Slovenija

Vreme zagodlo motoristom

Novo mesto/Ljubljana, 24. 03. 2008 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Blagoslov motorjev je v Mirni Peči privabil približno 500 motoristov. Obisk je bil sicer zaradi slabega vremena okrnjen.

V Mirni Peči se je zbralo približno petsto motoristov.
V Mirni Peči se je zbralo približno petsto motoristov. FOTO: POP TV

Po oceni glavnega prireditelja iz sekcije Motoklub Avto moto društva Trebnje Leopolda Pungerčarja se je srečanja kljub dežju, snegu in nizkim temperaturam udeležilo približno petsto motoristov z motorji in brez njih. Kot je povedal Pungerčar, so motoristi v Mirno Peč prišli iz različnih koncev Slovenije, glede na vreme pa so pričakovali, da bo obisk nekoliko slabši od lanskega, ko so gostili kar 4500 motoristov.

Kot je dejal, namen srečanja in blagoslova ni zgolj sestajanje motoristov, temveč predvsem javnost in motoriste opozoriti na prometno varnost, ki se sicer po njegovi oceni, z vsakim letom izboljšuje.

Motoristi pozdravljajo vinjete

Pungerčar, ki je hkrati tudi predsednik Zveze moto klubov Slovenije, je ob tem tudi ocenil, da se vse več motoristov podreja prometnim predpisom, hkrati pa je pozdravil uvedbo avtocestnih vinjet. "Zanje smo si prizadevali daljše obdobje, sedaj pa smo s sprejetjem zakona, ki motoriste končno ločuje od ostalih udeležencev v prometu, dosegli, da bodo motoristi v primerjavi z avtomobilisti plačevali bolj pošteno cestnino," je dejal. Zaslugo za uvedbo vinjet je ob tem pripisal tudi vsem slovenskim motoristom.

Motorji
Motorji FOTO: POP TV

Srečanje so sicer ob pričeli ob 10. uri z mašo v mirnopeški cerkvi, uro zatem so ga nadaljevali z blagoslovom motorjem, v popoldanskem delu pa so ga zaključili z zabavnim sporedom.

Igre s pirhi

Kristjani se dan po Kristusovem vstajenju, na velikonočni ponedeljek, spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v kraj Emavs. V spomin na ta dogodek na velikonočni ponedeljek kristjani obiščejo svoje bližnje in se z njimi veselijo novice o Kristusovem vstajenju.

Zasneženi pirhi
Zasneženi pirhi FOTO: Reuters

"Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost," so ob velikonočnem ponedeljku zapisali na Slovenski škofovski konferenci. Kot pojasnjujejo, sta dva učenca na poti v Emavs Jezusa prepoznala "po lomljenju kruha", novico o srečanju z vstalim Kristusom pa sta še isti dan sporočila tudi drugim. "Lomljenje kruha" je izraz, ki so ga prvi kristjani uporabljali za daritev svete maše.

pirhi
pirhi FOTO: Reuters

Velikonočni ponedeljek je po osamosvojitvi v Sloveniji podobno kot v večini evropskih držav dela prost dan. Po mnogih slovenskih krajih, denimo na Gorenjskem, je navada, da na ta dan pripravijo tudi posebne igre s pirhi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja