Slovenija

Polovica vseh policistov na izrednem dopustu, a 'za varnost državljanov ustrezno poskrbljeno'

Ljubljana, 23. 12. 2015 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoli polovica policistov se je v okviru stavkovnih aktivnosti odločila za množičen odhod na dopust. Kljub temu je za varnost državljanov ustrezno poskrbljeno, trdijo na policiji. Vsem policistom, ki so želeli oditi na dopust, tega niso odobrili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Polovica policistov na dopustu?
    01:00
    Iz SVETA: Polovica policistov na dopustu?
  • Iz 24UR: Na izrednem dopustu polovica policistov
    02:14
    Iz 24UR: Na izrednem dopustu polovica policistov
  • Iz 24UR: Zbližanje stališč
    00:51
    Iz 24UR: Zbližanje stališč
Shod policistov - 1
Shod policistov - 1 FOTO: Damjan Žibert

Generalni direktor policije Marjan Fank je dejal, da se je okoli polovica policistov danes v okviru stavkovnih aktivnosti odločila za množičen odhod na dopust, medtem ko točne številke ni želel razkriti. Kljub temu je za varnost državljanov ustrezno poskrbljeno, trdijo na policiji.

Kot je dejal Fank, je bilo danes v službi dovolj policistov, da so se lahko odzvali na vse interventne klice in dogodke, na katere so se po zakonu dolžni odzvati. Pričakuje, da bo tako tudi v četrtek, ko se bo po napovedih policijskih sindikatov koriščenje dopustov nadaljevalo.

Fank je povedal, da so preverili število interventnih dogodkov, do katerih je prišlo tekom noči in današnjega dne, ter ugotovili, da število nikakor ne odstopa. Policija se je odzvala na vse interventne klice.

Vsem policistom dopusta niso odobrili

Vsem policistom, ki so želeli oditi na dopust, tega niso odobrili. Pri tem so se ravnali po pogojih za odobritev odsotnosti z dela, ki so določeni z zakonom in kolektivno pogodbo. "Rdeča nit teh pravil je, da policija zagotavlja svoje nujne aktivnosti, da zagotovi osnovno varnost državljanov," je dejal generalni direktor policije ter dodal, da so dali v zvezi s tem vodstvu policijskih enot in zaposlenim popolnoma jasna navodila.

Se je pa med policisti povečalo število bolniških odsotnosti. Kot je povedal Fank, bodo tam, kjer bo to eskaliralo, preverili, kaj se dogaja. Poudaril je, da še vedno stoji za policisti.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je o tem, ali bodo policisti množično koristili dopust, dejal, da gre za individualno pravico posameznika, ki jo bo ta ali uveljavljal ali ne. Prav zato podatkov o tem, koliko policistov je na dopustu nimajo. ''Očitno pa je velika številka, glede na to, da je tako velika panika,'' je dejal. 

Uroševič sicer meni, da nekaterim policistom ne bodo odobrili dopusta, saj mora policija poskrbeti za minimum zagotavljanja varnosti.

Koprivnikar: Vladna stran ponudila kar konkretne dodatne ugodnosti za policiste

V torek so bila pogajanja prekinjena, po besedah Uroševiča pa so dosegli zbližanje tistih stališč, ki zadevajo dinamiko pogajanj, pa tudi reševanje stavkovnih zahtev in vladno ponudbo. Poudaril je, da vztrajajo, da imajo prav, a da želijo rešitve sicer najti do novega leta. 

