Slovenija

Vrnitev v vsakdanje življenje je lažja s pravo pomočjo

Ljubljana, 17. 12. 2012 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod Varna pot poudarja pomen psihosocialne pomoči po prometnih nesrečah. V okviru projekta Skupaj iz stiske nudi strokovno pomoč, da bi se poškodovanci ter tudi njihovi svojci in prijatelji lažje soočili s posledicami in znova polno zaživeli.

Predsednik in ustanovitelj zavoda Varna pot, ki projekt Skupaj iz stiske izvaja od leta 2008, Robert Štaba je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da "ni treba pasti na dno" ter da lahko s strokovnjaki pomagajo najti nov smisel življenja in poslanstvo.

V Sloveniji je prometna varnost razmeroma slaba in bi lahko bila neprimerno boljša.
V Sloveniji je prometna varnost razmeroma slaba in bi lahko bila neprimerno boljša. FOTO: Jani Dolinšek

Posledice prometnih nesreč čutimo na vsakem koraku, družba izgublja, saj gre za ljudi z vseh področij, pravi klinična psihologinja in vodja projekta Skupaj iz stiske Vesna Radonjič Miholič. Poškodovani v prometnih nesrečah se srečujejo s težavami na področjih, ki so za druge vsakodnevna opravila, svojci pogosto pod bremenom ne gledajo nase in ne iščejo pomoči, pravi.

"Psihosocialna pomoč je potrebna. Z njo na neki način preizkušamo humanost neke skupnosti – koliko ta skupnost spoštuje človeka, koliko je pripravljena slišati človeka in mu omogočiti polno sodelovanje v družbi," poudarja Radonjič Miholičeva.

Breda Marija Kovše, sama poškodovana v prometni nesreči in zdaj ambasadorska zavoda Varna pot, poudarja težavnost vrnitve. "Ko te v enem trenutku nekaj iz urejenega življenja potisne v temo in prepad, je vrnitev polna bolečine, trpljenja, negotovosti," je dejala.

Za vsakim, ki mu je prometna nesreča korenito spremenila ali pa celo odvzela življenje, se s psihičnimi težavami sooča v povprečju še pet njegovih bližnjih.

Kot pravi, je svoje izkušnje predstavila v pesniški zbirki, s katero želi poškodovanim dati upanje in spodbudo, ostale pa spomniti, naj spoštujejo sebe in življenje. Izkupiček od prodaje bo namenila ohranitvi delavnic za osnovnošolce o varnosti v cestnem prometu, ki jih izvaja zavod.

Vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji Marijan Ivanuša je navedel podatke, da po svetu v prometnih nesrečah na leto umre okoli 1,3 milijona oseb. Stanje po evropskih državah je različno, v nekaterih je število žrtev 30 na milijon prebivalcev, v drugih 310 na milijon prebivalcev.

Slovenija je sicer v spodnji tretjini držav, a je prometna varnost razmeroma slaba in bi lahko bila neprimerno boljša, meni Ivanuša. V Sloveniji je od leta 1991 v prometnih nesrečah umrlo 6675 ljudi, več kot 300.000 pa je bilo poškodovanih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gizadlinka
17. 12. 2012 16.43
+2
ja a zdaj bo treba pa še kake psihologe poslušat. Pa dajte, kdo se je to spomnil, spet nimajo nekateri kaj početi. Menda te ti maltretirajo že od šole naprej. Človek naj živi po zdravi pameti in po zdravih načelih, pa ne rabi nobene pomoči. Pa še potem trop odvetnikov, ki samo zavlačujejo postopke in ljudem praznijo žepe. Nehajte s takimi neumnostmi. Sodišča naj bodo učinkovita sicer je pa bolje da pravico sam vzameš v roke.
ecoliqua
17. 12. 2012 15.46
+2
Ki jo dobi tisti, ki povzroči nesrečo, spomnimo se Uroša Polaka z Bleda, ki je pijan z odvzetim izpitom zaradi večkratnega kršenja in vožnje pod vplivom alkohola ubil in pokopal celotno družino dobil dve leti pogojne, ker je pobegnil z kraja nesreče(poboja) je zavrnil pomoč ponesrečenim in sodišče mu je celo zaradi neprištevnosti beri pijanosti dosodila olajševalno okoliščino.no nevem če je kaj pomagal da je bil tožilec z priimkom Polak.