Slovenija

FOTO in VIDEO: Mahniči: neurje je imelo znake tornada

Ljubljana, 21. 08. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./S.S./STA
Komentarji
135

Nevihte in močni sunki vetra, ki so zajeli državo, so povzročili kar nekaj težav. Meteorna voda je zalivala objekte, močan veter je lomil drevesa in odkrival strehe, ponekod pa so preglavice povzročale tudi strele.

Fronta, ki je prinesla močne nalive in veter, je za seboj pustila odkrite strehe, polomljeno drevje in električne drogove, z meteorno vodo zalite objekte in številne druge nevšečnosti.

Največ škode je v občinah Dobrova-Polhov Gradec, Sežana, Litija, Logatec, Vitanje in Škofja Loka, težave so bile tudi na Štajerskem.

Več o vremenu.

Mahniči: Odkrilo strehe skoraj vseh objektov

Mahniči
Mahniči FOTO: Bralka Ines
Sinočnja nevihta je bila samo malo manjša kot nevihta, ki je leta 2007 povzročila hude poplave v Železnikih.

Podoba vasi Mahniči na Sežanskem, kjer je nočno neurje z znaki tornada odkrilo strehe deset stanovanjskih poslopij in prav toliko gospodarskih objektov, je bila zgodaj popoldan že drugačna. Domačini ob pomoči gasilcev in Slovenske vojske hitijo s prekrivanjem streh, škoda pa po prvih ocenah presega 200.000 evrov.

Za dokončno prenovo streh bodo morali poskrbeti sami stanovalci in lastniki hiš, je povedal sežanski župan Davorin Terčon. V Mahniče so danes prišli predstavniki zavarovalnic in si ogledali poškodovane objekte, ki so zavarovani.

Neurje je odkrilo strehe skoraj vseh objektov. Podrlo je tudi več dreves ter električno napeljavo. Poleg stavb je neurje močno poškodovalo tudi okoliške nasade, predvsem sadno drevje in vinograde. Popolnoma so uničeni stari sadovnjaki z avtohtonimi sadnimi drevesi jablan, podrti so tudi latniki v vinogradih.

Na področju Elektra Primorska odpravili težave

Tudi v naselju Dutovlje v občini Sežana je močan veter podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj-Štorje, Dutovlje-Vrhovlje in na cesti Vrabče-Štjak.

V vasi Ržišče v občini Litija je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. Gasilci so požar pogasili.

V Petkovcu v občini Logatec je močan veter odkril streho stanovanjske hiše, na cesto Polhov Gradec-Šentjošt pa se je usul zemeljski plaz. Na cesti Log proti Podplešivici v občini Log-Dragomer se je podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku.

V Paki in Spodnjem Doliču v občini Vitanje je potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič-Stranice. Tudi v Škofji Loki so morali gasilci zaradi poplavljenih objektov večkrat posredovati, še navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Na področju Elektra Primorska je zaradi neurja in udarov strel na več mestih prišlo do izpadov električne energije. Na terenu so bile vse razpoložljive ekipe, ki so večini odjemalcev že zagotovili električno energijo. Brez nje so samo še v Mahničih.

V spodnji fotogaleriji si poglejte razmere na terenu:

Nočno neurje je v občini Dobrova-Polhov Gradec, ki jo je neurje močno prizadelo že v začetku avgusta, povzročilo kar nekaj škode. Župan Franc Setnikar je sicer ocenil, da je tokrat manj škode. Pojasnil je, da so voda in narasli hudourniki razdirali makadamske ceste. Posledica treh manjših plazov je z občinskih cest že odstranjena, tako da bodo tekom dneva vse tudi prevozne. Z državne ceste pa bodo material odstranili v prihodnjih urah. Odneslo je tudi začasen most, ki so ga postavili potem, ko se je pravi most pred tedni poškodoval. Neurje s svojimi posledicami sicer ni ogrozilo nobene hiše.

Da bi v prihodnje preprečili kakršnekoli posledice neurij, bi bilo treba po besedah župana v pritokih Gradaščice očistiti obstoječe pregrade in struge, poleg tega jih tudi dodatno obložiti.

