Slovenija

VIDEO in FOTO: 'Niti starejši občani ne pomnijo takega neurja'

Ljubljana, 11. 07. 2011 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/Blaž Garbajs/Nina Jurinčič
Komentarji
139

Slovenijo so zajela neurja. Močni nalivi, veter in toča so povzročali številne težave in škodo. Strele so netile požare, na nekaterih cestah pa je bil oviran tudi promet.

V okolici Bizeljskega je zaradi posledic neurja oviran promet. Zaradi lokalnih padavin je dodatna previdnost potrebna tudi drugod po državi, predvsem na Gorenjskem in Koroškem. Prometnoinformacijski center

Uresničile so se napovedi vremenoslovcev o krajevnih nevihtah z močnimi nalivi in vetrom predvsem v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji. Zaradi neurij je bil razglašen oranžni alarm, ki je veljal za večji del Slovenije.

Na Štajerskem, Prekmurju in Dolenjskem je bila toča, strele so netile požare, na Kočevskem je voda zalivala kleti, veter je podiral drevesa. Po pričevanju bralca Sebastijana je bilo v Suhadolu pri Zidanem Mostu okoli 15.30 kot sodni dan.

V občini Hrastnik je v Krnicah toča poškodovala streho stanovanjske hiše. Na Celjskem, v kraju Pečovnik pa je strela udarila v drogove električne napeljave javne razsvetljave. Meteorna voda je nevšečnosti povzročila v okolici Velenja, kjer je dvignila jašek odtočnih kanalov in zalila parkirni prostor. V Ljubljani je drevo padlo na kolesarsko pot v bližini živalskega vrta. V Domžalah pa je vrba padla na sprehajalno pot od Radomelj proti Nožicam.

Kot nam je sporočil bralec, v Kozjem niti starejši občani ne pomnijo takšnega neurja. 15 minutna nevihta s točo je uničila vrtove in pridelke. Veter je razkrival strehe, meteorne vode pa so zalivale kleti.

Na Dolu pri Hrastniku
Na Dolu pri Hrastniku FOTO: Bralka Katja

Dežurni prognostik na Agenciji za okolje (Arso) Uroš Strajnar je dejal, da lahko ob lokalnih nalivih, ki jih spremlja močan veter, ponekod v pol ure pade tudi od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, vmes je lahko tudi sodra ali toča.

Medtem so temperature do 32, 33 stopinj Celzija. Vročina ne bo pojenjala niti jutri, v sredo in četrtek bo še bolj vroče, saj se lahko živo srebro predvsem na vzhodu dvigne na 36 stopinj Celzija. V Ljubljani bo takrat okoli 34 stopinj, podobno kot včeraj. Več o vremenski napovedi ...

Vroče je tudi na Hrvaškem, v Srbiji in drugje na Balkanu. V Beogradu so namerili peklenskih 46 stopinj Celzija. Mnogi se zato hladijo v bazenih, rekah in jezerih. Ulice in gostinski lokalni medtem samevajo.

Pijte dovolj tekočine in se ogibajte soncu

Visoke temperature imajo lahko neprijetne posledice za zdravje. Najbolj ogroženi so otroci do četrtega leta, starejši od 65 let, kronično bolni, ki se zdravijo z določenimi zdravili, ljudje z duševnimi motnjami in s čezmerno telesno težo ter osebe, ki delajo na prostem.

Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali vročinsko kap. Nastanek vročinskih stanj pospešujejo izguba telesne tekočine zaradi zmanjšanega vnosa tekočine ali zaradi bolezni, čezmerno uživanje alkohola, uživanje zdravil za odvajanje vode iz telesa, zdravil za zdravljenje kroničnih obolenj ali pomirjeval iz skupine barbituratov, akutna obolenja, kot so driska, vročina, infekcije in kožne opekline ter kronična obolenja, kot so duševna prizadetost, zvišan krvni pritisk in debelost.

