Slovenija

Vraničar Ermanova uspešno pred matičnim odborom za finance

Ljubljana, 07. 09. 2016 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je predstavitev kandidatke za finančno ministrico Mateje Vraničar Erman ocenil za ustrezno. Vraničarjeva bo na tem položaju nasledila Dušana Mramorja, ki je julija nepričakovano odstopil.

Mateja Vraničar
Mateja Vraničar FOTO: POP TV

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je predstavitev kandidatke za finančno ministrico Mateje Vraničar Erman ocenil za ustrezno. Za tak sklep je glasovalo 11 poslancev, proti so bili štirje. Vraničarjeva bo na tem položaju nasledila Dušana Mramorja, ki je julija nepričakovano odstopil.

Vsi statistični podatki kažejo na postopno izboljševanje stanja po hudi finančni in gospodarski krizi in Slovenija je letos izšla iz postopka presežnega primanjkljaja, a dobri rezultati nas ne smejo uspavati, je javnofinančni položaj države orisala Vraničarjeva.

Zmanjševanja odhodkov na posameznih področjih se ni treba bati, je pomirila poslance, a po drugi strani opozorila, da so zaradi gospodarske rasti želje po povečevanju odhodkov na posameznih področjih previsoke in preveč ambiciozne.

Kot je spomnila, je Slovenija zdaj v preventivnem delu pakta stabilnosti in rasti, ki od nas zahteva nadaljevanje postopnega zmanjševanja strukturnega primanjkljaja. Zadolženost moramo zmanjševati za približno 480 milijonov evrov letno, javnofinančni primanjkljaj pa za 240 milijonov evrov letno, je navedla.

To nam bo omogočilo, da bomo do leta 2020 strukturno uravnotežili proračun, medtem pa se Vraničarjeva zavzema za premišljeno usmerjanje razpoložljivih javnofinančnih sredstev na področja, ki zagotavljajo hitrejšo gospodarsko rast. "A ni pomembno, da se vlaga le v investicijske projekte, pač pa v take, ki imajo visok multiplikativni učinek," je dejala.

Če želimo zagotoviti razvojno naravnanost proračuna, je po njenih besedah nujna premišljenost pri sproščanju veljavnih javnofinančnih omejitev na raven, kot je bila v letu 2008. "Na voljo imamo precej manjši BDP, kot smo ga imeli takrat, in to moramo vzeti v zakup," je dejala.

Zato tudi ne vidi prostora za dodatno sproščanje plač v javnem sektorju glede na to, kar je bilo doslej ponujeno v pogajanjih. V lanskem in letošnjem letu je bila rast plač v javnem sektorju hitrejša od gospodarske rasti. "Ali se bomo pogajali še naprej, ni odvisno le od mene, bom pa zagovarjala restriktivno politiko glede plač v javnem sektorju," je dejala.

Vlada bo v kratkem v obravnavo v DZ poslala predlog sprememb pri davkih, ki ga je s ciljem razbremenitve stroškov dela že spomladi napovedal Mramor. Spremembe bodo pripomogle k privlačnosti zaposlovanja bolj usposobljenih kadrov in prispevale k višji gospodarski rasti, je dejala kandidatka za novo finančno ministrico in dodala: "Razumem različne deležnike, ki bi želeli več, a to je to, kar si v tem trenutku lahko privoščimo."

Sama ima v načrtu še več izboljšav davčnega sistema, denimo pri obdavčitvi dohodkov iz tujine in pavšalni obdavčitvi, poslance pa so zanimali predvsem njeni načrti v zvezi z zakonom o davku na nepremičnine, ki ga je ustavno sodišče leta 2013 razveljavilo.

"Leta 2013 ni bil problem le davek, ampak tudi množično vrednotenje nepremičnin," je ravnanje ustavnega sodišča pojasnila Vraničarjeva. Zato v tem trenutku tečejo aktivnosti v zvezi z vrednotenjem nepremičnin v skladu z napotki ustavnega sodišča, do konca leta pa pričakuje, da bo v javno obravnavo dan tudi predlog zakona o davku na nepremičnine.

"Iz zgodbe leta 2013 sem se naučila, da pri nekaterih projektih hitrost ni pomembna, ampak si je treba vzeti več časa za sodelovanje z različnimi deležniki," je dejala in poudarila, da mora davek na nepremičnine v celoti ostati prihodek občinskih proračunov. "Osnova mora biti široka in stopnje nizke," je poudarila, želi si tudi postopno uvajanje davka.