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da je vladna stran policijskim sindikatom v pogajanjih ponudila kar konkretne dodatne ugodnosti za policiste, "vendar v tistem okviru, ki ga finančno zmoremo, in v okviru, ki se nanaša na odpravo anomalij." To je po njegovih besedah bistveno, saj tudi vsi pretekli dogovori govorijo o tem, da se bodo tudi v policiji odpravile plačne anomalije, torej tam, kjer so policisti neustrezno nagrajeni. "Smo pa še vedno precej narazen, zato pričakujem, da bodo pogajanja še potekala in da bodo še naporna," je dejal pred sejo vlade.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorenjkaa
24. 12. 2015 10.36
še ena kar se tiče demonstracij in tega, da policisti potegnejo s politiki in se postavijo proti ljudstvu - pa to je dobro za vas in vse nas. Ščitijo JAVNI red in mir, se pravi moj in tvoj. Ne vladni red in mir. Je pa le treba razmišljat mar širše. Ali si želite anarhije? Razdejanega središča Ljubljane? Sirije in Libije? Bodite veseli, da je nekdo pripravljen stopit med izgrednike in ostale državljane. Ker če so demonstracije mirne in brez provokacij in uničevanja javne lastnine (za katero gre mimogrede tudi naš davkoplačevalski denar) je ne bo noben fasal.
gorenjkaa
24. 12. 2015 10.29
+1
Večina ki vas komentira očitno nima dejanskega stika s policisti in si ne predstavlja kaj delajo in v kakšnih razmerah. In večina vas spregleda dejstvo, da s stavko nočejo NIČ NOVEGA, ampak to, kar jim je vlada vzela in obljubila, da bo z letom 2016 vrnila, zdaj pa tega noče (čeprav je vse podpisano!). Seveda, moj mož je policist. Kdor ne ve, kaj se dogaja zares, naj se ne oglaša. Kar za zjokat je pa večkrat tu zaznana "slovenska foušija" - če mi nimamo, naj tud oni ne imajo. A ste kdaj pomislili, da bi bilo treba pa komu kaj privoščit, sploh ker trdo dela za to (ne mi s temi, da policisti ne delajo!). In moj mož ni dobil odobrenega dopusta in je včeraj delal na terenu (je bilo kar nekaj intervencij), čeprav je vodstveni kader, za katere pravite, da niso potrebni. Kdo pa mislite, da pregleduje vso dokumentacijo v zvezi z nesrečami, intervencijami in skrbi, da je vse tipi topi z zakonom itd... Če niste seznanjeni z zadevo, ne sodite. Glede tega, da je vseeno poskrbljeno za vse - to je pač izjava za javnost, da ni panike. Enkrat boste morali začet cenit mir in varnost, ampak se mi zdi, da bo to takrat, ko bo prepozno. Ne mi takrat jokcat, naj vas policija zaščiti.
iGURT
24. 12. 2015 08.49
+1
Hojla, polovica nas je na dopustu - a poskrbljeno je za vse. (??)
plotter123
23. 12. 2015 21.39
+7
očitno jih je preveč , verjetno raznoraznih pisarniških moljev tako kot v SV in seveda po celem javnem sektorju na čelu s šolstvom
deltex
23. 12. 2015 21.10
+1
Gospoda Uroševiča in Petroviča pozivam, da javnosti pokažeta svoji plačilni listi. Če naš ze cel mesec utrujajo s to stavko, pa poglejmo, če je upravičena.?
Svetec 2021
23. 12. 2015 21.13
+4
Petrovič dobi okrog 850-900 neto je zadnjič dal plačilno na net.
Dejan Drozg
23. 12. 2015 19.46
+2
ta čas, ko stavkajo dobijo tudi plačano?
srebrnibreg
23. 12. 2015 19.36
+12
Na hitro smo ugotovili kako naj policisti in od kje dobijo večjo plačo. Ti kateri so doma naj doma tudi ostanejo ostalim pa porazdeliti za njih do sedaj porabljen denar.
cosmosjasnovidec
23. 12. 2015 19.35
