Slovenija

'Mogoče je potrebna še kakšna suša, da nas do kraja strezni'

Ljubljana, 06. 08. 2013 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Suša in vročina sta že močno ''zrešetali'' kmetijske pridelke in tudi padavine tega ne bi izboljšale. Minister opozarja, da so neizrabljena sredstva za namakalne sisteme, podpredsednik sindikata kmetov pa opozarja, da država naredi premalo. V Slovenski Istri težav s sušo ni.

Včeraj je ob obisku Pomurja in Podravja minister za kmetijstvo Dejan Židan dejal, da bo za letošnje leto zaradi suše po vsej verjetnosti razglašena naravna nesreča. Občine je pozval, naj čim prej prijavijo škodo upravi za zaščito in reševanje ter napovedal predčasna izplačila neposrednih izplačil, ki jih lahko v skladu z zakonodajo Evropske unije država članica začne izvajati v sredini oktobra. V Pomurju in Prekmurju so razmere v kmetijstvu namreč zaradi visokih temperatur in pomanjkanja padavin zelo slabe.

Židan je tudi kmetom svetoval, naj upoštevajo nekatere ukrepe, ki jih predvidevajo Tehnološka priporočila za zmanjšanje občutljivosti kmetijske pridelave na sušo, ki jih lahko najdete tudi v spodnji priponki. V njih so opisani postopki pred setvijo, med setvijo in potem med samim nastopom suše. Priporočila govorijo tudi o pomembnosti namakanja, hkrati pa opozarjajo kmete, naj bodo previdni tudi v obdobju, ko je suše konec. Predvsem morajo paziti pri gnojenju z dušikom.

V priporočilih je tudi zapisano, da je lahko škoda ob nastopu suše večja v primeru neprimernega vrstenja iz izbora vrst. S primerno izbiro pa je mogoče izboljšati tako kapaciteto tal za vodo kot tudi povečati izkoristek razpoložljive vode.

Suša
Suša FOTO: Reuters

Küčan: Problem so tudi počasni postopki

Minister se včeraj ni nič zmotil, pravi podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Küčan. "To je dejansko res. S tem se moramo nekako sprijazniti. Zdaj nam vlada vročina, padavin ni, posledica tega pa je naravna nesreča. To je prav tako, kot če bi neprenehoma deževalo in bi začelo odnašati hribe in zemljo. Narava je naredila svoje," pravi Küčan.

Na vprašanje, kaj takšna ocena pomeni za slovenskega kmeta, pa je dejal, da imajo v bogatih državah že vnaprej rezervirana in planirana sredstva za takšna stanja. Pri tem pa opozarja, da Slovenija v primeru suš kmetu izplača le okoli 10 odstotkov sredstev, ki bi jih kmet dobil s prodajo pridelka, če bi ta zrasel.

Letos je suša prizadela koruzo, krompir, buče, travinje, vinske trte, sadovnjake in tudi zelenjavo. Zaradi prizadetih pridelkov bi se lahko podražila cena kmetijskih pridelkov, tudi koruze. Predsednik uprave Žita Janez Bojc je za časopis Finance povedal, da jih skrbi prav zvišanje cen koruze, medtem ko suša na ceno pšenice ne bi smela vplivati, saj se je žetev že začela.
Pojasnjuje, da je težko kmetu živeti s takšno pomočjo. Poleg tega opozarja na dolgotrajne postopke, preden je pomoč določena in odobrena posameznemu kmetu. "Čas beži. Problem pri kmetih je ta, da so vložili neki denar, od svojega vložka pa pričakujejo zaslužek, da ga lahko prihodnje leto spet investirajo," pojasnjuje.

Na njegovi kmetiji so letos posejali 10 hektarjev buč in 18 hektarjev koruze, kar naj bi prineslo približno 40.000 evrov. Vendar pa zaradi suše tega denarja ne bo. Zato razen za pšenico, ki so jo imeli prav tako posejano, ne morejo pričakovati nobenega dodatnega denarja. Pa še pšenico so morali letos prodati pod stroškovno ceno, saj so računali na to, da bodo izpad pri pšenici nadomestili z zaslužkom pri drugih poljščinah.

