Slovenija

FOTO in VIDEO: Po burji: Škode je za več milijonov evrov

Ljubljana, 11. 03. 2010 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan/D.L./STA
Komentarji
34

Po vseh izruvanih drevesih, odkritih strehah in poškodovanih vozilih zaradi orkanske burje sta po vsej državi prenehala tako sneženje kot močan veter. Začelo pa se je popisovanje škode.

Na Koroškem je v zadnjih dveh dneh v dolinah zapadlo od 25 do 30 centimetrov snega, na višjeležečih območjih pa do pol metra. Glavne ceste po dolinah so splužene in posipane.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, po vsej državi sta namreč prenehala sneženje in močan veter. "Včeraj zvečer so še bile padavine, a so v drugem delu noči v glavnem ponehale. Zdaj se vse skupaj umirja in umika stran proti vzhodu in severu," je za 24ur.com povedal meteorolog Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje (Arso). Stanje se je torej umirilo, tudi burje ni več. "Malo je še severovzhodnika, na zahodu pa se je celo pokazalo nekaj sonca," je dodal.

Današnja noč bo bolj oblačna, ekstremnega mraza pa ne bo. V prihodnjih dneh bodo jutra zaradi snežne odeje, ki bo ostala vsaj še nekaj dni – mogoče do konca tedna –, precej mrzla za ta čas, čez dan pa se bo pokazalo malo sonca. Malce topleje bo, okoli 5 stopinj Celzija, je še zatrdil Pečenko. Po njegovih besedah bodo šle temperature počasi gor, proti 10 stopnjam Celzija, a jih bo snežna odeja čez dan držala nazaj.

Vremenska napoved

Jutri bo pretežno oblačno, popoldne se bo od zahoda zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od –8 do –5, na Primorskem okoli –2, najvišje dnevne od 4 do 7, na Primorskem do 9 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo povečini jasno, čez dan bo v notranjosti Slovenije občasno več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

Več o vremenu ...

Orkanska burja odkrivala strehe in ruvala drevesa

Škodo zaradi podrtih drogov in potrganih kablov ocenjujejo na 900.000 do milijon evrov.

Kot je znano, je na Primorskem včeraj pihala orkanska burja, ki je dosegala hitrost tudi do 160 kilometrov na uro. Rekordni sunek pa so namerili na Rebernicah, presegel je 220 kilometrov na uro.

Gasilci, delavci komunale in Elektra Slovenije ter pripadniki civilne zaščite so bili ves dan na terenu. Zjutraj so iz omrežja izpadli kar trije daljnovodi, zato je bilo brez elektrike kar 35 tisoč ljudi. Trenutno je brez električne energije še okoli 500 odjemalcev na območju med Ajševico in Šempasom, vendar naj bi prav vsi dobili električno energijo do večera.

Po podatkih civilne zaščite za Severno Primorsko je bilo najhuje v mestni občini Nova Gorica, večje število poškodovanih objektov je tudi v občini Ajdovščina, medtem ko je bilo v občinah Brda, Kanal, Vipava in Renče manj intervenciji.

Na Goriškem hitijo z odstranjevanjem škode

Posledice burje v Novi Gorici
Posledice burje v Novi Gorici FOTO: Aljaž Božič in Martina Bizjak
Danes so znane le grobe ocene škode, natančnejše podatke tako za posamezne občine kot za celotno Severno Primorsko pa bodo sporočili v naslednjih dneh. Pričakovati je, da bo škoda presegla 2,6 milijona evrov in bodo tako oškodovanci lahko računali na pomoč države pri odpravi posledic.

Reševalci so od torkovega popoldneva na območju ožje Goriške posredovali kar 209-krat. V intervencijah, ki so ocenjene na okrog 100.000 evrov, je sodelovalo 389 pripadnikov različnih reševalnih in mestnih komunalnih služb, večina med njimi pa je bila gasilcev. "Pomoč so ponujali gasilci iz drugih slovenskih krajev, vendar je nismo potrebovali. Zadovoljni pa smo, da se kljub ekstremnim razmeram ni nikomur nič zgodilo, saj je bila kljub vsemu varnost na prvem mestu," je poudaril poveljnik javne gasilske službe v občini Nova Gorica Simon Vendramin.

Samo na območju novogoriške mestne občine je bilo skupno 148 vseh intervencij. Večina je bila v samem centru mesta ter na območju med Ajševico in Šempasom.

Tudi danes je na delu več ekip reševalcev, skupno jih je kar 126, ki domačinom pomagajo pri prekrivanju streh in odstranjevanju nevarnih predmetov, ki visijo s streh in fasad hiš. Do večera naj bi, tako vendramin, pokrili 80 odstotkov streh ter odstranili vsa podrta drevesa in prometno signalizacijo.

Novogoriška občinska komisija za ocenjevanje škode je po prvih ogledih in grobih cenitvah ugotovila:
- stroški vseh intervencijskih ukrepov ( zagotavljanje najnujnejših pogojev za življenje) znašajo okoli 100.000 evrov
- na objektih in infrastrukturi je po prvih ocenah za 965.000 evrov škode (v tej oceni niso zajete škode prijavljene naposredno zavarovalnicam) 
- škoda na elektroenergetskih vodih znaša okoli milijon evrov. 

