Slovenija

Vrhničani na lastne zdravniške preglede, občina pa z odvetniki preverja, kako doseči zaprtje Kemisa

Vrhnika, 15. 06. 2017 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhničani po požaru v podjetju Kemis, ki je povzročil okoljsko škodo, še vedno ne zaupajo uradnim inštitucijam. Najbližji prebivalci so se zato organizirali in opravljajo neodvisne zdravstvene preglede, Občina Vrhnika pa s pomočjo odvetnikov preverja, kako doseči zaprtje Kemisa.

Več kot 50 prebivalcev je odšlo na neodvisne zdravstvene preglede, vsi naj bi imeli zdravstvene težave.
Več kot 50 prebivalcev je odšlo na neodvisne zdravstvene preglede, vsi naj bi imeli zdravstvene težave. FOTO: Damjan Žibert

Občina Vrhnika s pomočjo odvetnikov preverja, kako doseči zaprtje Kemisa. Župan Stojan Jakin je na današnji novinarski konferenci na Vrhniki priznal, da bo to težko, saj po zakonu občina ni stranka v postopku. Zato so stopili v stik z odvetniško pisarno, ki jim bo pri tem pomagala.

Jakin je danes opozoril, da okoljsko poročilo podjetja za predelavo kemičnih odpadkov Kemis takega incidenta, kot je bil požar 15. maja, sploh ne obravnava. "Če tega niso predvideli, je treba narediti revizijo tega okoljskega poročila," je poudaril.

Kot je napovedal, bodo zahtevali obnovo postopkov, priznal pa tudi, da ne ve, ali bodo kaj dosegli. "Strinjamo se, da Slovenija rabi Kemis. A naj gredo nekam drugam, morda v Velenje," je dodal župan in opozoril, da bi tak obrat moral delati tako, da do težav ne bi prišlo.

Več kot 50 prebivalcev odšlo na preglede, saj imajo vsi zdravstvene težave

Več občanov Vrhnike, ki so se udeležili današnje novinarske konference, je izrazilo svoje nezaupanje do informacij, ki jih dobivajo od uradnih inštitucij. Tako so se bližnji prebivalci Kemisa, žalostni, ker se nihče ne zanima za njihovo zdravje, organizirali in opravljajo neodvisne zdravstvene preglede.

Kot je pojasnila ena najbližjih sosedov Kemisa, Bernarda Kropf iz Sinje Gorice, se je več kot 50 prebivalcev organiziralo in odšlo na preglede. Vsi imajo namreč različne zdravstvene težave. Tako je Kropfova zase povedala, da na zdravniškem pregledu za službo, ki ga je opravila pred tremi meseci, pri njej niso odkrili zdravstvenih težav, zdaj pa ima "naenkrat" težave s stalnim kašljem, slabokrvnostjo in s ščitnico. Rezultate pregledov vseh prijavljenih občanov pričakujejo v prihodnjem tednu.

Pogorišče na Vrhniki
Pogorišče na Vrhniki FOTO: Damjan Žibert
Opozorila je tudi, da kljub svojim prizadevanjem in kljub temu, da je vlada imenovala koordinatorja ukrepov po požaru, to je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, prebivalci ne uspejo dobiti relevantnih podatkov in niso seznanjeni, kaj se delovna skupina za Kemis dogovori. Šestanu zamerijo tudi izjavo, da požar v Kemisu ni bil katastrofa in da so "zadevo napihnili mediji", je povedala.

Tako nič ne vedo o sanaciji Tojnice, ki še vedno smrdi po kemikalijah, pravi Kropfova. Predstavnik Ribiške družine Vrhnika Andrej Lupinc je poudaril, da so po požaru in onesnaženju Tojnice ribiči zahtevali odvzem vzorcev dna Tojnice in Ljubljanice ter vzorcev rib, a tega ni nihče naredil.

