Slovenija

Vsak peti otrok v gospodarsko razvitih državah živi v relativni revščini

Firence/New York, 15. 06. 2017 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
32

Vsak peti otrok v gospodarsko razvitih državah živi v relativni dohodkovni revščini, eden od osmih pa se spopada s prehransko nepreskrbljenostjo, v svojem poročilu ugotavlja Unicef in dodaja, da so rezultati poročila dokaz, da napredek niti v gospodarsko razvitih državah ne doseže vseh otrok.

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) v svojem poročilu Grajenje prihodnosti: Otroci in cilji trajnostnega razvoja ugotavlja, da vsak peti otrok v gospodarsko razvitih državah živi v relativni revščini, eden od osmih pa se spopada s prehransko nepreskrbljenostjo.

To je prvo poročilo, ki se ukvarja s položajem otrok v 41 gospodarsko razvitih državah v odnosu do ciljev trajnostnega razvoja, in sicer tistih, ki so najpomembnejši za otrokovo dobrobit. Države razvršča glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev ter raziskuje izzive in priložnosti, s katerimi se soočajo pri doseganju globalnih zavez do otrok.

"Poročilo je budnica, ki sporoča, da napredek niti v gospodarsko razvitih državah ne doseže vseh otrok," je povedala Sarah Cook, direktorica Unicefovega raziskovalnega centra Innocenti. "Ni res, da višji dohodki avtomatsko ustvarjajo boljše pogoje za vse otroke, temveč lahko še poglabljajo neenakosti. Za zmanjšanje vrzeli in za napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja za vse otroke morajo ukrepati vlade v vseh državah."

Slovenija se pri številnih indikatorjih uvršča daleč pred nekatere gospodarsko razvitejše države.
Slovenija se pri številnih indikatorjih uvršča daleč pred nekatere gospodarsko razvitejše države. FOTO: Thinkstock

Ključne ugotovitve v povezavi z izbranimi cilji trajnostnega razvoja za otroke in adolescente v gospodarsko razvitih državah so naslednje: 

Odprava revščine: v povprečju eden od petih otrok v gospodarsko razvitih državah živi v relativni dohodkovni revščini, vendar med državami obstajajo velike razlike. Tako na Danskem, Islandiji in Norveškem v relativni dohodkovni revščini živi eden od desetih otrok, v Izraelu in Romuniji pa 1 od treh.

Odprava lakote: v povprečju se s prehransko nepreskrbljenostjo v gospodarsko razvitih državah spopada eden od osmih otrok. Tudi tu so razlike velike. V Veliki Britaniji in ZDA eden od petih, v Mehiki in Turčiji 1 od treh.

Zdravje in dobro počutje: v večini gospodarsko razvitih držav je neonatalna umrljivost (število umrlih novorojenčkov, starih do 28 dni, na 1000 rojstev) močno padla, znižujejo se tudi stopnje samomorov med adolescenti, najstniških nosečnosti in uživanja alkohola. Eden od štirih adolescentov več kot enkrat tedensko poroča o dveh ali več težavah z duševnim zdravjem.

Kakovostno izobraževanje: tudi v državah, ki so se na tem področju najbolje odrezale – vključno z Japonsko in Finsko – okoli petina 15-letnikov ne dosega minimalnih zahtevanih stopenj znanja pri branju, računanju in znanosti.

Enakost spolov: v povprečju 14 odstotkov odraslih v 17 gospodarsko razvitih državah, zajetih v raziskavo, verjame, da je univerzitetno izobraževanje bolj pomembno za dečke kot za deklice, v večini teh držav je to prepričanje višje med moškimi.

Spet najvišje uvrščene skandinavske države

Sumarna lestvica 41 držav na višja mesta uvršča skandinavske države, Nemčijo in Švico, nižja mesta pa zasedajo gospodarsko manj razvite države kot so Romunija, Bolgarija in Čile. Prav vse države pa se pri vsaj dveh ali več ciljih uvrščajo v srednjo ali spodnjo tretjino.

Pri nekaterih indikatorjih, kot so dohodkovna neenakost, samoporočanje adolescentov o duševnem zdravju in debelost, napovedi sprožajo zaskrbljenost v večini gospodarsko razvitih držav. V dveh od treh držav, ki so bile zajete v raziskavo, najrevnejša gospodinjstva z otroki še bolj zaostajajo za povprečjem v primerjavi z letom 2008. V večini držav se povečujeta tudi stopnja debelosti med otroki, starimi 11 in 15 let in stopnja samoporočanja adolescentov o dveh ali več težavah z duševnim zdravjem na teden.

