Slovenija

FOTO: Vroče na ljubljanski občini: posredovala tudi policija

Ljubljana, 25. 11. 2013 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je župan Janković prepovedal prisotnost svetnika SDS na MOL Jerneja Pavlina na seji mestnega sveta, je ta na sejo prišel. A mimo varnostnikov ni šlo. Sledilo je pregovarjanje in klic na policijo.

Trije varnostniki v mestni hiši so svetniku ljubljanskega SDS Jerneju Pavlinu preprečili, da bi se udeležil današnjega nadaljevanja seje mestnega sveta. Vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager je zato poklical policijo, člani svetniške skupine pa so se poleg tega odločili za obstrukcijo seje.

Dopustno je snemanje, fotografiranje poslanca pri maši, dopustno je snemanje poslanca pri maši z njegovimi otroki, dopustno je z mnenjem sodišča objaviti fotografijo poslanca z otroki in ženo in jih primerjati z nacionalsocialističnim zločincem, ni pa dopustno po mnenju Zorana Jankovića, po mnenju Heglerjeve, ki je kazensko ovadena, snemati seje mestnega sveta. Jernej Pavlin

Novembrska seja ljubljanskega mestnega sveta se je začela pred dvema tednoma, a svetniki niso prišli dlje od druge točke dnevnega reda, saj je ljubljanski župan Zoran Janković sejo prekinil. Dogajanje je z manjšima kamerama snemal svetnik SDS Jernej Pavlin, ki ga je Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil. Zaradi izključitve svetniki danes delo nadaljujejo brez Pavlina in po obstrukciji tudi brez drugih svetnikov SDS.

Pri vhodu v mestno hišo so člani svetniške skupine SDS danes zahtevali, da varnostniki Pavlinu dovolijo udeležbo na seji, in vztrajali, da za prepoved vstopa nimajo podlage. Direktorica občinske uprave Jožka Hegler je dejala, da so Pavlina izključili skladno s poslovnikom o delovanju mestnega sveta, ki pravi, da se lahko svetnika, ki se ne drži pravil, izključi. Po njenih besedah je Pavlin ravnal v nasprotju s sprejetim sklepom mestnega sveta, s katerim mu svetniki niso dali soglasja za snemanje. Brnič Jager je na to odvrnil, da Pavlin ni kršil pravilnika ter da je snemal le tiste, ki so v to privolili.

"Danes smo konec novembra 2013, ko se polemizira in blokira delo demokratični opoziciji v mestnem svetu samo zato, ker si prizadevamo za transparentno, pregledno, odprto delovanje mestnega sveta," je v izjavi povedal Pavlin. Po njegovem mnenju je ljubljanska občina ena redkih, v katerih je "s prisilo, brutalno močjo onemogočeno delo predstavnikom ljudstva". "Dopustno je snemanje, fotografiranje poslanca pri maši, dopustno je snemanje poslanca pri maši z njegovimi otroki, dopustno je z mnenjem sodišča objaviti fotografijo poslanca z otroki in ženo in jih primerjati z nacionalsocialističnim zločincem, ni pa dopustno po mnenju Zorana Jankovića, po mnenju Heglerjeve, ki je kazensko ovadena, snemati seje mestnega sveta," je dejal Pavlin.

Ljubljanski mestni svetniki so kljub obstrukciji SDS imeli sejo, na kateri so potrdili dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, ki omogoča sanacijo več let stoječe gradbene jame z gradnjo garaže oziroma podzemnih etaž.

Zeleno luč so dali tudi poročilu nadzornega odbora, ki je med drugim ugotovil, da objekt Stožice še kar nekaj časa ne bo dokončan.

