Slovenija

Vsak gre lahko študirat, nato pa ...

Ljubljana, 31. 07. 2012 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zakaj študirati, ko pa z diplomo, do katere prideš z veliko truda, nimaš veliko početi, se sprašuje veliko maturantov, tudi najboljši. Zlata maturanta Katja Otrin in Andrej Šterman razmišljata, da je šolski sistem preveč pravičniški.

Zakaj študirati, ko pa z diplomo, do katere prideš z veliko truda, nimaš veliko početi, se sprašuje veliko maturantov, tudi najboljši. Zlata maturanta Katja Otrin in Andrej Šterman razmišljata, da je šolski sistem preveč pravičniški.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
01. 08. 2012 09.24
+1
"Zlata maturanta Katja Otrin in Andrej Šterman razmišljata, da je šolski sistem preveč pravičniški." - Preveč pravičniški do koga?..Kaj ti pomaga diploma,če moraš pašteto z rokami namazati na kruh?
Hesus_Hristus
01. 08. 2012 08.12
+2
Saj kdo pa ni zdaj tehnološki višek v banana republiki, če je višje izobraženih brezposelnih čez 14.000, torej je ostalih 100.000 brez višje izobrazbe še večji presežek.
Medotedo
01. 08. 2012 00.02
+21
Pri 14-ih ali 15-ih je malokdo vedel kaj si želi početi preostanek življenja in je povsem pošteno, da ostajajo možosti odprte. Če je "pravičništvo" problem in je pošteno, da bi on kot zlati maturant drugim jemal pravico do izobraževanja, potem je tudi pošteno, da ga fizično močnejša oseba rukne po pesi in mu vzame denar, kaj pa ni bil priden in kvihtal in treniral borilne veščine. Nismo vsi enaki po inteligenci niti po fizični moči, a možnosti naj bodo zagotovljene vsem. Jedro problema je v naši mentaliteti, da se vse razdeli prijateljsko in po vezah, tako je tudi z delovnimi mesti. V izobraževalnem sistemu pa se verjetno vsak lahko spomni nebroj primerov, ko učitelji/ce favorizirajo učence iz čisto osebnih vzgibov ali ko so določeni učenci zaščiteni, ker imajo pravi pedigre. Tako nam je sistem nepotizma in vez privzgojen že od malih nog.
yapi
31. 07. 2012 23.55
+2
če vejo kašno stanje je v sloveniji zakva starši silijo svoje mulce študirat. ja kdo bo pa delu? usi bi sam štidiral, po študiju pa študiral kako masten vsote zaračunavat za kaj. za en kos papirja brez delovnih navad in brez izkušenj? jst bi raje zaposlil delovnega pridnega človeka ki je učljiv in prilagodljiv kolkrtok, delomrznežev z diplomami bi se pa ostro izogibal saj ti nakopljejo samo težave. če so jim straci plačeval študij naj jim pa še za svojo firmo odpret dajo keš pa bo. sej s oštudirani se bodo že znajdl. kdor hoče zaslušt bo delu, kdor noče pa nej bo še naprej mamin sinček ali atijeva punčika in nja jokcajo da ne dobijo službe. če ni službe si jo pa nrdiš. simpl.
Helix Nebula
31. 07. 2012 22.46
+17
moja prisotnost v srednji šoli je bla približno 40 % temu primerno sem imel tudi samo par predmetov zaključenih 5 in pravite da zarad tega nebi smel študirat ? Redno sm hodo na vegova tekmovanja v OŠ čeprav sem imel matematiko zgolj 3 in so mi učitelji pravli da matematike ne znam dost da bi se lahko vpisav na ekonomsko šolo in to čeprav sem na tekmovanjih v matematiki premagovav vse sošolce... Taki ljudje naj pol izbirajo kdo si zasluži na faks it kdo pa ne ? Imel sem zarad svojih (ne)delovnih navad ogromne težave ko sem se vpisav na strojništvo ampak stvar je sčasoma zalavfala in kot vedno se je izkazalo da je računanje moje najmočnejše področje, ''učitelji'' so me pa prepričevali da naj se v srednjo šolo vpišem v 3 letni program ker menda da 4 letnega nisem sposoben opraviti... kljub toliko petkah pri raznih predmetih in tekmovanjih na katere sem se uvrščav je v 12 letih šolanja le in zgolj par učiteljev opazilo mojo inteligenco in celo šele v srednji šoli, ampak samo njim se lahko zahvalim da me niso zaradi neprisotnosti vrgli z srednje šole... In sedaj se lahko smejim vsem piflarčom ki so vse svoje trude pustli v OŠ in srednji šoli zgarali svoje otroštvo za nič vredne ocene, obupali v gimnaziji ali pa se vpisali na filozofsko fakulteto, Js pa spočit in nasmejam s polnim zanosom čakam oktober in začetek novega letnika.... Ko se bodo na fakse vpisovali samo najboljši to nebo pomenilo najpemetnejše ampak tiste ki se jim pač da piflat in sledilo bo pomankanje inteligence... Pametni se v otroštvo igrajo in ne piflajo :D
izbriši mi profil admin
31. 07. 2012 23.08
-5
tvojo inteligenco ? hahahahaha - ne se hecat :))) toliko slovničnih napak na enem kupu pa še ne _))))
Alojz Železnik 1
31. 07. 2012 23.13
+11
Inteligenca in znanje slovnice sta med seboj popolnoma neodvisna pojava.
