Slovenija

Ministrstvo: za plačilo presežkov ur policistom bo šlo okoli milijon evrov

Ljubljana, 15. 06. 2015 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./N.Š.
Komentarji
42

PSS je skladno s sodbo vrhovnega sodišča Cerarju, Fanku in Györkos Žnidarjevi poslal poziv za poplačilo vseh neizplačanih nadur policistov v preteklosti. Skupaj z obrestmi gre za dva do tri milijone evrov, pri čemer so upoštevani zgolj zahtevki tožnikov, dejanskih kršitev pa je bistveno več.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je skladno s sodbo vrhovnega sodišča v petek preko pooblaščene odvetniške družbe Pečanac in Rakun premierju Miru Cerarju, ministrici za notranje zadeve Vesni Györkos Žnidar in generalnemu direktorju policije Marjanu Fanku poslal poziv za poplačilo vseh neizplačanih nadur policistov.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Blaž Garbajs

V letu 2013 je namreč preko 1.100 članov PSS zoper RS, MNZ, Policijo kot delodajalca vložilo tožbe za plačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa (nadurnega dodatka) v višini 30 % osnovne bruto urne postavke. To velja za vse nadure, nastale ob zaključku vsakega posameznega 6-mesečnega referenčnega (v tem primeru koledarskega) obdobja. V danem primeru gre za nadure, ki niso bile nikoli izplačane, ampak nezakonito prenesene v naslednja referenčna obdobja, kjer so bile mimo volje uslužbencev, z enostransko odreditvijo v določeni meri kompenzirane, v določenem obsegu pa so ostale celo nekompenzirane in hkrati neplačane. Člani PSS so tožbe vložili za zastaralno obdobje petih let do vključno 3. 5. 2013, ko je začelo veljati novo, krajše, 4-mesečno referenčno obdobje, s čimer so referenčna obdobja začela teči znova, so sporočili iz PSS.

Škodo, ki jo bo moral na podlagi pravnomočnih sodb plačati delodajalec, ocenjujejo na dva do tri milijone evrov, pri čemer so upoštevani zgolj zahtevki tožnikov, dejanskih kršitev pa je bistveno več. V kolikor bi delodajalec poplačal obveznosti do vseh zaposlenih, pa bi ta številka zelo verjetno krepko presegla pet milijonov evrov.

"V PSS takšna ravnanja delodajalca, ki so izključna posledica varčevalne histerije, neupoštevanja stavkovnih zahtev, sklenjenih in veljavnih sporazumov in dogovorov, ter arogance takratnega vodstva MNZ in Policije, ocenjujemo kot nedopustna. S stavkovnimi zahtevami PSS konec leta 2012 je bilo od takratnega vodstva jasno zahtevano izplačilo nadurnega dela ob koncu leta, kar pa sta takratno vodstvo MNZ in Policije kategorično in celo s posmehovanjem zavrnila, kljub jasnim in nedvoumnim dokazom o kršitvah. Čas je, da nekdo prevzame odgovornost in za nezakonita ravnanja, ki posledično, preko višjih izdatkov iz proračuna dodatno bremenijo slehernega državljana, tudi neposredno odgovarja," so zapisali.

Nadaljevanje z nezakonito prakso prenašanja presežnih ur in presoja pravilnosti izvajanja veljavnih predpisov, pri čemer so po 3. 5. 2013 nova referenčna obdobja podvržena drugi pravni podlagi, je že predmet posebnega kolektivnega delovnega spora. Prav tako je PSS v letu 2014 s pravnomočno sodbo uspel dokazati, da je delodajalec v letu 2012 neupravičeno prenehal plačevati pokojninske prispevke delavcem, ki so na podlagi določb ZUJF izpolnili pogoje za 'prisilno' upokojitev. Posledica takšnega nezakonitega ravnanja je bilo končno poplačilo vsem oškodovanim delavcem v višini okoli 300.000 evrov, dodajajo.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Reuters