V spodnji galeriji si poglejte nočno nevihtno nebo nad Koprom in okolico:

Tudi Ljubljano je zajelo neurje, ki je naredilo kar precej škode v enem izmed nakupovalnih središč. Odkrivalo je strehe, lomilo je drevesa in podiralo prometne znake. Zaradi razkritih streh so nekatere trgovine zaprte.

Razkrita streha na ljubljanskem nakupovalnem središču.
Razkrita streha na ljubljanskem nakupovalnem središču. FOTO: Bralec Matjaž

Na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani so zaradi udara strele ostali brez električne energije. Več podrtih dreves so morali odstraniti tudi v občini Brezovica, pa tudi v Domžalah.

Preglavice zaradi vremena tudi na Štajerskem

V Pongrcah v občini Kidričevo je okoli 4. ure udarila strela, zato je zagorelo gospodarsko poslopje. Zgorela je električna napeljava in okrog tri kvadratne metre ostrešja, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Nekaj pred 6. uro se je v naselju Gabernik v občini Slovenska Bistrica utrgal zemeljski plaz, velikosti 20 krat 30 metrov.

Iz gasilskega doma v Gabrniku v občini Jurišinci in v Jurišincih so morali črpati vodo. Bralka je še sporočila, da je v enem tednu že drugič poplavil potok Krka v vasi Gabrnik.

Ob 13.00 je reka Dravinja poplavila cesto v Koritnem, občina Majšperk.

