Slovenija

FOTO in VIDEO: Konec vročinskega vala zaznamovali toča, obsežni izpadi elektrike, zalite kleti, odkrite strehe in podrta drevesa

Ljubljana, 06. 08. 2017 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Četrti vročinski val tega poletja se je končal s prehodom izrazite hladne fronte. V Ilirski Bistrici je klestila kot jajce velika toča, neurja z močnim vetrom po državi povzročajo številne izpade elektrike, zalite kleti, odkrite strehe in podrta drevesa. V Razkrižju je strela udarila v hišo in zanetila požar. Na Obali piha močna burja.

Več videovsebin
  • Animacija padavin
    00:27
    Animacija padavin
  • Toča v Ilirski Bistrici (Vir: bralec Jaka)
    00:11
    Toča v Ilirski Bistrici (Vir: bralec Jaka)
  • Tako je klestila toča v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
    00:22
    Tako je klestila toča v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
  • Posledice toče v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
    00:23
    Posledice toče v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)

Po četrtem vročinskem valu tega poletja je vročina, ki je minuli teden dodobra segrela Slovenijo, začela popuščati. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je bila danes velika toplotna obremenitev le na delu južne Slovenije in na Primorskem, kjer je uprava za zaščito in reševanje v soboto razglasila veliko požarno ogroženost.

Po vročem in sončnem tednu, ko se temperature ponekod po Sloveniji presegle tudi 40 stopinj Celzija, je bilo danes delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature so bile od 16 do 21 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 26 do 32, na jugu države pa do 35.

Arso izdal oranžno opozorilo, na Obali piha močna burja

Pozno popoldne so se na severozahodu začele pojavljati močnejše nevihte z nalivi, ki so proti večeru zajele vso državo. Najmočnejše so na zahodu države in na obali, kjer piha okrepljen severni veter, ki v sunkih dosega hitrosti okrog 100 km/h. Arso je zaradi možnih neviht za zahodno polovico države izdal oranžno opozorilo.

Prometno-informacijski center voznike obvešča, da zaradi močnejših nalivov promet po državi poteka počasneje, predvsem na primorski avtocesti med Razdrtim in Uncem proti Ljubljani, v strnjeni počasni koloni. Vozite previdno in ne ustavljajte po nadvozi in v predorih.

Zaradi burje je na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med Ajdovščino in Nanosom ter na regionalni cesti med Vipavo in Podnanosom promet prepovedan za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Ilirski Bistrici in Spodnji Idriji klestila toča, veter odkriva strehe in podira drevesa, strele netijo požare

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je neurje s točo okoli 15. ure zajelo naselja Podstenje, Šembije, Zarečje in Topolc v občini Ilirska Bistrica. Toča v velikosti jajca je več kot 40 hišam in 11 gospodarskim poslopjem v štirih vaseh poškodovala strešnike, nekatere tudi delno odkrila. Na terenu je vsaj 60 gasilcev, so poročali v oddaji 24UR. "Škoda je nastala na objektih in na vrtninah," nam je sporočila bralka Nina, ki nam je poslala fotografije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato se je neurje pomaknilo proti Idriji, od koder so nam bralci prav tako poslali posnetke toče. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o številnih odkritih strehah in o vozniku osebnega avtomobila, ki je obtičal v vodi. V Logatcu pa se je na avto podrlo drevo.

Ob 18.20 je na Vrhniki zaradi neurja brez elektrike ostalo več kot 3.500 odjemalcev. Ob istem času je v naselju Rovte v občini Logatec brez elektrike ostalo 2.517 odjemalcev. Z Vrhnike poročajo tudi o številnih zalitih prostorih in strehah, ki jih je odkril močan veter.

Ob 19.20 je v Ponovi vasi v občini Grosuplje brez elektrike ostalo 1.320 odjemalcev, nekaj minut kasneje pa še 1.007 odjemalcev na območju Iga. Tudi v Grosuplju imajo gasilci polne roke dela z zalitimi kletmi in odkritimi strehami.

V Razkrižju je ob 19.23 strela udarila v hišo in zanetila požar.

Ob 20.40 je v Veliki Nedelji v občini Ormož strela poškodovala drevo, ki je nato oviralo promet. Gasilci PGD Velika Nedelja so ga odžagali, odstranili in počistili cestišče.

O poplavah meteornih voda poročajo tudi iz Ajdovščine in Kranja.

Toča v Podstenjah pri Ilirski Bistrici.
Toča v Podstenjah pri Ilirski Bistrici. FOTO: Bralka Nina

Dež bo ponoči ponehal, torek in sreda spet vroča

Dež bo do ponedeljka zjutraj že ponehal, najpozneje na vzhodu. Čez dan bo povečini sončno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja, vročine ne bo. Večinoma sončno bo tudi v torek.

"Po vročemu torku in sredi je v četrtek na vidiku že nova hladna fronta, spet se bo nekoliko ohladilo," nam je povedal dežurni meteorolog na Arsu Benedikt Strajnar.

