Slovenija

Vročina v novem vrtcu zaradi okvare

Trzin, 03. 07. 2013 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
7

V novem trzinskem vrtcu so bile med vročinskim valom temperature okoli 30 stopinj Celzija. Za vročino je bila kriva okvara na toplotni črpalki, ki so jo zdaj že odpravili. Ravnateljica Helena Mazi Golob upa, da ne bo več težav.

V pismu sveta staršev opozarjajo na težave s temperaturami v trzinskem novem vrtcu Žabica. Pozimi naj bi otroke zeblo, med junijskim vročinskim valom pa naj bi temperature v igralnicah dosegle 31, v avli pa celo 40 stopinj Celzija. Poudarili so, da bi morale biti po pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca temperature v času ogrevanja primerne. Po pravilniku morajo biti prostori za otroke enakomerno ogrevani, in sicer na 20 stopinj Celzija v prostorih za otroke, na 23 stopinj v prostorih za nego otrok do treh let in na od 18 do 19 stopinj v športni igralnici.

Vrtec Žabica v Trzinu
Vrtec Žabica v Trzinu FOTO: Olga Bernik Zor
Ena od mamic je pritožbo nad visokimi temperaturami vložila na zdravstveni inšpektorat. Inšpektor je takrat pridobil podatek o napaki na toplotni črpalki, o čemer so obvestili serviserja in hkrati začeli takoj ohlajati prostore, so pojasnili na inšpektoratu.

Po navedbah staršev parametre za toplotno ugodje določata pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb in medicina dela, po katerih mora biti temperatura zraka v času brez ogrevanja med 22 in 26, priporočljivo od 23 do 25 stopinj, v času ogrevanja med 19 in 24, priporočljivo od 20 do 22 stopinj Celzija. Dodajajo, da je v poletnih mesecih najvišja dovoljena temperatura v pisarnah, vrtcih in šolah po Evropi med 25 in 28 stopinj. Starši še opozarjajo, da so dojenčki in otroci še posebej ogroženi zaradi vročine, saj imajo v primerjavi z odraslimi manjšo sposobnost oddajanja toplote s potenjem.

Temperature so po servisu spet normalne

Ravnateljica Osnovne šole in vrtca Trzin Helena Mazi Golob je potrdila, da so bile temperature v igralnicah v času vročinskega vala pred dvema tednoma 29, 30 stopinj, s 40 stopinjami v avli pa ni bila seznanjena.

V vrtcu so sprejeli običajne ukrepe za ravnanje v vročih dneh: vse prostore so zgodaj zjutraj odprli in prezračili, igralnice so nato zasenčili in ohlajali z ventilatorji, poskrbeli so tudi za zadostno količino tekočine za otroke. Po njenem mnenju ni bilo ogroženo zdravje otrok v vrtcu. Z navedenimi ukrepi so seznanili tako starše kot tudi pristojno ministrstvo in zdravstveni inšpektorat, na katerega so starši prav tako podali prijavo.

Po besedah Mazi Golobove so bile težave s toplotno črpalko, ki so se pokazale šele ob največjem vročinskem valu. Napako so odpravili, trenutno so temperature v igralnicah okoli 25 stopinj Celzija. Upa pa, da se ob morebitnem vročinskem valu težave s hlajenjem ne bodo ponovile.

In na začetku zime ni pravilno delovalo ogrevanje. Nekega zimskega ponedeljka so bile temperature 13 stopinj Celzija. Še isti dan so toplotno črpalko nastavili na gretje, vmes so ogrevali s prenosnimi radiatorji. Gretje v novem vrtcu je sicer talno, prezračujejo z rekuperacijo s kanalskim hlajenjem.

Trzinski župan Tone Peršak je pojasnil, da je bilo nekaj zagonskih težav s toplotno črpalko, po servisu so razmere normalne. Po njegovih podatkih pa je bila pozimi v vrtcu predpisana temperatura. Povedal je, da se je pogovarjal z nekaterimi starši, ki niso imeli večjih pripomb. Zaveda se, da je bila situacija še slabša, ker med vročinskim valom še ni bilo končano igrišče, kamor bi se otroci lahko hodili hladit. A zdaj se otroci že igrajo na novem igrišču.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
03. 07. 2013 19.31
+3
A smo nori! Pravilnik o prezračevanju zahteva poleti občuteno temperaturo 23,5 st+/- 2,5 in hitrost zraka v bivalni coni do 0,24 m/s. Starši, hitrost zraka 0,24 m/s je nezdrava, medtem ko temperatura 35 st. z relativno vlažnostjo 15 % ni. Če je slika prava ... ima avla veliko stekleno steno ... zagotovo je arhitekt dobil nagrado.
DarkWings
03. 07. 2013 17.57
+3
Ah dajte no, kakšnih 40 stopinj v avli! Avle in hodniki so ponavadi hladnejši kot pa igralnice. V marsikaterem vrtcu, kjer nimajo klime, se kuhajo pri 30 stopinjah. Občine pa pravijo, da ni denarja take stvari. Namesto, da bi vlagali v vrtce in šole, raje vlagajo v nogometna igrišča! Sram naj jih bo!
Aleš ?uk
03. 07. 2013 16.49
-7
s 40 stopinjami v avli pa ni bila seznanjena.... najbrž jer bla na dopustu
LovecNaKomuniste
03. 07. 2013 16.30
+5
Pri takem sodobnem vrtcu bi morala bit zolacija debela vsaj 15 cm.... Posledično bi morale bit temperature okrog 20 stopinj, tudi če ne dela klima.... Korupcija in kraja materiala pri gradnji?
hondica
03. 07. 2013 16.18
+8
Temu članku bi lahko dali naslov: slovesno odprtje časa kislih kumaric.
moj i
03. 07. 2013 16.11
+12
joj mi smo zrasli brez klime, pa poglete nas, pravi aduti smo hitro dopust uzet pa malega pod klimo peljat
JbmTiMt
03. 07. 2013 16.55
+3