"Da v naši državi glede osebne in odškodninske odgovornosti vodilnih v javnem sektorju nekaj resnično ni v redu, priča tudi dejstvo, da so bili glavni akterji za takšne škodljive odločitve v vmesnem času celo nagrajeni z zasedbo višjih položajev, na katerih prejemajo tudi višje plače. PSS je na nezakonita ravnanja delodajalca vseskozi opozarjal, posledica popolne arogance takratne oblasti pa je tudi tožba zaradi neizvedenega sporazuma med vlado RS in PSS iz leta 2010, katerega finančna posledica bo po naši oceni znašala več 10 milijonov evrov. Na podlagi prejetih informacij drugih sindikatov, tako iz gospodarstva kot iz javnega sektorja, je razbrati, da gre s smiselno uporabo zadnje sodbe Vrhovnega sodišča za množično kršitev temeljnih pravic delavcev do razumnega delovnega časa, ter za kršitev Evropske socialne listine. Ocenjujemo, da bo v nekaterih drugih dejavnostih oz. panogah finančna posledica poplačila oškodovanih delavcev še bistveno višja," so še zapisali.

V PSS vlado ob tem javno pozivajo, da vendarle končno prisluhne njihovim opozorilom in ne popušča ozkim, največkrat celo osebnim interesom nekaterih delodajalcev, tako v zasebnem kot javnem sektorju pri uveljavljanju splošne in specialne zakonodaje, ter spoštuje odločitve sodišča EU ter pravni red EU in RS pri pravicah delavcev iz delovnega razmerja.

Vse tiste, ki so v tej zadevi zoper delodajalca že vložili tožbo, seznanjajo, da se je delodajalec z morebitnimi poravnalnimi ponudbami dolžan obrniti na omenjeno pooblaščeno odvetniško družbo in ne na njih neposredno. Če se kljub temu zgodi, da bo delodajalec poravnalno ponudbo posredoval neposredno njim, naj ponudb ne sprejemajo, ampak delodajalca obvezno napotijo na pooblaščeno odvetniško družbo.

Vse zaposlene, ki tožb niso vložili, pa seznanjajo, da so skladno z omenjeno sodbo upravičeni zahtevati plačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa.

Ministrstvo: Že sredi lanskega leta smo ponudil rešitev za poplačilo nadur

Na poziv so se odzvali na ministrstvu, kjer pravijo, da se je MNZ z dogovorom junija lani, zavezalo, da bo v 30 dneh od podpisa aneksa reprezentativnim sindikatom v Policiji ponudil predlog dogovora glede izravnave in plačila ur policistom v prekinjenih in preteklih referenčnih obdobjih po 4. 5. 2013.

Ta predlog so tudi poslali, a je PSS predlog dogovora v celoti zavrnil, čeprav je MNZ predlagalo, da se ure poplačajo skladno s sodbami v skoraj identičnem primeru. PSS je MNZ posredoval nasprotni predlog, v katerem so predlagali, da se pri izračunu presežkov ur, v nasprotju s sodbami, ne upoštevajo manjki ur, ki so jih imeli posamezni policisti v posameznih referenčnih obdobjih. MNZ je zato pripravil nov predlog, v katerem so bili v okviru sodb upoštevani nekateri predlogi PSS, vendar je PSS predlog dogovora znova zavrnil. PSS je nato vložil predlog za kolektivni spor, o katerem še ni bilo odločeno.

Kot pravijo, so se zdaj seznanili tudi s sodbo Vrhovnega sodišča in se lotili aktivnosti, ki jih je treba izvesti, da se vsem policistom presežne ure izplačajo skladno s sodbami: "Pripravljeno je bilo izvedbeno navodilo za izplačilo presežkov ur, MNZ bo po prejemu točnih podatkov o številu presežkov ur, skladno z zgoraj navedenimi sodbami, vsem policistom izdal ustrezne sklepe in izplačal presežke ur. Glede na podatke, s katerimi razpolagamo, bo moral MNZ za plačilo presežkov ur zagotoviti približno milijon evrov, pri čemer je treba upoštevati, da so bili presežki nekaterim policistom že izplačani."