Po takšni elementarni nesreči traja dve ali tri leta, da se spet vzpostavijo kolikor toliko normalni plačilni pogoji, sicer pa se morajo omejevati. Lahko omejujejo pri gnojenju, škropljenju in tako naprej. Hkrati poudarja, da je tudi preveč birokracije pri pridobivanju določenih olajšav. "Skratka, to je vse tako komplicirano, da iz obupa ljudje tega pogosto sploh ne počnejo," je opozoril.

Država pri namakalnih sistemih premalo dejavna

"Sam poznam le enega. Nedaleč stran od nas je namakalni sistem Kapljica," na vprašanje, koliko namakalnih sistemov pozna v Prekmurju, odgovarja Franc Küčan.

Glede namakanja in namakalnih sistemov pa je povedal, da v Pomurju pozna le enega delujočega. Po njegovem mnenju bi morala država narediti študijo in prispevati okoli 70 odstotkov sredstev za njihovo izgradnjo, šele potem bi za kmeta to lahko predstavljalo nekaj sprejemljivega. Še prej pa mora država po njegovih besedah narediti študije, kako in kje bi lahko gradili namakalne sisteme, in si odgovoriti, kdo vse je kmet. Ali bo pomagala tudi "hobi kmetom" ali le tistim, ki se s kmetovanjem ukvarjajo profesionalno. Ti postopki se po besedah Küčana vlečejo precej časa.

"Glede na določene spremembe menim, da se država nanje ni prav odzvala," ocenjuje Küčan, ki dodaja, da je že samo vzdrževanje vodnih virov nezadovoljivo, saj so številni vodotoki neurejeni, ker že za tretjerazredne vodotoke ni denarja.

Pri namakanju je problem tudi, da so kmetijske površine posameznih kmetov pogosto razdrobljena in je zato težko urediti, da bi lahko namakali vse površine. "Vprašanj je veliko. Mogoče je potrebna še kakšna suša, da nas do kraja strezni," se sprašuje Küčan. Pa tudi cene pridelkov tako nihajo, da je težko računati na to, da bi se jim lahko z njihovo prodajo investicija obrestovala.

Židan: Sredstva za namakanje premalo izrabljena

A Židan je včeraj opozoril, da je denar, namenjen izgradnji namakalnih sistemov, še vedno neizrabljen. Lani je bilo namreč razpisanih 10 milijonov evrov za namakalne sisteme, izrabljenih pa je bilo le 4,5 milijona evrov. Ob tem se Slovenija ne more pohvaliti niti z namakalno statistiko: z 1,6 odstotka namakanih površin smo daleč na repu držav v Evropski uniji.

Hkrati je v zaključni fazi še en razpis, vreden 10 milijonov evrov, v prihodnje pa naj bi razpisali še en razpis v višini 24 milijonov evrov. Minister je ob tem poudaril, da bo pri namakalnih sistemih potreben podoben princip kot pri sistemu oskrbe prebivalstva s pitno vodo, in sicer pristop k projektu celotne regije.

Kmet Ivan Bučar uspešno namaka

V oddaji 24UR so obiskali kmetijo Ivana Bučarja, ki je svojo kmetijo, veliko pet hektarjev, opremil z namakalnim sistemom. V izgradnjo je vložil 10.000 evrov. Sam se sprašuje, zakaj država, namesto da bi vlagala v izgradnjo namakalnih sistemov, vsako leto denar v obliki pomoči po suši daje kmetom.

Vsaj tisoč takšnih sistemov bi lahko postavili, meni Bučar, ne nazadnje gre za preproste objekte, ne za takšne, ki potrebujejo gradbena dovoljenja, kot določajo državni predpisi. In če v Avstriji in Italiji tovrstno kmetovanje že dolgo poznajo, so jih v zadnjih letih pospešeno začeli postavljati tudi pri sosedih. Na Hrvaškem so jih lani zgradili 1500, v Sloveniji pa dva ali tri, pravi Bučar, ki dodaja, da se pri nas ne zavedamo, kaj pomenita voda in namakanje. Njegovi paradižniki, bučke, kumarice in jajčevci so namreč že lepo zreli in pripravljeni za prodajo.

Namakalni sistem v tujini
Namakalni sistem v tujini FOTO: Reuters

Suše so zahtevale svoj davek v državnem proračunu. Od leta 2000 do lani je ocena škode znašala 320 milijonov evrov, proračunski stroški države so znašali skoraj 100 milijonov.

Premalo padavin, za kmete pa je posebej pereča tudi vročina

Andreja Sušnik z Agencije za okolje (Arso) je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da je v vseh sušno ranljivih območjih med junijem in julijem padlo od 50 do 100 milimetrov padavin, kar je precej premalo za potrebe rastlin na poljih.

