Slovenija

Vsak deseti do štirinajsti Slovenec že zaspal za volanom, kar polovica voznikov je zaspanih občasno

Ljubljana, 02. 08. 2017 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

AMZS opozarja, da vozniki podcenjujejo zaspanost za volanom. Polovica slovenskih voznikov je občasno zaspanih, vsak deseti do štirinajsti pa je v zadnjih dveh letih že zaspal za volanom. Če ste med vožnjo zaspani, nemudoma ustavite, saj vas lahko spanec premaga v hipu, opozarjajo strokovnjaki. AMZS bo zaspanost vključeval v preventivne aktivnosti ter vsebine programov varne vožnje.

AMZS ugotavlja, da je zaspanost za volanom med slovenskimi vozniki resen problem: polovica voznikov je občasno zaspanih, vsak deseti do štirinajsti voznik pa je v zadnjih dveh letih že zaspal za volanom.

Zlasti zaskrbljujoče je, da vozniki kljub zaspanosti z vožnjo praviloma nadaljujejo, za ohranjanje budnosti za volanom pa uporabljajo taktike, kot so na primer pogovarjanje s sopotnikom, odpiranje oken ali pojačanje radia, čeprav, kot izpostavlja stroka, takšni in podobni ukrepi zagotavljajo le kratkotrajen učinek, zato za zmanjševanje zaspanosti za volanom niso učinkoviti - edini učinkovit ukrep je spanje.

"V AMZS so nas rezultati raziskave spodbudili, da bomo zaspanost kot enega od dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče mnogo bolj vključevali tako v naše preventivne aktivnosti kot tudi v vsebine programov varne vožnje, ki jih izvajamo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem", izpostavlja Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, in dodaja: "Glede na to, da nočna vožnja sama po sebi za od petkrat do šestkrat povečuje tveganje za prometno nesrečo, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem uvajamo povsem nov program varne vožnje – vožnja ponoči, s katerim želimo voznikom pomagati, da spoznajo pasti in nevarnosti nočne vožnje ter se naučijo nanje pravilno odzivati."

Vožnja je tvegana tudi če jemljemo zdravila, ki imajo stranski učinek zaspanosti in delamo več kot 60 ur tedensko, izmensko ali več služb hkrati, pa tudi kadar smo popili tudi manjše količine alkohola oziroma zaužili prepovedane psihoaktivne snovi.

Vesna Pekarović Džakulin, specialistka družinske medicine in medicine dela prometa in športa, izpostavlja, da je vožnja posebno tvegana, če: smo utrujeni in smo prejšnjo noč spali manj kot šest ur; če imamo slabo kakovost spanja in se že dolgo nismo dobro naspali. Tudi kadar vozimo že dlje časa brez krajšega počitka oziroma vozimo ponoči ali popoldan, ko običajno spimo ali počivamo. Nevarno je tudi, če vozimo po monotonih, ravnih in dolgočasnih cestah.

"Če med vožnjo prepoznate zaspanost, se ji ne poskušajte upirati, saj vas lahko spanec v hipu premaga. Čim prej ustavite vozilo na varnem mestu, spijte eno ali dve kavi (kofein začne delovati čez približno 30 minut), zaspite za od 15 do 20 minut in nato nadaljujte z vožnjo," svetuje Vesna Pekarović Džakulin, pri čemer opozarja, da imajo odpiranje oken, zniževanje temperature v vozilu, poslušanje radia ali glasbe, petje, kričanje, pretegovanje, ustavljanje, telovadba in sprehajanje ob vozilu le kratkotrajen učinek (zmanjšajo zaspanost samo za nekaj minut) in zato niso učinkoviti ukrepi za zmanjševanje zaspanosti za volanom.

