Slovenija

Vrtoglave kazni za prometne prekrške

Ljubljana, 12. 02. 2008 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za promet je podprl predlagano novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Nekatere kazni bodo višje za 200 odstotkov.

Na seji odbora za promet so razpravljali o amandmajih k predlogu novele zakona o varnosti cestnega prometa. Amandma, ki ga je predlagala opozicija in črta iz zakona predlagano pristojnost redarjev za nadziranje prometa, je bil zavrnjen. Prav tako niso sprejeli amandmajev, ki bi znižali določene kazni za prekrške.

Odslej bodo tudi redarji imeli večje pristojnosti.
Odslej bodo tudi redarji imeli večje pristojnosti. FOTO: Dare Čekeliš

Po noveli zakona se redarjem dodaja pristojnost, da urejajo in nadzirajo promet na cestah v naselju in da opravljajo radarski nadzor prometa.

S tem se ne strinjajo opozicijski poslanci in župani. "V situaciji, kjer stvari niso jasno določene, se lahko odgovornost prenaša iz enega na drugega," je dejal poslanec LDS Milan Petek. Po njegovem mnenju bi imela policija v tem primeru alibi in bi se izgovarjala, da so bili za določeno neopravljeno zadevo odgovorni redarji.

Členu zakona očitajo še, da bi se s tem občinam prepuščalo preveliko odgovornost. Poleg tega po mnenju opozicije vse občine nimajo niti sredstev za nabavo določene opreme. Kot so pojasnili koalicijski poslanci, pa ta zakon le določa, da imajo redarji tudi možnost urejanja in se zato s tem ne prelaga pristojnosti s policije na redarstvo.

V Zares menijo, da bi bilo bolje povečati število kazenskih točk.
V Zares menijo, da bi bilo bolje povečati število kazenskih točk. FOTO: POP TV

Razprava na odboru je potekala tudi glede amandmaja o znižanju predlaganih kazni v noveli zakona, ki so jih predlagali opozicijski poslanci iz SD in Zares. Odločitev za zvišanje denarne kazni se jim zdi nezadovoljiv ukrep, saj 'represija ne pomaga'.

V koalicijskih strankah so spremembe utemeljevali z dejstvom, da imajo tudi v tujini visoke kazni in da je pri nas potrebno na tem področju ukrepati. V Sloveniji ljudje premalo spoštujejo predpise tudi zaradi nižjih kazni, menijo v koaliciji. Poleg tega kazni po njihovem mnenju niso socialna kategorija, saj se govori o kršitvah zakona. Poudarili so, da se kazni višajo samo pri najhujših kršitvah zakona.

V Zares menijo, da bi bilo v tem primeru bolje povečati število kazenskih točk. Po njihovem bo oseba brez vozniške kulture, ki pa ima dovolj denarja za hiter in močan avto, prekrške delala še naprej. Zakon bi tako moral spodbujati izobraževanje in ponovno preverjanje znanja. Glede na trenutne razmere se poslanski skupini Zares zdijo obstoječe kazni dovolj velik represiven ukrep.

