Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi obilnega deževja poplavljajo reke, padala je tudi toča

Ljubljana, 17. 09. 2017 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obilno deževje, ki je državo zajelo za vikend, povzroča številne težave - voda zaliva kleti, sprožajo se plazovi, poplavljajo tudi številne reke. V občini Dol pri Ljubljani se je zaradi razmočenosti terena in starosti podrlo drevo in padlo na električne vodnike, ki so se pretrgali in padli na hlev, v katerem je bilo govedo; tri živali so poginile.

Obilne padavine, ki so državo zajele v petek zvečer in so večinoma ponehale šele v nedeljo dopoldne, povzročajo številne težave.

Gasilci so imeli ves dan tako polne roke dela s črpanjem meteornih vod iz zalitih kleti, odstranjevanjem podrtih dreves in sanacijo zemeljskih plazov.

"Zaradi neočiščene struge hudournika nam je zalilo kletne prostore stanovanjske hiše," nam je sporočil bralec Frank iz vasi Zide pri Trojanah.
"Zaradi neočiščene struge hudournika nam je zalilo kletne prostore stanovanjske hiše," nam je sporočil bralec Frank iz vasi Zide pri Trojanah. FOTO: Bralec Frenk

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje, je v Mariboru v nedeljo nekaj pred 15. uro drevo padlo na telekomunikacijski drog, o podrtem drevesu so poročali tudi iz Miklavža pri Ormožu. Podrto drevo je oviralo promet v Podvincih pri Ptuju, v Podgorcih pri Ormožu, na cesti Velika Nedelja - Šardinje in v kraju Vodule. Težave s podrtimi drevesi so imeli tudi v naselju Brod v Podbočju in med naselji Brezovci in Gorica. O vetrolomu poročajo iz Rogatca, kjer so gasilci razžagali in odstranili tri preko cestišča podrta drevesa.

Ob 15.40 je v naselju Ciglence v občini Duplek voda zalila večji hlev. Gasilci PGD Dvorjane so iz hleva izčrpali približno tri kubične metre vode. 1,5 kubičnega metra meteorne vode so načrpali iz zbirnega jaška za optično napeljavo na Rožnem, voda je prav tako zalila kletne prostore stanovanjskega objekta v naselju Hrast pri Jugorju in klet stanovanjske hiše v Majšperku. Podtalnica je zalila klet gostinskega objekta v Trebnjem. Zaradi naraslega potoka je podtalna voda v Dolenjem Boštanju zalila gospodarski objekt.

V Ljutomeru je v nedeljo zjutraj brez elektrike ostalo 6809 odjemalcev.

Zemeljski plazovi, kamenje na cesti, udari strel

Ob 14.40 je v kraju Deskle, v občini Kanal, udar strele poškodoval ostrešje ter dimnik stanovanjske hiše.

Ob 14.25 se je v Hribarjevi ulici v Celju ponovno sprožil zemeljski plaz. Poklicni gasilci PGE Celje so temeljito pregledali plazišče in ugotovili, da je potrebna sanacija, takoj ko bo to mogoče. Plazišče v izmeri 15 x 10 metrov je v nedeljo dopoldne ogrožalo stanovanjsko hišo v naselju Žurkov Dol. Gasilci PGD Sevnica so plazišče pokrili z zaščitno folijo. Plaz je poškodoval del cestišča v naselju Curnovec, delavci cestnega podjetja KOP Brežice pa so zaradi neprevoznosti postavili popolno zaporo cestišča.

Padajoče kamenje, zemlja na cesti ter podrto drevje povzročajo nevšečnosti tudi v prometu.

Ob 10.55 je na cestnem odseku Brestanica – Sotelsko, v občini Krško, kamenje na cesti ogrožalo promet. Odstranili do ga dežurni delavci cestnega podjetja Kostak Krško. Kamenje na cesti je promet oviralo tudi na cestnem odseku Raka – Sevnica pri odcepu za Primož. Odstranili so ga dežurni delavci cestnega podjetja CGP Sevnica.