Slovenija daleč v ospredju

Slovenija se pri številnih indikatorjih uvršča daleč pred nekatere gospodarsko razvitejše države. Pri odpravi revščine se Slovenija nahaja na 11. mestu, s čimer se uvršča višje od Hrvaške, Italije, Madžarske, Belgije in Avstralije. Na 11. mestu se Slovenija nahaja tudi po zdravju in dobrem počutju otrok, kjer zasedamo mesto med Južno Korejo in Švico. Najvišje se Slovenija uvršča glede gospodarske rasti, kjer zaseda deveto mesto, takoj za Nizozemsko.

Kljub temu, da je mnogo držav pri številnih indikatorjih močno napredovalo, je med njimi še vedno moč zaznati velike razlike. Vseh teh razlik ni mogoče pojasniti z ravnjo nacionalnega dohodka: na primer Slovenija se pri številnih indikatorjih uvršča daleč pred gospodarsko bolj razvitimi državami, med tem ko ZDA na sumarni lestvici 41 držav zasedajo 37. mesto.

Glede na rezultate poročila Unicef oblikovalcem politik podaja naslednja priporočila: 

- Otroci naj bodo postavljeni v središče pravičnega in trajnostnega napredka. Izboljšanje blaginje vseh otrok je bistvenega pomena za doseganje pravičnosti in trajnostne naravnanosti.

- Noben otrok ne sme ostati pozabljen. Nacionalna povprečja pogosto skrivajo ekstremne neenakosti in hude pomanjkljivosti v skupinah na dnu lestvice.

- Zbiranje primerljivih podatkov je potrebno izboljšati – zlasti podatkov o nasilju nad otroki, razvoju v zgodnjem otroštvu, migracijah in spolih.

- Lestvice, ki države razvrščajo glede na indikatorje, naj bodo v pomoč pri prilagajanju odzivov nacionalnih politik. Nobena država se ni dobro odrezala na vseh kazalnikih blaginje otrok in vse države se soočajo z izzivi pri doseganju vsaj nekaj ciljev trajnostnega razvoja, ki so usmerjeni k otrokom.