Temperaturnega rekorda (še) nismo presegli

Najvišjo temperaturo četrtega vročinskega vala so na Arsu sicer namerili v četrtek v Podnanosu, ko je termometer pokazal 40,6 stopinje Celzija. Slovenski temperaturni rekord - 40,8 stopinje Celzija, izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki - tako ni bil dosežen.

Sicer pa so bile ob popuščanju četrtega letošnjega vročinskega vala tudi temperature minulo noč ponekod zelo visoke. Predvsem v Vipavski dolini so se komajda spustile pod 30 stopinj Celzija, marsikje na Primorskem je bilo okoli 29 stopinj Celzija.

Tudi drugod po državi so bile jutranje temperature zelo visoke, je povedal Strajnar. "Ali gre za rekorde ali ne, moramo še preveriti, vsekakor pa smo blizu rekordom, zelo verjetno je kakšna izmed postaj rekordna," je dodal dežurni meteorolog.

Najtopleje je bilo glede na izmerjene temperature v Podnanosu, kjer temperatura ni padla pod 29 stopinj Celzija. Tudi v Biljah pri Novi Gorici so zjutraj namerili 29 stopinj, a se je tam v soboto pozno zvečer za nekaj časa nekoliko ohladilo, in sicer na okoli 26,5 stopinje Celzija, nato pa se je sredi noči ponovno segrelo. "Te visoke temperature v Vipavski dolini so povezane z burjo, ki je pihala večino noči," je pojasnil meteorolog.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vaza1
06. 08. 2017 22.22
+20
joj, ubogi tisti, ki jim toča dela škodo!
Praškovarit
06. 08. 2017 22.18
-1
a lohk neha grmet, ker grem zdej spat in hočem mir
Dracul Va Domni DinNou
06. 08. 2017 22.57
+4
cepke si dej v usesa pusti naravo pri miru
proofreader
06. 08. 2017 22.01
+1
Kakšno je stanje v Grosupljem? Je res zalilo 30 avtomobilov v garažah Sončnih dvorov?
peT99
06. 08. 2017 22.08
+3
York
06. 08. 2017 21.38
-6
Radarska slika kaže, da Dolenjsko in Belo krajino ni zmočila niti kapljica.
Praškovarit
06. 08. 2017 22.19
Lisec6
06. 08. 2017 21.17
+10
letala so pa lepo spravljena v MB hangerjih
Lisec6
06. 08. 2017 21.16
+7
Mogoče na Havajih( z denarjem, ki mu ga je dala država za obrambo proti toči<9
Lisec6
06. 08. 2017 21.14
-1
KJE kRALJ Z mb LETALIŠČA??
Mladen sir
06. 08. 2017 20.51
+0
Se je hudo će ti toča vse uniči ampak 1980,1990 so ljudje bili bolj pametni kot so sedaj.Se imate letališča in bi spuščali letala in rakete da bi pregnali točo.Tam letijo ko je +35 pri soncu naj gre pred neurjem.Če bi imel papirje da je že moje letališče bi letala pošiljal po celi SLO se država ima denar pa bi plačala .
sandi101
06. 08. 2017 19.57
+25
Rotar seje baje ( okliznuo o sapun ) tako kot je Kramberger padel na PARTIJSKI naboj.. Dobr deluje politična mafija z vrha še naprej, ni kaj! Kdo bo naslednji na vrsti, mogoče novi kandidat za predsednika države?
LOS - T
06. 08. 2017 20.44
+9
FesterAdams
06. 08. 2017 19.37
+74
A Roberta Rotarja pa se ne sme komentirati? Ni problema, bom pa tukaj. Totega so "rešili", da mu ne bi bilo potrebno plačati visoke odškodnine zaradi telečjega ravnanja slovenske politike. Prijemi v takih slučajih so karakteristično mafijski. Država je namreč najbolj rafinirana oblika organiziranega kriminala. Dati sonarodnjaka ubiti je za "kompetentne" malenkost. To je tudi eden tistih primerov, za katerega so rezultati obdukcuje v tem trenutku že znani, čeprav bo obdukcija izvedena šele čez kake tri dni. Take "nesreče" s slovenskimi zaporniki niti niso tako redke. Spomnim se mladeniča, ki je pred dobrim desetletjem elektronsko oropal eno slovenskih bank, da bi dokazal, da se kljub mastno plačani aplikaciji to da. Potem se je sam prijavil, razložil za kaj gre, in kompetentnim za zelo razumno ceno ponudil tako oblikovano aplikacijo, da kraje več ne bi bile mogoča. Rezultati: poba so zaprli, aplikacijo zaplenili in jo neavtorizirano začeli uporabljati. Poba je bando kravatarsko tožil in tožbo bi brez kančka dvoma tudi dobil, če ne bi v zaporu "stopil na milo", padel in si zlomil tilnik. Povem vam, največje zločince najdemo v državnih vrhovih. Človeško življenje za njih ni vredno nič, pomembni so samo njihovi materialni in politični cilji. In take vsake toliko najdemo na volilnih listah....
SDS_je_poden
06. 08. 2017 20.26
-18
