Slovenija

Šturmov zakon le predvolilni manever?

Ljubljana, 15. 07. 2008 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar/D.L.
Komentarji
12

Minister Šturm je predstavil predlog zakona, po katerem bi med izgnance iz 2. svetovne vojne razdelili 520 mio evrov. A uresničiti ga bo zelo težko.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je predstavil predlog zakona, po katerem bi izgnancem iz 2. svetovne vojne povrnili premoženjsko škodo. Če bo sprejet, bo država med 100 do 150 tisoč upravičencev razdelila 520 milijonov evrov povračila.

V primeru, da je oškodovanec mrtev ali proglašen za mrtvega, lahko v njegovem imenu kot upravičenec pravice uveljavlja dedič prvega dednega reda.
V primeru, da je oškodovanec mrtev ali proglašen za mrtvega, lahko v njegovem imenu kot upravičenec pravice uveljavlja dedič prvega dednega reda. FOTO: POP TV
Po mnenju predstavnice Društva izgnancev Slovenije Ivice Žnidaršič je višina povračila, ki se pretvarja po lestvici 2,609 evra za 100 jugoslovanskih dinarjev, prenizka.

Predlog zakona kot oškodovanca opredeljuje fizično osebo, na premoženju katere je bila v času druge svetovne vojne povzročena premoženjska škoda. V njegovem imenu lahko pravice uveljavlja tudi dedič prvega dednega reda. Pravna oseba povračila škode ne bo mogla zahtevati.

Upanje oškodovancev, da bodo po 63 letih vendarle dobili poplačila, pa je za zdaj na zelo trhlih nogah. Postavlja se namreč vprašanje, ali je zakon le predvolilni manever ministra Šturma. Tudi če ga vlada sprejme, ga parlament v tem mandatu ne bo utegnil potrditi. Prav tako ni jasno, od kod bi sploh črpali za odškodnine.

Čeprav jih veseli, da se je problematika vendarle pričela urejati, oškodovanci niso zadovoljni. Dobili bodo lahko največ 150 tisoč evrov to pa je, preračunano, veliko manj, kot je znašala škoda. Zahtevke bi zbirale upravne enote in nato tudi odločile, kdo kaj dobi. Izplačevala bi jih odškodninska družba in to ne v gotovini, ampak v obliki stvarnega premoženja. Država bo ugotovila, kaj še ima in koliko lahko da za to, je pojasnil minister. "V bistvu gre za privatizacijo državnega premoženja, ki bo namenjeno konkretnim upravičencem; tako kot smo imeli tudi neke vrste certifikate, bi bilo tu podobno,“ je razložil.

Zdi se, da minister nekaj obljublja, uresničitev obljube pa potiska v roke prihodnje vlade. Čeprav je prepričan, da bo zakon v vsakem primeru v letu dni zaživel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
16. 07. 2008 11.45
A ne bi ta denar raje namenili OŠKODOVANCEM v zadnjem naurju, ko nimajo za živet ne pa nabirat točke NSi s popravo krivic izpred 60 let. Dejte malo napet vaše možgančke. Lepo prosim !
resslovenka
16. 07. 2008 09.24
yukatan Pa misliš da je to realno izvedljivo? Mislim na staro resnico: Daj človeku oblast, pa ga boš resnično spoznal. V realnosti se ta rek stalno potrjuje. Misliš, da to kar predlagaš ni le utopija?
lordslayer
16. 07. 2008 09.09
Kar se mene tiče so belčki dobil točno tisto kar so si zaslužl ... kaj so pa sodelovali z okupatorjem ... še premal so jih pobil, ker očitno še vedno sranje delajo, z JJ in Bajukom na čelu. Zdej bi nam radi pa še pokradli 500 mio davkoplačevalskega dnarja ... srčno upam, da se bo vlada prej zamenjala preden bo dokončno zjebala Slovenijo
yukatan
16. 07. 2008 08.42
Ze zdavnaj sem predlagal: Stranka, ki se bo jasno deklarirala kot "protifašistična, protinacistična, protibelogardisticna, stranka, ki se ne sramuje NOB-ja, stranka, ki misli na sedanjost in bodocnost, stranka, ki je pripravljena spostovati in tudi razvijati pravno in socialno drzavo, bo zanesljivo zmagala na naslednjih volitvah.
resslovenka
16. 07. 2008 07.58
Naj ta denar raje razdelijo med reveže in zidavo stanovanj za mlade družine. Zakaj zaboga vlačimo na dan vse zadeve iz pretekle zgodovine. Bo kdo sedanjim ljudem dal odškodnino za vsesorte oškodovanj?
pikanet
16. 07. 2008 07.02
Tudi predvolilni manevri jih ne bodo obdržali na oblasti.Pa kakšno državno premoženje bodo še privatiziral...Mogoče je tud Bajukov fotr bil izgnanc,zdaj bi pa Bajuk rad še kakšno banko za" sabo",k jo bo brisal nazaj v Ameriko.
slosap@yahoo.de
16. 07. 2008 06.49
ja pa kaj se spet gredo? Denacionaliziral so vse...Vojno škodo naj popravi tisti, ki jo je storil. Okupator. Izgnancem naj povrne vso nastalo škodo. Ampak saj vem za koga gre tu...Za izgnance PO 2 svet.vojni. Se pravi za vse, ki so pobegnili po vojni. Lepo vas prosim...spet iste gluposti kot pred časom. Kaj ima Republika Slovenija s povračilom škode? Naj pomaga konkretnim ljudem, da pridobijo povrnjeno škodo od tistega, ki je škodo povzročil!!!Jaz je nisem, ker niti živel nisem takrat.Plačam naj jo pa jaz.
Žuža88
15. 07. 2008 23.27
Kaj pa je z izterjavo vojne škode od nemčije?
Buena Vita
15. 07. 2008 22.40
starasablja veš kaj,skuliraj se ,ali vtihni,tem ljudem so pobrali vse po vojni,krivice ne zastarajo,tako zločini ne, če se ni meni zgodilo,potem naj bom zadovoljna ker se je tebi to zagovarjajo le krvoločni ljudi,ljudje ki mislijo samo nase v Sloveniji zametki komunistov in njihovi oprode
starasablja
15. 07. 2008 21.57
Minister Bajuk daje RKC in bogatim, minister Šturm pa vprašljivim oškodovancem-izgnancem, da bi bil absurd še večji,bi talal tudi (morda že znanim) dedičem.
starasablja
15. 07. 2008 21.46
Ja, kaj se pa ta minister gre? Ali ga vlada in JJ nebo ustavil ali pa odstranil? JJ bi lahko s tem denarjem plačal vse položnice delavcem in upokojencem, ki prejemajo pod 400 evrov dohodka, a ne!!!!!
Franci Skinder
15. 07. 2008 21.01
ta vlada mi gre že pošteno na *****, še en mandat te vlade pa se bomo kmal, na nivoju džav ex. varšavskega pakta