+1
Torej imajo tako prazne betice,da se sploh ne zavedajo,da so z tem potrdili,da jih je več kot polovica preveč zaposlenih in nepotrebnih v policiji.Cerar je to tudi dojel in se seveda ne more strinjati za njihovo višanje plač,ker imajo že tako ali tako previsoke po standardu.Sedaj je pa čas,da se nemudoma odpustijo najmanj vsi ti kateri so si izsilili nelegalen in protizakonit dopust.Tudi,če bi jim že zvišali plače je povsem jasno,da jih sedaj zaradi tega strahopetnega štrajka ljudstvo še bolj ne bo upoštevalo.Mrzi jih cela slovenija že od tistih demonstracij čeprav se je takrat situacija nekoliko polegla so si pa sedaj izkopali grob.Zaradi strahopetnosti,da ne bi morali iti na mejo so se raje podali v nek neupravičen štrajk,ker so se zbali tudi morebitnega incidenta z hrvati.Razumem,da so zaposleni sami loleki kateri so prej bili zidarji,kuharji,čistilci tepihov,snažilke sanitarij in podobno ne razumem pa tega zakaj si potem ne poiščejo druge službe,ko pa sami vidijo,da je včasih tudi potrebno kako ukrepanje z strani policije in temu pač niso dorasli.Stati na cesti ter utrujati folk od katerega živijo ni enako kot pa,če je potrebno braniti ljudstvo ali posredovati na meji v kolikor do česar pride.
mrdfm
23. 12. 2015 19.32
+14
Saj jih je dovolj.Tistim, ki delajo plačo podvojiti, štrajkajočim pa odpoved.
FAUSTOS1
23. 12. 2015 19.29
+6
pol policistov ni v službi uradna trditev da je za varnost prikrbeno torej pol policije nič ne dela
kapljač1
23. 12. 2015 19.19
+3
Vse vlade do sedaj so samo obljubljale, ker mate totalno zanič sindikaliste, in obljube desetletje prelagale na pleča drugih Vlad. Cerar je edini upošteval težke razmere v policiji, vi bi mu pa radi iz ramena vtrgali roko. Premal vam je v komolcu, roke, ki jo je sam ponudil. (V Formulo ena ste posedli "traktorista" in hočete zmagat, za vsako ceno. Zraven ropočete in žugate s pendriki, Namest, da Bi za volan dirkalnika posadili vsaj enega od "Šumaherjev" ,vam ne pride na pamet) Pa kakšna ste vi t0o policija, ki svojega problema z manj "vpitja" ne more rešit, "reševali ", bi pa državo????????????
sinhron
23. 12. 2015 19.30
+9
Policijski sindikati izsiljujejo vlado in želijo izgleda po nekih navodilih destabilizirat državo ! Janševa vlada jim je obljubila med in mleko - dala figo , pa vse prav , Pahorjeva vlada je obljubila nekaj a nič dala , sedaj pa ko se kažejo začetki izboljšanja ekonomskega stanja države vsi hitijo in grozijo s svojimi praznimi malhami , kaj pa so sami naredili - nič !
kapljač1
23. 12. 2015 20.23
+2
Ja sploh se sindikati nepravilno lotevajo zadev. Je kot bi "traktoriste" posedali v dirkalnike Formule ena. Pa kk policisti tega ne vidijo? Ajde, da "kmeti " ne vidjo. Pa "kiblhajerji" ?
Enik
23. 12. 2015 21.18
Kdo pa je po tvoje eden od Šumaherjev? da vidim, kaj imaš v mislih, al govoriš nekaj na pamet..
kapljač1
24. 12. 2015 11.13
+1
Enega od "Šumaherjev". A znaš brat? In kaj se zgodi, ko besedo damo še pod narekovaj? ( Šumaherji so ime , katerega takoj lahko popredalčkaš v dirkalni šport. Torej so tam sami "Šumaherji", v prispodobi, kot je na Forumu, množica "kmetov", ki s krompirjem nimajo nič skupnega. Podobno "Traktorist", tudi ta ne vozi Traktorja, še manj pa dirka s Formulo ena. Oziroma je za Formulo ena najmanj primeren. Kot sta za policijski sindikat najmanj primerna člana Petrovič in Uroševič in sta prava "traktorista" med sindikalisti.