Ribiška družina bo po njegovih napovedih zahtevala popolno sanacijo potoka, struge, dna Tojnice, monitoring in dolgoročni monitoring, povračilo vseh stroškov oz. subvencioniranje monitoringa, ki naj traja daljše obdobje.

Zahtevajo vzorčenje ventusa, dna potoka in rib, pa tudi natančna navodila in ne le priporočila, kako naj ljudje živijo ob vodi.

Območje največjega vpliva požara v Kemisu
Območje največjega vpliva požara v Kemisu FOTO: ARSO

Župan: Treba je povrniti zaupanje

Vrhniški župan je opozoril na veliko nezaupanje v vse inštitucije v državi med Vrhničani. "Občanom je treba povrniti zaupanje ali pa dokazati očitke, da so analize prirejene, o čemer se govori," je dejal. Ob tem je napovedal, da bodo na Vrhniki prihodnji teden organizirali nov zbor krajanov, v kolikor se bodo predstavniki pristojnih služb in države takega srečanja hoteli udeležiti.

Vrhničan Andrej Marković je danes predstavil tudi nekatere zahteve oz. vprašanja, ki jih imajo za različne državne inštitucije, ki so ali pa bi po mnenju Vrhničanov morale biti vključene v ta primer. Med drugim jih zanima, kako bo Agencija RS za okolje ukrepala zaradi Kemisovih kršitev okoljevarstvenega dovoljenja. "Če so kršene zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja, bi se morale državne inštitucije oglasiti, ukrepati," je opozoril.

