Slovenija

Nekateri vrtci zaračunali tudi stavkovni dan

Ljubljana, 30. 05. 2012 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekateri vrtci so kljub stavki 18. aprila zaračunali aprilsko oskrbnino v celoti, torej tudi za tisti dan, ko otrok niso sprejemali. Starši so jezni, ministrstvo pa opozarja, da so vrtce obvestili, da morajo vsem otrokom, ki zaradi stavke ta dan niso bili v vrtcu, odračunati oskrbnino.

Vrata vrtcev in šol so 18. aprila na dan stavke uslužbencev javnega sektorja ostala zaprta, za varstvo otrok je bilo poskrbljeno le v nujnih primerih. Večina vrtcev po Sloveniji je takrat ostala praznih, saj so starši otrok poiskali druge oblike varstva. Mnogi starši so s tem pokazali veliko mero razumevanja do vzgojiteljev in učiteljev, ki so s stavko opozarjali predvsem na slabe strani predlaganih vladnih varčevalnih ukrepov, ki bi močno vplivali na kakovost vzgojno-varstvenega procesa.

Starši opozarjajo, da je tovrstno ravnanje vrtcev nesprejemljivo, saj so jim že s samo stavko povzročili precej preglavic, pri čemer je bilo veliko staršev ta dan primoranih vzeti dopust. Kar posledično pomeni, da so ta dan za varstvo otrok dvakrat plačali.
Starši opozarjajo, da je tovrstno ravnanje vrtcev nesprejemljivo, saj so jim že s samo stavko povzročili precej preglavic, pri čemer je bilo veliko staršev ta dan primoranih vzeti dopust. Kar posledično pomeni, da so ta dan za varstvo otrok dvakrat plačali. FOTO: Thinkstock

V začetku maja pa so nas starši opozorili, da so jim vrtci dan stavke, ko otroka niso pripeljali v vrtec, zaračunali v celoti. Bralka nam je poslala položnico za aprilsko oskrbnino. V aprilu je bilo 19. delovnih dni (9. 4. in 27. 4. sta bila praznika), prav toliko dni oskrbnine so bralki tudi zaračunali. Če bi namreč vrtec odračunal dan stavke, potem bi morala bralka plačati oskrbnino za 18 dni.

Na zaračunano oskrbnino so se pritožili tudi pri ravnateljici vrtca, ki je jeznim staršem pojasnila, da so v vrtcu na dan stavke organizirali dežurstvo in o tem obvestili tudi starše. Ker menijo, da je dan stavke izjemna okoliščina, kot jo določa četrti člen pogodbe o določitvi medsebojne pravice in obveznosti staršev in vrtca, niso znižali plačila oskrbnine. So pa staršem odšteli znesek za prehrano.

Ministrstvo: če otroka ni bilo v vrtec, mu oskrbnine vrtec za ta dan ne sme zaračunati

Velika večina vrtcev po Sloveniji je bila na dan stavke praznih. Mnogi vrtci so organizirali zgolj dežurno varstvo za tiste nujne primere, kar je že pred stavko sprožilo veliko polemik o tem, kaj je sploh nujen primer.
Velika večina vrtcev po Sloveniji je bila na dan stavke praznih. Mnogi vrtci so organizirali zgolj dežurno varstvo za tiste nujne primere, kar je že pred stavko sprožilo veliko polemik o tem, kaj je sploh nujen primer. FOTO: Blaž Garbajs

Na ministrstvu za šolstvo so pojasnili, da so vsem občinam in vrtcem 7. maja poslali posebno okrožnico, v kateri je pojasnilo, kako staršem zaradi stavke 18. aprila v vrtcih obračunati oskrbnino za mesec april. V okrožnici ministrstvo pojasnjuje, da je treba izračunati stroške neizvajanja programa na dan stavke ter jih pri izstavitvi položnice prikazati posebej in jih odšteti od zneska plačila. To velja za vse primere, ko so starši od vrtca prejeli obvestilo, da bo 18. aprila v vrtcu potekala stavka in naj si zato na ta dan uredijo varstvo drugje oziroma otroka pripeljejo v vrtec le v skrajnem primeru. Staršem, ki so na dan stavke otroke pripeljali v vrtec, ker so vrtec potrebovali, so jim vrtci lahko izstavili račun brez odtegljajev zaradi stavke, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Glede sklicevanja na 4. točko pogodbe o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev do vrtca ministrstvo poudarja, da ta predvideva le možnost, da vrtec združuje oddelke otrok na začetku in na koncu poslovalnega časa ter ob pojavu izjemnih okoliščin, pri čemer so kot primer le-teh navedene epidemije. Stavka je bila vnaprej napovedana in organizirana, zato omenjeno določbo nikakor ni mogoče uporabljati kot podlago, da se plačilo zaradi stavke ne zniža, opozarja ministrstvo.

Zaračunana oskrbnina za mesec april
Zaračunana oskrbnina za mesec april FOTO: Bralka
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fobija
30. 05. 2012 21.06
+0
Ko so moji otroci hodili v vrtec smo plačevali vrtec tudi, ko so bili bolni, samo hrana se je odbila. Rekli so, če otroka ni, vzgojiteljica in varuhinja sta bili tu in smo plačali, tudi, ko smo bili na dopustu smo ju plačali. Ne razumem, zakaj tak vik in krik, vsem so se tudi v preteklosti dogajale krivice. Javni sektor mora preživet
eosss.slo
31. 05. 2012 09.48
+2
Ja seveda, krivice se dogajajo že ves čas, le zakaj bi se sedaj borili proti njim...?? NE, to pa res ne gre, kar lepo bodimo tiho še naprej... BEEEE ovce!
dule100
30. 05. 2012 13.19
-2
Pa ja ne boste zahtevali, da bi vzgojiteljicam pri 1400 Eur plače, vzeli ta dan !
ninika55
30. 05. 2012 15.04
-6
dule - bruto - drugače se pa strinjam s tabo...
botjabotja
30. 05. 2012 18.40
+1
ninika, kakšno stopnjo izobrazbe ima vzgojiteljica?
Janša je naš
30. 05. 2012 12.37
+0
Vsaj stem se malo tolažim da niso v celoti uspeli
Janša je naš
30. 05. 2012 12.33
+9
Nikoli več me ne bodo prepričali da bi moja otroka ostala doma! Pa čepral se bom celi teden po ritki praskal , še med tedenskimi počitnicami ju bom vpisal v vrtec pa čepral jih ne bom peljal , se mi ne gre za 3 evre ampak za prencip , da smo bili ovidevni do njih oni pa računajo nedelo sramota
Holobček
30. 05. 2012 12.57
+1
imaš prav samo skrbi me kako se bodo potem vzgojiteljice maščevale otrokom.
Janša je naš
31. 05. 2012 08.49
vzgojitece pa morajo biti srečne , več ko je dela manj se rabiš za službo bat
kavagre
30. 05. 2012 12.31
+7
"slovenija moja dežela, polna lepot in presenečenj...."
Simon Žitnik
30. 05. 2012 11.58
+13
Zaračunavali so ta dan stavke vsi vrtci. Ne samo Domžalski. Ni pošteno.
Vanilimili
30. 05. 2012 11.38
+19
To pa ni pošteno, za nedelo se ne plača!