Scorpia1
01. 08. 2012 06.10
+10
Cestitke! Ampak pri slovenscini si pa manjkal vec kot 40% ;).
Mr.JanHara
01. 08. 2012 22.30
Tile stručkoti bi znali vse, celo izdatno krasti, le materinščina jim ne gre. Čudno! Pa tako so brihtni.
Marina Tronkar
31. 07. 2012 22.29
-1
hja .. se moram strinjati s fantom. tisti, ki smo bili odlični in smo se pošteno trudili, žal, ne poridemo daleč, ker nam večino poberejo ali lenuhi ali tisti z vezmi ali lepotci. IZ tega lahko povlečem, da mi je žal, da sem šla študirat. izgubila sem veliko let, loozerji so mi pobrali večino energije in volje, če hočem kaj več, moram dati iz svojega žepa in plačati na svojem ugledu. loozerji pa lepo sedijo in grejeo stolčke na poštah, sodiščih, računovodskih servisih, podjetjih, javni zavodih in uživajo svojih 900 do 1100 eur plače. in kje je njihovo znanje? bančna uslužbenka preglejuje podatke podjetja za kredit in ne razume bilance stanja ... ;)))) za se zjokat torej, loozerji pa lepo živijo, slovenska družba pa je povečini neumna, rasistična, nepravična in materialistična. če gre meni slabo, tebi mora še slabše iti .. a ne?
Helix Nebula
31. 07. 2012 22.47
+2
preberi moj zgornji komentar te bo še bolj jezlo :D
ikabi
31. 07. 2012 22.52
+8
Marina, pa kaj ti misliš? A misliš, ker si bila odlična, da te bodo firme pričakovale z odprtimi rokami? hahaha! Malo za razmisliti; Albert Einstein tudi v srednji šoli ni bil pameten, pa je potem... no nadaljevanje poznamo.
izbriši mi profil admin
31. 07. 2012 23.06
+1
Če si pa tako sposobna, pa se zaposli v tujini ! Sodeč po tvojem pisanju si mnenja, da ti bo nekdo kar v naročje službo prinesel - več kot očitno nisi zrela oseba in imaš knjižno znanje - torej si nadudlana, razmišljaš pa ne ravno dobro ! predvidevam, da še dolgo ne boš dobila dobre zaposlitve - lahko pa si poiščeš pomoč ! srečno !
Alojz Železnik 1
31. 07. 2012 23.16
+0
Samo za tiste, ki ne vedo ničesar o Einsteinu: Einstein se je začel učiti matematike pri približno dvanajstih letih. Obstajale so ponavljajoče govorice, da je kasneje padel iz matematike, kar pa ni res. Do tega je prišlo le zaradi poznejših sprememb v ocenjevanju. Dva njegova strica sta v poznem otroštvu in zgodnji mladosti vzpodbujala njegova umstvena zanimanja in mu predlagala in priskrbela knjige o znanosti in matematiki. Leta 1884 se je družina preselila v Zendling in leta 1889 je začel obiskovati Luitpoldovo gimnazijo v Münchnu. Šolo je že od vsega začetka občutil kot nasilje. O njegovih otroških težavah in neuspehih v srednji šoli je veliko poročil, ki pa jih kaže jemati z zadržkom. Res je začel govoriti pozno in je do 7 leta povedano tiho ponavljal, vendar se je od vsega začetka izražal v stavkih. V srednji šoli mu ni šlo slabo, bil pa je samosvoj, saj se je učil predvsem tisto, kar ga je zanimalo. Zelo dober je bil v matematiki in naravoslovju in dober v latinščini. Sodobni tuji jeziki in posebno grščina pa so mu povzročali težave. K temu je treba dodati, da so bile šole tedaj drugačne kot danes. Res je, da mu je profesor grščine rekel, da iz njega nikoli nič ne bo, sicer pa Einstein ni veljal za slabega dijaka. Učitelji se niso niti približno zavedali njegovih zmožnosti, vendar so te prišle na dan kasneje. Podobni primeri niso tako redki.