Sprejeti niso bili niti amandmaji za znižanje predlaganih kazni. Tako bodo, v kolikor bo zakon sprejet tudi v državnem zboru, kazni za prometne prekrške občutno višje. Kazni za nekatere prekrške se bodo namreč povišale za 150 do 200-odstotkov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rsroki
28. 02. 2008 20.01
Ne,ne pa ne..vse eno sr..,tako ne bomo naredil red v državi in kaznili dejansko tiste, ki si to zaslužijo.Najboljši sistem bi bil tak kot ga imajo v eni skandinavski državi: plačaš osnovno kazen(npr.50 EUR) + % od tvoje bruto plače - tako vse enako udarilo po žepu !!!!!
politik70
14. 02. 2008 13.04
fljuskus Abs sistem je bil razvit v Formuli 1! In so ga kvečemu prepovedali tako kot mnogo drugih dodatkov! Naprimer letos ne bo več dovoljen sistem proti zdrsavanju koles! Govoriš na pamet tako kot še mnogi tukaj! Z višjimi kaznimi bojo samo napolnili proračun! Z bolj delavno policijo pa mogoče preprečili kakšno smrtno žrtev! Vse pa je v naših glavah in desni nogi!
Nataša Novak 1
14. 02. 2008 12.08
glede tega ABS - res ste že veliko napisali, a vsak ima po svoje prav... Če bi skupaj potegnili bi bilo ravno prav. Res v določenih pogojih na cesti prej vozilo obstane na mestu, drugače pa ti da ABS možnost pri zaviranju, da z vozilom še vedno upravljaš - se pravi lahko preprečiš npr. trk v pred seboj stoječe vozilo - in seveda, spet pod določenimi pogoji (da nisi totalno prepozen, ker potem pa res NIČ ne pomaga). Lep dan vsem in čim manj hitrega zaviranja!
fljuskus
14. 02. 2008 12.03
Glede ABS-a: Formule nimajo ABS-a, ker se brez ustavijo prej. Polo ima delno prav, zavorna pot je z ABS celo malo daljša NA SUHI podlagi, na mokrem pa je ABS boljši. Problem je, ker ob kritični situaciji večina ljudi pritisne polno na zavoro in (zaradi panike, živcev, neizkušenosti,...) blokira kolesa. ABS to preprečuje. Vbistvu je nek anti-panic sistem. Vsekakor pa če bi na mokrem do konca pohodil bremzo bi se z ABS-om ustavil enkrat prej kot brez... Z alkoholom v krvi je problem, ker nekomu je že 1 piva preveč, drugi pa so po treh čisto normalni...
Nataša Novak 1
14. 02. 2008 12.02
polo19sdi - se strinjam s tabo Mislim, da bi več točk bolj pomagalo, da bi tisti z debelo denarnico malo bolj "pazili" kaj delajo, saj bi jim bilo ponovno opravljanje vozniškega izpita bolj "moteče". Prav tako bi morali uvesti obiske in ocene pri psihologu, pa malce več učnih ur... Prav tako bi morali uvesti poseben nadzor nad AŠ, da ne bi kar nekdo prišel, plačal in dobil vozniški izpit. Drugače je pa tako, kot ugotavlja večina, VSE v glavi. Kolikor se cenimo tako pač je....
...Lejga...
14. 02. 2008 09.46
Moj pogled na te stvari je pa takšen,da je moje življenje preveč vredno,da bi ga pustil na cesti.To pomeni,da je vse v naših glavah,le tako se bo zmanjšalo število prometnih prekrškov in nesreč.
blue3dragon
14. 02. 2008 08.03
Menim, da ni rešitev samo v povečanju glob in da bili potrebno k problemu pristopiti malo drugače. Zakaj pridržati samo tiste, kateri imajo v krvi nad 0.70 mg/l, pridržanje bi bilo potrebno odrediti za vse, za katere bi bilo ugotovljeno, da vozijo pod vplivom alkohola ali mamil, pa to za 12 ur in ne le za 6, prav tako bi bilo potrebno v zakon uvesti tudi obvezen odvzem vozila za vse, kateri vozijo brez veljavnega vozniškega dovoljenja, ne glede na to, če je last njihove mame ali žene... Menim pa, da je velika težava tudi pri izterjavi kazni za prometne prekrške, saj veliko brezposelnih sirot vozi zelo dobra vozila, ko pa je potrebno izterjati globo, pa še za burek nimajo. Nekdo v naši ljubi državi bi se že enkrat lahko pričel spraševati o izvoru premoženja. Prav tako bi bilo potrebno tudi malo preveriti uvoznike rabljenih vozil iz EU, saj večina po uvozu poskrbi, da se zbijejo kilometri na vozilu za 50000 km in več. Podatek je lahko preverljiv, vendar pa to ni očitno nikogaršnji interes.