Ozračje je bilo včeraj zelo turbulentno oziroma obstajali so pogoji za nastanek močnejših neviht ali celo tornadov, nam je razložil hišni prognostik Blaž Šter, ki je tudi posnel zanimiv vremenski pojav. O tem si lahko več preberete TUKAJ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrej
22. 08. 2014 09.16
+3
citat: " Sinočnja nevihta je bila samo malo manjša kot nevihta, ki je leta 2007 povzročila hude poplave v Železnikih. " Pri tem pozabite povedat, da je poplava nastala sicer kot posledica nevihte z dodatnimi posledicami lenobe in šparanja na pomembnih zadevah. Če bi jarek čistili in vzdrževali bi zelo verjetno poplavljenih Železnikov ne bi poznali.
BobbyP
22. 08. 2014 09.12
+6
Seveda. Tornado v Mahničih, tsunami v Kopru, Šmarna gora je "spet vulkan postala", v Mariboru pa so pristali "marsovci". Za normalne ljudi pa so to bile sezonske nevihte.
Bokyyy
22. 08. 2014 11.47
-2
oprosti, sezonske nevihte?? kaj potem je bila letos skoraj dobesedno vsak dan sezonska nevihta ali kaj???
Aleksander55
22. 08. 2014 08.41
+9
vreme isto ko ljudje, NORO :)
macek_garfield
22. 08. 2014 08.01
+2
... a tisti ... ki rad voluntersko pomaga ... pahor ... pa zadnje case nic ne pomaga ... navadnim ljudem v stiski ... aja on bi se sedaj rad sel slikat na neki tretjerazredni nato miting ali kaj ...
[Frikenstein]
22. 08. 2014 07.48
-3
Ej povsod se je nekaj dogajalo, samo v našem Kočevju je bilo vse mirno. Tako kot ponavadi. V tem Kočevju se nikoli nič ne dogaja... :(
winner777
21. 08. 2014 23.15
+7
vam povem, da po itenziteti pojavov ni letošnja sezona neviht nič posebnega :) je bilo že veliko hujše in ta nevihta je ena prvih letos, ki je v VEČJEM obsegu pustošila :) moje slike nevihte pa lahko gledate gor v galeriji (Klemen Bandelj btw.) ;)
kraut
21. 08. 2014 23.39
+11
glede na temperature ozračja ki so presneto nizke, so takšne nevihte vseeno presenetljive, ali pač?
winner777
21. 08. 2014 23.49
+8
to je vedno odvisno glede na ohladitev ozračja in količino energije v zraku :) včeraj so bili pogoji zares izjemni in smo bili vsi lovci na nevihte na delu ;) btw. ne vem zakaj mi talate minuse, jaz pač povem razlago z utemeljitvami namesto govorjenja v prazno (beri HAARP) ;)
kraut
21. 08. 2014 23.55
+1
kakšni pa so bili te pogoji? resno me zanima... ohladitve ozračja pač ni bilo ker je že cel teden precej hladno
winner777
22. 08. 2014 00.13
+6
odvisno kje ;) po Sloveniji večinoma res ni bil tako izrazit padec temperature, najbolj je bil ravno na Primorskem in tu je bila akcija :) včeraj čez dan je bilo 26 stopinj, danes je težko prilezlo do 20 :) ostali pogoji: nizki LCLi, ogromno heličnosti, energija (predvsem nad morjem tudi čez 2500 J/kg), strig in dober veter v višinah :) odlični pogoji za supercelice, ki so pokale na JZ Slovenije :) drugod po Sloveniji pa so bili pogoji precej slabši in posledično je bilo manj akcije :)
RS-44
21. 08. 2014 22.58
+3
Jah pa so tudi Krašovci videli da obstaja še kaj hujšega od burje...podobno je bilo pred par leti pri nas na kamniškem. Strehe je dobesedno odtrgalo, z gruštom vred, gozdove zrediralo v nulo,...v teh vrtincih so nepredstavljive sile.
najbolglupkomentar100letja
21. 08. 2014 21.20
+2
zlobniCO2
21. 08. 2014 21.33
+0
zlobniCO2
21. 08. 2014 22.01
-2
pogan
21. 08. 2014 21.03
+8
baje že na hrvaškem pa srbiji pa bosni že denar zbirajo za nas....
Taast
21. 08. 2014 21.01
+31
Ma vi res niste gladki...kakšne komentarje pišete. Iz leta v leto bo huje, pa ne zato, ker naj bi obstajal "harp" pa ne vem kaj še vse...zemlja se pač preobraža, obnavlja, kot se je 10 tisoč let in več miljoni let nazaj, samo razlika je v tem, da mi živimo ravno to obdobje in se ukvarjamo s teorijami zarote in tako naprej. Zresnte se mal.
Fischerpro
21. 08. 2014 21.24
+9
zdrej
22. 08. 2014 09.19
Ofca1A
21. 08. 2014 20.58
+0
Zakaj se je vcer slišalo neko brcanje?
schrodingerScat
21. 08. 2014 22.37
+3
lipovec
21. 08. 2014 20.53
+11
Krepko čez 20 let sem že na svetu pa se ne spomnim, da bi kdaj imeli tako pogoste in intenzivne nevihte kot so letos. Osebno verjamem da je nekaj na tem HAARP-u in chemtrail-ih, ampak mojega prepričanja ne vsiljujem drugim. Me pa zanima, če mi lahko vsi tisti ki talate minuse, nam ki pač nismo tako ozkogledni, razložite zakaj že celo poletje (če temu lahko tako rečem) gledam šahovnice po nebu in nekaj ur kasneje spet uživam v močnih nalivih ter vetru. Razsvetlite me, prosim.
fujjjjjj
21. 08. 2014 20.56
+0