ikabi
31. 07. 2012 23.23
+4
ALFe, občutek imam, da tole leti name? Nedaj bože, da si dobesedno vzel; "ni bil pameten"? V mislih sem imel predvsem njegovo sposobnost za matematiko in ne-sposobnost za jezike. Skratka, ni bil tipičen piflarček kot te naši "zlati" maturanjte:)
slbi
01. 08. 2012 09.57
+2
če bi se ti pošteno trudila bi tudi prišla daleč. Začeti je treba na dnu, ti bi pa rada bila v samem vrhu že na začetku. Slovensko družbo si označila z neumno, rasistično, nepravično in materialistično. Očitno si sama takšna poleg tega pa še lena in nesposobna. Pri vsakem delu se moreš znat 'obrnit', biti vztajen in delaven. Zgleda, da že nisi tako sposobna za kakšno se imaš. In kdo je zdaj tu luzer??? Ti draga Marina!
Matjaž Ravbar
31. 07. 2012 22.15
+5
Hja na žalost je tko kakor je pa še veliko slabše bo!! če ne bodo zgoraj ukrepal in začel omejevat opis posebej za tiste ki študirajo na tistih področjih kjer ne gre za deficitarne poklice, ki pa jih v tem času že praktično ni. Omejitev pa tut itq ne bo velik ker lahko povem da se vse skupaj vrti okoli denarja, fakultete so financirane po prehodnosti študentov, se pravi več kot jih naredi letnik več denarja imajo in gledajo sam na to... pač treba že takoj dobit dost ljudi pol pa mal nardit navidezne selekcije. Sam sem trenutno zaklučil študij na FRIju in lahko rečem, da lahko samo ploskam, da dobim delo, pa ne za 1300 + € kakor so mi, ko sem predaval na parih srednjih šolah programiranje sanjali dijaki brez kakršnih koli osnov v svojem poklicu ampak za 800 € pač FDVjevci in ekonomsiti se bodo mogli počasi zavedat da se od takih poklicev ne da živet in bi se jih trenutno morali izbirati samo v primeru ko želiš dodati svojemu poklicu še neko dodano vrednost, da neki veš tut na tem področju pa nič več...v glavnem vpisnih mest je definitivno preveč ker s tem je problem ponube in povpraševanja, ko je ponube kadra PREveč kot pa povpraševanja ...posledica nezaposljenost in slabe plače...
24Ppkur
31. 07. 2012 22.10
-2
potrebno bi bilo zagotoviti zasebne fakultete z vrhunskim profesorskim kadrom ... da se malo konkurenčnost poveča in dobimo kvalitetne kadre, ki bodo sposobni v gospodarstvu kaj narediti in ustvariti .... žal bomo s sedanjim načinom bolj omejeni na stečaje
nekdo...