Občasno je za volanom zaspanih kar polovica voznikov.
Občasno je za volanom zaspanih kar polovica voznikov. FOTO: iStock

Glavni vzroki za zaspanost

Kot glavne vzroke za zaspanost za volanom Vesna Pekarović Džakulin izpostavlja:

- pomanjkanje spanja; nezadostno število ur spanja ponoči je glavni vzrok za zaspanost za volanom. V primerjavi z osebo, ki spi osem ur na noč, spanje šest do sedem ur na noč poveča tveganje za prometno nezgodo zaradi zaspanosti za volanom za 1,8-krat. Spanje manj kot pet ur na noč poveča to tveganje za 4,5-krat. Neprekinjeno budno stanje 17 do 18 ur povzroča napake pri vožnji, ki so primerljive s 0,5 g/l alkohola v krvi, neprekinjeno budno stanje 24 ur pa napake, ki so primerljive z 1,0 g/l alkohola v krvi.

- motnje spanja, ki jih je treba prepoznati in zdraviti: apneja v spanju, narkolepsija, druge hipersomnije nespečnost, depresija itd. Vozniki z apnejo v spanju imajo za od dvakrat do sedemkrat večje tveganje za prometno nesrečo zaradi zaspanosti.

- zdravila in snovi, ki povzročajo zaspanost, kot so pomirjevala, nekateri antidepresivi, uspavala, antihistaminiki, nekateri antipsihotiki in mišični relaksanti, alkohol, kanabis ...

Najbolj ogroženi so mladi oz. poklicni vozniki

V največji nevarnosti za prometno nesrečo zaradi zaspanosti za volanom so mladi vozniki, ker zelo pogosto združujejo pomanjkanje spanja ponoči z nočno vožnjo (pri približno 50 odstotkih prometnih nesreč zaradi zaspanosti za volanom so udeleženi vozniki, stari do 25 let), pa tudi moški, delavci z izmenskim delom. 

V nevarnosti so tudi poklicni vozniki, saj vozijo na dolgih razdaljah, pogosto po avtocestah in velikokrat ponoči. Običajno spijo v slabih pogojih in ne dovolj dolgo, izpostavljeni so tudi pritisku zaradi povečanja ur vožnje. Pri teh voznikih je pogosta obstruktivna apneja med spanjem, ki lahko izzove čezmerno dnevno zaspanost.

Drugi dejavniki, ki povečujejo tveganje za prometno nesrečo zaradi zaspanosti za volanom, so po podatkih AMZS vožnja brez sopotnika, neizkušenost voznikov, ki so pred kratkim pridobili vozniško dovoljenje, uživanje alkohola in drog, vožnja po obroku, vožnja po avtocestah in na dolgih razdaljah, pri čemer pa se je treba zavedati, da je prometna nesreča zaradi zaspanosti za volanom možna tudi na kratki razdalji.

Prometne nesreče zaradi zaspanosti za volanom so najpogostejše med 2. in 6. uro ter med 14. in 16. uro. Nočna vožnja sama po sebi povečuje tveganje za nesrečo za petkrat do šestkrat. Ob teh urah so naši možgani manj budni in bolj pripravljeni na spanje.

Nasveti AMZS za varno vožnjo.
Nasveti AMZS za varno vožnjo. FOTO: AMZS

Ko prezrete napis ob cesti, vijugate, prevozite mejno črto, je to znak za alarm

Znaki zaspanosti za volanom so: utrujen in zaspan voznik vse bolj togo usmerja pogled izključno na vozišče, prezre napise ob cesti, prometne znake za obvoz/izvoz, vozi počasneje ali prehitro, ne da bi sam to hotel, težko vzdržuje smer vožnje, vijuga, prevozi mejno črto ...

Vesna Pekarović Džakulin še poudarja, naj bodo vozniki pozorni na naslednje znake zaspanosti:

- težave z vidom (pekoč občutek v očeh, vid postaja zamegljen), pogosto mežikanje (oči se nehotno zapirajo), vse počasnejše in težke veke;

- begajoče misli, težave s koncentracijo na cesto, ne spominjajo se, kje so pravkar peljali, kaj se je zgodilo malo nazaj na cesti (izvozi, prometni znaki …);

- otopelost, odsotnost, misli kar nekam odplavajo, ali pa nas potegnejo v nek drugi svet; občutek, da je cesta vse ožja, predmeti vse manjši;

- bolečine v mišicah, potreba po gibanju, presedanju, pretegovanju;

- pojav občutka hladu (ob nespremenjeni temperaturi v vozilu), drget;

-"plavanje" po voznem pasu, težave z držanjem smeri vožnje; zehanje, mencanje oči; težka glava, ki jo težko držijo pokonci; izleti na bankini;

- skorajšnje trčenje z močnim zaviranjem v vozilo pred sabo; občutek nemira, razdraženosti, vzdraženost in agresivnost.