Da bi preprečili negativne posledice ob visokih temperaturah, dnevno spijte vsaj dva litra brezalkoholne pijače, najbolje vode, odvisno od stopnje potenja. Stopnjo hidracije najbolje zaznamo z občutkom za žejo in s pogostostjo uriniranja; če gremo redko na vodo, urin pa je temnejši, je treba zaužiti več tekočine. Če vam je zdravnik omejil količino tekočine, ki jo smete zaužiti, ali če se zdravite z zdravili za odvajanje vode, ga vprašajte, koliko tekočine smete zaužiti v vročem vremenu.

Nekateri ljudje so zdravstveno bolj ogroženi. Bodite posebej pozorni na znake prizadetosti pri dojenčkih in majhnih otrocih, starejših ljudeh, duševno prizadetih in pri ljudeh s kroničnimi obolenji, predvsem pri srčnih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim pritiskom.

Ne uživajte pijač s kofeinom, alkoholom ali veliko sladkorja, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Ne pijte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče. Soli tekočini ni treba dodajati, razen v skrajnih primerih, kot so delo zunaj, hudi fizični napori in veliko potenja. Prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan čim manj. Svetujejo tudi uporabo rolet, ki odbijajo sonce, najboljši način hlajenja so klimatske naprave. Zadržujte se v zaprtih, hlajenih prostorih. Če doma ali v službi nimate klimatskega hlajenja, pojdite v nakupovalni center ali knjižnico – tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri vzdrževanju normalne telesne temperature v vročini.

V vročih dneh se številni hladijo v bazenih, rekah in morju.
V vročih dneh se številni hladijo v bazenih, rekah in morju. FOTO: Reuters

Doma se hladite s hladno prho ali hladno kopeljo. Oblačite se v bombažna ali lanena lahka, ohlapna oblačila svetlejših barv. Zaščitite se s sončnimi očali, s pokrivalom za glavo in z zaščitno kremo s faktorjem 15 ali več. Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure. Omejite športno aktivnost. V času fizične aktivnosti spijte dva do štiri kozarce hladne, brezalkoholne pijače na uro. Izotonične tekočine nadomeščajo soli in minerale, ki jih izgubljate s potenjem.

