Slovenija

Vročina lahko resno škodi hišnim in domačim živalim

Ljubljana, 08. 07. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kaj vse lahko v teh vročih poletnih dneh ogrozi zdravje ali celo življenje hišnih in domačih živali? Preberite, kako jim pomagati in predvsem kako preprečiti, da bi jim vroči dnevi škodili.

Kopanje
Kopanje FOTO: Reuters

Veterinarska uprava (Vurs) je za poletne dni pripravila nekaj navodil, kako ravnati s hišnimi ljubljenčki. Zaradi visokih temperatur imajo namreč težave tudi živali, ki jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati ali celo odpraviti. Vurs vse lastnike domačih živali prosi, da so ob vročih dnevih dodatno pozorni.

Še posebej opozarjajo na pet stvari. Zelo pomembno je, da imajo živali dovolj neoporečne vode, tako živali v hlevih kot tudi psi in mačke. Posebej nevarne so lahko tudi visoke temperature. Zato je treba zagotoviti, da so hlevi dovolj zračni, saj lahko vročina resno ogrozi zdravje živali. Živali tudi ne smejo biti neposredno izpostavljene soncu. To je še posebej pomembno pri psih, ki so privezani, saj je pri njih omejena možnost umikanja z neposrednega sonca. Pri prašičih, ki jih redijo v sistemih z izpustom ali v prostih rejah, lahko pride do sončnih opeklin, kar je prav tako treba preprečiti. Na zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem je treba misliti tudi pri organiziranju paše. Živali morajo imeti na pašniku dostop do vode in možnost umika v senco, bodisi naravno ali umetno.

Poletna vročina - 38
Poletna vročina - 38 FOTO: Miro Majcen

Živalim je treba ustrezne pogoje glede temperature in zraka zagotoviti tudi med prevozom. Posebej je treba omeniti transport psov, saj so te še posebej občutljivi na visoke temperature. Psov ni dovoljeno puščati v avtomobilih, če jim ni zagotovljeno ustrezno zračenje.