prej ali slej se bo potrebno soočit z resnico.Kar si kuhamo to bo treba pojest.Lahko smo še ne ve kako pametni ,a narave ne bomo premagali in smo verjetno obsojeni na propad kot dinozavri.
Taast
21. 08. 2014 21.04
-2
ko govoriš o tej šahovnici, tudi sam sem užival v prelepih pogledih na takšno nebo, pa ni bilo nobenega neurja, neviht, to pa imate samo skupek nekih sklepanj. To je tko k pr nas na vasi, nekdo nekaj vidi, potem začne sklepati in na koncu pride ven zgodba.
schrodingerScat
21. 08. 2014 22.38
+5
@lipovec če bi si prebral kdaj in zakaj so contrails (to kar si dejansko videl) vidni na nebu dalj časa, bi ti bilo tvoje vprašanje retorično
kraut
21. 08. 2014 23.42
+4
lipovec... nekako te razumem... vsak dan na domačem travniku opažam krtine, in evo, popoldan močan dež in nevihte... Čakam nasprotnike teorij da me razsvetlijo s svojo vseumnostjo da to dvoje ni nikakor povezano med sabo
General ZKS
22. 08. 2014 07.38
+1
Res nekaj ne štima, letos je letna kropirja in šlive, slaba pa pomodore in grozdja.
fujjjjjj
21. 08. 2014 20.18
+19
V glavnem,nora noč voda v kleti,sadje pod drevesom Hvala bogu da strehe ni odkrilo.
komunjara 1
21. 08. 2014 19.43
+14
pricakuje se novoizvoljene parlamenterne b.a.n.d.y.t.e da se pridejo slikat in obljubljat kako hitro bo ban.d.a ki bo sebe imenovala vlada pomagala niti ime kraja si ne bodo zapomnili kje so slike nastale ----- pocakal bodo se malo da bodo gasilci kolikor toliko pocistili ceste in okolico da si gol.a.z.en ne umaze cevljev za 1500€ in to TISTI GASILCI KI BODO SPET NA UDARU NOVE-STARE VARCEVALNE POMITIKE ker so pac del sistema KI FUNCIONIRA mamu vam h.e.be.m birokratsko
Komunisti?na cenzura
21. 08. 2014 19.31
+1
Say bo vlada pomagala ... pa zavarovalnice bojo vse izplačale, pa to ...
fujjjjjj
21. 08. 2014 20.16
+7
nikinika
21. 08. 2014 19.08
+9
Res je pa problem delat in naredit vreme - če so ga kitajci delali za olimpijske igre, potem ga res ni težko še nad nami naredit ane? Sam ne, to jst itak nisem pri pravi ker pravim da nam vreme delajo!
schrodingerScat
21. 08. 2014 20.43
+2
schrodingerScat
21. 08. 2014 22.52
+2
edino kar Kitajci počno (in zapravijo za to precej denarja) je cloud seeding, nekaj kar se počne že kakih 60 let, z zelo nezanesljivimi rezultati. Ti so namreč zelo očitno odvisni od klimatskih razmer samih (glej primer Avstralije). Kdo bi imel interes nam delat dež (letni strošek Kitajske cca 100mil)? Kitajci, sploh nad Pekingom dejansko skušajo s svojim denarjem nad in v okolici mesta s cloud seedingom izboljšati vodnjavost (Peking leži v zelo suhem območju) in verjemi mi, da jim dol visi za to kolko pitne vode imamo v Sloveniji. Da bi komu uspelo preprečiti tornade pa verjetno vidiš sam z letnimi poročili z obeh oceanskih obal in ameriških ravnic, pa je vsaj za zdaj zgolj utopija
mik2
22. 08. 2014 00.24
nikinika,res ste eni brihtni, da bog pomagej !!!
slamko
21. 08. 2014 18.58
+35
kaj vse naredi mati narava spet pa pomagajo gasilci vsaka čast samo neki me pa zanima ravno pred mesecem dni je prijatelj prekrivu streho in sem hotel plačati državi tiste dajatve da nebi bil siva ekonomija se ne da ker pač to ne obstaja in so rekli da mu ne smem pomagati pa tudi če brezplačno(vendar sem še vedno mu šel pomagat) nato sem pa vprašal a ob žledololomu ,ko sem pa cel teden državi pomagal,da je slovenija naprej zaživela se še močno prehladil pa nisem bil siva ekonomija odgovor pa vrjeten veste kakšen je bil banda BANANA REPUBLIKA
Nobody007
21. 08. 2014 18.10
+8
Pozdravljeni, sem doma iz Kopra in moram povedati, da sem vceraj ob cca. 11. uri ponoci nad morjem zagledal ogromno vodno trobmo, ki je bila po velikosti preimerljiva z kaksnim ameriskim tornadom. Res je da se ni spojila z morjem, ker je vsa nevihta na hitro sibnila mimo.
Nauders
21. 08. 2014 16.56
+13
poudarek na projektu chemtrails, letos je to abnormalno, špricajo kot nori, edino če imam jaz mogoče privide ?!?, pa ne mi reč, da je to normalno poletje, saj ga sploh ni
AnonimniSlo
21. 08. 2014 17.11
+2
Ta nevihta je bila lahko posledica Harp sistema. Spat sem šel v poznih jutranjih urah in večkrat skozi noč se je slišalo "električno brnenje" po zraku... izredno nenavadna nevihta?
hixxy
21. 08. 2014 18.58
+1
schrodingerScat
21. 08. 2014 20.45
+0
definitivno kombinacija harpa in groucha marxa tam zgoraj
mik2
22. 08. 2014 00.26
Nataya
21. 08. 2014 16.17
+11
A bo kaka AKCIJA, a to velja sam za Bosance..??
Nataya
21. 08. 2014 16.17
+0
Follow me
21. 08. 2014 16.43
+3