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato je večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku. Pozorni bodite predvsem na mesne izdelke in izdelke, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro umijte. V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi poiščite zdravniško pomoč, pozivajo na Inštitutu za varovanje zdravja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 07. 2011 13.44
Losers, res je, pa tudi verjetnost, da bi se spomnili, za vse življenje, če domnevamo, da gre za ta interval, ...je verjetnost majhna, zelo majhna..
Ramzess
12. 07. 2011 13.42
Tarnate, da svet se spreminja, uradna srenje tega ne prizna, kot šofer avtobusa, da ni mostu, dokler vsi skupaj ne na dnu reke. Določeni (politični; status quo) interesi so pomembnejši od interesov javnosti, malih ljudi. Na Ptuju je bila včeraj zgolj rahla ploha, nič več. S z oznakami, Štajerskem, Prekmurju in Dolenjskem idr., preveč posplošujete, ...
Buco -
12. 07. 2011 12.44
spet bedn naslov članka sevede ne pomnijo kaj takega sej pa ni podnebje več tako, kot je blo pred 100 leti je nekaj novega torej toča smola
vragecbilly
12. 07. 2011 12.17
+1
Bralcu Damjanu se zahvaljujem,ker je poslal sliko iz kozjega.HVALA LEPA!
eosss.slo
12. 07. 2011 11.46
Za protitočno obrambo je več raziskav pokazalo, da je neučinkovita, v določenih primerih lahko celo negativno vpliva na razvoj toče, zato je poraba denarja za to nesmotrna. Precej boljši so pasivni načini zaščite, predvsem z mrežami, kot to delajo recimo na nasadih v Italiji, pa tudi pri nas se mreže že marsikje uporabljajo. Za toliko denarja, kot bi se zapravil za letala in pilote, se lahko kupi kilometre mrež, ne onesnažuje se ozračje (srebrov jodid, ki se uporablja za zaledenitvene kristale, tudi ni popolnoma neškodljiv), ne ogroža se pilotov in zagotovi se bistveno boljši učinek obrambe pred točo... toliko v razmislek...
annawild
12. 07. 2011 11.13
Vi pa vaša Radenska! Nikol več je ne kupim :)
suros
12. 07. 2011 08.52
777 po celi slovenji je bil oranžen alarm
gulmor
12. 07. 2011 08.37
Kdaj bodo začeli z letal strelaji na oblake s točo. Potem ko bo le-ta že vse oklestila?
777
12. 07. 2011 08.34
ARSO NITI OPOZORIL NI IMEL VČERI, SRAMOTA
Tomozuki
12. 07. 2011 08.26
@Vladimir Štuhec: Preberi si PDF "NEKAJ IZHODIŠČ AGENCIJE RS ZA OKOLJE O TOČI IN OBRAMBI PRED NJO". Potem ti bo jasno, zakaj so ljudje skeptični do tega...
max80
12. 07. 2011 08.25
Ko je tolkl v braslovčah, je tudi meni poškodovalo avto, ker sem bil tam, vendar takšna toča, kot je na sliki avta ne poškoduje veliko (razen če se voziš). Takrat je bila večja in razn 3 vrdtin na haubi ni bilo drugih vidnih poškodb...
lignj
12. 07. 2011 08.19
hah js sm biu v Celju.. videlo se je da se prebližuje nevihta, kar naenkrat pa so začele padati velike kaplje dežja... ko sem odpru marelo pa je začelo močno pihati. Pihalo je tako močno da mi je kar marelo zlomlo :P deževalo je pa tako močno da je na cesti bilo že skoraj jezero
Vladimir Štuhec
12. 07. 2011 08.03
Vsa čast pilotom ki si upajo rinit tja gor,me pa zanima koliko občin v prekmurju je potpisalo pogodbo za protitočno obrambo?kolikor mi je znano nobena,morda se motim!naj pol ne jamrajao če bo prišlo do katastrofe. lahko bi tudi domačinstva pomagala, vsak bi lahko prispeval,50centov,za škropivo,vendar se ponavadi tak denar hoitro zgubi v kaki dreugi žep,tako je.Sam sem pripravljen na mesec dat 10 eur.če bo to šlo v prave roke.
pehtaa
12. 07. 2011 07.51
zakaj si pa kmetje sami ne postavijo zascito pred toco ,sam jokat pa cakat da drzava da
Tomalini
12. 07. 2011 07.50
Majšperk, Pragersko - dež in toča ... Kidričevo - blo samo nekaj malega dežja
Ulacan
12. 07. 2011 07.33
prehlad 11.07.2011, 21:53 14 NO SREČA NOTRANJCI SMO JO ZA ENKRAT SREČNO ODNESLI DO SEDAJ NIČ DEŽJA BILO PA JE OBLAČNO. Vsi nismo imeli take sreče... na Bloški planoti nam je vse zmočilo 15min padalo tako da je šlo vse seno k vragu... :/
signal1
12. 07. 2011 07.31
To pa ste se zmotili. V Prekmurju in Prlekiji sploh ni bilo neviht, saj je do nas vse razpadlo in bomo danes spet morali zalivat vrt. Tako, da ne vem od kod podatek, da je bila toča v Prekmurju. Po radarski sliki za včeraj se lepo vidi, da v Prekmurju ni nikjer šla toča.
Janezova Andreja
12. 07. 2011 07.21
BIHSLO Ne ločiš zime od poletja! Ali ned vidiš, da so drevesa zelena? Pozimi so pri nas samo smreke in bori zeleni. Snov iz prvega razreda.
HIPOKRATKA
12. 07. 2011 07.13
Kaj je z obrambo proti toči v Sloveniji?
weinheim
12. 07. 2011 07.11
Zakaj država ne vlaga v programe za zaščito pred točo?Takšna neurja so postala stalnica,kmetje so pridni,garajo,potem pa v nekaj minutah izgubijo vse.Poleg tega so ponavadi prizadeta področja,kjer je že tako ali tako slabše razvite regije,npr.včeraj Kozjansko.