31. 07. 2012 22.20
-3
Isto je s srednjimi šolami in pa osnovnimi. Ne pa da morajo oni zares brihtni nazadovat zato ker zarad nekaterih primerkov ki se jim ne da mora učitlca snov 5x ponavlat
grnac94
31. 07. 2012 23.08
+2
zasebne rabmo ja ker v šolstvu še res ne zasluži dovolj ljudi dovolj....res bi blo super.....kot v ameriki....elita pa čeprav je marsikdo po domače rečeno butast ima boljše možno sti za izobrazbo za študij pa bolj ali manj ima možnosti ker je marikdo ki je tudi pametnejši od njih nima
porka.malorka
01. 08. 2012 09.44
patriot73 Jaz sem takoj za privat fakultete. Ampak brez donacij od strani države. Ker vsi vemo kako se potem denar čudežno preteka a ne. hahahaha
24Ppkur
31. 07. 2012 22.04
+9
V krizi je celoten šolski sistem od srednješolskega do visokošolskega. Kdor trdi, da je z našim šolskim sistemom vse ok, meče pesek v oči vsem nam. Na univerzah so profesorji - ali so slabi ali odlični po svoji strokovnosti in pedagoški usposobljenosti - tako zaščiteni kot kočevski medvedje, postavili so pogoje napredovanja tako, da niti človek z doktoratom z Oxforda ne more dobiti profesure. Ti isti profesorji spuščajo študente brez potrebnega znanja skozi izpite celo z ocenami 10, kar je pravi absurd, in razlog .... z namenom povečanja vpisa na fakulteto. Katastrofa! In takih profesorjev je večina, žal. Zato se ne čudim študentom, ki prihajajo z naših fakultet, pa še vedo ne kakna je Gaussova porazdelitev npr.
dolenc24
31. 07. 2012 22.03
+1
najbolj pravično bi bilo da bi fakultete omejile vpis...koliksno povpraševanje takšna ponudba - sedaj pa ponudba presega povpraševanje in vsak maturant se vpiše na fakse kjer bo v življenju čim manj delal...naj začnejo z glavo razmišljat preden vstopijo na faks ali bo čez 5 let dobil službo v svoji stroki ali ne
Draža
31. 07. 2012 21.58
+1
Vsi bi nekaj študirali,samo delati ne.
Important notice
31. 07. 2012 21.56
+3
Če bi šel študirat ali delat v tujino, bi lahko delal še kaj drugega, bolj zanimivega v svojem poklicu. Tako bo pa zlati maturant najverjetneje postal PRODAJALEC zdravil v lekarni ..... Slovenija obljubljena dežela za prodajalce!
yokerxdinterfan
31. 07. 2012 21.47
+4
jajaj sej maturanta na gimnaziji uni že zko lebdijo metr nad tlemi k misljo da oni k so na gimnazijo so neki high socity a iz njih nasledna 4 leta nč nebo kot za razliko od ljudi s poklicno
platon26
31. 07. 2012 21.34
+5
Rešitev ni v dviganju vpisnih zahtev ali manjšanja št mest pač pa dvig standarda izobraževanja torej tisti ki je res nadarjen bo prišel do izraza ne da jih 7 od 10 piše test 100% ko jih bo 1 od 100 takrat boste delali talente prej bo pa situacija taka kot danes polno nesposobnih \"akademikov\"
KobTom
31. 07. 2012 21.43
+2
Že na PF LJ je tako, da brez problema pišeš izpit 10, če si le na vseh predavanjih (in vajah) in si narediš dobre zapiske. Profesorji delajo izpite po svojih predavanjih. Ne pravim, da je to tako zelo slabo, ampak tudi če res naštudiraš knjigo in še kaj komentarja zakona zraven, boš pisal slabše kot tisti, ki se je učil po svojih zapiskih, čeprav boš imel večjo širino, večji pregled nad snovjo. Ampak to ni nagrajeno.
Kunar
01. 08. 2012 12.42
nas pumpajo in nam dajejo obvezno literaturo za preštudirat 3 dni pred izpitom, a nazadnje niti eno vprašanje iz te literature
atlantic26
31. 07. 2012 21.34
+6
To je mnenje enega izmed maturantov in nič več.
platon26
31. 07. 2012 21.30
+4
A to pomeni da so vsi pametni?
Busquets
31. 07. 2012 21.24
-14
Ukiniti izredne študije. Tisti, ki se v srednji ni dovolj trudil ali pa ni dovolj dober, da bi nadaljeval šolanje na faksu, se pač naj zaposli s srednjo šolo, najboljši pa naj nadaljujejo na fakse, če želijo. Zdaj pa najboljši grejo redno študirat, 50% slabihpa izredno. Potem pa dobimo tisoče diplomantov za brezveze.
platon26
31. 07. 2012 21.32
+8
nekateri malo kasneje dozorijo tudi sam sem bil med temi! Tisti ki so najbolj pridni v mladih letih in se ne "izživijo" so ponavadi nekoliko manj uspešni v kasnejših letih droga, samomori.... ne pravim ja pravijo študije! lp
kfa
31. 07. 2012 22.00
+7
Pa kaj ti misliš, da so problem tisti, ki so v izrednem študiju? Ta šola se plača iz svojega žepa, da človek plača more pa imeti denar- torej, v večini primerov ob delu. Ljudje, ki delamo izredne imamo v realnosti dostikrat več znanja ali motivacije, kot pa tisti, ki hodijo v redno pa zabijajo cajt z kvazi študentskim delom namesto šolanjem in sanjajo kako bo svet lep, ko bodo dobil diplomo medtem, ko mi 'izredni' krvavo garamo, da imamo za položnice in šolo - no vsaj v večini primerov...
