Slovenija

Vročinski val dosegel vrhunec: V Črnomlju namerili 40, v Lendavi 39,4 stopinje Celzija

Ljubljana / Črnomelj / Lendava, 04. 08. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Temperature so dosegle 'štiridesetico' - toliko so jih namreč namerili v Črnomlju, nekoliko manj - 39,4 pa v Lendavi. Rdeča stopnja vremenske ogroženosti sicer velja po skoraj celotni državi. Na številnih območjih so razglasili tudi veliko požarno ogroženost, v Ljubljani pa je koncentracija ozona že presegla opozorilno vrednost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovensko morje ima 30 stopinj Celzija
    03:04
    Iz 24UR: Slovensko morje ima 30 stopinj Celzija
  • Iz 24UR: Delavce presenetili s sladoledom
    02:40
    Iz 24UR: Delavce presenetili s sladoledom
Osvežitev v vročini
Osvežitev v vročini FOTO: Thinkstock

Četrti vročinski val tega poletja dosega vrhunec. Temperature so tekom dneva po državi večinoma presegle 35 stopinj Celzija. Največ so namerili v Črnomlju, kjer se je temperatura na merilnem mestu Črnomelj - Dobliče povzpela na 40 stopinj Celzija, so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). Nekoliko manj - 39,4 stopinj Celzija - so namerili v Lendavi. Temperaturni rekordi po napovedih Arsa sicer še niso izključeni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Primorskem bo vrhunec sledil v soboto, nekaj osvežitve pa lahko pričakujemo v nedeljo, ko bo vročina počasi začela popuščati.

Zaradi vročinskega vala je tretja oziroma rdeča stopnja vremenske ogroženosti po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) v petek veljala po skoraj celotni državi. Druga oziroma oranžna stopnja ogroženosti je bila v veljavi le za severozahodno Slovenijo.

Za skoraj celotno državo je veljalo rdeče opozorilo.
Za skoraj celotno državo je veljalo rdeče opozorilo. FOTO: ARSO

V četrtek ponekod že padli rekordi

Slovenski temperaturni rekord - 40,8 stopinje Celzija, izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki - te dni še ni bil dosežen. So se mu pa močno približali v četrtek v Podnanosu, kjer so namerili 40,6 stopinje Celzija, kar je primorski rekord.

Arso je rdečo stopnjo vremenske ogroženosti po večjem delu države razglasil že v četrtek, ko so sredi dneva po državi termometri kazali okoli 39 stopinj Celzija. Ponekod so padli tudi novi vročinski rekordi, in sicer so v Podnanosu izmerili 40,6 stopinje Celzija, kar je nov primorski rekord. Postajna rekorda sta padla tudi v Godnjah na Krasu (38,5) in v Babnem Polju (35,2 stopinje Celzija).

Na območju celotne države povišane koncentracije ozona

Tako NIJZ kot Arso pa opozarjata na povišane koncentracije ozona. Na merilnem mestu Ljubljana je koncentracija ozona v petek ob 14. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Povprečna 8-urna koncentracija ozona je bila ob tem času 94 μg/m3, so zapisali na straneh Arsa.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arso tako ljudjem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočajo, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem sicer priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve na Arsu te dni svetujejo tudi zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine. Zelo visoke temperature bodo močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Zaradi pregretja, dehidracije in izpostavljenosti soncu več bolnišničnih obravnav

Visoke temperature so v zadnjih dneh precej vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. S Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da so v zadnjih dneh oskrbeli nekoliko višje število starejših bolnih ljudi, ki so imeli težave zaradi pregretja, dehidracije in daljše izpostavljenosti soncu. Gre predvsem za kronične bolnike z obolenji srca, pri katerih je prišlo do poslabšanja stanja. Več pacientov so obravnavali še zaradi okužb dihal in pljučnice ter manjše število bolnikov z driskami zaradi zastrupitve s hrano.