Poziv PSS-ja vladi za plačilo preseženih ur
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
16. 06. 2015 09.09
Pejte mal v ambrus
periot22
15. 06. 2015 21.55
+4
Kdaj bodo delavci v gospodarstvo dobili večje plače,ker podpirajo vse parazite v državi??????Vsi drugi le tisti ki si najbolj zaslužijo ne,banda gnila!!!!!!!!!!!!!!!
slovenskidelavec
15. 06. 2015 20.34
+0
Če so jih oddelali jih je treba plačat.
br.0001s
15. 06. 2015 20.10
+6
policistom je treba dat vredi plače,ker jih dejansko potrebujemo. razen kakšnih pokvarjenih izjem. spomnite se policisti ob prvih ponovnih protestih lačnih ljudi, kdo vas plačuje.
ROMELS
15. 06. 2015 18.41
+4
Vsak dan delam, po zakonu, tudi za javni sektor. Koliko od teh v javni upravi dobi vsak mesec od moje plače.
Super Huey
15. 06. 2015 17.28
+7
Vsak dan nov davek... davek....hja....para-ziti pač stanejo. Slovenijo ne uničuje NATO, jenkiji, marsovci ali kdorkoli drug...jo lepo kr domači aparat uničuje!! koga zanima zakaj smo najbolj obdavčena delavska klasa in zakaj imamo tako drag bencin? Hja, žakelj je prazen in priviligiranci zahtevajo svoje nezaslužene plače za surfanje po netu v klima pisarnah!...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do le teh...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Nikiiy
15. 06. 2015 16.33
+9
Policija javni sektor, pravosodje javni sektor, vlada javna uprava javni sektor štrajka sam proti sebi, pa še sam sebi piše sodbe in deli tisto kar bodo ukradli gospodarstvu. Gospoda to je 300 000 glavi zmaj uničevalec gospodarstva, države in Slovenskega naroda to je kraljevstvo ne dela parazitiranja, ostalih 1.7 milijona pa v Taborišču..Vse za javni sektor za ostale niti ostanki..Ko Vegradovim niso iplačali plač, regresov, prispevkov sodišča ni bilo nikjer..ko so stečaji je denar samo za državne uslužbence za delavce nič Pravosodje je socialni center za zaščito javnega sektorja pardon kriminala in kriminalcev..
Jožajoža
15. 06. 2015 16.04
+4
no, državljani in državljanke. policisti so upravičen in seveda ves javni sektori, vi še pa dela nimate. do čega ste pa vi upravičeni. aja, vrhovno sodišče spada med javni sektor, pa ustavno baje tudi, samo oba imata botre v ozadju,.in ,ve se tudi, da je javni sektor nagrada za pomoč politikom pri njihovem dvigu na oblast. nagrada je pa služba v javnem sektorju
novak.novak
16. 06. 2015 11.21
točno jožajoža, zato pa vztrajno volijo tako imenovano levico...ker imajo dobro postlano....
flum
15. 06. 2015 13.49
+16
tako policisti kot tudi med sestre zaslužijo izplačilo. Odtrgat pa uradnikom po raznih direktoratih in občinah. V škofji loki so verjetno najslabši uradniki ! POBRAT jim plače za čez poletje !
iGURT
15. 06. 2015 12.16
+1
Joža, enega še ustavima. .... če pa je 10min do konca službe? ... Joža, ravno zato, nadura bo spet.
iGURT
15. 06. 2015 14.19
+2
... ustaljena praksa. Da o vizitkah ki se hranijo ob izpitu ne začnemo ..
novak.novak
16. 06. 2015 11.22
funi
15. 06. 2015 12.01
+2
