bi se Slovenija distancirala od socializma in predvsem TITA, bi lahko izpodbijala Kardelj Bakarič Titovo dodelitev dela cone B Hrvaški. V tej coni ( do NOVIGRADA) ni bilo Hrvatov, dokler jih ni tja TITO naselil.
BrigaMe84
05. 11. 2009 00.06
Ah ob temu jelinčiču mi gre pa že na kozlanje. Tip ni rešu še enga problema ne, sam kazat jih zna drugim. Takih je pa miljon v sloveniji pa zarad tega še niso plemeniti, najprej naj pred svojim pragom pomete goflja plemenita.
komarec
04. 11. 2009 23.38
mincacinca 04.11.2009, 22:51 -2 Pejte nekam ta rdeči. Naprej mečete Janši, da je imel svoj čas, pa ni nič naredil.............................................. ni nič naredil na tem področju je res, razen insceniranja incidentov. Rupel je poslal kakšno noto sem pa kje. Ti pa delaš isto kot rdeči samo, da je pobarvano z belim.
LazniviZares
04. 11. 2009 23.00
Danes sem slisal veliko izjav na to in prisel do zakljucka da kritizirajo vecinoma podpovprecno inteligentne osebe in zdraharji,ter propadli politiki. Izobrazeni politiki,pravniki in gospodarstveniki dogovor podpirajo. Pahorju pa Hvala za trud in cestitke za uspeh ,kljub govedu ki kritizira.
mincacinca
04. 11. 2009 23.00
evo tle je pa še odgovor na minuse: Strokovnjaki kot tudi starejši privrženci levo(sredinske) vlade sporazum kritizirajo. Kritizira ga tudi opozicija, strokovnjaki mednarodnega prava, nekateri pa ne želijo več komentirati, in še vedno vlada trdi, da je dobro. Dela na lastno pest in za lastne interese. S strokovnjaki ne sodelujejo, pa še vedno so tok polni sami sebe, da si verjamejo, da so dosegli velik uspeh.
mincacinca
04. 11. 2009 22.51
Pejte nekam ta rdeči. Naprej mečete Janši, da je imel svoj čas, pa ni nič naredil. Katestrofalno zapuščino od komunistov, je poskušal naredit prebavljivo. Ostal na čelu valde 4 leta, komunistom še to nikol ni retatl. Kar je Janši uspelo naredit, o tem že mesece ni več ne duha ne sluha. Je pošlo, medtem, ko se je Borut s Katarinco gledou v ogledalu. Kar je Janša s takimi blesavimi nasprotniki v opoziciji naredil je zmagoslavje, ne samo uspeh. Jeb e se komunistom za državo. Boruta zdej zapuščajo že bivši "njegovi" , vi pa še vedno podpirate, kva, gledanje v ogledalo. Namesto, da bi se odločali za dobro države spet gledate, v katero stranko pripadate. Ma dejte no.
tigrica2008
04. 11. 2009 22.47
ne bom trdila, da je ta sporazum za slo dober ali celo optimalen, je pa v vseh teh dolgih letih dosežek, za katerega ni imel poguma noben politik... noben, prav noben, ne bi iztržil več... meje med hr in slo nikoli ni bilo, zato je neumno zavajati slovenske državljane s takimi izjavami, da gre za težnje nekoga po slovenskem ozemlju... to so dejtva... SDS in SLS sta bili obe v vladi, SLS tako v levih kot desni , pa nobena od njih ni dosegla prav nič - še posbej SDS v prejšnjem manadatu ni temu posvečala nobene resne pozornosti (temveč v preteklosti raje inscenirala incidente). No, skrajni čas je, da se ta zgodba zaključi. Pa še to; če je Pahor kje močen, je na zunanjepolitičnem parketu. Verjemite, da ni tako nor, da bi zaradi tega zakockal celo svojo briljantno politično kariero.
tigrica2008
04. 11. 2009 22.18
janšist se že vidi kot prime minister - prehitro, pred to vlado so še 3 leta
Jurij Šlajnar
04. 11. 2009 22.10
Drugače pa bo Hrvaška sporazum razveljavila takoj, ko bodo zaključili pristopna pogajanja za vstop v EU in v tem času mi še referenduma ne bomo izvedli. Se pravi, da se bo Kardeljeva zgodba ponovno ponovila.
radirkar
04. 11. 2009 22.08
Očitno se je ta vlada nekaj naučila od prejšnje, če bo breme prenašala na naslednjo vlado. Zgodovina se ponavlja s to razliko, da naslednja vlasda ne bo Janševa, saj ni neumen, da bi nase prevzel breme o katerem sedaj kriči kako težko je, pa tudi sicer ni bojazni, da bi bil spet predsednik vlade.Tudi njega jhe večina volilcev že spregledala.