Slovenija

Sonce poskrbelo, da so se temperature dvignile do 21 stopinj Celzija, vikend bo bolj oblačen

Ljubljana, 17. 03. 2017 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sončno in jasno vreme je ponekod ozračje segrelo tja do 21 stopinj Celzija. Iz petka na soboto se bo pooblačilo, ponekod lahko tudi rahlo dežuje. Čez vikend bo tako vreme bolj oblačno in spremenljivo. Na Upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da je dolgo sušno obdobje povišalo nevarnost za požare v naravi.

Jutra so še sveža – marsikje so se temperature ob 6. uri zjutraj gibale okoli 0 stopinj Celzija, vendar pa se je čez dan tako ogrelo, da se je ponekod živo srebro povzpelo tudi do 21 stopinj Celzija. 

Ponoči se bo od severa pooblačilo. V severovzhodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo.

Pomlad se prebuja
Pomlad se prebuja FOTO: iStock

Za vikend lahko pričakujemo spremenljivo vreme

V soboto bo pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni Sloveniji bo zjutraj in dopoldne ponekod občasno rahlo deževalo, a bodo padavine večinoma do popoldneva ponehale. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne pa od 12 do 16 stopinj Celzija.

Vremenski vpliv na počutje in razpoloženje bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden. V petek proti večeru se bodo pri najbolj občutljivih začele pojavljati z vremenom povezane težave. Spanje občutljivih ljudi v noči na soboto bo moteno.

Nekoliko višje temperature, do 18 stopinj Celzija, pa lahko pričakujemo v nedeljo, ko bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nato pa nas bo v ponedeljek znova grelo sonce, temperature pa se bodo lahko povzpele tudi do 21 stopinj Celzija.

Sončno in toplo bo tudi v torek, nato pa nas v sredo čaka oblačno in deževno vreme.

Suho vreme prinaša nevarnost požarov v naravi

Na Upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na Gorenjskem, na širšem območju Ljubljane, Celja in Postojne. Takšno stanje se pričakuje do prvih obilnejših padavin.

Zaradi trenutnih razmer svetujejo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar. Obenem še opozarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Tudi marca nas lahko sonce 'opeče'

Čeprav nam spomladansko sonce dobro dene, pa nas lahko tudi hitro opeče. UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 4 in v gorah 5. Tukaj sicer ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. Pri vrednostih med 7 in 9 pa je izpostavljenost velika.

Zato je priporočljivo, da uporabimo zaščitno kremo in se izogibamo neposrednemu izpostavljanju soncu. UV indeks je ob jasnem vremenu najvišji okoli 13. ure. 

Vremenska napoved do torka.
Vremenska napoved do torka. FOTO: 24ur.com

Cvetijo jelša, jesen, topol ... 

V nižinah se je sezona pojavljanja cvetnega prahu jelše prevesila v drugo polovico, obremenitev bo do srednje visoka in se bo zmanjševala, piše na Arso. "V nižinah je leska odcvetela, v hladnejših predelih Slovenije in višje v hribih lahko še vedno povzroča zdravstvene težave alergikom. Začela se je sezona cvetnega prahu jesena, obremenitev bo nizka. V zraku je še nizko alergeni cvetni prah topola (trepetlik) in sorodne vrbe, bresta ter tise. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom cipres visoka in se bo zmanjševala, z jesenom nizka. V zraku bo prisoten še cvetni prah topola, vrbe in bresta. Posamezna zrna leske in jelše lahko veter prinese s celine," so še opozorili. Cvetni prah jesena lahko povzroča težave tudi preobčutljivim na oljko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
17. 03. 2017 08.21
+5
4. maja bo 5cm snega.
hotchilipoper
17. 03. 2017 08.18
+5
Aprila pa sneg