Slovenija

Vrednost nepremičnin vidna po pripisu v register

Ljubljana, 17. 11. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo so stopile spremembe pri vrednotenju nepremičnin. Lastnikom nepremičnin bodo obvestila o pripisanih vrednostih poslali, "ko bodo za to zagotovljena potrebna sredstva", pravijo na ministrstvu.

Blok
Blok FOTO: Mateja Klavs

Danes je začela veljati novela zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki med drugim spreminja modele vrednotenja. Vlada bo uredbo o določitvi modelov sprejela predvidoma 24. novembra, vrednost nepremičninam pa bo v registru nepremičnin pripisana do konca leta, so povedali na okoljskem ministrstvu.

Novela med drugim modele vrednotenja nepremičnin veže na rabo, in ne več na vrsto nepremičnine. Za posamezno vrsto nepremičnin, npr. ko gre za kombinacijo stanovanjske in poslovne rabe, namreč v prvem poskusnem vrednotenju nepremičnin pogosto niso mogli uporabiti enega samega modela vrednotenja.

Novela tudi predvideva, da bodo obvestilo o končni izračunani vrednosti nepremičnine prejeli vsi lastniki, ne več le tisti, ki so podali pripombe k poskusnemu izračunu.

Nepremičninam bodo končno vrednost pripisali po tem, ko bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov množičnega vrednotenja nepremičnin.

Vlado bo uredbo sprejela 24. novembra

Kot so ta teden povedali na ministrstvu za okolje in prostor, bo vlada uredbo predvidoma sprejela 24. novembra. Uredba bo začela veljati z dnem objave v uradnem listu, vrednost nepremičnin pa bodo izračunali in pripisali v register nepremičnin do konca letošnjega leta.

Lastnikom nepremičnin bodo obvestila o pripisanih vrednostih poslali, "ko bodo za to zagotovljena potrebna sredstva", pravijo na ministrstvu, kjer ocenjujejo, da bo za to potrebnih 500.000 evrov. Dodajajo, da bodo lahko lastniki sicer vrednost svojih nepremičnin videli takoj po pripisu v register nepremičnin prek javnega vpogleda v register. Novela določa, da na obvestilo o končnem izračunu ne bo več mogoče podati ugovora.

Hiša
Hiša FOTO:

Kaj še določa novela?

Novela tudi določa, da morajo prodajalci nepremičnin o kupoprodajnih poslih z nepremičninami, za katere je bil obračunan DDV, sporočati podatke v evidenco trga nepremičnin. Iz te obveznosti bodo izvzeti notarji in nepremičninski posredniki, a bo njihova obveznost prenehala šele z datumom začetka uporabe prilagojene evidence trga nepremičnin, ki bo objavljen v uradnem listu, kar bo po navedbah Geodetske uprave RS (Gurs) predvidoma avgusta 2012. V vmesnem obdobju bo zaradi opuščanja in zamud poročanja poostren inšpekcijski nadzor, so na Gursu v ponedeljek zapisali v obvestilu na svoji spletni strani. Globa za neposredovanje podatkov o kupoprodajnih poslih, za katere je bil obračunan DDV, je po noveli od 1000 do 10.000 evrov.

Novela tudi določa, da morajo najemodajalci, tako fizične kot pravne osebe in upravljavci nepremičnin v lasti države ali upravniki, v evidenco trga nepremičnin pošiljati podatke o najemnih poslih. Zagrožena globa za fizične osebe je od 200 do 1200 evrov, za pravne osebe pa od 1000 do 10.000 evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo17
17. 11. 2011 11.42
Zaenkrat je to samo novela, ko pa bodo na to "upalili" še davek, bo pa drama (tragedija).
cebelica_maja
17. 11. 2011 11.03
@ 6zabica Včasih se je treba malenkost pozanimat, preden se pišejo traparije. Seveda se vrednotenje pripravlja z namenom obdavčitve, vendar to ne bo ŠE ENA obdavčitev ampak bo ZAMENJALA dosedanji NUSZ. Plačal jo bo pa vsak, ki ima nepremičnino - pa če je to "tajkun" s šestimi hišami ali pa "mali človek" z garsonjero.
Jimi1
17. 11. 2011 09.24
Sem se takrat pritožil na vrednost izračuna, pa odgovora nisem nikoli prejel....
6zabica
17. 11. 2011 09.22
+1
Zaj bodo ponovno ocenili nepremičnine oz. njihovo vrednost...potem pa hop in naenkrat bodo obdavčene. Jemlje se tam, kjer se lahko...pri malih ljudeh, ki celo življenje garajo, da si nekaj ustvarijo in jim država nič ne da zraven...ko je pa končano, pa jim seveda primakne posodico in obračunA NUSZ,davke...itd.-da oni gori pri koritu lažje jemljejo.
Gr@bnv@ler
17. 11. 2011 08.23
ja lepo........čeprav ne kapiram te solate nism lih ljkubitelj te solatke........