Policija medtem opozarja, da je utrujenost voznikov pogosto tudi posledica poletne vročine. Zato voznikom svetujejo, naj si med med daljšo vožnjo večkrat vzamejo čas za odmor. Klimatska naprava mora biti nastavljena pravilno, saj notranja temperatura ne sme preveč odstopati od dejanske. Oblačila naj bodo lahka in zračna, obutev pa naj ne bodo natikači ali sandali z visoko peto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
02. 08. 2017 22.46
+2
Meni je "uspelo" zaspati že nekajkrat na motorju. Vožnja je bila dolga in cesta zelo neravna, hitrost kakih 60km/h, a na razdalji Požarevac - Negotin sem zakinkal za par sekund ene 4 krat, k sreči pa vedno v ravnem delu trase, tako da nisem padel. Vstrajal sem zaradi skupine, a pod čelado sem se drl sam na sebe.
brezveze13
02. 08. 2017 16.35
+3
zaspanost voznikov ne nastane vsled preutrujenosti ampak je posledica monotonosti in nerazgibanosti dela ki ga voznik opravlja. predvsem je to problematično na avtocestah. preizskusil sem metodo izklopa klime in imel odprto okno to človeka malo razbudi in še s prehladi sem imel manj težav kot ob klimi, izklop tempomata prav tako pomaga da je voznik malo bolj ažuren in čim več izogiba uporabe in gledanja teh multimedijskih naprav (tv ,mobiteli rač) kateri samo obremenjujejo oči.. Nekoč ko ni bilo toliko teh multimedijskih bremenitev oči smo se norčevali iz uporabniki očal (očalar špeglar) danes je to 50% populacija Za primerjavo lahko vidite da v nerazvitem svetu vsi normalno vidijo brez očal. In od teh naprav izmučene oči prav tako povzročajo zaspanost. Zvečer če ne moreš zaspati vzami v roke knjigo ali prižgi tv. mora biti hudičevo dobra knjiga ali film da ne boš zaspal včasih komaj čakam reklamo da imam izgovor (bom malo spočil oči) samo da konec filma potem ne vidim več
FesterAdams
03. 08. 2017 13.10
Koncev filmov na posnetkih ne vidimo zato, ker urniki na naših TV-postajah enostavno ne štimajo. Tudi če vklopiš snemanje ob "signalu" to ne pomaga prav nič, ker se posamezne (naše!) postaje ne potrudijo toliko, da bi ti signali štimali. Neprimerno pomembneje za njih je, da te tako našopajo z reklamami, da potem nujno izgubiš rdečo nit dogajanja. In na koncu so tu še antenski signali. Denimo ptujski kabelski operater ima na področju Trubarjeve ulice tako porazen signal, da večino časa slovenskih HD postaj sploh ne moreš gledati. Tudi TV sam mi levo spodaj venomer kaže opozorilo "slab signal". Kljub temu, da sem njihovim serviserjem že večkrat položil na srce, naj že vendar enkrat dvignejo nivo signala na tem področju, se ne zgodi čisto nič. To jim namreč govorim že več let. In prav zaradi tega je velika večina naročnikov na Amisu, Telezamahu in drugih. Zaradi petih, šestih žalujočih pa se pri Teleingu pač nikomur ne da odpreti omarce in priviti trimerja za jakost signala. Sem nekako dobil občutek, da to počnejo namerno, da bi se ljudje naročili na najdražji paket programov, med katerimi je 95% popolnoma neuporabnih. Pa še nekaj: nikoli ne kupujte nekih oh in oh 4K TV-jev, ker boljše TV pri nas sploh ne moreš izkoristiti, saj je kabelski signal primerljiv še edino z gnojem. Sicer ne razumem, zakaj so operaterji tako ultranedotakljivi, a na vsakem koraku se zaradi takih vse bolj potrjuje, da smo res doma v deželici na napačni strani Alp. Nikoli mi ne bo jasno, kdo in zakaj (?!!!) je te trekene spustil v Ptuj.