Nekoliko boljše stanje je le na severozahodu države, kjer so pretekli teden neurja s sicer viharnim vetrom prinesla več dežja. Na poljih se stanje kmetijskih rastlin že kaže kot kmetijska suša in tudi dolgotrajnejši dež stanja bistveno ne bi popravil.

Slovenija je v Evropi na repu držav s porabo vode za namakanje v kmetijstvu. Le okoli en odstotek vode se porabi v ta namen. Sušnikova pravi, da obstaja želja po povečanju namakalnih površin. Pri tem pa opozarja, da v primeru letošnje suše tudi samo namakanje ne bi popolnoma rešilo pridelka, saj imamo opraviti še z vročino.

Prav letos smo se namreč že približali tistim letom, v katerih smo imeli največ dni, ko je temperatura presegala 30 stopinj Celzija, pa čeprav poletja sploh še ni konec.

Pojasnila je tudi, da površinska vodna bilanca za letošnje leto kaže, da smo že zelo blizu stanju iz leta 2003, ko je bila suša največja. Ta bilanca kaže stanje, koliko površinske vode izhlapi, Sušnikova pa dodaja, da je za zdaj k sreči stanje podtalnice še zadovoljivo.

Slovenski Istri suša še ne grozi

Čeprav tok reke Rižane upada, v Rižanskem vodovodu za zdaj ne pričakujejo težav pri oskrbi s pitno vodo v Slovenski Istri. Tudi kmetje za zdaj ne beležijo škode na račun suše, ob nadaljevanju suhega in vročega vremena pa bodo večja težava stroški za namakanje in pripravo zemlje za jesensko proizvodnjo, ocenjujejo v Kmetijski zadrugi Agraria.

Vodooskrba na območju Slovenske Istre zaradi vremena za zdaj ni ogrožena, prav tako pa letos ne pričakujejo kakršnih koli težav na račun vremena, je pojasnil direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar. Edine težave bi utegnile biti sistemske narave zaradi težavnosti upravljanja z različnimi vodnimi viri. Poleg iz Rižane Obalo namreč oskrbujejo tudi z vodo s Krasa in iz Hrvaške Istre.

Zaradi visokih temperatur je zorenje kmetijskih pridelkov zelo pospešeno, nekaj več je tudi ožigov, vendar o nastali škodi za zdaj ni mogoče govoriti, je ocenila vodja proizvodnje pri Kmetijski Agrariji iz Kopra Patricija Pirnat.

Večji problem po njenih besedah predstavlja priprava terena za jesensko in zimsko proizvodnjo, saj bo treba zemljo v kratkem preorati in posaditi plodove. Za kmete pa problem predstavljajo tudi zelo visoki stroški za namakanje.

Tudi tukaj pa slika ni enotna. Na območju Bertokov, Srmina in Valmarina, kjer pridelovalci pridobijo vodo za namakanje prek jezov na reki Rižani, imajo kmetje ob skrbnem načrtovanju zagotovljene dovolj vode. V spodnjem delu doline reke Dragonje pa je oskrba z vodo večji problem. Tako Pirnatova napoveduje, da če ne bo vode v roku enega tedna, bo na tistem območju začasno konec proizvodnje zelenjave in lubenic. Ob tem je opozorila tudi na prezapletene in zbirokratizirane postopke pridobitve vodnega dovoljenja za kmete.

Visoke temperature se medtem na sadnem drevju poznajo v slabšem prirastu, kar bo posledično pomenilo tudi težavo pri nastavku cvetnih brstov za prihodnje leto, je še povedala Pirnatova.