Delamo še samo za javno upravo,kot sp mi ostane najmanj,vse več pa za državne organe. Iz katerega fonda so plačani policijski sindikalisti,z benifikacijo za sedenje po pisarnah.
repnik7
15. 06. 2015 11.07
+1
Zdej bodo spet lahko spali na raznih parkiriščih in še plačani bodo
novak.novak
15. 06. 2015 10.50
+4
pravilno, in še obresti zahtevat. pa da še država oz državni organi kršijo delovno-pravno zakonodajo in neizplačujejo nadur?! kaj more bit šele pri delodajalcih v gospodarstvu, kjer ni ne sindikata ne nič? pol pa tud če kaj kdo po letih doseže, tiste firme že davno ni več, oz jo takratni lastnik registrira že triindvajseto vmes.
Uporabnik458403
15. 06. 2015 10.52
+2
Ne gre za nadure, ampak za dodatek k naduram
novak.novak
16. 06. 2015 11.23
ja in? to je po zakonu, če poznaš zdr. očitno pa ga ne tisti, ki tega niso izplačval...banana republika....
dostojevski II
15. 06. 2015 10.30
+17
V Yugi so se plačevale nadure, v EU se plačujejo nadure. Edino v drugi Švici je delavec strošek, ki ga je potrebno maximalno oklestiti. Predsednik Pahor je v maju 2015, 25 let po prvih demokratičnih volitvah dejal: 'Prihodnosti se nismo bali, prihodnost smo oblikovali'. In sedaj je ta prihodnost postala sedanjost. 30 milijard evrov dolga. 25.000 izbrisanih. 300.000 okradenih varčevalcev LB. Izkoriščani delavci, ki na sodiščih iščejo pravico. Stroške prihodnosti, ki so jo 25 let oblikovali Pahor, Janša & co., bodo plačevali še naši otroci, vnuki...
novak.novak
15. 06. 2015 10.53
-5
...saj bi ti dal še prav, če ne bi omenjal pahorja pa janše, oz če bi omenil vse ki so bistveno več pripomogli k temu, ..drnovšek, rop, bratušek, kučan, mencinger, kresal, cerar, cerarjeva, janković, in cela plejada njih iz f21, pa f571......potem lahk govorimo o nepristrankosti...
dostojevski II
15. 06. 2015 11.13
+14
Janez Janša in Borut Pahor sta edina slovenska politika, ki že 25 let neprekinjeno delujeta v slovenski politiki. 25 let se že trudita, da bi Slovenija prišla na zeleno vejo, da bi postala druga Švica. Od leta 1990 do leta 2015 kot poslanca DZ, predsednika DZ, ministra, premiera, predsednika države. 25 let zasedata najvišje položaje v državi. Torej sta najbolj odgovorna za stanje v državi. Seveda so odgovorni tudi drugi, zato sem zapisal Pahor, Janša & co. Vendar so ti drugi zasedali najvišje položaje v državi mnogo manj let kot Pahor in Janša, ki to počneta neprekinjeno že 25 let.
novak.novak
16. 06. 2015 11.26
dirigira tisti ki je na oblasti, dostojevski, in na oblasti v teh 25 letih so bili 18 let tako imenovani levi. nič hudga, bili so izvoljeni. sam ne pol jamrat. ker je na oblasti tisto, kar je bilo izvoljeno. ali je to dobro ali ne, pa kaže zgodovina. očitno nam gre še predobro...
496344
15. 06. 2015 10.29
+0
In spet bodo za vsakim grmom in vsakim drevesom...
binmister
15. 06. 2015 10.20
+8
Tudi delavci v gradbeništvo bi morali dobiti plačane nadure ampak eni ne dobijo niti tisto kar morajo dobiti .
lidu
15. 06. 2015 10.08
+9
Sem že enkrat napisala. Vsak se bori za svoje. Tako, da namesto da spet jamrate na forumu zberite sodelavce in se uprite tudi vi.