rolica
02. 08. 2017 16.35
+11
mah ko zaključim nočno delo moram voziti domov nobenega ne zanima kako pridem do doma,lahko vam samo povem da je težko...
brezveze13
03. 08. 2017 09.14
-2
rolica niso vsi na nočnem delu a samo pravilo pravi če se počutiš utrujenega in nesposobnega ne sedi za volan HALO TAXI tudi obstaja
Obalakebala
02. 08. 2017 16.32
+2
Naj AMZS naredi tudi preventivno akcijo izobraževanja voznikov kaj pomeni VOZNI pas, kaj PREHITEVALNI in naj se ljudje držijo skrajno desnega pasu, torej tam kjer so 3 se vozi na TRETJEMU desnemu pasu svojih 100kmh.
valjhunsinkajtimara
02. 08. 2017 15.59
-2
Kaj pa enajsti, dvanjasti in trinjasti?
dipe
02. 08. 2017 15.47
+1
Murinarju se to ne more narest, avta nima, a na ,,drpi,, koles se ne more zaspat.
Ramzess
02. 08. 2017 15.29
-1
Našteje kaj voznik dela med vožnjo če se mu dremlje, ... čudno je, da vsem dokaj dobrem članku niste omenili tehnike, ki preprečuje vozniku da zaspi ali ga takoj zbudi, če že zakinka.
kaslc 1
02. 08. 2017 15.13
-4
slovenija,kjer se cedi med in mleko?
FesterAdams
02. 08. 2017 22.47
nevica
02. 08. 2017 14.49
-2
Kaj je to vsak deseti do štirinajsti? Kakšen izraz pa je to? Zakaj ne napišete dva na deset oz. štirje od dvajsetih voznikov, ali pa se da zadevo zaštrikati še malo bolj in je res nihče ne bo razumel?
nevica
02. 08. 2017 14.54
+0
Deseti do štirinajsti Slovenec???? Na koliko Slovencev?To naj bi izrazilo pogostnost pojava in si ga ne znam predstavljati. Je to 4 na 100 Slovencev? Naj mi prosim kdo razloži? Je to mogoče kolikokrat gre 10 in kolikorat gre štirinajst v vse Slovence? Uh, res se mi zdi, da se da to povedati tudi bolj enostavno, če je komu jasno kaj želi povedati... :-(
murinar
02. 08. 2017 15.27
TistoPravo
02. 08. 2017 14.34
+4
Zaspan bit kadarkoli pač že je za razliko od današnjega izmišljenega stila lajfa tisto nekaj normalnega...še živali si privoščijo nekajkrat na dan vsaj dremanje, če ne že kar ko kretno spanje...toliko o vsej naši "svobodi", ki je v obliki sistemske kraje in laži! Fake
Jerry321
02. 08. 2017 14.11
+2
Če se 3/4 delovne populacije ne bi bilo potrebno na delo voziti izven svojega kraja bivanja tega in še kakšnega problema nebi bilo
drobiž
02. 08. 2017 13.50
+2
Kak ne bi bil utrujen in psihično izčrpan na naših cestah ?? Kam se obrneš kolone ali je petek ali svetek isti k.....
glava2
02. 08. 2017 13.39
+2
naj naredijo anketo med bolgari in romuni s kombiji in avtobusi s prikolicami........
s28676s
02. 08. 2017 13.48
+3
Ne anketo....teh sploh neb smel spust na naše ceste....tet so tempirane bombe
Mirko Tipka
02. 08. 2017 14.32
+3
tovornjake in avtomobile imajo takšne, da ne rabijo zaspat, ker se tako ne morejo ustavit pred stoječo se kolono