iga_biba
23. 12. 2015 19.09
+3
V štrajku jih podpiram, samo s tem, da jih je polovica na dopustu, so pokazali, da bi policija lahko delovala v pol manjši sestavi. Se pravi, da jih je polovica preveč. Vsaj v podjetjih je tako. Če jih je lahko polovica naenkrat na dopustu, jih ne potrebuješ!
bravo111
23. 12. 2015 19.18
-1
Ne moreš delovat ker to da bo druga polovica delala ne pomeni da drugi niso potrebni. 24 ur in 7 dni na teden pa ti bo jasno tak da ne flancat zarad dveh dnevov. Se vidi zdaj kolk na vladi cvikajo da so mogli kr sklep dati in posežt v kolektivno pogodbo da nebi bli vsi doma da nebi kaos nastal.
Kollerik
23. 12. 2015 19.00
-2
milijarde gnarja za bančne luknje je , za policaje pa je zmanjkalo drobiža
srebrnibreg
23. 12. 2015 18.37
+3
Zanima me kdo odobri izredni dopust. Vsak kateri je to odobril si zasluži takoj delavsko knjižico.
gobo
23. 12. 2015 18.14
+9
romun brez luči ponoči s kombijem dvakrat pretežak itd nič se ne zgodi ,mene brez tekočine za steklo kaznovat takoj bi jim dal odpoved
markyxxx
23. 12. 2015 17.57
+14
Očitno je v celotnem javnem sektorju je še veliko privilegijev v primerjavi z gospodarstvom. V gospodarstvu praviloma dopust odobri delodajalec.
Vabis
23. 12. 2015 18.29
+3
korintos23
23. 12. 2015 17.31
+6
Še vedno na dopustu? Počasi gremo spat! hahaha
AtaAufbiks
23. 12. 2015 17.17
+11
Mene prav nič ne moti, če stavkajo, imamo vsaj mir pred njimi! Vsaj za te praznike mi ne bo treba skrbeti, kje me bodo nadlegovali!
k_komet
23. 12. 2015 16.55
+15
Tako policiste, kot zdravnike, ki so oddobrili bolniški stalež tistim, ki niso dobili oddobrenega dopusta, je potrebno ovaditi zaradi overovitve lažne vsebine (ponareditve listin). Pa kako jin ni sram. Oni naj bi preganjali kazniva dejanja, zdaj pa jih sami počno...pa to je narobe svet.
banananjamm
23. 12. 2015 17.04
-7
Pa si se vprašal zakaj to delajo? A ti veš da jih vlade nategujejo že 10 let. A ti veš če se jaz tebi pisno zavežem da ti bom 1.1.2016 uredil status, potem se pa naredim norega in rečem, da to ne velja več.......a je to tako težko razumet?
k_komet
23. 12. 2015 17.09
+11
Če te torej razumem prav, bi naj bilo meni (in vsem ustalim upokojencem) po 40 letih dela, dovoljeno da krademo kot sraka kjer le moremo. Ker ko sem/smo vstopil v delovno razmerje, so bili pogoji za upokojitev povsem drugačni (ugodnejši), kot pa potem ko sem 40 let plačeval, kot je zahtevala država.???
banananjamm
23. 12. 2015 17.27
-2
Kakšno si ti zdaj povezavo s krajo našel ljubi človek??? Dej ne piši o stvareh o katerih očitno nimaš blage veze. Krajo upokojencev ti primerjaš s podpisano zavezo.......saj ni čudno da je slovenija svetlobna leta od Švice, če folk tko razmišlja.
k_komet
23. 12. 2015 17.31
+7
Ko sem se zaposlil (pa ne samo jaz...vsi, ki smo/bili) v delovnem razmerju, je država z zakonom podpisala zavezo, da ko bom toliko in toliko let pošteno plačeval v blagajno, da mi/nam bo po takšni in takšni stopnji mesečno plačevala pokojnino...potem si je pa premislila in tik pred zdajci spremenila pogoje...sebi v prid. V čem ti vidiš razliko?
U4
23. 12. 2015 16.35
+15
Treba jih je poslati na cesto in to za zmeraj, potem bodo imeli velikokrat priložnost za 2 dni.
bravo111
23. 12. 2015 17.05
-8