Če govoriš to o pobu, ki je naredil trojanca za spletno aplikacijo ki jo ima največja banka pri nas, ti kar lepo povem, da stvar ni bila to, kar je on govoril.
FesterAdams
06. 08. 2017 20.45
+15
Da, o tem pobu govorim. Enkrat je po radiu govoril njegov oče. To je bilo po kakih malo manj kot 10 letih od "nesreče". Iz njegovih besed se je dalo slutiti, da je še vedno pod pritiskom, prestrašen in nesrečen. O primeru vem toliko, koliko so nam posredovali mediji. A za razliko od večine takih stvari ne pozabim. Sem pa pozabil ime nesrečnega poba, zato te prosim, če ga lahko napišeš. Hvala in +++
6packpira
06. 08. 2017 21.47
+3
FesterAdams fant o katerem pišeš ni umru v zaporu je skoču iz kokrškega mostu v Kranju
6packpira
06. 08. 2017 21.59
+5
Ni oropal banke je samo 1 tolar snel iz računa in ga nakazal svoji punci ki je delala na banki NLB JIM VSE POVEDAL DA IMAJO VELIKO LUKNJO V PROGRAMU PUNCA SEVEDA TAKOJ IZGUBILA SLUŽBO ON PA ČEZ POL LETA KAZENSKO OVADBO. Psihično ga zlomili on skočil iz Kokrškega mosta
dajno
06. 08. 2017 22.16
+5
FesterAdams
07. 08. 2017 10.39
A-ha, dogodek je časovno že nekoliko oddaljen, zato se detajlov ne spominjam. To, da je stopil na milo in si zlomil tilnik sem napisal samo v prispodobi. Hvala, 6packpira, da si mi dogodek osvetlil. Torej so poba psihično zlomili. Ni dvakrat za reči, da mu pri skoku z mostu ni "pomagal" kaki "dobrovoljec". Taki tretmani so bili značilni za tedanji čas in še dalje nazaj. Še vedno pa pogrešam ime tega fanta z računalniškim talentom in nesrečnim koncem...
pepikrlinca
06. 08. 2017 19.25
+4
prihaja drugi val neviht...animacijo pa si lahko predvajajo namesto risanke
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.10
+1
Vsak pameten varje svoje se vam ne zdi.!?
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.10
-1
Recimo , da se ravno za mano pred neurjem pelje delegacija vlade ma ga parkiram počez v predoru ali pod nadvozom vam rečem.
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.06
-1
Najbolj bolna je tista zgoraj , če te toča ujame pred predorom, ne ustavljajte vozila, pa kaj je z vami menda zato , da ga bo raje ustavil nekdo drug , ne jih klatit neumnih lepo vas prosim , le kateri pameten bi se umaknil iz bunkarja ko te bombardirajo.
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.07
+2
Pa če mi ravno tisti moment avto crkne a to pa ni mogoče ali kaj!¨?
FesterAdams
06. 08. 2017 19.42
+4
Frane, to se reče, da te je tisti na izhodu iz tunela zablokiral in nisi mogel naprej. Nazaj pa, kakor vsi vemo, ne smeš.
?asjeza
06. 08. 2017 18.56
-38
jst imam nov avto in noben mi ne bo pridigral kje naj ustavljam ............magari v predoru ...zaradi toče pa ne bom uničil tako lep avtp
Mister iks
06. 08. 2017 19.04
-22
Bravo, eden normalen. Jaz mam pa tud novwga passata in ko je nevihta zmeraj v Trojanski predor in malo pocivam...
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.08
-2
Kjer koli samo , da je streha neglede če ni ravno Passat!
Janša je naš
06. 08. 2017 19.09
+30
Glede na vajino inteligenco, si po mojem ne more nobeden privoščit dobrega avta
Frane Šajn
06. 08. 2017 19.15
-7
Ne inteligentni se ne zakreditiramo do zadnje kaplje znoja, je pa glede na vse bahanje, avto na mestu kupljen z gotovino za mojo rabo in pokojnino čisto dovolj. Ne kot tvoj 20 letni twingo revež kaj se napihuješ.
Mister iks
06. 08. 2017 19.34
+6
Bravo. Kredit za nov avto??? Nikoli, samo gotovina...
Praškovarit
06. 08. 2017 22.22
-7
kje si pa nakradeš da lohk na keš kupiš nov avto? ker s slovensko plačo si ga ne moreš
maske-so-padle
06. 08. 2017 18.41
+37
Spodrsnilo mu je v celici, padel je na glavo, pri prevozu v bolnišnico umrl ??? Komentiranje zaklenjeno ??? Kaj hudiča je pa svizec delal med tem ? Toča bo medtem potolkla vse kar je še ostalo.
?asjeza
06. 08. 2017 18.56
+19
Uporabnik 269
06. 08. 2017 18.24
+23
Deževat še sploh zna normalno? Ali mora res vse še zraven sklestit.
Metulj?ica1304
06. 08. 2017 18.15
+16
V animaciji padajo tapete in ne padavine.
macek_garfield
06. 08. 2017 17.55
+25
skoda,da bavcar se tlaci zemljo
Madeni
06. 08. 2017 17.52
+49
Rotar seje baje ( okliznuo o sapun ) tako kot je Kramberger padel na PARTIJSKI naboj..