Policisti opozarjajo, da visoke temperature vplivajo tudi na počutje voznikov, ki jih pozivajo, naj bodo v poletni vročini nadvse previdni, saj se pogosteje pojavi utrujenost, s tem pa močno poslabša zbranost. Voznikom svetujejo, naj si med daljšo vožnjo večkrat vzamejo čas za odmor, se sprehodijo in pretegnejo ter zaužijejo dovolj tekočine.

Poziv k previdnosti velja tudi planincem in pohodnikom. Na kranjski policijski upravi namreč opozarjajo, da je vročina nevarna tudi v gorah, kjer so možni hitri vremenski preobrati. Svetujejo, naj bo izbira poti premišljena ter prilagojena dejanskim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Planincem in pohodnikom svetujejo, naj na pot vzamejo dovolj brezalkoholnih tekočin, za sestop, ko so že utrujeni, pa naj izberejo lažje poti.

Temperatura morja je 29 stopinj Celzija, a do rekorda je še nekaj

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Najvišja temperatura morja v Kopru je bila v četrtek ob 15. uri 29,1 stopinje, reke Kolpe v Metliki pa 28,3 stopinje Celzija. A rekordne temperature letos predvidoma ne bodo presežene, pravijo na Agenciji RS za okolje.

Bi se ohladili v morju? Verjetno bolj težko, saj ima že 29 stopinj Celzija.
Bi se ohladili v morju? Verjetno bolj težko, saj ima že 29 stopinj Celzija. FOTO: Thinkstock
Kaj to pomeni za ribe? Strokovnjaki z Morske biološke postaje v Piranu pravijo, da nič dobrega. Preberite več...
Kaj to pomeni za ribe? Strokovnjaki z Morske biološke postaje v Piranu pravijo, da nič dobrega. Preberite več... FOTO: Severe Weather Europe

Kaj to pomeni za ribe? Strokovnjaki z Morske biološke postaje v Piranu pravijo, da nič dobrega.

Razglašena velika nevarnost požarov, policija in inšpekcija izvajata poostren nadzor

V naravi ponekod velja tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja. Slednjo so s petkom že razglasili v Mestni občini Nova Gorica. Prepovedano je kuriti na prostem. Prav tako veljajo še nekatere omejitve aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. S soboto bodo uvedli še požarno stražo, ki jo izvajajo prostovoljna gasilska društva Čepovan, Nova Gorica in Dornberk.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je s soboto razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja ob Novi Gorici še na območjih občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajala poostren nadzor.

Suša udarila poljščine

Letošnja suša se v povezavi z vročinskimi valovi močno odraža v kmetijstvu. Prizadela je predvsem poljščine, vključno z zelenjadnicami na njivah in travinje. Kmetijsko ministrstvo skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje že pridobiva ustrezne podlage za začetek izdelave ocene po letošnji suši, so sporočili z ministrstva.

Za letošnje leto po pojasnilih Arsa kaže, da bo suša blizu ali celo na vrhu lestvice najmočnejših v državi. V zadnjem tednu so se sušne razmere okrepile na vseh koncih Slovenije, predvsem pa na jugovzhodu, kjer suša vztraja že od junija.

Kot so navedli, je vegetacijski vodni primanjkljaj v primerljivem obdobju na novomeškem že presegel tistega iz leta 2003, ki velja za eno najbolj sušnih let. Tudi na obalnem območju se razmere približujejo stanju v ekstremno sušnih letih 2003 in 2015. Sušne razmere so se začele zaostrovati tudi na Štajerskem in v Prekmurju.

V prvih dneh avgusta so razmere že na ravni ekstremne suše. Na Štajerskem so sicer ponekod lokalne padavine stanje pred tednom dni nekoliko popravile, a so se kmetijska tla zaradi vročine v nekaj dneh ponovno izsušila. Vodni primanjkljaj v Prekmurju zaenkrat ni presegel ekstremno sušnih let 2003 in 2013.