- Zaveze h globalnemu trajnostnemu razvoju je potrebno spoštovati in si zanje prizadevati skupaj z drugimi državami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
22. 01. 2018 13.55
kaj pa v nerazvitih državah, kako pa taaaaam živijo otroci....
Kollerik
15. 06. 2017 17.28
-1
to je zaradi razvitosti držav....
Pantokrator
15. 06. 2017 17.18
Važno da imajo Iphone
Ramzess
15. 06. 2017 17.13
+1
Zamenjajte besedo otrok/otroci z starš/straši pa bo slika kot je treba, ... omogočite blaginjo staršem, pa bodo blaginjo imeli tudi otroci, itd. Logično, mar ne.
periot22
15. 06. 2017 16.02
+2
Dokler bo na prvem mestu morje in pametni telefon ni revščine!!!!!!!!!!!!!
Castrum
15. 06. 2017 14.14
-1
Nekaj se moramo zavedati in spoštovati : otroci v Sloveniji živijo bolje, kot v marsikateri drugi (bogatejši) državi, predvsem pa živijo bolje kot s(m)o živeli mi v prejšnji državi.
Ka pa mislis
15. 06. 2017 14.59
+0
Die einemaister
15. 06. 2017 15.16
+1
usak Švicarski otrok živi bistveno bolje kot kao otrok v Sloveniji ki živi "bolje"
Transformerji
15. 06. 2017 13.55
+3
Logično in popolnoma jasno; tisti, ki imajo denar, si privoščijo največ 2 otroka, enega ali pa nobenega, ker bi v nasprotnem primeru postali prejemniki socialnih podpor. Samo lenuhi in pokvarjenci delajo preveč otrok, ker računajo na pomoč davkoplačevalcev , to je države. Temu se reče povprečje, kajti denarja primanjkuje. Skrajni čas, da se omeji rojstva, uvede kastracije in sterilizacije!
komarec
15. 06. 2017 14.02
+2
Denarja ne primanjkuje je le nepravilno razporejen.
Transformerji
15. 06. 2017 14.06
+2
Ni tako: še vedno se spominjam novice izpred več kot 10 let iz porodnišnice v Novem mestu: mlada punca si je nakopala še tretjega otroka, brez partnerja, nikoli zaposlena, otroci na račun davkoplačevalcev, pa so jo pri zadnjem porodu kar sterilizirali, brez njene vednosti. Ko je to ugotovila, je pa sledila tožba. Kako se je izšlo, niso nikoli objavili, vendar - bravo, zdravnica!
Skunk Works
15. 06. 2017 14.08
+2
aha pipa, misliš reči premalo ga "gre" od pridnih in delovnih k lenuhom.....seveda en podjetnik, ki se cele dneve matra po tej vročini s kakšnim terenskim delom ali kaj podobnega, je prav in pravično, da ga malo "prerazporedi" enemu s kavča, ki se mu ne ljubi na vročino, ali kam drugam konkretno delat....
Skunk Works
15. 06. 2017 14.10
+2
Transformer +++++++, to kar predlagaš, ali pa kolektivni kaos, vojne in uničenje vseh, (razen redkih bogatih v atomskih in ostalih preskrbljenih zajkoniščih) Izbira je naša, oziroma tukaj celo bolj od ženskega dela populacije...
pizzamargerita
16. 06. 2017 11.07
ce ne bi blo potuhe v sociali, bi vsak imel toliko otrok, kot bi jih lahko prezivljal. To bi bilo edino normalno.
Jožajoža
15. 06. 2017 13.54
+2
gospodarsko nerazvita slovenija je pa raj za otroke in še večji raj za starše, ki lepo , brez dela živijo na račun otrok.mati plus 3. otroci, še najbolje vsak od drugega očeta potegne od države cca 900 evrov gotovine plus 3 x preživnino, ali od očetov, če pa ne, pa jim država plačuje preživnine,zastonj vrtci,malice,prevozi, RTV naročnina,letovanje zastojn, nimajo registracije vozil,.............
komarec
15. 06. 2017 14.00
To ni gospodarsko ne razvita Slovenija, če vse to plačuje.
Die einemaister
15. 06. 2017 16.58
+1
plačuje amerika ne slovenija, to je pač 45 let prejšnjega sistema pufanja + 25 let današnjega pufanja, potem se pa lahko greš socialo
komarec
15. 06. 2017 13.54
+2
Kaj pomeni termin "razvita družba"?
komarec
15. 06. 2017 13.53
+2
Težko se bo odvaditi teh razvad razvite družbe. Te so: pametni telefoni, računalniki, droge.......
tiger101
15. 06. 2017 13.30
+0
sj nismo v socializmu , da bomo vsi enaki .... smo na poti iz kapitalizma v alkoholizem, saj komentarjev in novinarjev je vedno manj treznih
fafajonka
15. 06. 2017 13.16
+3
Kaj je to relativna revščina? Vozim Ferrarri in prosjačim za denar, ker ga nimam za bencin. Novinarstvo pa tako.
denden
15. 06. 2017 13.11
+5
Gornja slika prikazuje eno najbolj žalostnih podob "razvite" družbe.
komarec
15. 06. 2017 13.51
+0
Vsak peti nima telefona, to pomeni da živi v relativni revščini.
komarec
15. 06. 2017 13.56
+1
Malček ironično je merilo za revščino pameten telefon.
svizecincokolada
15. 06. 2017 12.41
+3
aha merimo pa to tako kot slika kaže s telefonom v rokah otrok,.. če ima telefon pol je vse o.k.,... kullll
Die einemaister
15. 06. 2017 12.40
+8
a ni bil unkrat članek da je slovenija z Norveško na prvih dve mestih kar se tiče počutja otrok??? Kako, da je sedaj šele 11??? Kakšno manipuliranje, sem vedel da je t nemogoče, da bi bila država, ki je malo bolše pozicionirana kot država v razvoju na tako visokem mestu.
Skunk Works
15. 06. 2017 12.30
+6
No v venezueli so te grde razlike med otroci pravično rešili. Sedaj vsi enakopravno brskajo po smeteh za hrano....Enakopravnost in pravičnost za vse, je geslo tudi naših socialno čutečih....
vladaricaumov
15. 06. 2017 12.56
+0
Sicer nakladas, ampak, ja. Ti bi se recimo mastila pa tvoji pamzi, ostale pa ko j.
komarec
15. 06. 2017 13.58
+1
enskmetov, res je hudo da moraš po smeteh brskati za hrano, a še huje je, da se otroci po šolah streljajo in to v naprednih razvitih državah.
ninchy19
15. 06. 2017 12.20
+6
relativni revscini..kaj to pomeni da ne nima najnovejsega telefona
Castrum
15. 06. 2017 12.16
+2
Desni, a si prebral?
BUONcaffee
15. 06. 2017 12.15
+9
Lepa slika, telefoni v rokah. Merilo za blaginjo po naši logiki IMETI PAMETNI TELEFON.