Komentiral je tudi mnenje informacijskega pooblaščenca glede snemanja sej mestnega sveta. V njem je med drugim zapisano, da če bi svetnik ali kdor koli drug poskušal snemati seje mestnega sveta brez ustrezne pravne podlage (brez soglasja vseh navzočih na seji), lahko Mestna občina Ljubljana zoper njega ukrepa v skladu z določbami poslovnika o vzdrževanju reda na seji. Po Pavlinovem mnenju smo še naprej priča zlorabi državnih ustanov v politične namene. "Sklicevanje na neko neobvezno mnenje informacijskega pooblaščenca je nekaj najbolj bizarnega, kar se lahko zgodi s ciljem, da se prepreči delo demokratični opoziciji," je dejal. Takšno mnenje ga ne čudi, je povedal, saj so mediji po njegovih besedah pisali o tem, da si je informacijska pooblaščenka prizadevala, da bi postala članica vlade Alenke Bratušek.

V stavbo mestne občine sta prišla policista, potem ko je policijo poklical vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager.
V stavbo mestne občine sta prišla policista, potem ko je policijo poklical vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager. FOTO: Miro Majcen

Heglerjeva je odgovorila, da je sklep v zvezi s snemanjem sprejel demokratično izvoljen mestni svet. "Pravila delovanja mestnega sveta veljajo za vse, ne samo za nekatere," je dejala in dodala, da če bi imeli svetniki in svetnice SDS dejansko interes sodelovali pri delu mestnega sveta, bi to tudi počeli. "Vendar jim je bolj všeč, da naredijo eksces in pritegnejo več medijske pozornosti," je povedala.