Tehnološka priporočila za zmanjšanje občutljivosti na sušo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
07. 08. 2013 20.16
-2
v času jugoslavije je kmetu zgradila država namakalni sistem ob dravskem kanalu od maribora do formina. še sedaj je delujoč, kmet bi imel stroške samo z gorivom za dizel motorje, ki poganjajo črpalke. pa se mu je zdelo to predrago. kmet želi, ker je tako navajen, da mu vse plača davkoplačevalec. potem pa pridelke in les proda v tujino.
Jožajoža
07. 08. 2013 12.31
-2
KAKO SLO. KMETA NI SRAM ZAHTEVAT DENAR OD DRŽAVE, ki jih je financirala,kreditirala in subvencionirala. IN KATERI SO OBRNILI HRBET.mleko so oddajali v italijo, meso in pšenico v avstrijo, koruzo pa v bioplinarno. in od njih naj zahtevajo sedaj pomoč.
Terezinka
07. 08. 2013 12.39
+0
To, da prodajajo na prostem trgu je pač odločitev kmetov in njihova pravica. Zavedati pa se morajo, da nimajo samo pravic ampak tudi dolžnosti. Značilno za Slovenske gospodarje pa naj bodo iz kmetijstva ali iz fabrik in obrti je, da samo zahtevajo od države kaj mora narediti, kako jim mora pomagati, ko bi pa morali svojo obveznost kot kapitalisti, lastniki in delodajalci izpolniti pa nič. Takrat bi davke znižati ali celo odpisati, na premoženje nič davka niti kmetom, niti cerkvi niti podjetjem, prispevke na plače in davke znižat in včeraj Sešok še minimalca odpraviti, da bomo konkurenčni svetu in ne Europi. Za take Sešoke in za take kapitaliste sploh pa dela in plačuje delavec, ki je vsaki dan slabše plačan, z manj pravicami in kam gremo
Terezinka
07. 08. 2013 12.41
-1
Tudi kmet strmi k visokim cenam za svoje proizvode, pozabi pa, da Slovenčki brez dela nismo več njegovi kupci. Torej, če nismo kupci tudi pomoči od nas naj ne pričakuje več
sinhron
07. 08. 2013 11.33
-1
NO kmetje , pomagajte si sami in bog vam bo pomagal .
Krištof Kastelic
07. 08. 2013 01.29
+7
No glede, na to, da imate burne razprave glede nas, kmetov. Vas povabim en dan, samo en dan, boste malo delali, vam plačam, samo, da vidite kakšno je kmečko delo. Glede subvencij, vsi jih naprej mečete. Ne, ne rabimo subvencij, nihče jih ne rabi, samo enoten sistem, kjer bo mogoče ob prodaji izdelkov, pridelkov se razvijati naprej, to se pravi višjo prodajno ceno. Mlek naj bo plačan po 50centov, nobenih subvencij ne rabim. Smo sposobni preživeti, BREZ SUBVENCIJ, ker te vam grejo najbolj v nos. Vsak mesec so višji stroški vsega skupaj, repromateriala itd itd, ... Cene izdelkov pridelkov, mleka itd ostajajo iste, oziroma, če ne še celo padajo. Ni problem, samo ko se bo vse zaraščalo bo mal čudno izgledalo vse skupaj, se mi zdi. Res je, nihče nas ne sili v to, ampak ko si enkrat noter, greš težko ven, zeloooooo mafijski sistem. Recimo prejemaš subvencije(mimogrede tko kt sm reku, jih ne rabmo) še pet let ne moreš nehati kmetovati, oziroma boš vse skupaj vračal. Kar se tiče davkov, nas so avtomatsko porinili v sistem DDV zavezanca. Kaj češ, že tako konec meseca zelo malo ostane, a še tist državi davek plačaš, 2x zguba. Pač nI za razvoj, tist kar misliš namenit razvoju pa država pobere. Kruta realnost.
Terezinka
07. 08. 2013 12.44
-1
Krištof, razumela bi te in tvoje delo spoštujem, povej mi pa samo to kako bo delavec kupil tvoj mlek in tvoje meso? povej mi kako bo delavec prispeval k tvojemu zdravstvenemu in pokojninskemu zavarovanju, ko ti plačuješ % manj kot on? Tudi delavec je notr v tisti fabrikui kot ti na kmetiji.
posve?eni zaniwars
07. 08. 2013 00.10
-3
