Slovenija

Vročina zaposlila inšpektorje: več prijav zaradi vročih delovnih mest

Ljubljana, 27. 07. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
48

Številni delodajalci niso prilagodili delovnih razmer rekordni vročini, ki smo jo beležili zadnjih nekaj dni. Tako nam je pisal bralec, ki je v lakirnici delal na 41 stopinjah, pa delavci komunale, ki so naleteli na jezo ljudi, ker so bolj zgodaj začenjali z delom. O povečanem številu prijav zaradi vročine na delovnem mestu poroča tudi inšpektorat za delo.

Končno se je vsaj malce ohladilo, novica pa bo vsaj nekaj olajšanja prinesla tistim delavcem, ki so morali zadnjih nekaj tednov delati na hudi vročini, v velikih proizvodnih prostorih, kjer se je segrelo tudi prek 40 stopinj Celzija, ali pa zunaj na nevzdržni vročini. In če ves čas poslušamo opozorila, da so že običajni dnevni opravki na tako visokih temperaturah lahko zelo nevarni, pa so mnogi na takšni vročini preživeli ves svoj delavnik.

Večkrat se je že zgodilo, da je kdo od sodelavcev zlezel skupaj zaradi sončarice ali pa zaradi dehidracije. Delodajalci nimajo posluha niti do tistih delavcev, ki se zdravijo zaradi visokega krvnega pritiska. Komunalni delavec o vročini na delovnem mestu in posledicah le-te

Mnogi so morali kljub hudi vročini osem ur dnevno opravljati svoje delo. Tako nam je pisal bralec, da so v lakirnici podjetja v Zalogu pri Ljubljani v torek ob 17. uri izmerili kar 41 stopinj. "Delamo v lakirnici z laki in razredčili, kjer je že tako slab zrak," pravi bralec. Pisal nam je tudi delavec komunale, ki je razočaran, da so prebivalci z negodovanjem sprejeli odločitev komunale, da bodo v teh vročih dneh bolj zgodaj zjutraj začeli z delom. "Moti jih, če jih zjutraj zbudi smetarski tovornjak," pravi in dodaja, da se nihče od njih očitno ne zave, kako naporno je v tej vročini pobirati smeti. Zanimivo je, da se nekatere države ob tako hudi vročini odločijo za ukrepe, ki zajamejo širšo populacijo. Tako so makedonske oblasti zaradi peklenske vročine predlagale delodajalcem, da omogočijo izostanek od dela nosečnicam in ljudem s kroničnimi zdravstvenimi težavami. Pri nas se pristojno ministrstvo za zdravje ni odločilo za takšne poteze, so pa na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) objavili navodila oziroma napotke prebivalcem, kako ravnati v vročini. Med temi napotki so tudi nasveti, da je potrebno zmanjšati izpostavljenost vročini, omejiti fizične aktivnosti in zaužiti zadostne količine tekočin. Ti nasveti pa za vse tiste, ki so se te dni potili na gradbiščih in delali na terenu niso veliko koristili, saj so jim delodajalci le malo prisluhnili.

Letos inšpektorji zaznali 13 kršitev, največ julija

Tako vroče je bilo popoldan v lakirnici v Zalogu pri Ljubljani.
Tako vroče je bilo popoldan v lakirnici v Zalogu pri Ljubljani. FOTO: 24ur.com

Inšpektorat za delo je v prvih šestih mesecih letošnjega leta na področju celotne Slovenije zabeležil 13 kršitev glede zagotavljanja ustreznih temperatur zraka v delovnih prostorih. V mesecu juliju so zaznali več prijav glede visokih temperatur v delovnih prostorih. "V zadnjih desetih dneh dejansko ugotavljamo povečano število prijav zaradi visokih temperatur, kar je vsekakor tudi posledica medijskih objav in prispevkov ter daljšega trajanja takšnih razmer," pravijo na inšpektoratu za delo in dodajajo: "V velikem številu primerov ugotavljajo, da delodajalci nimajo sprejetih ukrepov za varovanje delavcev pred tveganji zaradi povišanih temperatur."