Novomeški policisti ob tem opozarjajo, da zaradi razmočenega terena obstaja velika verjetnost, da bo na izpostavljenih običajnih mestih na vozišču kamenje ali zemlja. "Nekaj po osmi uri so klicali iz naselja Curnovec na območju brežiške občine, kjer je plaz spodkopal cesto in je promet močno oviran. Na kraju so policisti, vzdrževalci ceste pa bodo poškodbo ustrezno označili," je zapisal tiskovni predstavnik Robert Perc.

Ob 1.45 se je v Podgori pri Dolskem v občini Dol pri Ljubljani se je zaradi razmočenosti terena in starosti podrlo drevo in padlo na električne vodnike, ki so se pretrgali in padli na hlev, v katerem je bilo govedo. Zaradi električnega toka so tri goveda poginila. Dežurni delavci Elektro podjetja so izklopili elektriko, da so gasilci PGD Dol pri Ljubljani lahko razžagali in odstranili podrto drevo. Na kraju so bili tudi policisti. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Močni nalivi so težave po državi sicer povzročali že v soboto.

Poplavljata Krka in Ljubljanica, naraščanja rek še ni konec

Pretoki rek, ki so zaradi obilnih padavin v preteklih dneh močno narasli, se bodo v ponedeljek sicer nekoliko zmanjšali, a le začasno. Trenutno poplavljata reki Krka in Ljubljanica, v ponedeljek zvečer in v noči na torek pa so verjetna razlivanja tudi nekaterih drugih rek na območju južne, osrednje, vzhodne in severovzhodne Slovenije.

poplavljene ceste - 6
poplavljene ceste - 6 FOTO: POP TV

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Agenciji RS za okolje Krka in Ljubljanica poplavljata na območjih pogostejših poplav. Pretok Ljubljanice je ustaljen, Krka pa bo do večera še polagoma naraščala v svojem spodnjem toku in ponoči ohranjala ustaljen pretok. Razlivajo se tudi njuni pritoki.

Na izpostavljenih mestih v manjšem obsegu poplavljajo tudi Dravinja in Kolpa s pritokom Lahinjo, vendar imajo ustaljene pretoke in bodo v ponedeljek čez dan prehodno upadali.

Hidrološko opozorilo.
Hidrološko opozorilo. FOTO: ARSO

V ponedeljek se bodo poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki ter njunih pritokih prehodno nekoliko zmanjševale, vendar se bodo popoldne in predvsem v noči na torek ponovno začele povečevati. V ponedeljek zvečer in noči na torek so ponovna razlivanja verjetna tudi ob Kolpi in Dravinji ter tudi ostalih rekah na območju južne, osrednje, vzhodne in severovzhodne Slovenije. Povečal se bo tudi obseg ojezeritev na kraških poljih, napovedujejo vremenoslovci.

Krajevno okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter, pri Kobaridu tudi toča

Po ocenah Agencije RS za okolje (Arso) je od petka zvečer do nedelje zjutraj ob nalivih krajevno padlo tudi okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter, v Starem selu pri Kobaridu pa je v nedeljo popoldne padala celo toča. "Suha toča v velikosti lešnika je padala okrog 15 minut in je vse pobelila," je za 24ur.com dejala bralka Irena Jeriha.

V Starem selu pri Kobaridu je padala tudi toča.
V Starem selu pri Kobaridu je padala tudi toča. FOTO: Bralka Irena

V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo. Ocena količine padavin za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca epizode v noči na sredo je dodatnih 40 do 90 litrov na kvadratni meter.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju!

Kovod Postojna, d.o.o. obvešča uporabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Postojna - Pivka, da je zaradi obilnega deževja povečana motnost pitne vode, zato je potrebno vodo pred uporabo v prehrambene namene prekuhavati.

V torek se bo meja sneženja spustila na 1600 metrov

In kakšno vreme nas čaka? V ponedeljek zjutraj bo ponekod na vzhodu še delno jasno in ponekod megleno, a se bo od zahoda hitro pooblačilo. Padavine bodo znova zajele vso Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Goriškem in ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

V torek bo oblačno in deževno, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1600 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja. V sredo bo suho vreme. Deloma jasno bo, ponekod bo zjutraj in dopoldne megla.