Glede prihodkov občin je menila, da bi kazalo sistem povprečnin prilagoditi spremenjenim razmeram. "Tu sem odprta za različne ideje," je dejala. Sicer pa pričakuje, da je kriza financiranja zaradi padca dohodnine, ki so jo občine občutile z dvoletnim zamikom, dosegla dno in se bodo začele okoliščine izboljševati.

Na vprašanje, kateri davki se bodo zvišali, je odgovorila, da naj bi nominalnih stopenj ne povečevali. Izjema so izredni primeri, če bi se zvišanje izkazalo za potrebno v povezavi z izvedbo katere od strukturnih reform. "A o tem je še preuranjeno govoriti," je zatrdila. O možnosti zniževanja davkov pa je previdno menila, da je treba predvsem skrbeti za stabilnost javnofinančnih prihodkov.

Glede upravljanja kapitalskih naložb države je dejala, da bo spremembe veljavne strategije mogoče uveljaviti na podlagi sektorskih strategij oz. vizij na posameznih področjih. Vsekakor pa je treba zasledovati cilj premišljene privatizacije in povečanja učinkovitosti upravljanja z naložbami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
08. 09. 2016 11.22
+1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 09. 2016 11.23
+0
Mislim da je Cerarjeva izbira najboljša možna po Mramorju !
prašek
08. 09. 2016 11.24
+0
Vraničar Ermanova je dolgoletna uslužbenka na ministrstvu, pomočnica in desna roka ministra Mramorja. Nikogar ni, ki bi mu Cerar lahko bolj zaupal !
srebrinibreg
08. 09. 2016 12.50
-2
Hočeš reči, isti lopov kot Mramor ? Se strinjam.
sinhron
08. 09. 2016 10.23
-2
Večina je novo ministrico podprla , le" veleumi " SDS ne , čeprav je prav njihova vlada zafurala državo in jo spravila na kolena finančno in moralno etično ! Po desni vladi 2004 - 2008 se vse vlade trudijo , zmanjšati javni dolg , zato so se morale zadolžiti , da so premostile letne anuitete in šele tej vladi Mira Cerarja je uspelo trend obrniti na bolje in to boli najbolj tiste , ki so državo pahnili v težak položaj in zato delajo vse , da bi to vlado , sedaj , ko gre že na bolje uničili in prevzeli oblast in potem želi sadove te vlade in se trkali po prsih češ to smo mi naredili !
bracobaldo
08. 09. 2016 10.59
+1
sinhron
08. 09. 2016 12.02
+0
ROMELS
08. 09. 2016 12.28
+2
2004-2008 je bi edinkrat v samostojni sloveniji proračunski presežek. Ne vem od kot se jemljete troti, da tega ne razumete.
bracobaldo
08. 09. 2016 12.29
+0
Boli me za liderja, ampak streljaš neumnosti. Ta vlada vpliva na spremembe toliko kot TV napovedovalec na vreme.
srebrinibreg
08. 09. 2016 12.51
+2
sinhron
08. 09. 2016 13.29
-1
Eschalon imaš prav , ko je nastopila vlada SDS , NSI , SLS 2004 JE BILA FINANČNA SLIKA POZITIVNA ( debele krave !) PO ODHODU TISTE VLADE 2008 SMO PA BILI V MINUSU IN DRŽAVA NA KOLENIH !
ROMELS
08. 09. 2016 14.11
+1
Kakšnem minusu, če je bil presežek. Za pufanje proračuna se zahvali frančeku, borutu in alenki. Ti so pogrebci javnih financ-posledično višjih davkov za delovne ljudi.
srebrinibreg
08. 09. 2016 09.08
+2
Sem pa prav vesel za to ministrico. To si Slovenci zaslužijo. Je že napovedala stiskanje pasu za rajo in višje davke. Nekje je treba vzeti za družbene parazite z levice, kajne.
ROMELS
08. 09. 2016 08.54
+2
Sindikati javnega sektorja se že slinijo, kajti z "babo" gre vse lažje.
srebrinibreg
08. 09. 2016 08.52
+0
Vau. Zelo smo presenečeni. A da jih je prepričala :)))