"Menimo, da inštitucije v tej državi v tem primeru ne opravljajo svojega dela. Niso občani tisti, ki bi morali govoriti, kaj naj kdo dela. Vsak bi se moral odgovorno obnašati," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROSINANT
15. 06. 2017 16.31
+3
Vrhnika je krepko umazano tudi od bivše usnjarne. Župan bi moral vedeti, da v dobro občanov mora vse narediti za sanacijo bivše najbolj umazane industrije na svetu, ne pa da pripelje še bolj umazano. Lapsus, ampak tu nekje smo.
wolfterier
16. 06. 2017 15.47
+1
Radi bi se znebili Kemisa.Kako so ga sploh dobili,kdo je podpisal gradbeno in uporabno dovoljenje...
Neutrino
15. 06. 2017 15.06
+2
Drugace pa naj si par obcanov sposodi ali pa kupi GammaScouta da bodo lahko sigurni glede sevanja.
Neutrino
15. 06. 2017 15.04
+5
Je odo od mArsovcev meril radioaktivnost prsti in vode, predvsem alfa sevanje? Glede a nepravilnosri me ne bi cudilo da bi bili na crno skladisceni tudi radioaktivni odpadki iz drugih drzav raznih klinik in ambulant kot je jod in stroncij ter mangan.
ROSINANT
15. 06. 2017 14.26
+5
Tojnico je potrebno s cevmi premostiti, odpeljati vso zemljo1m globoko pod Tojnico in 2m na vsako stran brežine, ter pripeljati enako količino zdrave zemlje. Okoličanom je potrebno zagotoviti brezplačno zelenjavo za 6. mesecev v vrednosti 30 € na dan. Kemis je potrebno spraviti v stečaj.
ROSINANT
15. 06. 2017 14.28
+6
Občane je potrebno pozvati na zdravniške preglede in jim zagotoviti vso odškodnino za morebitno izgubljeno zdravje in izgubljen čas.
JanZiska
15. 06. 2017 14.54
+0
jg57
15. 06. 2017 14.57
-2
ROSINANT, ti si pameten kot slavni jezdec konja katerega ime si si nadel. "Kemis je potrebno spraviti v stečaj" Predno zineš tako neumnost daj poglej najprej v svojo garažo ali klet in boš našel marsikaj kemijskega porekla; stara olja, masti, tudi kakšna čistila, razredčila, da ne omenjam kakšne pesticide ali pa tudi herbicide. Pa menda ne boš rekel, da vse to zmečeš v kanto za smeti ali pa, bog ne daj, v jarek v bližnjem gozdu. ne reci, da nič od tega ni pri tebi! Kaj pa ostanki zdravil? Boš rekel, da ti in tvoji pojeste vse, do zadnjega. ne seveda ne, ampak jih odnesete nazaj v lekarno in s tem je zadeva za tebe in tvoj um zaključena. Ne veš, da lekarna potrebuje nekoga , da mu ta zdravila odda v uničenje? Da vse to, bom rekel hvalevredno delo, opravlja Kemis; pumpa kemijske "fekalije" za vso industrijo, ustanove in posameznike in skrbi za njihovo uničenje. I Tvoje razmišljanje je trenutno in, je na liniji mnenja , mogoče celo večine. Ampak kaj bo bolje potem ko ne bo "kemisa". Ne nebo bolje, pač pa bistveno slabše.
ROSINANT
15. 06. 2017 15.15
-1
Vse lepo in prav, vendar naj kemis stoji naprimer v Kočevski reki. ali pa
ROSINANT
15. 06. 2017 15.16
+3
Kočevski reki, ali med praznimi pljanjavami bele krajine, ne pa med bloki in individualnimi hišami ob izviru Ljubljanice.
sakatumi
15. 06. 2017 14.24
+1
ne zaupate uradnim inštitucijam? ko vam te iste inštitucije pravijo, da letala ne špricajo strupov, verjamete. Ko vam pravijo, da so cepiva varna, verjamete. Ko pravijo, da je gensko spremenjena hrana varna, zaupate. Sedaj pa kar naenkrat ne zaupate tem istim inštitucijam.
JanZiska
15. 06. 2017 14.54
-3
Jaz jim zaupam! Se mi pa res zdijo precej drage in premalo učinkovite.
nanal
15. 06. 2017 14.12
-2
Penzjonisti bi najraje zaprli vse tovarne v državi! Ne vem ali se sploh zavedajo, da potem tudi denarja za penzije ne bo.Potem bodo lahko tožli....
JanZiska
15. 06. 2017 14.55
-1
Se opazi ja, v prispevku ni enega predstavnika delovno aktivne populacije.
laycan
15. 06. 2017 13.54
+8
zažigalnica takih odpadkih je sred Dunaja,pa ni nobenega problema,mi pa to veselo skladiščimo dokler ni tega naenkrat preveč in pač vodstvo kemisa uprizori ognjemet in s tem povzroči ne samo materialno škodo tudi ljudje bodo,bomo nosili posledice.
lobo1112
15. 06. 2017 15.46
+1
Ni nobenega problema, ker je Dunaj v drugi državi in imajo veliko bolje "poštimane" zadeve glede varnosti kot pa v Sloveniji!
Jožajoža
15. 06. 2017 13.51
+7
ne boste ga zaprli, to je odpad za vse evropske kemične odpadke. EU je to zahtevala, ko ste se združevali.
Transformerji
15. 06. 2017 13.49
+1
Nobeni vladni instituciji ne smeš zaupati - razen davčni , pa gradbeni inšpekciji... pa vsem inšpekcijam za MALE ljudi.
caspera1
15. 06. 2017 14.09
+1
Kdo je tebi mali človek? Potem se pa jezite, če vas kdo zviška gleda ali ima za manjvrednega. Pa sami se dajete v nič.
piko112
15. 06. 2017 13.36
+1
Kaj mislite da bo z tem tudi onesnaženje odšlo?
MonicaSLO
15. 06. 2017 13.36
-1
Res močno upam, da čim več občanov toži Kemis oz posredno državo! Na evropski ravni, ker pri nas vemo, kako je s sodnijo ...
caspera1
15. 06. 2017 14.08
+2
Ni čudno, da nas imajo tujci za zdraharje.