Težave z obilnim deževjem imajo tudi na sosednjem Hrvaškem in v Srbiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flexi22
17. 09. 2017 20.19
+2
ne razumem teh ljudi, vsako leto jim zalije hišo ?? škode veliko pa nič ne naredijo za preprečitev poplav .v današnih časih ki imaš na razpolago ogromno materjalov skirimi bi preprečili poplave v hiše. saj to je logično ,če si sam neboš pomagav tudi država ne
SEJBOBOL
18. 09. 2017 08.25
SDS_je_poden
17. 09. 2017 19.59
+4
Skrbi me, ker so reke polne, napovedanega imamo pa še dva dni dežja. Upam da se vse srečno izteče, da ljudje ne bodo utrpeli škode.
Transformerji
17. 09. 2017 12.28
+0
Upam, da ste tudi Hrvatom posredovali posnetke naše Irme!
vrtnar01
17. 09. 2017 11.30
-14
...in tri poginule živali....wauu, in koliko ogroženih ste pozabili napisati
dipe
17. 09. 2017 10.35
+1
Ko je bla poplava na Hrvaškem so razni Curote, Korintosi in podobni psihopate ponavljali,,,karma, karma.
BildiTheEmperor
17. 09. 2017 10.49
+2
korintos23
17. 09. 2017 10.58
-1
Kak karma, lenost, nič nimajo pošlihtano!
jonbonslon
17. 09. 2017 11.18
-2
didi,karma zate ne za kroate,ma kaj si tudi danes v službi?
jonbonslon
17. 09. 2017 12.11
-3
kje imaš pa sodelavca kitaro?je v turčiji?
SDS_je_poden
17. 09. 2017 19.32
+1
Hahaha, curota je še kar ujet v svoji mali mentalni škatlici. Curota, en mal se mi pa vseeno smiliš, pomojem te življenje tepe vsak dan.
Uporabnik113089
17. 09. 2017 10.31
+28
Ministrstvo za okolje in prostor je le parkirišče odsluženih partijskih kadrov, ki svoje funkcije ki je določena z zakonodajo ne opravlja že debelih 26 let. LDS je deželo reda in dela spremenila v deželo dobro plačanih "boli me džoko" - inšpektorjev in funkcionarjev.
Transformerji
17. 09. 2017 12.27
+4
BildiTheEmperor
17. 09. 2017 10.26
-1
Dober šotor in malo več pameti od levakov, pa teh problemov nimaš
korintos23
17. 09. 2017 10.58
+2
BildiTheEmperor
17. 09. 2017 11.04
-2
SDS_je_poden
17. 09. 2017 19.33
Ti ni eden dovolj? Se nisi hvalil, da je neuničljiv? Ajejej... Malo se zapletaš..... Ej, a tuš imaš? V tej vlagi moraš lepo dišat....
korintos23
17. 09. 2017 10.20
+13
Bo treba včasih malo okrog hiše počistiti, pa čeprav teče kaki občinski potoček, zaradi sebe prijatelji.
Ramzess
17. 09. 2017 09.24
-12
Zalilo kletne prostore, na sliki pa kot dnevna soba, ... res moraš dobro pogledati da razločiš mokro, očitno tukaj ni bilo tako hudo.
?asjeza
17. 09. 2017 08.19
-83
danes je tekma srbija proti srbiji briga me za te ljudi ki jih je zalilo ........
jonbonslon
17. 09. 2017 08.28
+35
?asjeza
17. 09. 2017 08.40
-21
samo resnico sem napisal kaj misliš da tisti k so šli v instabul jim je malo mar kaj se dogaja v slovenji
ssbobo
17. 09. 2017 08.41
+9
Čez jeza....... a navijal boš ta svoje domače al za one kod tebe
matdej
17. 09. 2017 08.55
+15
Casjeza,ti pod nujno potrebujes psihiatricno obravnavo,ker pa to nebo dovolj,pa do zivljensko zdravljenje na psihiatriji.
Klavdij Volk
17. 09. 2017 11.44
+6
Časjeza Idrija te čaka z odprtimi rokami.
?asjeza
17. 09. 2017 12.02
-10