Slovenija

Vrstniki dogodek obsojajo

Laško, 28. 03. 2006 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./O.Š./STA
Komentarji
8

Za učiteljski sindikat je domžalski primer nasilja v šoli le še en primer neuspešnega izvajanja ukrepov.

Učiteljski sindikat: Postopki za izpeljavo vzgojnih ukrepov so preveč zapleteni in dolgotrajni
Učiteljski sindikat: Postopki za izpeljavo vzgojnih ukrepov so preveč zapleteni in dolgotrajni FOTO:

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je na dvodnevni seji, ki poteka v Laškem, sprejel stališče do nasilja v slovenskih šolah, zlasti ob zadnjem primeru nasilja na srednji šoli Domžale. Predlagajo, da zakonodaja bolje zaščiti položaj učitelja in mu omogoči uresničevati izobraževalne in vzgojne cilje.

V SVIZ so prepričani, da je nasilje v šolah "pojav, ki ga ne morejo reševati le šole, učitelji in starši, ampak je problem, za katerega smo odgovorni vsi". Brez razumevanja sprememb v družbi in družini po njihovem mnenju ni mogoče pojasniti vzrokov za nasilje v šolah.

Zapleteni postopki vzgojnih ukrepov

Po opozorilih SVIZ so preveč poudarjene le pravice učencev in dijakov. Te bi bilo treba bolj uravnotežiti tudi z dolžnostmi. Opozarjajo tudi na zahtevnost in zapletenost postopkov izrekanja vzgojnih ukrepov, pri katerih se "izgubi povezanost med nesprejemljivim dejanjem dijaka oziroma učenca in vzgojnim ukrepom kot posledico takega ravnanja". Predlagajo, da zakonodaja bolje zaščiti položaj učitelja in mu omogoči uresničevati izobraževalne in vzgojne cilje.

Več pozornosti poklicnim šolam

Pričakujejo, da bodo učitelji in učiteljice na poklicnih šolah deležni več dodatnega izobraževanja, ki jim bo omogočilo "uspešnejše soočanje s pojavi nasilja in učinkovito spodbujanje dijakov za delo". Minister za šolstvo in šport Milan Zver je po navedbah učiteljskega sindikata ob nastopu mandata obljubil, da bo več pozornosti namenil delovanju poklicnih šol. "Treba bi bilo zmanjšati normative, omogočiti več individualne pomoči za dijake in zaposliti dodatne svetovalne delavce". Ministrstvo bi moralo z ustrezno štipendijsko politiko in vlaganjem dodatnih sredstev v pogoje za delo in učenje prispevati k ustvarjanju pozitivne klime na teh šolah, so še navedli v SVIZ.

Posnetek je na splet prišel "po nesreči"

Potem, ko je po spletu zakrožil film dijakov prvega letnika Srednje šole Domžale, ki med poukom divjajo in ne upoštevajo učitelja, je ekipa 24ur danes v kamero ujela njihove vrstnike na tej šoli. Stališča dijakov so precej podobna: večina jih dogodek obsoja. Kot je bilo slišati, naj bi bilo dijakom žal, da se je to zgodilo in da je film na internet prišel "po nesreči".

V sredo bosta na šoli kar dva pomembna sestanka. Vodstvo šole se bo sestalo s starši dijakov, ki so posneli sporni film, izredni sestanek pa je sklicala tudi šolska dijaška skupnost.

