Slovenija

'Vsaka nova odločba razlog za novo interpelacijo'

Ljubljana, 02. 04. 2009 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po zavrnitvi interpelacije proti Kresalovi se je oglasila SDS, ki je obljubila uporabo vseh možnih pravnih sredstev za zaustavitev izdajanj odločb izbrisanim. Ustanovili bodo tudi preiskovalno komisijo.

Da bi bila interpelacija uspešna, bi moralo zanjo glasovati vsaj 46 poslancev.
Da bi bila interpelacija uspešna, bi moralo zanjo glasovati vsaj 46 poslancev. FOTO: Dz-rs.si

Potem ko je DZ ponoči z 31 glasovi za in 48 proti zavrnil interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, je ta dejala, da bodo projekt izdaje odločb izbrisanim končali, "pa če je to SDS všeč ali ne".

SDS: Uporabili bomo vsa možna pravna sredstva

Grims: Uporabili bomo vsa pravna sredstva!
Grims: Uporabili bomo vsa pravna sredstva! FOTO: Dare Čekeliš

Glasovanje je bilo namreč po mnenju predsednika SDS Janeza Janše pričakovano, "vendar bo z vsako novo odločbo, ki bo izdana brez zakonske podlage in bo izpostavila slovenske davkoplačevalce nevarnosti novih odškodnin, nastal nov razlog za novo interpelacijo".

Branko Grims (SDS) je ob tem še napovedal, da bodo v prihodnje uporabili vsa možna pravna sredstva, da zaustavijo izdajanje odločb izbrisanim in da vladajočo koalicijo prepričajo, da je treba ravnati odgovorno. Kot je pojasnil, je že vložen predlog za ustanovitev preiskovalne komisije, njen temeljni cilj pa je "razgaliti manipulacijo, ki jo predstavlja število t. i. Izbrisanih".

Koalicija: O tem ne dvomimo

Kresalova je glede teh napovedi pojasnila, da to od SDS tudi pričakuje. Ob tem je dodala, da "bomo projekt izdaje dopolnilnih odločb zaključili, da bomo izdali tudi zakon, ki bo uredil druge izbrisane in ta projekt bomo zaprli dol, pa če je to SDS všeč ali ne".

Glede Janševih napovedi, da bo vsaka izdana odločba priložnost za novo interpelacijo, pa meni, da bo deležna še kakšne interpelacije. "Če ne na tem področju, si bodo pa izmislili kakšno drugo, ker smo očitno tisti, ki hodimo po pravni poti, trn v peti SDS."

Golobič: To bi jim moralo dati misliti!
Golobič: To bi jim moralo dati misliti! FOTO: 24ur.com

Predsednik Zaresa Gregor Golobič glede napovedi SDS o uporabi vseh pravnih sredstev ne dvomi, da bodo to tudi storili, "čeprav bi jim današnja razprava in vzdušje v dvorani – in mislim, da tudi v širši javnosti – morala dati misliti".

Golobič je ob tem primerjal parlamentarne razprave v času osamosvajanja in tokratno. "Nič ni bolj oddaljenega od duha osamosvojitve in tistega prehoda v demokracijo v Sloveniji, ki se je zgodil v začetku 90. let, kot je bila ta nestrpnost, ki smo ji bili tu priča."

Liberalna akademija: Kalkulativno politično delovanje

Liberalna akademija je v odzivu zapisala, da so z rezultatom včerajšnjega glasovanja zadovoljni. "Radi bi opozorili na včerajšnje pomenljive besede Terryja Davisa, generalnega sekretarja Sveta Evrope, ki je Slovenijo vrsto let opozarjal na položaj izbrisanih: v Evropi so interpelirani tisti politiki, ki ne izvršujejo odločb ustavnega sodišča, in ne obratno!“ Ob tem predvsem opozarjajo na "kalkulativno politično delovanje“, v znamenju katerega je potekala razprava.