Gor v Prlekiji je baje enmu kmetu tolk ožgalo koruzo,da je začelo zrnje raznašat,.kokice direkt z njive,..
GSMG
06. 08. 2013 23.37
+0
V vsakem primeru bo potrebno preorijentirati kmetijsko proizvodnjo kajti suše bodo vse pogostejše, taka proizvodnja kot je danes pa tako in tako povzroča preveliko škodo tako kmetu kot družbi . Prosim, da ne sramotite sebe in bralcev s temi nizkotnimi in žaljivimi komentarji!!!
hrast66
07. 08. 2013 00.55
+1
Zakaj v tem novem kapitalizmu nič ne funkcionira ? Kmetijska politika je podobna gospodarski. Tranzicija pa kar traja transparentnost je zagotovljena. Samo nakladanje.
Terezinka
07. 08. 2013 12.51
Terezinka
07. 08. 2013 12.53
radi da država funkcionira zanje kot nekoč. Davki so jim tuji, poznajo samo grablje, ki grabijo k njim in ne vedo, da je treba tudi kaj plačati za obstoj države. Pričakujejo, da je vse privatizirano in država naj kot nekoč ureja, planira in financira vse
aghr
06. 08. 2013 23.36
+2
Lani so imeli Primorci težave s sušo, letos pa zlasti Prekmurci. Bo mogoče še kdaj prišlo tako leto, vsaj eno, da kmetje nikjer ne bojo imeli težav s hudičevo sušo?
kure bedne
06. 08. 2013 22.19
+3
Monsanto bo udaril. Boste videli.
windmaster
06. 08. 2013 22.18
+3
Njena gnada, kraljica Betka, britanska napol bogijna, dobi nekaj čez milijon kmetiskih subvencij na leto..... Iz istega žepa kot Slovenski kmet, samo na drugačen način. Se je kdo izmed vas hlapcev, kdaj spotaknil ob njo zaradi tega!
Napušite se, pa to ...
06. 08. 2013 20.17
+2
Severnokorejska svoboda govora, pa to ... ti sam briš, pa to ...
Jožajoža
06. 08. 2013 20.00
-12
ker ste vlagali v nepismeno populacijo, SLO kmeta ,ki ni niti socializirana, se vam vrača bumerang., sedaj žanjete neposejane njive.
windmaster
06. 08. 2013 21.03
+8
Morda bi bil pa čas da administrator blokira tegale jožeta, ki žali ljudi ki delajo!
odpisan2x
06. 08. 2013 21.08
+5
za tole kar si napisal bi se pa moral opravičit ali pa zbrisat komentar,obstoja fakulteta z nazivom uni,dipl,ing kmetijstva
periot22
06. 08. 2013 22.50
+5
Mugabee
06. 08. 2013 18.48
+0
Treba se bo preorientirati na agave ali opuncije! Tequila baje prav fino zadane......S koruzo ni kruha saj je velik porabnik vode......
mimic
06. 08. 2013 19.32
+1
slovenska koruza , porabi 7x manj vode, kot pa uvožena!!!!!
Marde
06. 08. 2013 18.29
+7
Vi in vaši namaklani sistemi. Naj mi eden itlektualcu s kavča razloži kako se naj zgradi namakalni sistem na 30h+ veliki poveršini. Katera je: -razdrobljena v radiusu 7km - največja parcela je 1.5h - vse poveršine "spadajo pod strma kmetjiska zemljšča" - v bližini ni konstantnega izvira vode Pa ne govorit v strešnici ker bi vas rad videl graditi na kmetjiskih poveršinah.
klemenmar?i?
06. 08. 2013 16.27
-3
kmet ne more sam postaviti namakalnega sistema, to mora država uredit, kmet bo pa že plačeval vodo ki jo bo porabil
dr.dare
06. 08. 2013 16.30
-3
haahhaah ja mi vam bomo cevi vlekli ja! to bo ja! raje začnit epošteno davke plačevat pa manj na črno prodajat!
Netajkun
06. 08. 2013 17.38
+5
( psihološki profil danes najagresivnejšega komentatorja ) učitelj na O.Š . , samski - 35 do 42 let , živi z mamo v družbenem stanovanju , oće z dežele - pijanec in že pokojni , zakompleksan , samotar - računalnik mu je skoraj edini stik s svetom ( razen maltretiranja " glupih " in nesposobnih otrok ) , živi v manjšem kraju , . . . . . . Kdo je to ?
periot22
06. 08. 2013 22.53
+3
losers1 upoščenih kmetij je dovolj začni delat da ne boš imel časa gobca!!!!!!!t
janezpodre