Že pred časom smo poročali, da mnogi delajo na temperaturah, ki so lahko zanje tudi nevarne. Takrat smo podrobno pojasnili, kaj pravi zakonodaja, ki sicer določa, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu. Temperatura zraka v delovnih prostorih sicer ne sme presegati 28 stopinj Celzija (izjema so t. i. vroči delovni prostori), na vprašanje, kako je z delavci, ki delajo na prostem, pa na inšpektoratu za delo pojasnjujejo, da mora delodajalec, če delavci delajo na prostem, delovna mesta med drugim urediti tako, da so delavci zavarovani pred neugodnimi vremenskimi vplivi.

Delodajalec mora sprejeti zaščitne ukrepe

Zakon o varnosti in zdravju pri delu daje delavcu tudi pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov. Prav tako ima delavec pravico zahtevati, da se nevarnost odpravi. Vsak tak primer odklonitve dela individualno obravnavajo.

Na inšpektoratu za delo so jasni: pravilniki nalagajo delodajalcu dolžnost, da s sprejetjem ustreznih preventivnih ukrepov zagotovi delavcem varnost in zdravje v zvezi z delom. Za katere ukrepe se bo delodajalec odločil je odvisno od konkretnih razmer in okoliščin, ukrepi pa morajo biti opredeljeni v delodajalčevi izjavi o varnosti z oceno tveganja. Na inšpektoratu še pojasnjujejo, da zakonodaja ne predpisuje konkretnih ukrepov, zato pa inšpektorat delavcem in delodajalcem svetuje, kateri ukrepi so primerni. So pa vsekakor odvisni od zunanjih temperatur, še dodajajo. »Ukrepi pri 28 stopinjah niso enaki tistim pri 38 stopinjah, prav tako so ukrepi odvisni tudi od intenzivnosti delovnega procesa, od fizičnih naporov, od starosti delavcev ter tudi od njihovega zdravstvenega stanja,« pojasnjujejo na inšpektoratu.

Kolektivna pogodba za gradbeništvo: delavci na gradbišču do temperature 45 stopinj C

Prejšnja kolektivna pogodba za gradbeništvo je določala, da se na gradbišču pri višjih temperaturah normalno dela do 45 stopinj Celzija.
Prejšnja kolektivna pogodba za gradbeništvo je določala, da se na gradbišču pri višjih temperaturah normalno dela do 45 stopinj Celzija. FOTO: Damjan Žibert

Posamezne vidike glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu lahko posebej urejajo tudi kolektivne pogodbe. Tako je kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti, ki je sicer ta trenutek odpovedana in se pripravlja nova, na primer med obveznostmi, ki jih ima delodajalec, določala tudi, da se pri nižjih temperaturah delo normalno izvaja do temperature – 8 stopinj Celzija, pri nižjih temperaturah se izvajajo dela samo pod pogojem, da so delavci opremljeni z ustreznimi osebnimi varovalnimi sredstvi, pri čemer je treba za delo pri nižjih temperaturah poskrbeti tudi za tople napitke in za urejen prostor za občasno ogrevanje delavcev. Glede višjih temperatur pa je kolektivna pogodba določala, da se pri višjih temperaturah normalno dela do 45 stopinj Celzija.