'Imamo lep sončen dan'

Prevrnjenega vozila zaradi slabega vremena niso mogli odstraniti.
Prevrnjenega vozila zaradi slabega vremena niso mogli odstraniti. FOTO: Marjan Božič

Na Vipavskem so se stvari po besedah poveljnika ajdovskega občinskega štaba CZ Igorja Benka po pričakovanjih normalizirale. "Burja je ponehala, s tem pa tudi padavine, tako da dežurstva, ki smo jih imeli ponoči, niso imela nič dela. Zdaj pomagamo ljudem, ki to potrebujejo, začelo se je tudi ocenjevanje škode," je povedal za 24ur.com.

Šole so danes normalno odprte, je pa poleg škode na objektih poškodovanih tudi veliko gozdov in kmetijskih površin, je še dodal Benko. "Danes imamo kljub temu en lep sončen dan!"

Prve ocene so pripravili tudi v občini Ajdovščina:
- stroški intervencije znašajo približno 15.000 evrov
- groba ocena škode na objektih in infrastrukturi je okoli 500.000 evrov (v tej oceni niso zajete škode prijavljene neposredno zavarovalnicam)

Na Obali kar nekaj škode na vozilih

Portorož je danes sončen in zasnežen.
Portorož je danes sončen in zasnežen. FOTO: Denis Čurčić
V Novi Gorici je bilo poškodovanih ali odkritih 56 streh, v Ajdovščini pa okoli 100, v Kanalu 5, Vipavi 7 in v Brdih 8. Sodelovalo je 389 pripadnikov enot, opravili pa so 209 intervencij.

Burja, ki se ji je tudi na Obali v sredo popoldne pridružilo sneženje, hujših nesreč ni povzročila, je pa ruvala drevesa, lomila veje, odkrivala strešne kritine, s streh odnašala dimnike, strešnike in antene ter prevračala prometne oznake in reklamne panoje. Med drugim je odkrila del kritine skladišča v Luki Koper, ki je od včeraj zvečer spet odprta za ladijski promet, ta pa poteka nemoteno. Popoldne se je burji pridružil še leden dež, ki je proti večeru na celotnem območju Obale prešel v sneg. Ceste so bile spolzke in poledenele. Hujših nesreč na Obali in Južni Primorski ni bilo, je pa sneženje voznikom, ki avtomobilov niso imeli opremljenih z zimsko opremo, povzročilo kar nekaj preglavic.

Gasilci in delavci cestnega podjetja so od torka zjutraj na območju treh obalnih občin odstranili blizu 50 podrtih dreves, skupno pa so posredovali v skoraj 80 akcijah.

Zaradi močne burje je bilo po podatkih koprske policijske uprave povzročene kar nekaj škode na vozilih. Natančnejših podatkov o povzročeni škodi za zdaj ni.

Zavarovalnice ocenjujejo škodo

Škodo že ocenjujejo cenilci slovenskih zavarovalnic, prve ocene bodo tako znane v naslednjih dneh.

Kako ravnati v primeru škode? Predvsem je treba upoštevati pravila in predpisane roke.

--------------------------------------------------------------------------------------

Zavarovalnica Triglav svojim zavarovancem svetuje, naj ostanejo doma in škodo varno prijavijo prek njihove spletne strani oz. s klicem na telefonski številki 080 555 555 ali 080 2864, ki sta na voljo 24 ur na dan. Tako se bodo izognili čakanju v vrstah pri prijavnih okencih. Oškodovanci lahko za pomoč pokličejo tudi svojega zastopnika, ki je sklenil zavarovanje.

Zavarovancem še svetujejo, naj, če se soočijo s škodo zaradi naravne nesreče, postopajo po naslednjih petih korakih:

1. Najprej pazite na najpomembnejše – varnost ljudi.
2. Preprečite nadaljnjo škodo.
3. Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.
4. Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.
5. Če so razmere varne, začnite s popravilom tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oz. cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.

"Končna višina škode še ni znana, do sedaj pa smo prejeli obvestila o približno 3000 škodnih primerih. Prve ocene kažejo, da bodo škodni zahtevki dosegli več kot 2 milijona evrov," so še sporočili s Triglava.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ekipe cenilcev zavarovalnice Adriatic Slovenica sistematično opravljajo oglede škod na terenu, na najbolj prizadetih območjih pa so podaljšali tudi delovni čas. Poslovna enota Nova Gorica bo tako prijave škod na telefonskih številkah 05/330 95 10 ali  05/330 95 01 sprejemala tudi v soboto. Na poslovni enoti Koper prijave škod sprejemajo po telefonu 05/664 30 78 in 05/664 34 91, v poslovni enoti Postojna pa po telefonu 05/700 30 20 in 05/700 30 10.