06. 08. 2013 16.11
+11
Kmetje bodite pametni, ne mečte dnarja v namakalne naprave, nesite ga župniku, ta ga bo dal Stresu, ta Rodetu, Rode Opus Deu, ti imajo pa direkt linijo z Gospodom, dež bo zagarantirano padu v 3 dneh, količina je pa odvisna od višine plačila.
jagoda_17
06. 08. 2013 16.21
-3
bravo, zelo intelegentno in poučno. sem vesel takšnih komentarjev, veliko povedo o odnosu do drugih in konec koncev tudi človek vsajm vidi kako betonšeki razmišljajo!
dr.dare
06. 08. 2013 15.50
-9
Kaj mi lahko nekdo razloži zakaj rabimo naše kmete?
jagoda_17
06. 08. 2013 16.09
+7
dr.dare
06. 08. 2013 16.22
-4
Se pravi ni nobenega argumenta za... sem vedel da imam prav!
jagoda_17
06. 08. 2013 16.29
+1
babsy988
06. 08. 2013 18.58
+1
ja ja, ti imaš vse prav, zato se pa nobeden noče ubadat s tabo :))
Tatjana218
06. 08. 2013 19.29
+2
ja zakaj rabimo kmete povej ti meni kaj ješ??? oz od česa živiš
mimic
06. 08. 2013 19.34
+3
Tatjana218
06. 08. 2013 22.30
+1
aha a uvožena hrana pa ni pridelek kmetov ??? kaj pa lokalna hrana pa hrana z čim man prevoženimi kilometri pa naravovarstvena osveščenost si se kdaj kaj takega vprašal?????
periot22
06. 08. 2013 22.55
+1
Tatjana218
06. 08. 2013 23.16
+1
kakšno plastiko zrak in umetno pridelano meso
Tatjana218
06. 08. 2013 23.39
+1
kako boš pa kupu uvoženo hrano če ostaneš brez službe in brez vsakega prihodka ja obrnil se boš na najbližjega kmeta in ha fehtal takih je po kranju že kar nekaj
mobutu1
06. 08. 2013 15.45
+1
slovenski kmet = industrija in preprodaja !!!
dr.dare
06. 08. 2013 15.43
-4
Gremo stavit da bo v naslednjih 10 letih vsaj 7x super suša pa da bodo kmetje še vseh 10 let jamrali da jim nič ne zraste naredili pa ne bodo nič? Upa kdo?
jagoda_17
06. 08. 2013 16.09
+4
dokler boš ti in podobni v javni upravi delal in razmišljal tako bo pač tako!
dr.dare
06. 08. 2013 16.23
+3
zdaj že v javni upravi delam? res? in zaradi ljudi v ju kmetje raje pustijo da jim suša uniči pridelke?
jagoda_17
06. 08. 2013 16.31
babsy988
06. 08. 2013 19.00
+5
dr. dare ni v javni upravi. je brezposeln, zato pa nima kaj delat, ima cajt bedarije pisat, vsem okoli sebe je pa fouš :)
schranz91
06. 08. 2013 15.30
+5
kmetje imajo letos pa res izjemno smolo, slab pridelek pa še visoke davke bodo morali plačati, skrbi me za njih
jagoda_17
06. 08. 2013 16.14
+9
sem kmet in me ne skrbi. prodam 45ha veliko kmetijo, cca 3500m2 pozidanega in še dober ha zazidljivega, sodobno opremljeno 95 glav živine od tega 50 molznic, ni treba nič delat, vse samo na kup leti, v glavnem razkošno. star sem 35 let, zase in za mojo družino letno potrebujem 25keur, cena torej 750k€, pa tist k bo kupu dobi letno še slabih 12 jurčkov subvencij (minus dohodnina), a se gre kdo, prodam
klemenmar?i?
06. 08. 2013 16.24
+4
vem kako je, če maš pa 50 krav pa kar delaj
klemenmar?i?
06. 08. 2013 16.25
+2
za 750k€ živim celo življenje brez skrbi, nekje v veliki nobl bajti
dr.dare
06. 08. 2013 16.25
+1
Končno si začel pametno razmišljati! Oglas pa le raje objavi na za to primernih straneh... se bo hitro kupec našel! Kok j epa vse vredno bodo pa kupci določili in ne ti kot prodajalec če res želiš prodati!
jagoda_17
06. 08. 2013 16.56
+2
kako se hitro najde ljudi ko samo perazno govorijo o nečem k nimajo pojma, tko kot e v slo tudi zakoni pišejo!
Tatjana218
06. 08. 2013 22.35
Tonček Balonček
06. 08. 2013 15.09
+2
Ko bo kriza, bodo pa tja hodilieNuše Derenda iz Unicefa, Pedro Opeka in drugi ambasadorji dobrote! Bomo poslali svinčnike in torbice!