Zaradi hude suše in vročine je ponekod po državi velika nevarnost požarov.

Zaradi povsem izčrpane zaloge tal z vodo so na udaru zlati poljščine na plitvih in peščenih tleh. V Primorju pa so ogrožene tudi trajne kulture zlasti oljke, v vinorodnih območjih tudi vinska trta, so povzeli na ministrstvu.

Kot so spomnili, kmetijski svetovalci pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije redno pripravljajo poročila s terena. Razmere spremlja tudi Agencija RS za okolje, ki je že objavila, da so se sušne razmere v zadnjem tednu, ob letošnjem četrtem vročinskem valu, na jugovzhodnem delu Slovenije še okrepile, ekstremna suša pa se širi tudi na druga območja v Sloveniji.

Na ministrstvu zato pričakujejo, da bo izguba pridelka vplivala na ponudbo domačih pridelkov. Na ceno in preskrbo v Sloveniji pa bo močno vplivalo tudi stanje in obseg izpada pridelave v drugih državah, ki jih letos pesti suša, so opozorili.

Temperature so dosegle 40 stopinj Celzija, v primorskih občinah velika požarna ogroženost.
Temperature so dosegle 40 stopinj Celzija, v primorskih občinah velika požarna ogroženost. FOTO: ARSO

Kmetijsko ministrstvo svetuje kmetijskim gospodarstvom, naj spremljajo informacije na spletni strani agencije za okolje ter priporočila svetovalcev pri kmetijsko gozdarski zbornici. Splošna priporočila glede prilagajanja na sušne vremenske razmere so zbrana na spletni strani portala Agromet.

V noči na soboto šibka hladna fronta

Na Arsu napovedujejo, da bo v soboto še velika toplotna obremenitev, v nedeljo sredi dneva in popoldne pa le na Primorskem in delu južne Slovenije. V soboto popoldne in proti večeru se bodo v severni in severovzhodni Sloveniji pričele pojavljati krajevne vročinske nevihte, nadaljevale pa se bodo tudi v noč na nedeljo.