Important notice
31. 07. 2012 21.23
+6
Čisto enostavna rešitev. Faksi naj omejijo vpis in študira lahko le tisti, ki ima kadrovsko štipendijo. Za štipendijo lahko dela (dela tudi preko servisa) in si pri podjetju štipendistu pridobiva izkušnje. Tako imajo urejeno v sosednji Italiji. Le kaj bo Slovenija delala čez 10 let, ko bo najpogostejši poklic dipl. ekon. ali pravnik ..... Bodo dipl. ekon. polnili police v trgovinah, pravniki pa kasirali??? Ali obratno????
KobTom
31. 07. 2012 21.06
+31
Se dogaja tudi, da so nekdanji dijaki s \"slabih\" srednjih šol in manjšim številom točk na maturi na fakulteti USPEŠNEJŠI od tistih, ki so prišli z boljših srednjih šol in s tem z višjim številom točk. Če je \"to to\", te na fakulteti za lastnimi rezultati žene bistveno večja motivacija, kot v srednji šoli.. končno nekaj, kar delaš zase, nekaj, v čemer se vidiš, od česar naj bi živel naslednjih 40 let. Odvzeti to možnost?? Da bodo lahko uresničili svoje sanje samo tisti, ki so imeli popolne družinske in socialne okoliščine ali tisti, ki se niso nikoli malo \"izgubili\" na svoji poti v puberteti? Dejte no.. Komaj postaneš poslovno sposoben, pa boš ostal zvezanih rok zaradi recimo dveh usranih pik na maturi..
udar
31. 07. 2012 21.04
+20
Danes imeti diplomo ne pomeni praktično ničesar, ker ko prideš s faksa ali ko nanj greš nimaš nobenega zagotovila, da boš v življenju delal tisto za kar si študiral. To je neumnost. Greš pač študirat tisto kar te zanima, ampak v življenju si lahko veliko bolj uspešen še v drugih stvareh za katere nimaš izobrazbe. Vsak človek se uči in vsak se lahko nauči marsikaj. Z iznajdljivostjo se daleč pride. Ko padeš se pobereš in greš naprej močan za eno izkušnjo. danes je na slovenskem trgu dela marsikaj slabega in mladim so vse kot prej onemogočene možnosti redne zaposlitve. Kako naj si potem mladi privoščijo svoje stanovanje in družino? Ne morejo si in potem imamo vse preveč socialnih problemov. Družba naj se vpraša kaj je njena vrednota in tam naj začne delati. V Sloveniji ni vse rožnato, še daleč od tega smo, da bomo kmalu splavali na površje. Dokler imamo politike s ponarejenimi diplomami, ljudi, ki jim drugi pišejo diplome in doktorate, ljudi, ki kradejo in ljudi, ki se imajo za izredno sposobne pa to niso do takrat ne bomo splavali nikoli na površje. Res je, da vsak ne more delat v pisarni ampak tudi res je da nimamo tovarn, kjer bi ljudje delali. Nimamo podjetij, ki bi ljudi zaposlovali. Imamo samo eno smešno politiko, ki vsepovprek krade in za hrbti državljanov kaže fige. Moj predlog za rešitev iz tega okupiranega stanja je, da damo na eno letalo celo vlado, pol javnega sektorja (vodilne položaje in une ki spijo) ter vse skupaj pošljemo v eno goro da se raztrešči ali še bolje na letalo skupaj z njimi postavimo enega talibana in mu obljubimo nebesa, če jih ubije potem bo Slovenija odrešena. Žal bi bilo potrebno več kot eno letalo in verjetno več kot en taliban, da bi to realizirali. Žal tudi za taka spoznanja ne rabite fakultete ampak samo zdravo kmečko pamet in mimogrede Slovenci smo vedno bili kmetje in to bomo ostali. Izkotistimo raje naravne danosti in v tem uspemo ne pa da rinemo nekam kjer za nas ni prostora.