polo19sdi
14. 02. 2008 07.56
politik, če si prepričan da ti ABS skrajša zavorno pot pač bodi prepričan. Jest še vedno trdim in tudi bom trdil da to ni res. Kar ti pomaga ABS je samo možnost manevriranja vozila med zaviranjem in čisto nič drugega. Sej verjetno veš, da če avto nima ABS-a, lahko med zaviranjem vrtiš volan kolikor hočeš, pa gre avto naravnost, Abs pa ti omogoča da zavijaš levo in desno. No pa te tako vprašam. Kdaj je največji koeficient trenja med gumo in podlago? Ko kolo vozi po asfaltu, ali ko je blokiran? Ali pa mi ti razloži zakaj ABS prej ustavi vozilo.
killi-123@hotmail.com
14. 02. 2008 07.35
POLO, v vednost. "" ABS = sistem proti blokiranju koles pri zaviranju Vozila brez sistema ABS (Anti-Lock Braking System) lahko ob nenadnem močnem zaviranju na spolzkem cestišču začnejo drseti ali se celo zavrtijo. Kolesa zaradi močnega zaviranja zablokirajo in upravljanje z volanom postane nemogoče. Da bi se temu izognili, je treba izmenoma pritiskati in popuščati zavorni pedal. Takšnemu zaviranju pravimo tudi zaporedno zaviranje. V kritičnih situacijah pogosto ni dovolj časa za tak način zaviranja. Zato pri vozilih, opremljenih s sistemom ABS, računalnik nadzoruje vrtenje koles in ob premočnem zaviranju samodejno izvede serijo pritiskov in popuščanj na zavore. Tako kolesa ne blokirajo, kolesa in s tem vozilo ne drsijo, volan pa ostane dovolj odziven, da lahko voznik varno zavije in ustavi. Skrajša se tudi zavorna pot.""
politik70
14. 02. 2008 07.27
polo19sdi | 13.02.2008 | 18:13 Še vedno trdim da se avtomobil z ABS sistemom ustavi dosti prej kot vozilo brez ABS sistema! Trdil si da so najpomebnejše pnevmatike! Potrdil sem ti da igrajo zelo veliko vlogo pri varnosti toda ne moreš trditi da je zavorna pot brez sistema ABS ista kot z ABS sistemom! Priznaj da si mem brcnil pa bo pozabljeno! Konec koncev poznaš zgodovino ABS sitema? Razvili so ga kje drugje kot v formuli 1! Boš rekel da tam ne uporabljajo dobrih pnevmatik? Da dirkači ne znajo zavirati tako da nebi blokirala kolesa? Dejstvo je da Abs skrajša zavorno pot poleg tega pa vozilo boljše drži smer vožnje pri zaviranju! Ti pa trdiš da nima veze ali ima vozilo abs ali pa ga nima! Zakaj so ga torej sploh razvili in ga ugrajujejo v vozila? Ne moreš ABS sistema primerjati z električnim odpiranjem stekel! To ni dodatna oprema za konfort ampak za tvojo in mojo varnost!
BlackUnicorn
14. 02. 2008 06.59
biofrutek,,,kakšen avto pa imaš...da ti gremo volvoti in audiji na živce!!! Kakega korejca??? Carpe diem...... problem je v vzgoji otrok....danes otrokom vtaknemo dobesedno vse v RIT!!!!!!!!!! Če bi vsak z svojim lastnim denarjem naredil izpit in si kupil avto, bi drugače gledal na vse skupaj! Tud men bi pasala, če bi mi starši plačali izpt in avto, pa mi niso...lepo sem sama financirala vse skupaj! Sedaj sem že stara voznica, ampak, ko vidim mlečnega voznika v kakšnem avtu višjega cenovnega razreda si pa samo mislim.................. ja ATA se je "izprsil" Pa da dam še en primer:::::::: danes zjutraj na poti v službo naletim na enga polota, ki se po regionalni cesti (90 km/h) VOZI 50 KM/H...........in kaj se zgodi...nekaj časa se za njim nabira kolona.........potem se pa začne....... na zelo nevarnih odsekih ceste je skoraj cela kolona prehitela tega polota......IN VSI SMO TAKRAT IZZIVALI SVOJO USODO! In zakaj se nekdo ne spravi in kaznuje tega nesposobneža!!!!! Če bi prišlo do nesreče, bi bili seveda odgovorni vsi ostali, ne pa ON, ki je dejansko povzročil nesrečo!!!! LP
