Slovenija

Vrsta nepravilnosti pri poslovanju onkološkega inštituta

Ljubljana, 20. 05. 2011 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na onkološkem inštitutu naj bi posamezniki leta 2009 zaradi napačnega določanja plač dobili previsoke oziroma prenizke dohodke, napačno pa so tudi knjižili poslovne dogodke, zaradi česar so prikazovali nižji dobiček od dejanskega.

Računsko sodišče je Onkološkemu inštitutu (OI) za poslovanje v letu 2009 izreklo negativno mnenje. Revizorji ugotavljajo, da je zavod z napačnim določanjem plač posameznim zaposlenim izplačal previsoke oz. prenizke plače. Poleg tega je z neustreznim knjiženjem stroškov amortizacije svoj presežek prihodkov nad odhodki znižal za 3,8 milijona evrov.

OI je po ugotovitvah računskega sodišča del stroškov amortizacije v višini 3.808.570 evrov knjižil tako, da si je s tem znižal presežek prihodkov nad odhodki, namesto da bi s tem zneskom pokril del izgube iz preteklih let.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Poleg tega je OI posameznim zaposlenim nepravilno določil osnovno plačo, dodatek za mentorstvo in položajni dodatek. Prav tako so javni uslužbenci napredovali, preden so izpolnili vse zahtevane pogoje, navajajo na računskem sodišču. Tako je OI uslužbencem pri plačah skupno preveč izplačal najmanj 118.974 evrov, tistim, ki so dobili prenizke plače, pa so izplačali skupno za 877 evrov premalo.

Tako je na primer strokovnemu direktorju za nadurno delo, dežurstvo in stalno pripravljenost, ki ga je opravil kot zdravnik, v letu 2009 izplačalo 2382 evrov preveč. Pri obračunavanju teh ur so mu namreč za osnovo vzeli plačo strokovnega direktorja namesto plače zdravnika.

Poleg tega so več zaposlenih uvrstili v višje plačne razrede, kot bi jih morali po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. Med drugim so vodjo kadrovske službe že ob zaposlitvi leta 2004 uvrstili pet plačnih razredov višje od količnika delovnega mesta in ji določili plačni količnik 8,0. Po prevedbi plač na nov plačni sistem pa so jo uvrstili v 54. plačni razred, čeprav bi jo glede na zakon morali uvrstiti v 50. plačni razred.

Napake tudi pri javnem naročanju

Računsko sodišče je še ugotovilo, da je OI v letu 2009 ravnal v nasprotju s predpisi o javnem naročanju pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev v znesku najmanj 14 milijonov evrov ter pri izvajanju posameznih postopkov izbire dobaviteljev in izvajalcev.

Tako je OI pri nabavi infuzijskih črpalk in infuzijskih sistemov sklenil pogodbo z izbranim dobaviteljem in nabavil za 33.600 evrov črpalk ter za 9428 evrov sistemov. A to je komaj en odstotek vseh nabav črpalk in sistemov v letu 2009. OI je namreč tega leta skupno nabavil za 880.379 evrov tega materiala. Preostale nabave je OI opravil brez ustreznih postopkov izbire dobavitelja, izpostavlja računsko sodišče v poročilu.

Med drugim je OI pri pogodbe za dobavo nekaterih protitumornih učinkovin sklenil z dobavitelji, ki sploh niso imeli priznane sposobnosti za te učinkovine, javno naročilo za eno od učinkovin pa je oddal ponudniku, ki ni bil najcenejši, čeprav je bilo merilo za izbor prav najnižja cena.

Med nepravilnostmi, ki jih je v računovodskih izkazih OI odkrilo računsko sodišče, je tudi ta, da OI med opredmetenimi osnovnimi sredstvi ni izkazoval vrednosti zgradb in opreme v vrednosti dobrih 600.000 evrov, ki mu jih je ministrstvo za zdravje v letu 2008 preneslo v upravljanje.

Žličarjeva je dejala, da bodo poročilo najprej preučili in se nato odzvali nanj.
Žličarjeva je dejala, da bodo poročilo najprej preučili in se nato odzvali nanj. FOTO: Špela Macuh

OI med izvajanjem revizije ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila v 90 dneh po prejemu revizijskega poročila.

V odzivnem poročilu mora onkološki inštitut izkazati aktivnosti za uskladitev z ministrstvom za zdravje glede izkazovanja opreme, prejete v upravljanje avgusta 2008, ter ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač.

Direktorica OI Ana Žličar je dejala, da so revizijsko poročilo prejeli, a ga še niso preučili in ga zato za zdaj še ne komentirajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Jenes
21. 05. 2011 09.36
Še ena ustanova, kjer se na bremenu delavcev ki jim manjšajo plače, ki so nerazumno nizke, pere legalno denar, ob tem pa eno nesramno polnijo svoje žepe
Legend123
20. 05. 2011 21.14
Brecelj je legenda!
Št. 1
20. 05. 2011 19.01
In zato bo nekdo ob vse družinsko premoženje in bo šel v zapor, ha, ha, ha,.....
periot
20. 05. 2011 18.49
Zdravniki drugi za tajkuni!!!!!
Tonček Balonček
20. 05. 2011 15.40
A je tisti Bricelj spet preveč kasiral?
JanezNovakJohn
20. 05. 2011 14.54
To je pa tako če zdravniki vodijo knjigovodstvo. Ti znajo res vse.