rezervni
15. 06. 2015 10.19
+5
ha ha ja kdaj pa se slovenc še kej druzga delu ko jamru?? na forumu itak...uzun že ne upa da ga neb kir vidu ;)
rezervni
15. 06. 2015 10.31
+1
aja nimam prov, pardon...slovenci smo najbolj pogumno ljudstvo, vsako nestrinjanje takoj javno in glasno pokažemo! lol :)))
novak.novak
15. 06. 2015 10.54
+2
superpameten, še kako prav imaš, sam razen minusov in bit jaki za compom, pač ne znajo bit, še ko tu ta model briše brez kakršnekoli osnove, je vse tiho........hahahahahahahha
Bruhalnica24
15. 06. 2015 10.00
+5
Kaj pa ostali ??? I
novak.novak
15. 06. 2015 10.56
+1
kaj ostali? v policijskem sindikatu je verjetno skoraj 95% zaposlenih, v gospodarstvu, če si mislil na to, pa okol 30%. ker jim je škoda dat 5 evrov na mesec...
Domen Dolenc 1
15. 06. 2015 09.59
+6
kdo pa misli da bo kdo delal zadzonj. In to v državni službi kršijo zakone.
Uporabnik458403
15. 06. 2015 09.56
+10
Kako so lahko v javnem sektorju upraviceni, do vsega kar si zelijo. V zasebnem sektorju pa so vecina lahko le srecni, ce dobijo minimalko za 200ur dela
Domen Dolenc 1
15. 06. 2015 10.00
+3
po zakonu. Sej unmu k ma minimalca tud pripada za 200 ur več.
Uporabnik458403
15. 06. 2015 10.16
+9
Ja pripada ze, samo tezava je v tem, da ne dobi, oziroma dobi odpoved. Edina pot je sodisce, kar takoj pomeni odpoved, tudi traja par let pa se zelo drag proces je..... koncni rezultat pa je minus, kljub dobljeni sodbi
novak.novak
15. 06. 2015 10.57
+2
ker imajo sposoben sindikat in so vanjga tud včlanjeni. za razliko od nekega semoliča pa drugih iz gospodarstva...
Uporabnik458403
15. 06. 2015 11.24
+1
Pri sindikatih ne gre za to, kdo je bolj sposoben ampak za moc izsiljevanja. Logicno je, da je drzavo lazje izsiljevati, kot gospodarstvo. Ce izsiljujejo naprimer ucitelji, doktorji, policaji je jasno, da se to tice pol sistemov in ljudi v drzavi. Ce protestirajo tekstilci, gradbeniki, proizvodnji delavci, pa to ne vpliva skoraj na nikogar. Zaradi tega je tudi primerno stevilo clanov
Foen
15. 06. 2015 12.12
+0
Zakon je glede tega enak za vse, ne klobasaj na pamet. Če se pa eden dobro zorganizira in to zahteva, drugi pa ne, pa to ni problem prvega. Pa delovna sodišča so za razliko od ostalih kr OK, tko da praviloma dobiš, če se krši zakon in tud odpovedi ne dobiš kar takoj, sploh če si kvaliteten delavc.
Uporabnik458403
15. 06. 2015 12.33
+0
Foen, kdo pa govori, da ni zakon za vse enak in da klobasa na pamet? Moja kolegica je delala v Geberitu in tam so jim pogodbe davali za vsaki teden. Ce pa je bil naprimer v cetrtek praznik, so jim pogodbo dali do srede in pol se za petek posebej. Taki nikoli niso dobili nadur ali cesa podobnega, ce pa se je kdo bunil, pa ni dobil vec pogodbe............ in kaj lahko taksni dosezejo na sodiscu
Foen
15. 06. 2015 13.13
+0
4., 12., 54. - 56. člen ZDR-1 + Resljeva 14.
Uporabnik458403
15. 06. 2015 13.49
+3
Ja ce beremo ustavo, tam tudi lepo pise, da je slovenija pravna in socialna drzava,
Foen
15. 06. 2015 14.13
-1