Po njihovem mnenju pa slednje ni bilo značilno za ministrico, saj je to "manifestiralo neko drugo redko dobrino v slovenski politiki: poštenost, tudi za ceno izgube lastnih volivcev in širše podpore. Take politike, ki je v imenu obrambe človekovih pravic in pravnih norm pripravljena pozabiti na svoj lasten rezultat in ga postaviti bistveno nižje ali celo na kocko, danes žal skorajda več ni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolejo
03. 04. 2009 23.49
Zakaj naj bi dali nagradu tudi Bedancu, če hočemo popraviti krivico Rožletu? To mi povejte, levičarji !
Buena Vita
03. 04. 2009 13.50
bu telj je folk izraz za neumen,in zakaj se ne sme napisati da negdo ni neumen ali da nekdo ni bu telj levičarji pa te besede ponavljajo v parlamentu,samo da so ne negacijske so pritrdilne
Buena Vita
03. 04. 2009 13.46
sedaj ko prihajajo ven skrivne pogodbe istrabenza,kdo jih je naročil,kako so bile sklenjene,kdo so bili avtorji, sedaj bo ropotalo po sloveniji, štiri leta so škodljive pogodbe bile skrite- jeh,kaklo so nekateri bavčarja podtikali SDS-u že ,brez uspeha,laži imajo kratke nogee zakaj danes ta glavni akter pre var iz ropove e n k l a v e ni dosegljiv medijem,en mesec pred volitvami so pa zakamuflirali prodaje,in minus nataknili janševi vladi,samo janša ni bu telj,to jih mori in podatki curljajo,škodne pogodbe z imeni enako
Tonček Balonček
03. 04. 2009 12.30
Kdor misli, da bodo zavožen svetovni finačni "red" premagali neki "vladni ukrepi", pri čemer v Sloveniji skoraj tričetrt BPD-ja ustvarjamo z izvozom za "krizna območja", živi v totalni iluziji. Menda ja ne bi Janša in Vizjak, s pomočjo Bajuka, rešili te krize z nekaj ukrepi! Če bi bilo to možno, bi to trojko že zadvnaj poklicali na vrh G20, kjer bi jim pokazala, kako se dela v takšnih časih!
bučar
03. 04. 2009 12.04
še dober da imamo kresovo,vajgita, golobica, pahorja, ..... v peklu nam ravno zaradi njih niti ne bo težko....
bučar
03. 04. 2009 12.02
full dobri ukrepi vlade nas peljejo v blagostanje.........
RADO62
03. 04. 2009 11.02
kr--en03.04.2009, 07:473 ... Na žalost, od Pahorja in tvoj tudi.... heh
Tonček Balonček
03. 04. 2009 10.58
A ta naslov torej pomeni, da bo SDS vložila 25.000 interpelacij? To bo dražje kot vse odškodnine, učinka pa nobenega, saj dokler ne bo novih volitev, ne bodo imeli večine, če bo pa razpadla še SLS in bo Jelinčič ostal še brez kakšnega poslanvca, pa tudi kasneje ne! Naj v parlamentu raje podražijo prehrano in pijačo, da bodo cene dosegle vsaj študenstko raven!
Uroš Palhartinger
03. 04. 2009 10.10
Za marsikoga pa ni pomembno ali ima plačano delo ali ne, pomembno je da bo v Ljublanji zopet Titova ulica...
kr--en
03. 04. 2009 07.47
RADO62: na volitvah tvoj glas šteje ravno toliko, kot bi štel glas Einsteina. Na žalost.
grandfelix
03. 04. 2009 07.40
Ta naša nova vlada je res prava za nas! :))) Nikakor se pa ne moram izbiti iz glave tistega fantastičnega stavka" Cedila se bosta med in mleko". Le komu je bil namenjen ta stavek????? Slovencem zagotovo ne!
Tonček Balonček
03. 04. 2009 07.08
Radfo62 je pozabil še omeniti šikniranje Rupla, kadrovsko politiko, zmanjšanje izvoza, smešnice z vinjetami, ustavitev boja proti tajkunom, detomor v Sežani , Barbarin rov pri Laškem, poraz nogometašev proti S. Irski, zmago Jesenic proti Olimpiji in smrtno nesrečo motorista v Mirni peči. Predčasne volitve so nujne! Ni se podražila le elektrika, ampak še marsikaj. Hočemo spet Bajuka ter Rupla!!
RADO62
03. 04. 2009 01.43
Seveda je današnja anketa o izbrisanih ponovno dokazala, da politiki Kresalove in Pahorja ne zaupa kar 2/3 slovencev... To je zastrašujoč podatek brez precedensa... Narod seveda kliče po novih volitvah, ker je Pahorjev čas definitivno že mimo.... Pogoreli so po celi črti...heh
riba81
03. 04. 2009 01.36
čista bedarija,kdo je hotel,si je lahko uredil papirje,ker pa ni bi pa zdaj rad mastne odkodnine,davkoplačevalci stisnimo pasove,še nas bodo skubili.... :(.
RADO62
03. 04. 2009 01.13
No, da ponovimo lekcijo o neizpodbitnih rezultatih Pahorjeve vladavine: - totalka zafurana zunanja politika - enormne količine brezposelnih - nižje plače, da ne zagotavljajo niti eksistence več - dražji študentski boni in ukinjanje drugih ugodnosti - dražja elektrika - dražji javni prevozi - dražji vrtci - poplačilo izbrisanih - neeksistentni protikrizni ukrepi - nižje penzije brez draginjskega dodatka -........ Samo še vprašanje časa kdaj bo narod strmoglavil to vlado nesposobnežev, ki je Slovenijo v par mesecih finančno popolnoma zlomila.... heh
dolejo
02. 04. 2009 23.10
No takle zgleda, tisti, ki je še bolj levo od Kresalke. Kmalu bomo videli pravi obraz slovenske levice.
SPICELJ
02. 04. 2009 23.09
spet so SDS-ovci popušili,še bolj pa njihovi pristaši..ha,ha,ha
dolejo
02. 04. 2009 23.09
Mislim, na levici Kresalke.
dolejo
02. 04. 2009 23.07
Kdo pa je tisti na levi. Me spominja na eno grozno sešito pojavo iz neke stare grozljivke. Res grozljiva je sedanja vlada.
dolejo
02. 04. 2009 23.05
Klinc gleda tako "vladavino prava". Mi rabimo ZAKONE, ne pa pravo, ki si ga vsakdo razlaga po svoje. Kresalka si to vladavino prava vsak dan razlaga po svoje, kakor paše Senici ali LDS.