Pri vročinskem udaru je treba živalim nuditi tudi prvo pomoč. Žival je treba nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje ...), glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, pa poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč, še svetujejo na Vursu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karla-karla
27. 08. 2011 21.19
Strinjam se, da je potrebno predvsem v vročini še dodatno poskrbeti za živali. V teh vročih dneh pa bi bilo potrebno opozarjati tudi mlade mamice, ki svoje otroke v vozičkih brez zaščite puščajo na žgočem soncu. Prejšnji vikend sem bila namreč priča, ko je mlada mamica pripeljala svojo hči v nezaščitenem vozičku na plažo in jo tam pustila na žgočem soncu do 37 stopinj obrnjeno proti soncu. Torej ne bi bilo odveč, da bi opozarjali tudi mlade mamice, naj poskrbijo za svoje otroke in naj jim privoščijo senco in dovolj tekočine.
erinoca
21. 08. 2011 11.44
kwa.dugaja z vsem se strinjam. sicer pa bravo 24 ur za ta članek, ne samo da pišete, kdaj se kdo praska po riti :)
Vanja Knehtl Ropi?
08. 07. 2011 22.06
Pazimo na svoje hišne ljubljenčke poleti!
Sanela01
08. 07. 2011 15.57
Bar Dxt : upam da niaš psa !
rozika88
08. 07. 2011 14.14
Predvsem pa jih ni treba pred dopustom zapustiti, ker ne uspete dobiti nikogar, ki bi za žival skrbel!
hladna
08. 07. 2011 13.18
Bar Dxt če bi te starši bolje vzgojili in ozavestili o odnosu do živali ne bi take neumnosti govoril. Psa imet na verigi je sramota in nečloveško dejanje! In če ima lastnik vsaj tri pike v glavi bo svojega psa vzgojil tako da ne bo niti najmanj nevaren ljudem in okolici. IN ZA TO NE RABIŠ NOBENE POSEBNE DRESURE! Ti pa sigurno nimaš psa zato ne bit pameten kakšni so psi... Nevarni zagotovo ne (razen izjem...) Tudi mi se kopamo v morju in še kje, res da ne tam kjer so psi izrecno prepovedani. In če mi kdo kaj zateži mu hitro povem da sta moja hišna psa veliko bolj čista od marsikaterega človeka! Zato sam * off vsem takim ki onesnažujejo morje z litri in litri kreme za sončenje in ostalega pol pa men težijo zarad psa...
NaLyKa
08. 07. 2011 10.44
Bar Dxt A si resn??? No comment!!!!!!
billie_jean
08. 07. 2011 10.32
Slamnk/Srulj: Pa saj si mislim, da če jima ne bi pasalo,da tega ne bi počeli. Sta pa čivavi drugače. Bolj ko ne ob tem trpim jaz, ker imam samo zaradi njijo malce dvignjene rolete, sicer bi bila čista tema pri meni. Najbolj noro pa je, da ko mrak pade, da gresta pa pod oddejo! Drugače pa ja, prosim skrbite za svežo vodo, da ne bo postana, pa zvečer sprehod šele ko bo dnevnik že zdavnaj končan!
Bar Dxt
08. 07. 2011 10.24
p0zigalec08.07.2011, 09:59 NIMAJO VSI TAKO VELIKE PARCELE PA NEKAJ NE BLUZI, PES MORA BITI PRIVEZAN RAZEN ČE JE ZDRESIRAN, KER TO SO DIVJE ŽIVALI IN SO LJUDEM NEVARNE.
Danaja Stempihar
08. 07. 2011 10.19
major1 vi in vsak drug človek se zna sam pohladit, žival se ne zna, sploh ne tista, ki smo jo dobesedno počlovečili in sedaj ne bi preživela sama v naravi... privezani psi, privezane živali v hlevu si ne morejo pomagati sami ampak jim moramo mi, ki naj bi skrbeli za njih! In hvala 24ur za članek, premalo se uzavešča ljudi, da tudi živali so pomemben del našega obstajanja!
Danaja Stempihar
08. 07. 2011 10.15
fmluder in NaLyKa bravo, več takih ljudi in živali ne bi umirale od vročine, ne pa da greš psa ohladit v vodo in te vsi grdo gledajo kako si upaš spustit psa v vodo, medtem, ko ta umira od vročine.. nikoli se pes ne bo podelal v vodo, ker vsak vzgojen kuža se bo odmaknil tja kjer ga nihče ne vidi, da opravi potrebo... kar človek dela! Tako da, prosim PRENEHAJTE z grozečimi pogledi, izjavami, ki so povsem nepotrebne in ki lastnika psa prizadenejo, ker naši psi so nam kot družina (vsaj normalnim, ljubečim lastnikom). Če vas pa to tako moti pa poglejte stran, ker samo vi najbolj onesnažujete okolje, reke, jezera... nič pa ni narobe, da se meče hrana v jezera, da se spušča greznico v reke, da najdejo razna kolesa, avtomobile na dnu Ljubljanice... s tem ni nič narobe, da gre pa pes v vodo se pohladit je pa živa panika in katastrofa! Obup!
kwa.dugaja
08. 07. 2011 10.12
če pelješ psa v morje (kar ne očnem ker nima rad vode) se zgražajo v 98% tisti, ki sami lulajo (ali mogoče še kaj drugega) v morje/bazene.. medtem ko mi njihovi razvajeni sončki skačejo po brisačah, se derejo kot da mu polovica glave fali in mečejo kamenje v vodo kjer se kopa folk ali v galebe, vlačijo rake iz vode in jih ubijajo s velikimi kamni in še kaj. namesto da bi kontrolirali svoje nevzgojene pamže pa pametujejo kot da so požrli celo pamet sveta, v bistvu pa pojma nimajo da so oni in njihovi pamži najbolj moteči faktor na plaži.
banda56
08. 07. 2011 09.59
tist ki ima psa na vrtu privezanega je pa tut mal čorov. Mi imamo 1100 kvadratou veliko parcelo in naš pes ima vse to zase. Poj pa leži tam kjer mu paše, v senci ali na soncu.
major1
08. 07. 2011 09.57
Po vaše ljudem pa ne, čudni zaključki še bolj čudnih ljudi.
NaLyKa
08. 07. 2011 09.56
fmluder Se nebi mogla bolj strinjat,že večkrat se nm je zgodil da se ljudje zgražajo ker se pes kopa v morju in na to imam samo en komentar...a slučajno psi opravljajo potrebe v morju...NE...in tudi nikoli ne bodo...kot to počnejo nekateri,ponavadi tisti k majo potem največ za pripomnit: "kako je lahko pes v vodi" ,da onesnažuje ipd. !!! Tudi jaz imam premraženega mopsa,k se zelo rada sonči :))))
fmluder
08. 07. 2011 09.32
Pa prosim, ne nas tako grdo gledat in zmerjat, če se greva s psom v morje ohladit.
srulj
08. 07. 2011 09.27
Dobri lastniki vedno skrbimo, da so naši ljubljenčki ok...;).. billie_jean-psi se radi sončijo (nekatere pasme)...Js imam francoskega buldoga in morem povedat, da se včasih vleže tja, kamor posije sonce v stanovanje...:) Se pa strinjam z sprehodi, zgodaj zjutraj, med 7-8uro...držat se sence...Popoldan samo toliko, da opravi malo in veliko potrebo...potem pa najbolje po 20.00 uri zvečer...
drxy
08. 07. 2011 09.13
billie_jean če gre za hišnega psa ozirom kakšno majhno pasmo (pinč,čivava,mops itd) je to povsem normalno takšne pasme hitro zebe in mrzijo hladne dneve prau tako se izogibajo tudi kopanju v vodi
billie_jean
08. 07. 2011 07.51
Mene pa zanima, ali je to normalno, da se moji dve mali psički tudi ob poletnih temperaturah nastavljata soncu? Prav zaradi njiju puščam pol metra rolet dvignjenih, da imata vsaj malo sonca v stanovanju ...
MK02
08. 07. 2011 07.32
In na sprehode raje hodite zjutraj in proti večeru.