Tudi v vročini je zaščitna oprema obvezna, lahko pa prilagodijo uniforme

Na vprašanje, kako je s prilagoditvijo zaščitne opreme v tako vročih dneh, na inšpektoratu pojasnjujejo, da je uporaba osebne varovalne opreme v določenih delovnih procesih obvezna, saj varuje delavca pred določenimi nevarnostmi. Je pa pri tem potrebno biti pozoren na to, da uporaba te osebne varovalne opreme v določenih pogojih ne povzroča dodatnih tveganj za varnost in zdravje delavcev. V takšnih primerih mora delodajalec sprejeti drugačne oziroma ustreznejše ukrepe, še navaja inšpektorat. Navadne delovne obleke ali uniforme, ki niso posebej namenjene zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri delu, ne predstavljajo osebne varovalne opreme, zato bi v takšnih primerih delodajalec takšna oblačala lahko prilagodil trenutnim temperaturnim razmeram.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
27. 07. 2015 22.22
+1
Razvajen ,len mesten narod!!!!!!!!!!!
eFranjo
28. 07. 2015 08.22
+1
lopovi gredo zjutraj šele spat in jih to pobiranje smeti zjutraj resnično moti. bogi...
periot22
27. 07. 2015 22.20
+3
Tisti ki se jezijo zjutraj na smetarje tisti niso vredni ,da jih pe. ne povoha!!!!!!!!!!!
496344
27. 07. 2015 11.41
+22
Pa katero bud***se buni,ker ga zbudijo smetarji.Pa sej to se heca ane?Mislim,tako dalec bomo prisli,da bomo soseda tozli,ker je sel v sluzbo ob 4zjutraj in nas je zmotil zvok avta....Kre****
Balki30
27. 07. 2015 13.05
+3
Če bi metal smeti u hosto kot vsi normalni slovenci bi lahko spal u miru...res pa je treba ločevat...plastiko v eno hosto vse ostalo v drugo...ampak ne svojo...sosedova je boljša....pa to.
starima?ek 1
27. 07. 2015 11.40
+18
Ja moti lenuhe,ki delajo na dvorišču nemir do dveh potem pa spijo do dveh,to me pa moti ne pa delavci ki delajp za njih.
starima?ek 1
27. 07. 2015 11.37
+12
Ja socialkarje moti,ker zganjajo hrup do dveh potem pa spijo do 12h,njihov hrup me pa moti,ne pa hrup ubogih delavcev,ki delajo za lenuhe.
starima?ek 1
27. 07. 2015 11.34
+10
Da se če se hoče,zgodaj začet delat,vmesni počitek,hlajenje z vodo,v Hrastniku v steklarni omajo ventilatorje ki pršijo vodno meglo,da se če imajo vodilni srce ne pa kamen v prsih,pa še grabežljivi so,sem upokojenec in me nič ne moti,samo ljudje moramo biti.
KofiAnnan
27. 07. 2015 11.26
+21
Ma unim, ki se pritožujejo, ker jih smetarski kamion zjutraj zbudi ne bi cel mesec odvažal smeti.
scar_face
27. 07. 2015 10.19
+22
Socialkarje in 50 letne penzionerje pa moti zjutraj hrup...Ubogi revčki ne morejo do 11h spat več.
Balki30
27. 07. 2015 10.44
+2
Vsak dan se vstanejo ob opoldanski zori...tak da....klevetanje pa to.
komarec
27. 07. 2015 10.03
+40
Delo normirajo tisti, ki niso nikoli delali in to je napaka.
Sputnik
27. 07. 2015 10.02
+9
ne ne to pa ni res. v Sloveniji se to ne dogaja. pri nas smo socialna država in delavca se spoštuje. gre za lažne navedbe. klevetanje v škodo državi
mertseger
27. 07. 2015 09.55
+38
Kolektivna pogodba določa da se dela do 45 stopinj. Take beda.ke ki pišejo kolektivne pogodbe bi dal najprej en mesec delat fizično na najvišjo temperaturo pa me zanima kaj bi potem napisali.
komarec
27. 07. 2015 10.02
+10
GhostBuster
27. 07. 2015 09.40
+12
Kaj so se pritožili delavci v upravnih enotah, da ne morejo "delati", ker je previsoka temperatura? :P :P :P
džarika
27. 07. 2015 11.25
+6
Itak, ti v pisarnah so prvi s pritožbo, če se jim dvigne na 28, 1 stopinje.