V mestno hišo sta na klic Brnič Jagra prišla policista, ki sta nekaj pred peto uro odšla. Brnič Jager je pojasnil, da so policiji prijavili kaznivo dejanje onemogočanja izvajanja javne funkcije, in dodal, da sta za to odgovorna Heglerjeva in Janković. Po njegovih besedah bodo policisti pripravili poročilo ter se nato odločali o nadaljnjih postopkih. "Pričakujemo, da bo šla zadeva naprej v prijavo kazenske odgovornosti," je povedal Brnič Jager in izrazil pričakovanje, da bo zadeva potekala prednostno. Svetniki SDS so nato odšli iz mestne hiše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Barbara M
26. 11. 2013 14.15
dobr da dobijo vsaj plačo 5 al 15 ko so ttako pod sresom zaradi aksnih neumnosti.res nimajo bolj pametnega za delat al kaj.
Alexxsaso@yahoo.ca
26. 11. 2013 12.12
+5
Ko tole berem, se vrnem v case, ko sem obiskoval vrtec. Pa kaksne ljudi imamo mi na polozajih. Za bruhat! Debelo jih placujemo zato, da se igrajo namesto, da bi delali!!! Niti predstavljat si ne znam, da bi se take igrice sli v podjetjih. Pa kako smo lahko dopustili, da so tako nezreli osebki prisli tako dalec? Da je drzava drzava podjetje, bi vsi skupaj tako hitro leteli na ulico, da se niti ozret ne bi imeli casa....
santamaura
26. 11. 2013 12.02
+4
Zeleno luč so dali tudi poročilu nadzornega odbora, ki je med drugim ugotovil, da objekt Stožice še kar nekaj časa ne bo dokončan. Saj to ni treba snemat - razen, če bi prišli na POP ven z idejo o novem resničnostnemu showu - Ljubljana išče šefa
meta37
26. 11. 2013 11.54
+3
Ne razumem zakaj tak halo zaradi snemanja? Tudi na skrivaj se da snemat... In spet je šel davkoplačevalski denar za neko bedarijo! Če nimaš kaj skrivat, te nima bit česa strah.
-1
Nikakor ne smemo dopustiti obdavčitve Rimokatoliške cerkve, edinega pribežališča poštenih, vernih in življenja vrednih ljudi! Predlagam prepoved opravljanja klasičnih pogrebov za nevernike, za njih so zabojniki dovolj dobri!
meta37
26. 11. 2013 11.50
+4
Vic stoletja! Ti mogoče veš, zakaj je teologija eden najtežjih študijev? Ti razložim? Največji vrag prebiva v Vatikanu. Vseskupaj je krinka za kriminal! Vera kot taka in kako je zapisana, je v bistvu zelo težko razumljiva. Govori pa nič drugega kot o veri vase! Celotna verstva sveta v bistvu govorijo o veri vase in tu ni nobenega svetega nekega. Svet je vsak človek sam in vsak človek sam je sebi bog! Če si sam ne pomagaš, ti ne pomaga niti sam bog, v katerega vsi ti po tvoje pošteni ne verujejo in se zato hodijo klanjat župniku, da jih očisti grehov, za katere so sami krivi. Pazi malo kaj kvasiš... Kaka cerkev??? Slovenci smo bili v zgodovini kaj? Veš mogoče?
+2
Cenite zrak, ki ga dihate, skromnost je lepa čednost! Za hlapce vzgojeni, človek se spreminja, bič pa ostane!
SDS_je_poden
26. 11. 2013 13.16
-1
Opa, a sedaj si pa tu. Dej razloži mi verz 23:20 iz Ezekiel-a. Kaj to pomeni prosim... ker to učite otroke....
ULT0P40
26. 11. 2013 11.08
-2
zokijeva radirka hvala
hondica
26. 11. 2013 10.17
+5
Popolnoma nepomembno je, kaj si mislimo o Jerneju Pavlinu, ki je sprožil vprašanje snemanja sej ljubljanskega mestnega sveta. Lahko nam gre še tako na jetra, ampak to nima zveze z resnostjo in vsebinskostjo dileme, pred katero smo se znašli tukaj in zdaj: da namreč leta 2013 (sic!) mestni parlament prestolnice sredi Evropske unije prepoveduje snemanje sej, svojo odločitev pa gradi na normativnem pozitivizmu, s katerim je dr. Stuckart mirno utemeljeval nürnberške rasne zakone...
Uporabnik473573
26. 11. 2013 10.14
-1
vaške zdrahe slovenske podeželske stranke
Konrad 001
26. 11. 2013 10.05
+2
Tkole bom rekel Pavlinu; Tale posnetek bi bil dovoljen :http://youtu.be/-RVOzbutM40
gangsterist
26. 11. 2013 10.17
+5
jako su ponosni na njega, hahaha bizgeci, ko nimate pojma kaj ta vaš zemljak čara po slo. kaj vse za sabo potegne prihod enega loja v slovenijo
hondica
26. 11. 2013 10.02
+0
A so bili varnostniki Slovenci, hihi.
RoccoS
26. 11. 2013 11.54
+1
hondica
26. 11. 2013 10.02
+1
V državi čutim pomanjkanje demokracije.
Jože Valentin?i?
26. 11. 2013 08.49
+7
Najdražji Ljubljanćan državljan iz SARAOCA, ki zida žamije.
Jože Valentin?i?
26. 11. 2013 08.47
+11
V Ljubljani so sami Ljubljanćani in državljani-SLOVENCEV ni več.
Jože Valentin?i?
26. 11. 2013 08.41
+7
Jožka,Jožka-vćasih si bila bl fejst punca,gda si se prodala?Kwa pa tistih 600 tisoć eurčkov?
puspan
26. 11. 2013 14.51
Ti si pa mal obcutek za lepoto izgubil, tudi za vcasih.
MavritoGazarinni
26. 11. 2013 08.40
+6
zanimivo..kako se lahko skoncentriraš,osredotočiš,sodeluješ v debati,če se ukvarjaš z kamero,mobitelom,vibratorjem...veliko pove o kvaliteti njihovega sejanja na teh "sejah"...
JosipBrozDrugi
26. 11. 2013 08.38
-1
poslovnik je treba spoštovati. tega SdS-ovci ne vedo.
ULT0P40
26. 11. 2013 10.43
+5
Vabis
26. 11. 2013 11.13
+0
Joško Peklar
26. 11. 2013 07.00
+14
to je to.....Zoki je car......počasi več ljubljančani ne bodo smeli ven zvečer po 20 uri....:))))))) ovce........
Angela Franko
26. 11. 2013 06.57
+5
Kod podrepne muhe nikoli jih nemoreš pregnat razen z kakšnim insekticidom !!!!!!
mobutu1
26. 11. 2013 06.57
+18
...kako so vsi mediji že v naprej vedeli kaj se bo zgodilo, da so že uro prej čakali pred Občinsko stavbo...!!?? SAMOPROMOCIJA !!!