Zavarovancem svetujejo, naj škodo fotografirajo in zaščitijo svoje premoženje, da ne pride do dodatnega poškodovanja lastnine. S prijavo škode se ne mudi, saj bodo prijave na območjih, ki jih je močna burja najbolj prizadela, zbirali še cel naslednji teden.

V zavarovalnici ocenjujejo, da je burja povzročila za približno pol milijona evrov škode.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
12. 03. 2010 09.42
ko je "merilni meh" nagnjen 40 stopinjpinj, je rahla burja; ko je postavljen 90 stopinj je orng burja; ko meha ni več je vražja burja. ko je štanga, ki meh nosi ukrivljena do tal, pa je sredina burja!
korosec_SLO
11. 03. 2010 23.16
s tem delom avtoceste so si eni postavili spomenik za vedno,drugi so si pa pameti kupili,tretji pa v pisarnah kjer veter nikol ne piha ,projektirajo o necem ko pojma nimajo,, starejse niso poslusali ko so ze pri trasiranju govorili,da ni dobro tam imet avtocesto,misleci !!
lipec2
11. 03. 2010 19.57
morm rečt da v gorici še nism vidu kej tazga....rejs de sm iz wajdušne sm ko prnas piha 150km/h u gorici ni niti sapice....tka da ja...gorica je dosti bel uničena kot pa wajdušna in vipava...drgači najmočnejši sunek na hitri cesti razdrto-ajdovščina 220km/h.....nje si želt ob takmu bet vni
Rok Pirc 1
11. 03. 2010 19.33
ja ne, kao milijonska škoda...! Spet se bo kaka nova Bemfa pa Merkla po SLO cestah vozla na račun te burje ;)
leondejan1
11. 03. 2010 19.19
Ja borci ti pa nisi še bil na goriškem koncu. Burja z najmočnejšimi sunki piha skozi vso leto na vipavskem koncu. Na goriški konc pride le sapica burje. A tokrat pa je po vsej primorski delal sunke 180km/h: Burje smo vajeni le ajdovci in vipavci. fairtex rekordni sunek pa so zabeleželi na hitri cesti rebrnice-ajdovščina 220km/h.
Nauders
11. 03. 2010 19.16
strehe so 100let nazaj, sam verjamem da ljudje nimajo denarja za obnovo
fairtex444
11. 03. 2010 18.09
BorcS5 .... dej ne kakat ...to so govorili ajdovci in vipavci....goričani nismo tega navajeni...poleg tega pa je po zadnjih podatkih najmočnejša burja pihala v novi gorici z močjo 200 km/h
Jan Horvat 1
11. 03. 2010 17.21
reč burja. Burja. Dej Jurja... evrou. šala šala
BorcS5
11. 03. 2010 17.10
kje ste zdej tisti primorci ki ste kritizirali medije češ da kaj zganjajo takšno paniko, saj je to za vas nekaj povsem običajnega... mislim da je le šlo za večje "neurje" in če mediji pozivajo da ni potrebno rinit tja brez potrebe je ob takšnem vremenu upravičeno, vsaj po mojem mnenju
Jezek_TT_030
11. 03. 2010 11.38
Sedaj bo pa vino še bolj kislo ...
Jakec80
11. 03. 2010 10.58
imperialbaits
11. 03. 2010 10.57
To je bil zadnji sneg do nadaljnega vsaj do naslednje zime... Pomlad se pripravlja, tako da bomo imeli sedaj precej tople temperature... Konec meseca marca bodo temperature ponekod tudi 20C
jezek_utopljen
11. 03. 2010 10.56
Življenje gre dalje, začenja se pomlad...
makajjezvami
11. 03. 2010 10.53
Žal mi je da je odkrivalo strehe,ni mi pa prav nič žal da je podiralo vse tiste brezzvezne reklamne panoje. Vsake toliko mora narava malce popraviti človeške napake.
"Po vseh izruvanih drevesih, odkritih strehah in poškodovanih vozilih zaradi orkanske burje sta zdaj po vsej državi prenehala tako sneženje kot močan veter." Ta poved deluje kot, da se je ujma nečesa ustrašila, ker je naredila preveliko škodo. Mogoče kakega našega politika? Mogoče so pričeli organi pregona dihati za ovratnik tudi mami naravi?
stomater
11. 03. 2010 10.44
kot da za dežjem ne posije sonce...
bron
11. 03. 2010 10.40
ČASI SE SPREMINJAJO KO NAŠA VLADA VSE NA SLABŠE
sars
11. 03. 2010 10.36
čeprav so 1 teden vremenoslovci napovedovali sneg, je včeraj le-ta zopet presenetil cestne službe. Sramota!!!
fairtex444
11. 03. 2010 10.33
zdej smo vidli da proti naravi nimamo za burek!!!
CDROM
11. 03. 2010 10.22
Danes pa tako sonce, kot da včeraj ni bilo nič. Na včerajšnji dan nas spomne samo razdejanje,ki je ostalo in ga bo potrebno poštimat. Ja taka je narava nepredvidljiva!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.