pumpar@volja.net
14. 02. 2008 00.20
Bravo,za alkohol 5000 euro tak ko je v Avstriji...ker v Sloveniji je pijančevanje vse preveč tema pogovorov v družbi...torej če nisi pijanec se težko družiš...ker skoraj vsi pijejo.žalostno.
Prvo Bore
13. 02. 2008 20.32
Mater ste Vsi pameten. Napisal Vam bom mojo zgodbo o vožnji in prekrških. Samo o prekrških ne bom pisal, ker nimam časa, ampak Vam povem naslednje. Moja ljuba žena je zaradi tega VEDNO tulila, ker drugače se ne zna pogovarjat : Ali ne znaš voziti po predpisih ?? Ker pametni odneha, sem začel voziti po predpisih. Kaj je potem temu sledilo ?? No, kaj delaš ?? Kaj tako počasi voziš ?? Kaj se cijaziš ?? Lahko Vam rečem, da je moja žena še vedno živa. Ampak lahko Vam nekaj svetujem, kar ves čas pravijo pametni inšpektorji, ki jih vozijo osebni šoferji in modra luč. PRILAGODITE VOŽNJO CESTNIM RAZMERAM. To nam ponavljajo, odkar imam vozniško, ampak ta stavek ima napako. Prilagoditi se moramo bedaku, ki nikoli še ni vozil v tisti ovinek. pa sem si dal duška, ker mi gre ta cesta na bruhanje.
PosavcKK
13. 02. 2008 18.25
ALO a vek do mogoče kje bi se dlao tele predpise potegnit z neta? če že znate tolk vsega povedat djte še to koristno informacijo, za katero vem, da bo še za koga koristna in ne samo zame. Hvala komentatorji
ncnau
13. 02. 2008 18.22
Ja polo19sdi, če boš pa pred ovinkom na polno po žljafi stopil, pa sploh neboš prišel do ovinka jedu! Pa dj že nehi od abs-ja ker neveš!
polo19sdi
13. 02. 2008 18.20
itswuu, kaj misliš da pa se bo zgodilo, če na spolski cesti na polno zaviraš? Bo avto vzletel? Se boš prevrnil? Se boš pospešeno gibal naprej? Se boš začel vrtet? Pa tudi če bi se, gre avto še vedno v smeri gibanja in ne boš nikamor zletel s ceste.
ncnau
13. 02. 2008 18.18
Ma eni ste res pametni tukaj za umret... A če greš po ravni cesti, kjer je omejitev 70, 100 je že dirkanje? Vi ko ste tako pametni sploh ne dojamete razlike, če nebi celo življenje gledal samo na števec, da ja neboste šli +5 preveč... nekateri ste pa res zakompleksani...
polo19sdi
13. 02. 2008 18.13
No politik, pa te tako vprašam. Kako raćunaš zavorno pot? Rabiš koeficient trenja med asfaltom in gumo. In nobena enačba ne predvideva kakšne zavore imaš. Če pa poskusiš, pa lahko poskusiš če še nisi...najprej počasi zaviraj do konca, pa boš videl da kolesa komaj zablokirajo. Če pa na hitro stopiš na zavoro, pa boš videl kako hitro blokirajo kolesa. In največji problem pri naglih zaviranjih je, da oseba najprej mal pritisne, pa še mal, ko pa se mu naenkrat ovira bliža pa začnejo pritiskat kolikor je mogoče in seveda je kar naenkrat karavan pred tabo predolg. Če pa bi na polno bremzal (ali pa vsaj vmes spustili bremzo in takoj pohodil kolikor je mogoče), pa avto lepo počepne in tud zadnja kolesa zavirajo kot je potrebno in ne zgubljajo stika s podlago.
doki007@email.si
13. 02. 2008 17.48
upam da velja tudi za tiste ki vozijo 30 km / h premal kot morajo ,....?? ----drugač so pa še prenizke ....¨¨¨¨
megla007
13. 02. 2008 17.45
A ni 1.000 € kazni za vse tiste, ki prekoračijo hitrost za 30 km/h+? Se pa tukaj govori, kot da vsak tadrug vozi 30 km/h+. Zanimivo, ko sem gledal pri poročilih, da imajo v Avstriji kazen za vinjenost 5.000 €!, v Sloveniji je pa komaj 890€, kazni za prehitro vožnjo pa ravno obratne. Se je malce za zamisliti ja. Pa če bi vse ceste prehitro pokrpal, bi DRSC pa SCT ostala brez prihodkov. Kaj vam ni jasno? Da SCT ne bi dobival prihodkov, če ne bi vedno kaj zaj...l, in ne bi čez par mesecev tisto popravljal?