Kot je znano, je v domžalskem srednješolskem centru skupina mladoletnih dijakov poklicne šole med poukom slovenskega jezika v navzočnosti učitelja razdejala eno od šolskih učilnic. Svoje ravnanje, ki je trajalo več mesecev, so celo posneli, nato pa posnetek objavili na svetovnem spletu.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
29. 03. 2006 11.41
-1
Jst mislm da bi blo treba vse te ki so to počel po hitrem postopku pospravt.
citronka
29. 03. 2006 10.50
Prej nisem uspela dokončati- Niti slučajno ne obsojam profesorjev (njim kvečjemu čestitam, da v takih pogojih sploh še vztrajajo na svojih delovnih mestih) ampak je potrebno spremeniti sistem, saj le-ta preveč ščiti tiste, ki nemire povzročajo, profesorji pa so ob vsem tem nemočni.
citronka
29. 03. 2006 09.50
Neodgovorno in nevzdržno obnašanje dijakov v srednjih šolah je zelo moteče za tiste dijake, kateri bi učnemu programu radi sledili. V vrtnarski šoli v Celju že tri leta poslušamo, kako profesorji enostavno ne morejo ukrotiti nekaterih dijakov. Ti zamujajo pouk s tem , da podaljšujejo odmore in s tem motijo ostale, so nemirni in jih predavanja ne zanimajo. Nekateri profesorji se pritožujejo, da dijakov ne morejo pripraviti do poslušanja več kot 20 minut, potem pa se vse podre. Kje pa so pravice dijakov, kateri so se v program vpisali zato, ker ta znanja želijo pridobiti in jih bodo pri svojem delu resnično potrebovali. Ko sem svoje negodovanje naglas povedala na hodniku pred starši, ko smo čakali na individualne govorilne ure, sem jih skoraj "skupila", saj starši svoje otroke zagovarjajo. V zagovor je padla celo pripomba, da otroka pač morajo vpisati v nek program, pa čeprav ga ne zanima, saj mora doseči neko izobrazbo. Se sploh zavedajo, da v vrtnarskem poklicu brez ljubezni do dela z rastlinami ne bo uspeha? Ljudi mogoče še lahko pretentaš, rastlin sigurno ne moreš! Se tu res ne da nič storiti? Hvala in lep pozdrav Veronika Fabinc, Črnc 57, Brežice
reno
29. 03. 2006 08.39
Jaz bi pa rad povedol, da ta šola ni edina s takimi problemi. Tud pri nas ne bom povedol kera sola to...mamo take probleme. To v razredu samo trije mogoce stiri delamo poslusamo profesorja sodelujemo...ostali pa klepetajo in delajo nemir v razredu. Profesor nima druge moznosti kot da prosi naj dajo mir...vendar na zalost to ne zaleže...tud vpisi v dnevnik ne zalezejo niti neopravicene niti ukori...tko da po mojem mnenju bi moral te neopravicene pa ukore ukint ka je cist brez pomena pa sam profesorji majo pol del s temi neopravicenimi.
ornica@volja.net
29. 03. 2006 07.43
Tudi jaz sem bila nekoč dijakinja Srednje šole Domžale in učenka prof. Tomelja in vendar se kaj takega ni nikoli dogajalo. Jaz sicer ne vem, kaj se dokaja z današnjo maldino, vendar se mi ne zdi prav, da se tako dogajanje dovoljuje. Mislim, da je skrajni čas, da se minister malce zamisli. Je pa tudi res, da starši dan danes nimajo vpliva na otroke, kar se mi zdi pa še toliko bolj žalostno. Me je pa sram, da sem bila jaz včasih dijakinja te šole.
peter.repovz@skavt.net
28. 03. 2006 21.33
Dokaz, da starši otrokom dovolijo vse, v šolah so samo pravice, policija pa ne sme nič narediti, sodstvu pa se žvižga.
theia
28. 03. 2006 21.09
-1
mayamaya se čist strinjam s tabo...upam da bo jutr na dijaški kej povedanga zoper teh fazančkov....vesela pa sm tud da grem letos vn in da mi jih ne bo treb prov dovg gledat na šol
MayaMaya
28. 03. 2006 19.17
-1
hodim v srednjo šolo Domžale v gimnazijo in nas je prav vse sram, da imamo takšne sošolce!!!sram me je, da bom zaradi njih omadeževana jaz in ne oni!!!gospod zver pa naj si omisli pametnejši pravilnik, ki bo prilagojen takšnim primerom!skrajno neprimerno bi bilo pa od staršev teh divjakov, da bi jih še zagovarjali!!!ker takega norca ne moreš zagovarjati pa četudi si starš!! če imaš vsaj malo ponosa in ugleda..srečo imam to, da bom letos zaključila gimnazijo in upam, da bodo dijaki IZKLJUČENI IZ ŠOLE!!!!!!!