Bavcb
27. 07. 2015 09.12
+24
Kakšne bučke,vse imamo zapisano, dorečeno, samo kaj ko se nihče tega ne drži.Če komu samo omeniš o kakšnih pravicah,teških pogojih ti začnejo kar z odpovedjo groziti.
limonca4
27. 07. 2015 08.59
+72
Kaj pa je zdaj to? Moti jih, če jih zjutraj zbudi smetarski tovornjak?!?!?!? A so sami taki penzionisti, ki so delali do 50-ega leta, ali kaj? A so tudi sami ponočnjaki ali kaj? Tisti, ki hodimo v službo, itak moramo zgodaj vstati. Tisti, ki pa hodimo tudi na šiht, pa smo vsaj razumevajoči. Naj gredo ti razvajenci sami pobirat smeti vsaj za en teden, da bodo vedeli, kaj je to delo in ne poležavanje do onemoglosti. A delavci po pisarnah ne smejo delati v več kot 28 oC? A delavci, ki opravljajo fizično delo, pa lahko do 45 oC? Madona, pa saj je fizično delo bolj naporno kot čičanje in brskanju po netu? Yeah, med takimi pisarniškimi "delavci" so tudi poslanci, svetniki in podobni, tako da so očitno pripravili zakone v svoj prid. Da bodo lahko še več manjkali na delovnem mestu.
Sentis
27. 07. 2015 09.03
+15
GhostBuster
27. 07. 2015 09.42
+11
Vsi ti so brezposelni in radi zjutraj spijo do 11h, zato jih moti jutranji hrup. :P
proofreader
27. 07. 2015 08.29
+15
Inšpektorji so prijave vzeli prioritetno in gredo že danes na teren.
Karantanija
27. 07. 2015 08.58
+10
XLisjak
27. 07. 2015 08.08
+50
inspektorji bojo videli, da v firmah se marsikaj drugega ni postimano, ne samo temperatura..
galiot
27. 07. 2015 08.29
+19
Se zelo strinjam s teboj samo če bodo hoteli videti...
496344
27. 07. 2015 08.55
+23
Ma ne bodo.Oni bodo ta teden hodili po terenu,ko ni taksna vrocina.Potem bodo pa rekli,da so obravnavali vec laznih prijav
pav?ek
27. 07. 2015 09.23
-5
sami pametnjakovici za računalnikom. Odprite svoje firme pa klobasejte. nobena firma ni tko poštimana da inšpektorji, če hočjo nebi najdli neki kar ne ustreza.... jest sem delal na 45 stopinj , pač lej sem prišparal dnar za savno
Vse strokovnjak
27. 07. 2015 08.04
+65
Saj pač razumem da za terenske delavce ne morejo kaj dosti naredit. Koliko pa je podjetij, kjer delavci delajo v prevročih prostorih, kjer bi zadevo enostavno rešili z klimatsko napravo, pa tega nočejo zaradi stroškov? Za upravo je pa zmeraj dovolj denarja za lepe in ohlajene prostore.
slayer2
27. 07. 2015 08.57
+8
Karantanija
27. 07. 2015 09.01
+5
scar_face
27. 07. 2015 10.17
+5
Kaj ne morejo narediti? Seveda lahko. Prej se začne delo, več naj je počitka itd. A terenski delavci pa naj pač vse prenesejo?
Mirkoca
27. 07. 2015 08.02
-19
Dve vasi v okolici Medvod sta se v celoti uprli pobiranju smeti v zgodnjih jutranjih urah.
Karantanija
27. 07. 2015 09.00
+33
Lidija Polanec
27. 07. 2015 09.12
+7
GhostBuster
27. 07. 2015 09.43
+3
Zgleda, da so vsi brezposelni, da lahko spijo do 11h. :P
Mirkoca
27. 07. 2015 08.01
+48
Inšpektorji niso šli na teren, ker je bilo prevroče :)
Banion
27. 07. 2015 08.00
+10
Podnebje se očitno spreminja in vse neč je vročih dni. Prilagajanje delovnih pogojev bo moralo postati splošno vprašanje in ne dobra volja posameznikov. Gradbinci delajo na višini na soncu in mu je pri še huje kot v proizvodnji hali pa mora delati kajti sence mu ni mogoče zagotoviti. V manjših podjetjih se prilagodijo in začno delati prej a v velikih sistemih je to težje. Počasi bo treba razmišljati da se bo cesto asfaltiralo ponoči ne pa pri 35 stopinjah in na soncu