Vročina bo v nedeljo počasi popuščala, delno jasno s spremeljivo oblačnostjo bo. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zvečer burja. Vročina bo popustila, vroče bo le še na Primorskem. Do ponedeljka zjutraj bo dež ponehal, čez dan bo povečini sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Vročine pa ne bo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
04. 08. 2017 22.45
+1
Torej hrvaški ribiči ne bodo imeli razloga za izzivanje.
matdej
04. 08. 2017 22.40
+2
Vsi tisti,kateri pisete,da teh par stopinj malo vec v teh dneh ni tako hudo,ste zagotovo cel dan doma ali pa se hladite na sihtu pod klimo.Meni osebno ta vrocina ni vsec,kar je vec kot 30°st.Res je,da na tem portalu pa ze obsedeno pisejo o tej vrocini...
jugoslovanka
04. 08. 2017 22.24
+2
juhuhu dejmo kakšno stopinjo prišparat za pozimi bo še prav prišla
JbmTiMt
04. 08. 2017 21.53
+1
matr bilke zorijo moram zalivat kot norc.
ddolores
04. 08. 2017 21.44
+3
Mene pa zanima za zimo - a bom rabil drva al ne?
Trollka
04. 08. 2017 21.33
+10
Itak je nezdržna huda vročina, pa je začel še sosedov kmet ob 6h popoldne gnojnico po njivi polivat! Ne morem verjet, kako so nekateri ljudje brezobzirni! Da gre človek v najhujši vročini gnojnico polivat, da potem še cela vas smrdi. Kako si naj ljudje zvečer sobe prezračijo, da bojo lahko normalno spali zaboga!
Uporabnik215111
04. 08. 2017 21.47
-2
Zakaj nisi stopul do njega in ga opizoril na to?
emilzapata
04. 08. 2017 21.55
+11
na kmetih tudi smrdi, da lahko potem na mizi diši.
BildiTheEmperor
04. 08. 2017 21.23
+2
Javni paraziti ki ste se vrnili iz 2 tedenskega dopusta na socrealističnem Jadranu - moje sožalje. Šotor ob gramoznici nad izvirom podtalnice, stacioniran tam za več mesecev (skoraj pol leta), namesto zatohlih pisarn in mrkih pogledov teh, ki navkljub nepoštenju ne boste postali bogati kapitalisti ........... . Hladilna torba polna zamrznjene pijače je v teh dnevih zakon. Senca, šotor voda in odsotnost javnih parazitov, kar so nam zagotovili hrvati. Hrvaški jadran je odličen filter za raznorazno nesnago na vrhunskih SLO in Avstrijskih turističnih destinacijah. Kaj delajo bejbe sedaj na tej vročini, .... tega še svet ni videl. Še levakinje so se začele silit pred moj šotor in treba bo uvest vstopnino ker si ne morem privoščiti izgube časa z nekakovostjo.
NiVzdevka76
04. 08. 2017 21.21
Ej stric, neki maš u uču.... :))))
misterbin
04. 08. 2017 20.32
-1
Koliko pisanja vsak dan o vročini .Pač nekaj dni je bolj vročih in za to ni treba v zganjati takšne panike .Normalno da je za nekaj stopinj bolj vroče kot pred 30 leti .Ko pa bo samo 15 stopinj pa bodo spet problemi
bb5a
04. 08. 2017 20.25
+5
Nej ugibam, ko bo zima bo extremni mraz vse kar bo pod 0?
CastrumFF
04. 08. 2017 20.13
-1
Arguss
04. 08. 2017 20.59
+1
CastrumFF
04. 08. 2017 21.04
-1
thetech
04. 08. 2017 19.37
+1
Čakam komentar debilčka pod psevdonimom BobbyP, da nam razloži kako sploh ni vroče in da je v Sahari mnogo huje..
Krepki 2
04. 08. 2017 20.22
-1
Samo danes sploh ni bilo vroče na bazenu v Zrečah je bilo prav prijetno temperatura 35 stopinj c prav tako koroška tudi ni bilo neke sile tako da te 24 kurske animacije so kar nekaj,če zadanejo je ok če ne pa ni.
Uporabnik215111
04. 08. 2017 21.50
+1
Kakor za koga. Jaz visokih temperatur ne maram in mi je 25°C že daleč dovolj. Vse kar je nad to številko mi je prevroče. Torej, čisto odvisno od posameznika...
maxsel
05. 08. 2017 13.22
+1
teh Kaj pa ti jamraš koga briga če je tebi vroče dol mi visi za takšne kot si ti .
nik500
04. 08. 2017 19.34
+0
V srbiji je 50 c.
dipe
04. 08. 2017 19.21
+1
A lijeni ,,ta spodnji,,garajo na gradbenem odru od 7ih do 18ih.
gongash
04. 08. 2017 19.12
+2
ma vroče je nenormalno že ob 8.00 zjutraj sam dvigneš rolete pa se že cvreš
frako
04. 08. 2017 19.09
-1
Ke je zdej tist k je na dolgo in široko nabijal kako je nemogoče da bo v začetku avrusta 40.
staridida
04. 08. 2017 19.12
+0
frako
04. 08. 2017 19.15
+2
staridida
04. 08. 2017 19.08
+1
Noče in noče pasti rekord....
Arguss
04. 08. 2017 19.08
+5
Delam na terenu ob 9h zjutraj že švicnu ko norc.Vsak dan vsaj tri majice če ne štiri.
Dogo Argentino
04. 08. 2017 19.05
-3
A ne znajo več o čem drugem pisat, kot samo koliko in kje je bilo stopinj....
SDS_je_poden
04. 08. 2017 19.04
+6
Če že vsaj malo migaš zunaj ti teče povsod dol. Res ni za pretiravat.