Slovenija

Vprašanje za veleposlanika

Ljubljana, 15. 11. 2005 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni odbor proti deportaciji družine Berisha je poslal pismo nemškemu veleposlaniku v Sloveniji.

Aliju Berishu in njegovi družini grozi deportacija
Aliju Berishu in njegovi družini grozi deportacija FOTO: Dare Čekeliš

Odpor v pismu nemškemu veleposlaništvu zahteva pojasnilo, zakaj nemška vlada pristaja na sodelovanje pri nezakoniti deportaciji družine Berisha. "Notranje ministrstvo in Sektor za azil v Ljubljani sta sporočila družini Berisha, da bo v petek, 18. 11. 2005 z letalom deportirana v München. Zavedamo se, da slovenske oblasti niso mogle rezervirati letalskega prevoza za družino Berisha, brez soglasja nemških oblasti," so zapisali v pismu.

Kot so še zapisali, je notranje ministrstvo leta 1992 iz registrov stalnega prebivalstvo naskrivaj in na nezakonit način izbrisalo več kot 18 tisoč oseb, ne da bi jih o tem obvestilo. Te osebe so izgubile pravno podlago lastne eksistence ter s tem vse civilne pravice. "Zagotovo ste seznanjeni tudi z dejstvom, da je slovensko Ustavno sodišče večkrat razsodilo, da je izbris nezakonito in protiustavno dejanje," je zapisal odbor in dodal, da je bilo veliko število 'izbrisanih' prisiljeno zapustiti Slovenijo, mnogi med njimi so zbežali v Nemčijo. Nemške oblasti jih od leta 1992 do danes niso prepoznale kot nezakonito 'izbrisane' iz Slovenije, zaradi česar niso mogli na tej podlagi pridobiti azila, temveč so jih obravnavale kot begunce iz različnih držav.

To se je zgodilo tudi Aliju Berishi, ki je imel do leta 1992 v Sloveniji stalno prebivališče, delo ter dostop do vseh pravic, do katerih so imeli dostop tudi ostali državljani. Z izbrisom je izgubil vse pravice in bil prisilno deportiran. Danes Aliju Berishi in njegovi družini grozi, da ga bodo deportirali na Kosovo. Slovenija ne more tega narediti neposredno, saj ji razsodbe Ustavnega sodišča prepovedujejo, da bi 'izbrisane' izganjali iz države, zato potrebuje sodelovanje nemške vlade.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou