Slovenija

Znova poziv Pahorju, naj ukrepa

Ljubljana, 06. 02. 2010 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./B.K.
Komentarji
21

Po smrti Saša Baričeviča se je sedaj oglasila tudi njegova družina. Pravijo, da gre pri dogajanju okoli smrti za izrabljanje v politične namene. Da naj glede tega primera ustrezno ukrepa, pa so Pahorja pozvali v Liberalni akademiji.

Baričeviča družina svari pred teorijami zarote okoli tragičnega dogodka.
Baričeviča družina svari pred teorijami zarote okoli tragičnega dogodka. FOTO: POP TV
Smrtonosni napad treh bulmastifov na njihovega lastnika Saša Baričeviča dobiva vsak dan nove razsežnosti. Če je šlo sprva le za tragičen dogodek, se je ta kmalu sprevrgel v orodje za politično obračunavanje, namige na korupcijo in pridobivanje medijske pozornosti. V zadnjem času pa so v ospredju pozornosti javnosti domnevne nenavadnosti, povezane tako z napadom kot z življenjskim slogom preminulega.

Na dan prihajajo tudi družinsko-prijateljske povezave Baričeviča s političnimi krogi. Prva in najmočnejša vez Baričeviča s kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom naj bi bila generalna sekretarka na ministrstvu Sonja Bukovec. Ta naj bi z vplivneži dosegla, da je upravno sodišče ministrstvu naložilo le prevzgojo psov in ne usmrtitve.

A kot pravi Bukovčeva, so ''s celotno družino Baričevič iskreni prijatelji že dolga leta. Če je prijatelj v stiski, ko je nesreča, prijatelj priskoči na pomoč.'' Ob tem trdi, da tudi nikoli ni vplivala na nikogar. ''Vplivala nisem niti na imenovanje komisije niti na njene člane. Imen sploh ne poznam,'' je dejala. Da bi ministru povedala za prijateljsko vez z Baričeviči, pa se ji ni zdelo pomembno.

Svoje so povedali pravzaprav že skoraj vsi, sedaj pa so se oglasili še svojci Baričeviča, ki se sicer od medijskega poročanja o dogodku in pokojniku ograjujejo. ''Ob tragični smrti Saša Baričeviča se družina pokojnika ograjuje od medijske obravnave nesrečnega dogodka, upoštevajoč pri tem tako njegovo osebno dostojanstvo in željo ter upanje po vsebinsko optimalnejšem razumevanju večno občutljivega sobivanja različnih bivalnih vrst,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot opozarja Baričevičeva družina, ''se tragični dogodek izrablja tako v politične namene kot v poskuse razvrednotenja osebnega dostojanstva in integritete Saša Baričeviča in pri tem nastajajo različne 'teorije zarote'. Zato svojci poudarjajo, da so postopek v zvezi z bulmastifi sodno obravnavala sodišča na različnih nivojih, končno odločitev pa je podalo vrhovno sodišče v Ljubljani kot najvišji sodni organ.

Morda ta primer odpira tudi vprašanje o raznovrstnih človeških patologijah, tudi o patoloških odnosih ljudi do živali, ki nimajo nikakršne zveze z ljubeznijo do živali, odpira pa se tudi vprašanje o vplivnih slovenskih posameznikih in neformalnih socialnih omrežjih, ki očitno poleg županskega lobija vedno bolj obvladujejo slovensko politiko. A ti so drugotnega značaja. Politika, ki kloni pod tovrstnimi pritiski, pelje v pogubo ne samo posameznika, temveč slej ko prej tudi celotno državo in vse njene državljane in državljanke. Liberalna akademija

''Vrnitev psov je bila osebna želja in tudi osebna odgovornost Saša Baričeviča,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Liberalna akademija: Pahor naj ustrezno ukrepa

''Po do sedaj dosegljivih informacijah tragični dogodek ne razkriva le slabosti sedanje zakonodaje, temveč tudi izigravanje taiste zakonodaje in ponovno predvsem popolno neupoštevanje stroke, tokrat zaradi interesa vplivnega posameznika. V Liberalni akademiji nam ni znan noben sklep sodišča, s katerim bi minister moral pse vrniti lastniku. Znana pa so stališča dveh strokovnih komisij, ki sta takšno možnost zavrnili,'' so zapisali v Liberalni akademiji.

Kot pravijo v Liberalni akademiji se vse bolj razkrivajo tudi ''neverjetne manipulacije glede sestavljanja tretje komisije. Za nameček pa v javnost prihajajo tudi informacije o pritiskih na novinarje, posebej novinarko Dnevnika, ki javno razgalja dejstva okoli tega tragičnega dogodka,'' še trdijo. Premierja Boruta Pahorja zato pozivajo, naj ustrezno ukrepa in poskrbi, da bo neodgovornost odgovornih ustrezno sankcionirana.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3